Follow if you like

Aug 28, 2011

CORNFLAKES MADU

Assalamualaikum...

Selamat malam... dah tidur ke?? belum lagi kan.. ni mesti tengah sembang2 kat dapur.. ialah bila dah pulang ke kampung dan bertemu keluarga tercinta tentu banyak yang nak di borakkan... Lama tak jumpa kan.. tentulah rindu..


Ade juga yg masih godek2 kat dapur.. bakar bahulu ke? kacau dodol ke... atau ade yg tengah membakar kek.. tentu seronok bila pulang ke kampung.. sekali-sekala terlepas dari kesibukan kota.. lapang rasa fikiran..

Alhamdulillah anak2 ita pun dah pulang ke rumah. Rumah pun dah siap ita kemas cuma nak beli bunga segar.. Ita suka kalau ade jambangan bunga segar di atas meja pada hari raya. Rasa segar nyaman dan ceria. Mungkin esok ita akan beli sejambangan..


Esok juga dah mula sibuk.. Ingat tadi nak gi pasar beli barang2 keperluan tuk masak di pagi raya. Tapi jalan jam.. nak masuk kat Xmart tu pun tak boleh.. banyak betul kenderan dan manusia yg berpusu2 mencari keperluan di saat2 akhir. Parking keta usah cakaplah.. mmg tak jumpa.. akhirnya balik aje.. esok pergi balik tapi kena datang awal sikit...

Malam ni ita nak masukkan biskut cornflakes madu yg menjadi kegemaran anak2. Ini mmg fav anak2 ita. Biasa mak cu dia yg buatkan.. tapi tahun ni tak balik Kelantan jadi maknya ni kenalah buat. baru siap dah habis sebalang... aduyaiii...


Nampak gayanya ita terpaksa buat semula beberapa kukis yg telah ita buat hari tu.. tadi masa dok kira2 kukis nak masuk dalam balang sekali tengok banyak balang yg dah kosong.. aduyaiii... anak omak ni.. bila masa pulak dia menghabiskan.. laaaa... kena buat lagi lah nampaknya...

Resepi biskut cornflakes madu ni ita ambil dari dapur yatie. Selalu kalau ita buat guna resepi dari adik ipar ita tu.. tapi kali ni nak cuba resepi dari yatie pulak.. tak banyak beza cuma yatie guna gula perang.. tu yg buatkan ita nak cuba rasa resepi dari yatie.. alhamdulillah sedap! dan anak2 pun suka!
Terima kasih pada yatie kerana berkongsi resepi ni, ita minta izin tuk copy kat sini pulak lah ye!


CORNFLAKES MADU
by: Yatie  

Bahan A
125 gm butter
1/2 cwn brown sugar
1 cawan madu

Bahan B
1 kotak cornflakes Nestle (500gm)
1 cwn kismis
1 cwn badam cincang panggang/gajus

Hiasan
Mangkuk kertas kecil
Ceri merah dan ceri hijau diptng kecil

Panaskan bahan A sehingga butter cair. Setelah cair, tutup api dan masukkan bahan B, gaul rata.
Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.
Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan ceri hijau.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

22 comments:

sabar kagawa japan said...

wah kak itaa bestnyeee ni feveret kite jgk...kalo sempat esok brnk buat...huhuh....terliurrr kite tgk..kalo kt sini org jepon pon sukee kalo raye buat cornflakes nih..hehe.selamat hari raya kak ita..

Abg Ijal said...

Paling simple tapi yang sentiasa menjadi pilihan!! Less is More!
Tu yg tak tahan tu bila buat kuih ni, baru je siap, sebalang dh abis! Dh tu, nk buat mcm mana, sedaaaappp!!!

Uncle Lee said...

Hello Azlita, you have a beautiful name.
I was at Maya's place noticed your lovely name and busybody over.
Noticed your profile you love cooking.
Wayyyyy to go!
I pulak suka the cooks, ha ha ha. Just joke joke, ya.

There is nothing more spectacular or more appealing on this Earth than that of a beautiful wife and mother in the act of cooking for her loved ones.

Here's wishing you and family the very best of hari raya.
Keep a song in your heart, and have fun.
Best regards.
Lee.

Miesah said...

salam aidil fitri ita..what a coincidence..semalam buat cornflakes madu ni juga..anak dara kt rumah suka sgt..buka posa aje..minta nk makan ni..takut tak sempat raya,,balang dh kosong...ok..have a happy aidil fitri to u n ur family..From Taiping With love!

icaland pelangi petang said...

ica pun baru je siap buat cornflakes madu mlm ni. kul 11mlm buat. kul 11.45 da siap! kuih last minute.
tp..ica buat simple je..

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah kak ita..
terima kasih sudi singgah ke blog ayu ya..
terharunya...
blogger masak2 ,masuk ke blog ayu.....................

ayu mohon minta izin nak bubuh blog kak ita dalam bloglist ayu ya..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ita, selamat hari raya!!!!
senang2 singgah la umah mie amek kad raya ye...hehheheh...
lapppp u!!!

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. sedap .. ita tak buat pun biskut ni .. sama dengan ita biskut semua tinggal balang je.. hahaha selamat hari raya kak

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah comelnya biskut tu akak... biskut gini mmg jadi fav ramai orang kan akak.. kejap jer abis.. :) sedap!

qaseh johanna said...

kak ita...sama la cornflakes madu ni..sy pon guna hiasan yg sama..paper cup kita pon sama..hehe..

kalau sy post nnt..org ckp sy amek dr umah kak ita plak..hihi

fazian.batrisyia said...

MIL tiap2 thn buat...sy pernah cuba sekali hr tu. Kalau sempat yg nak buat juga...

HidayaH said...

Salam klu guna gula biasa sukatan sama jgk ke?

Azlita Aziz said...

salam HidayahH

ya sama sukatannya :)

perayogi karim said...

Saya nak belajar buat cornflakes madu

noraniza hashim said...

Salam.. k.ita
Nak tanya kalau x letak bdm dgn kismi ok ke???
Anak2 iza x suka sgt dgn bdm

noraniza hashim said...

Salam.. k.ita
Nak tanya kalau x letak bdm dgn kismi ok ke???
Anak2 iza x suka sgt dgn bdm

NURALAZAWATI said...

Assalamualaikum.... apa saja resepi... mesti nk google yg ita punya.... tq sooo much...

Armel Aisya said...

can i ask u auntie ? why kena letak dalam oven lepas siap tu eh? for what?

hadyla rose said...

suka lawat blog ni...
resepi best2 :-)

Nina Teh said...

Salam. Nak tanya, resepi nie, cornflakes tu akan melekat dekat papercup tak time kita nak makan? Dari dulu try macam2 resepi selalu melekat. :(

misz sunshine said...

Mohon share ye

||alis|| said...

salam aidilfitri kak ita. dh try ptg tdi. project last minute. anak dara sy tlg buat smpai stop halfway sbb katanya sedap sangat bau conflakes ni sampai rsa nk berbuka :D

Powered by Blogger.