Follow if you like

Aug 9, 2011

JELLY MATA KUCING.. bukan mata rimau.....

Assalamualaikum...

Sabor je kan... bila baca tajuk tu... aii kalau ade mata rimau mau  jugak ita buat jelly mata rimau.. hahaha mana nak cari mata rimau.. nak dekat pon takut... hehe

Selamat pagi semua .. selamat meneruskan ibadah posa anda..  Bila bulan posa ni rasa masa tu macam tak sempat aje.. dan semakin pantas pulak jarum jam tu berputar.. banyak N3 yg dah tertunggak dan menanti tuk dapat kelulusan siaran wajib tayang... haha dah macam filem pulak dah..

Rasa macam terkejar2 aje.. banyak benda yg belum sattle lagi.. kadang2 kelang kabut jugak di buatnya.. tu yg kadang kala tak sempat nak tinggalkan komen kat blog teman2 sebab kesuntukkan masa dan line tenet yg selalu aje tenat....


Kepada adik2 akak yg hantar msg kat msg box dekat FB akak tu.. maaf lah ye lambat balas komen tu.. bukan ape.. hari tu msg box tu tak leh bukak.. tak tau lah kenapa nak baca msg pon tak boleh apa lagi lah nak membalasnya.. semalam  baru dapat bukan.. maaakkkkk... aiiii... banyak nya msg... terus sakit balik pinggang akak ni... adeh!!... adeh!!....  sakit pinggang ku..
Akan akak balas pelan2 ye..  banyak jugak request tuk suruh akak buatkan macam2 kuih dan minta macam2 resepi.. insyaallah mana yg akak sempat akak akan buatkan.. ade resepi yg kalau akak tak de tu nanti akak cuba dapatkan dari blog teman2 masak yg lain ye..

Malam ni nak sharekan satu lagi resepi yg ita buat tuk buka posa semalam.. resepi tuk dessert. Jelly lah.. apa lagi ita mmg suka makan jelly sebab ia lembut lembik dan kenyal2 atau liut2 cikit.. bila lalu ka anak tekak ni licin aje rasa.. sejuk aje dia melunsur macam naik rollercoaster pulak..!!


Jelly ni senang aje buat dia.. sebab ape ita kata senang sebab guna yg segera.. kwang.. kwang.. kwang... ni lah kalau dah datang angin malas... hihi semua nak yg segera aje.. hari tu masa gi beli barang kuih nampak lah peket jelly segera ni kat rak tu.. aik!! ade pulak jelly segera.. mmg khas tuk buat jelly kelapa atau mata kucing.. nak try lah dalam hati ita berkata2.. tu yg beli tu.. dan hari ni baru lah mencuba.. emmm... senang aje buat dia bila pakai yg segera ni sukatan semua dah di berikan dekat pek dia tu kita ikut aje le cara2 yg tercatat tu.. dan jadi mmg ngam2 aje.. lah kan.. sesedap rasa.. boleh beli lagi ni..

Kepada yg tak de Jelly segera ni jangan bimbang jangan gusar.. boleh juga guna agar2. Resepinya pula boleh lah ikut resepi Jelly Kelapa yg pernah ita siarkan dulu di SINI kalau nak buat Jelly mata kucing ni kena lah gi cari mata kucing dulu.. tapi bukan yg buah tau!.. yg kering2 tu...


Masak dulu mata kucing tu dengan air, daun pandan dan gula melaka. Bila dah masak ambil  air dia mengikut jumlah yg di perlukan dan masak pulak dgn agar2 tu..  step yg seterusnya boleh lah ikut resepi buat Jelly kelapa tu.. mudah je kan...

Mata kucing ni fav Dalili. Dia mmg suka sangat makan atau minum mata kucing ni.. kadang2 yg kering tu pun dia dok makan.. Tapi mmg sedap mata kucing ni di buat Jelly.. cubalah..


8 comments:

Mas said...

cantiknya biji selasih tu berterabur....
biji selasih juga yg mas fokus....kikikii

Nazrah said...

cantiknya kak..... memang kalau bulan puasa..air jenis ni yg laris

Juwita Jamaludin said...

Tentu sedap rasanya kak... Sejuk tekak makannya

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Salam,easerrmmm...puasa ni hari2 minum air mata kucing.Untuk menyejukkkan kan tekak ni..kali ini teringin nak buat macam kak ita plak lah...tentu sedap. Thanks

Sofea said...

salam ita..time berbuka mesti nak air mata kucing..x tau kenapa, suka sgt..hari2 minum pun x jemu..! :)

izahdaut said...

menjejes melihatkannyaaa.. huii

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
comelnya ... pasti sedap kan akak.. suka ngan mata kucing tu... sedap...

nonierahman said...

pandai kak ita wat magic,air dalam gelas tue x tumpah...KAGUM! :P

Powered by Blogger.