Follow if you like

Aug 12, 2011

FARMBROZEN KENARI adoiii!! tergeliat lidah nak menyebut

Assalamualaikum...

Lama dah tunggu ye! adoii.. biasa lah ita ni terkial2 nak menaip dah lah macam ayam patuk jagung.. hihi mata pulak tak berapa nak clear...

Ok! semalam kawan baik ita nama pun lebih kurang sama Azita ...kan dia call dan suruh ita buat satu cookies ni.. Dia kata sedap sangat! dia pun nak buat jugak sebab adik dia suruh buat.. Ita rasa macam pernah dengar nama cookies ni tapi tak pernah rasa pon.. Dia suruh ita cari resepi kat google.. cari punya cari jumpa lah kat blog  ni. Ita pun apa lagi mulakan lah projek mengukis ni.. kebetulan bahan dia semua mudah dan mmg ade dah kat rumah.. tu yg cepat aje projek ni berlansung...

Tapi... cara2 penyedian utk cookies ni tak lengkap.. bila tak lengkap kita main agak2 aje lah kan.. bila cukup masa ita tgk bahagian toping dia tu lembik lagi.. panik lah sekejap! mula teringatkan kawan ita lagi sorang yg biasa buat cookies ni kerana dia buat jual... Ita terus call.. alhamdulillah atas penerangan dari Lynn akhirnya menjadi lah kuih ita ni.. suka sangat... terima kasih buat dua sahabat baik ita ni.. kerana menemukan ita dgn cookies yg sedap ni.. jasa mu amat di hargai...


Lepas buka posa tak sabar nak merasa... bila masuk aje dalam mulut.. WOWWW!!! nikmatnya rasa.... terdiam seketika kerana menghayati kesedapan rasanya.. tu... emmm.... tak terkata! pas tu baru pas kat HB suruh rasa.. emmmpphhh... wallla!! sedapnya... mmg sedap sunguh!! kata suami ita.. dan setengah loyang merangkak-rangkak masuk dalam perut dia.. hehe

Kawan2 semua tak mau merasa ke??  Ok! ita sharekan cara penyediannya di sini kepada yg nak merasa kesedapan cookies ni tapi tak punya masa tuk buat boleh lah order dari kawan ita ni.. tapi sekarang ita tak pasti tempahan di terima lagi atau tak maklumlah dah nak dekat hari raya..
Lynn : 016 - 3546339

Sebelum kita melangkah ke dapur ita nak bertahu bahawa cookies ni buat dia tak susah tapi!!! ade tapi jugak tuuu... makan masa sikit dan kena sentiasa perhatikan cookies ni dalam oven sebab takut terhangus.. tgk ita punya pon dah terkuning sikit warnanya tu... Lagi satu masa bakar toping atas dia tu..api tak boleh panas nanti toping dia tu hangus terbakar pulak!

Kalau ade loyang yg ade cutter tu gunakan loyang tu ita rasa lebih mudah! ita punya besar sangat lah pulak! tak berpadanan dgn sukatan adunan kuih ni. Tapi ita ade cuba buat dalam acuan cheese tart.. ita rasa lebih mudah dan comel.. kan?? hehe perasan sekejap.. Kalau buat dalam loyang ni susah sikit nak potong.. kalau pandai potong tak pe.. kalau tersalah aiii.. retak2 jadinya..

Dah tak sabar ye! jom lah kita masuk dapur kita buat kuih ni..



FARMBROZEN KENARI
by: Maria

Lapisan Cookies - base

10 oz tpg gandum (284 gm)
1.5 oz gula kaster (45 gm)
6 oz butter (180 gm)

Lapisan Putih - Toping

60 gm putih telur -  2 biji putih telur
100 gm gula aising
1 sudu teh tpg jagung

Bluberry atau strawberry filling

Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
Tuangkan adunan ke dalam loyang

Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan doh setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Kemudian kita buat topping.
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian potong.
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
Boleh juga buat dalam acuan tart yang comel


53 comments:

::cRuelLera La diVa:: said...

on da way buat~~ simple & mudah. thanx kak ita share resepi ni:)

cik cek said...

Bila ita kata wallaaaa....confirm sedap la tu...masuk list cookies tuk hari raya...byk tak Ita dpat utk satu adunan ni...

MARHANIM MANSHOR said...

kalau buat dlm acuan tart tu kan..filling dia kak ita letak bila?

AZLITA AZIZ said...

Sama2 .... cruellera la diva.. adoiii... lagi tergeliat nak sebut yg ni :D

AZLITA AZIZ said...

tak banyak lah kak cek.. kalau ita dgn suami emmm... dan2 tu jugak habis hihi

AZLITA AZIZ said...

Akak buat macam buat cheese tart.. buat shell dia dulu pas tu bila dah masak boh filling dan terus boh dia punya toping dan bakar..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
comelnyaa... mudah n senang d buat yer akak.... nampak sedaaap sgt tu

hazlinda hashim said...

