iklan

iklan floral cake

iklan ada

Monday, August 15, 2011

FANCY ICE-CREAM COOKIES

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua... selangkah lagi kita masuk ke minggu baru.. Masih lagi meneruskan ibadah puasa... dan masih lagi meneruskan amalan2 yg wajib dan yg sunat..
Macam mana cuti semalam seronok tak?? pastilah seronok kan dapat berbuka puasa bersama keluarga.. ade yg ambil kesempatan berbuka di luar, atau ade juga merebut peluang ni tuk mencari pakaian raya tuk anak2, atau masih ade yg dah mula berpeluh di dapur menguli tepung tuk mengkukis.. hihi walau apa pun yg anda lakukan tentunya timbul satu kepuasan dan keseronokkan bila kita lakukan untuk insan2 yg tersayang.. kan??


Ita semalam tak ke mana anak2 pon belum balik lagi. Kalau nak cari keperluan anak2 pun mmg kena tunggu mereka balik.. ialah anak2 sekarang mana lah nak mak dia belikan lagi, kalau boleh semua nak buat pilihan sendiri.. citarasa anak muda manalah sama dgn kita.. hihi

Semalam ita mengkukis lagi buat 3 kukis sekali.. hihi saje je.. dok melayan anak dara kita tu.. Hari ni ita masukkan kukis yg ni dulu ye! yg lagi 2 tu ita masuk kan kemudian.. boleh ye!


Kukis ni ita buat atas permintaan kenalan ita di FB yang minta ita buat kan Biskut Ice Cream yg simple2 untuk anak2. Tu yg ita dok cari resepi yang paling simple dan mudah untuk penyediaan Hari Raya. Ita ade dapat 2 resepi biskut ice cream ni tapi yg satu lagi tu menggunakan tepung ice cream. Ita takut payah pula adik2 atau kawan nak cuba nanti bila bahan2 sukar kita nak perolehi... dan akhirnya ita ambil keputusan tuk cuba resepi yg ni dan  di kongsikan bersama.

Biskut Ice Cream ni rasanya seperti biskut raya yg lain.. tapi ia comel dan menarik kerana kukisnya yg berwarna warni dan pasti menarik mata si comel tuk segera buka balang kuih dan mengapai satu kukis ni ke mulut.. yum! yum ! yum!

Biskut macam ni mmg kena ade di selitkan sekurang2nya satu balang sebagai pemanis kata mak ita.. walaupun rasanya biasa aje tapi ia sebagai penyeri buat kuih2 lain yg terhidang bersama.. samalah seperti biskut Topi ingat lagi tak dulu2 biskut tu sangat popular ia menguna kan gula icing.


Satu lagi keistimewaan kukis ni kita boleh buat bersama anak2. Pasti anak- anak rasa teruja dan tak sabar nak menyambut hari raya. Dan pasti juga mulutnya becok memberitahu setiap tetamu yg datang bahawa kukis tu dia yg buat.. dan tersenyum melerit bila kita menjamah kukis yg di buat dan kata pulak.. " sedapnyaaaaa...." waaaaa.... seronok bukan kepalang..... mesti dia akan bangga kan... budak2 biasalah tu.. hihi tapi tu lah yg seronok kita tengok gelagat anak2 di Hari Raya..

Tengoklah  Fancy Ice-cream Cookies yg di hasilkan oleh anak dara ita ni.. ni idea dan ilham dari Dalili..  macam2 di cubanya nak bagi cantik.. hihi katanya nak jamu kawan2 waaaa.... ramai kawan2 Dalili nak datang beraya ke rumah tahun ni.. ade yg dah siap pilih2 kuih suruh buat.. yg tak tahan tu dia balik sekolah aje terus cakap " mak kawan kita kata buat biskut tembikai tu banyak2 dia nak makan sebalang"..... aaa.... aaa... aaaahhh.... s..e..m..p..u..tttttt.... adeh!!! adeh!! sakit balik pinggang ku ini..


Terima kasih pada penyumbang resepi Ida, akak mita kebenaran tuk share kat sini pula lah ye!

FANCY ICE-CREAM COOKIES
By: Ida

130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh baking powder
20gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan


Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak
Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
Hias biskut ikut creativiti anda.

 Kepada kenalan ita di FB harap2 berpuas hati dgn resepi ni dan dapatlah sediakan tuk anak2 pada hari Lebaran ni.. 
selamat mencuba ! dan Selamat Menyambut Hari Raya
 
haaaaaaaa..... buat ape tuuuuu?????? curik makan eh!