Ita..dulu Linda selalu beli kuih ni tau ..member jual tapi katanya nama dia Biskut Mak Datin hehehe...thnx for posting the recipe..nak try jgk ni ...mudah2an menjadi :-)

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam Diana..
mudah aje cuma ambil masa sikit buat dia tu...

AZLITA AZIZ said...

haha.. agaknya mak datin aje kot yg mampu beli kuih ni.. sebab harganya mmg boleh tahan....mahal..

MARHANIM MANSHOR said...

mekacih kak ita..wajib cuba nih!..kalau dlm acuan cistat pun still 1 1/2 jam kekak bakarnye...lamenye..tak sabar nak mkn nih!

Nora Shahaira said...

ha ah la..bahan dia sume ada dalam kabinet tu..badam je nak beli..macam nak cuba je ni..hehe

AZLITA AZIZ said...

ye marhanim

AZLITA AZIZ said...

cuba jangan tak cuba.. berbaloi2 sedap!

Mas said...

tengok bahan2 simple jerk kak..
boleh try nnti..
percaya klu akak cakap sedappp..
maceh kak ita...muahhhhh

AZLITA AZIZ said...

try mas.. bahan mudah je kan...
mmg sedap! akak suka sangat!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sehari cuti.. dah 3 n3 terlepas nih..
nampak cam sedap jer kukis tu ita.. tapi akak ni bab2 kukis ni malas betolll... adeii...
berkenan ngan abok2 warna warni kat bwh tu... cantik..

AZLITA AZIZ said...

tu lah kata jugak dlm hati mana lah kak madiha tak datang2 hihi.. lalu dapor pun sunyi je...

ita pon sama kak kadang2 malas betul tapi yg ni beriya2 benar kawan tu suruh cuba tu yg ita pon tak sabar nak buat.. kebetulan bahan dia pon senang aje.. tu yg jadik tu..

hihi terima kasih kak

lina said...

salam ita - wah ....tak sabar nak cuba juga bahan2 mmg ada semua kat umah...cepat la nak balik kerja nak buat cookies....nampak senang tp tak tahu boleh ke tak ni ...tp yg pasti mmg sedap nampak nya tu :)

ijayuji said...

Salam kak! waduhhhhhh wajib ada TAPI nyer kak? ahahaha... sume curlassttttt2!!! tp nak buatnyer tu alahaiiiii kena bersilat betul niii tak leh nari2 zapin :D

CT Delima said...

As'salam Ita

adpiii..kecur jap tengok nya ni. nak menyebut kompom tergigit2 lindah nanti.. hehehe.

Kalau dah kata pakar sedap, dah memang sedap lah ni ita. Tapi yang ct nak tahu sangat ni, kalau buat dalam shell kecil molek tu berapa lama nak membakarnya ya ita.. tr kasih ya cikgu ita.. hehehe

anisdagreat said...

kak ita terima kasih byk2 sbb share resipi ni.... saya dah lama carik resipi ni sbb mmg pernah mkn cookies ni. mmg sgt sedap. Skrg da blh buat sendiri. thanks akak!

umi said...

mmm nmpk sedap, kena try ni. lama nak kena bake ni 1 1/2 jam! ohh menduga kesabaran sungguh !

ela said...

kak ita! im ur big fan tapi tak penah tinggal jejak...ela copi puding kastard berkuah kak ita..mmg sedap cuma takda btk ketupat hehehhe....

syasya said...

uuuuu yummy! mcm senang je nk buat ni akak! heee mesti sedap!akak ni hebat la =))

Nurul said...

Salam K Ita...
Comey nya cookies ni... macam nak try juga... Confirm sedapp kalau K Ita kata sedapppp tu :)

Sri Anda said...

Salam Ita. Nampak menarik dan comel cookies ni. Nak tanya kalau buat gunakan acuan tart tu boleh dapat berapa banyak? Bakarnya sama timing ke 11/2jam? Thanks in advance.

Anawahid said...

lopes dh sambai sini ek ika... adoi

Anawahid said...

eh, sori kak , maklom la terbukak dua sekali ngn ika punya kuih lopes... haha... maklom la posa katakan... hehehe...

mmg cantik kukis tu, teringin nk wat tp x berani... hehehhee

Hanim said...

waaa nak cube nak cube nak cube...bhn2 dah ade tu, mmm bila nak buat ek. insyaallah...dah berkobar-kobar nak cube ni hehehe TQ kak nak amik recpnya.

Niema said...

Niema pon nak buat jugak laaa..... macam best jer... tq for sharing kak Ita..

Amani Ramlee :) said...

salam,,kak ita,,tqvm,,mmg sedap....ni jiran dh ty leh oder x raya ni???waa,,,tlg amani kak,,,amani suka,,ni satu2 cookies yg amnani suka,,mmg sedap,,sume org puji,,dah habis satu loyang...

chika said...

salam.
kak ita, cantekknyeeee gambaaarr2 dalam blogg akakkkkk.
gerraammm!! :P

normi said...