22 comments:

fiera said...

banyaknya minuman akk dlm esbox... kalau umah sy anak2 nak hbiskan dlm masa sehari je... kalau blh....
hrmmmm cookice tu kalau buat corak lain agak2 blh x kak?

dina dina said...

hihi.. baru nk komen dh ada yg komen.. byk nye akak punya stok air kotak..

kaizen said...

kalo tuan blog bg free sy amek jer... hehehe

*kalo nk dtg raye rmh boley??

Norhayati Yunus said...

asalamulaikum kak ita, salam perkenalan dr saya yati. saya nak ucapkan tq kat akak sbb post recepi ni. actually saya pun tengah mencari2 recepi ni utk di buat dgn anak2. nak bagi mood raya sikit kat depa. thanks again. by the way suka tgk blog akak cantik aje kuih yg akak buat saya dah cuba byk jugak recepi akak ni. baru2 ni saya buat abok2 sedap cuma saya tak pandai nak melipat lagi so tak rupa apa abok2 saya tu.

ninazsyafinaz said...

Semalam..baru je beli acuan eskim..plan nak buat biskut eskim..pagi nih sekali lagi bagai mengantuk disorong bantal..terus salin resepi nih..whoaaa dlm peties..mcm2 minuman ader!!

shidah said...

salam ramadhan nak tgk cookies n peti ais yg penuh....klau kat umah sy raya sakan la bdk2

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
comelnya cookies tu akak.... kalu anak2 mesti tergoda tgk nie kan... memang cantiik sangat..

Gee® said...

wah!! memang fancy biskut ace-cream tu... nk try buatlah...

Ida,Japan said...

wahhh...kak ita, projek kukis lagi ye kak...emmm, mesti berbalang2 kuih umah akak masa raya nanti.comei kukis tuu...

izahdaut said...

apa apa je la..even simple pun tapi bila kena air tangan akak sekut tu jadi cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkk jee

ain (sweet thots) said...

kak ... kita pon guna kamera yg sama tp x cun cam akak punya. nmpk nau x reti ;) mmg respect la x edit pon gambar cun sgt. kalernya menawan, akak set kaler tu apa ye? standard ke lain?

Juwita Jamaludin said...

salam kak ita.. biskut yang fathnin suka.. mama dia tak de acuan biskut ni.. jadi minta mak poskan .. tapi buakan acuan dengan biskut2 nya sekali.. hahahaha.. dalili curi2 makan yek.. hihiihihihi..

ilahjy said...

salam ita..lagi 1 kerjatangan yg kak tabik spring 10... melantunnn2.. cukup kemas..adoi aiii kalu kak mmg sah tanggal pingang..sbb nak ator love2 tuuu huhuu..kak dah print kesemua cerita dr ata ke bwah mcm kisah buat tembikai tuuu baru pagi tadi baca.. kak jadikan buku lagi hehehe..best... t.kasih atas semuanya..

Sofya said...

peti es mcm kat kedai makan jer..
cute ais krim tu

icaland pelangi petang said...

hahaha..cutenye dalili buat muka camtu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

byk dah ita wt kukis raya.... teruja jap! tp nak wt sendiri ada sikit mim alip lam sim.. hehehe...
cute jer budak nak curik mkn tu... hehehe..

H.J said...

nampak sedap kak biskut tu

Hadi Pataepannang said...

hehe,, assalamualaikum,, sy ni darat la ckit .. kui3,, nk tny acuan ais krim 2 yg bekas dia ker aper?? :)

nurul huda said...

salam Kak Ita..

huda dah try buat biskut nie semalam.. thanx sgt2 dekat akak... memang sedap pun.. harum je bau masa dalam oven.. dah keluar oven lagi lah haruuuuuuuuum.. :)

tapi nak tanya sikit lah, adunan die memang macam rapuh sikit ek kak masa nak canai tu?

ctmz said...

salam sis.. ske tgok kokis yg sis buat.. =)
ade x biskut fancy icecream yg gune tpg ice cream tu..? share kt ct bleh x..? thanxx.. =)

http://the-red-heart.blogspot.com/

zoe said...

salam, kak. sy dah cube buat cookies ni, and alhamdulillah jadi. sy buat dua kali. untuk percubaan kedua, saya lebihkan tepung jagung and serbuk badam.. sedap sangat kak. crunchy. thanks for sharing the recipe! :)

Cahaya hidup said...

saya juga dah cuba http://myhayatiz.blogspot.com/2011/09/malu-ok-maknya-ke-yang-ajar.html

best!