Assalamu alaikum kak ita..salam perkenalan dr sy normi..wahh syok je jengok blog akak neh..mcm nak makan laptop ni dibuatnye eheheh..hurmm sekut frambrozen neh mang beh kan kak ita, adik normi baru2 ni ada buat..tu le pestaim makan hehe..kak ita nak wat request leh tak??kalu bleh la, bleh tak akak tunjukkan cane nak wat biskut tutku yg sedap tu..??

anna said...

Salam ita, nak konpem betul2, lepas letak toping kena bakar 1 1/2 jam lagi ke? ikut resepi maria bakar 10 minit je. mana yang betul? sori yek. makasih byk share resepi..

AZLITA AZIZ said...

betul anna lepas letak toping bakar 90 C aje selama 1 1/2 jam sebab ita dah cuba cara maria toping tu tak masak jadi ita call kawan dan dia kata bakar lama lebih kurang 1- 1/2 jam dgn api kecil jadi ita ikut kata kawan ita dan menjadi.. dlm masa 1 1/2 jam pas tu biar dlm oven yg dah off selama 1 1/2 jam lagi hingga kering

stupidromance said...

Salam. Sy dah cuba bt tp topping tu tak menjadi pun.. Cair je.. Cne ye?

AZLITA AZIZ said...

Wasalam...
kalau toping tu cair bakar lagi sampai dia keras.. kuih ni tak pe kalau kita bukak pintu oven dia masa kita tgh masak pun tak pe.. pas tu pusing2 kan loyang dia tu biar dia bakar sempurna...

stupidromance said...

masa pukul tu lagi dh tak jadi.. tak gebu mcm yg akk bt..

Ummi Nur said...

As'kum..

Mmm sedap dan cantik nampak cookie nii..:)
Pasal toping tu, pukul sampai likat ye?
sampai jadi meringue ke..tq

Ummi Nur said...

Masuk list cookies raya ni, kak ita..:))

Rozita said...

salam kak ita, sy dah try buat tp takde timbang digital so main agak2 je la..

kak topping dia tu mmg bila potong dia jadi pecah2 ye?

anna said...

Salam ita, makasih byk atas info yg berguna awak bg tu. InsyaAllah, saya nak wat nanti. saya nak ikut cara yg ita ckap tu. kita suke ngengok kuih awak... comey, kiut miut ... thanks alot. selamat ari raya ye ita. moga dirahmati dan bahagia selalu....

Shima said...

Salam perkenalan Ita. akak amek ur resepi n dh buat pun n alhamdulilah menjadi. sebab confindent dgn resepi ita, akak buat 2 adunan n dh separuh habis kena baham dgn anak2 dara akak. bila masuk mulut sorang sorang berbunyi hhhmmmm... memang sedap n kepada siapa yg nk mencuba tu ikutlah kata Ita akak jamin guarantee jadi, thks Ita for sharing. I've been a silence reader n akak suka sgt ur blog dgn gambar yg menariks. keep up the good work! Kak Shima

iCoMei said...

salam perkenalan kak ita, saya baru je terjah blog akak ni link dari jintan manis. sekali tengok terus terpikat. saya amat menyukai blog akak ni walaupun baru 3 kali saya menjengah ke sini. saya kagum dengan kebaikan akak berkongsi cara membuat sesuatu resepi. terima kasih kerana sudi berkongsi dengan kami semua dan saya akan promote pula blog akak dari blog saya di sembangajelah.blogspot.com(saya pun baru je berjinak2 dgn blog ni)

ejaMaria said...

Salam Kenal Kak Ita...

Ya Allah... ada juga 'senior masak' yg copy resepi tu... segan saya... saya tak perasan akak letak nama saya... terima kasih la... saya terperasan sbb tengok dari blog Kak Lina... dia pun try buat biskut ni juga...

mmm... itu mmg resepi dari ibu mertua saya... sedapkan biskut ni? biskut wajib ada setiap kali raya... ;p

♥Noorayub♥ said...

Assalammualaikum.... sy nk tnya,time bila kena potong cookies tu yer( alat pemotong)sb kurang jelas kat situ :)

Zaiton Rahman said...

Salam kak meringue dia sampai soft peak ke stiff peak

Lilin_NA said...

slm kak.. nk tanya kalo pkai meringue powder bleh x?

auntie sihat said...

Best nye nak cuba lah!

www.jomsihat4u.com

nor illany said...

Knp x jd ye toping tu

Masna Shop Boutique said...

Assalamualaikum nak tanya. Egg tu gred apa ye?

siti zara said...

Blueberry @ strawberry filling tu nk buat sendiri atau beli da siap je??

Powered by Blogger.