Follow if you like

Aug 13, 2011

BISKUT SUJI CRYSTAL

Assalamualaikum...

Selamat petang semua... selamat berhujung minggu....Dah mula nak ke dapur ke??  hari ni lewat bersiaran.. Banyak sangat kerja yg nak di siapkan..
Hujung minggu ni tak ke mana ke?? ke sibuk nak siapkan cookies tuk Hari Raya. Biasanya peluang cuti hujung minggu cam ni lah di manfaatkan sepenuhnya untuk menyambut Lebaran yg tinggal berapa mingu aje lagi.. Kalau hujung minggu ni ramai yg bercuti ade lah tangan2 yg akan meringankan beban ye tak??


Masak ape petang ni.. Ke dah siap masak.. dan dok santai2.. petang2 cam ni sambil menonton TV. hihi cerita pasal TV dah lama ita tak tengok TV apalah cerita yg tgh hot sekarang kan??  Ita kalau tgk TV pon suka tgk CFC aje.. rancangan masak2 tu le.. menarik2 menu yg di sajikan.. dan ita suka tengok presentation mereka.. menarik!

Hari ni ita nak sharekan satu lagi cookies yg ita dah buat..  Biasalah kalau nak buat cookies ita mestilah singgah dapur kak Wan. Memang banyak sangat resepi cookies kat sana dan semuanya nampak menarik sekali. Kali ni ita nak cuba Biskut Suji Crystal pulak. Masa ita kecik2 dulu suka makan biskut suji yg jual kat kedai tu besar2 duit 50 sen. mak ita selalu belikan ita biskut tu.. makan cicah dgn air teh.. sedapnya..!! tak taulah ade jual lagi ke tak biskut tu sekarang..

Sekarang dah macam2 biskut suji yg keluar di pasaran.. dengan pelbagai nama yg glamour kata orang tu.. aii.. kuih pon nak nama glamour jugak kan.. macam-macam hal.. hihi


Aiii kalau celoteh aje.. kang lambat pulak ke dapur.. Sebelum nak buat biskut ni ita nak beritahu beberapa langkah2 berjaga2 yg perlu di ambil perhatian.. amboiiii... langkah berjaga2 lagi tuuu...hihi
Adunan biskut ni agak lembik.. so bila dah rehatkan 20 minit kalau adunan tu masih lembik tambahkan tepung tapi sedikit-sedikit sambil uli hingga adunan boleh di bulat2kan. jangan terlalu banyak sangat tau tambah tepung tu.. biar dia macam lembab2 sikit sebab apabila kita letak pewarna nanti adunan akak jadi kering nanti susah nak bulatkan sebab dia akan pecah berderai..kalau dia dah kering sangat tambahkan sikit minyak sapi untuk melembabkan ia semula.


Biskut ni sangat ringat dan sangat rapuh selepas di bakar. Dia sangat mudah lekat pada gula kerana permukaannya yg macam lembab2 sikit. Boleh letak dalam papercup atau biarsahaja dalam keadaan asal. Jom salin resepi mana tau kalau tergerak hati nak buat..

BISKUT SUJI CRYSTAL
By: Kak Wan

Bahan A - Diayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan B
125 gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100 gm badam kisar - di pangang (ita goreng tampa minyak dlm kuali)
1/2 sudu teh perisa vanila
200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna hijau, pink, dan kuning

Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.
Cara ita - Ita bulatkan setiap doh tu 3  gm setiap satu kemudian ita satukan dan bulatkan mejadikan bentuk guli.
Susun doh ke dalam dulang pembakar
Panaskan ketuhar. Bakar doh pada suhu 150 C selama 15 - 20 minit
Biarkan sejuk setelah masak.
Kemudia salutkan dgn gula caster

  Biskut ni sedap!!! TQ kak Wan

29 comments:

Mas said...

dah start mencookies kak..
cantikk la biskut suji tu...
menawan macam tuannya...
mas minggu depan baru start...

AZLITA AZIZ said...

hihi mas akak kena buat awal sebab nanti nak kemas rumah pulak.. akak sesorang mas anak2 tak de nak mintak tolong tu yg buat cookies dulu.. hihi

atie @ ejay said...

waaa...bleh try buat ni hehe

liana ab malik said...

saya suka suji..boleh buat ni..3 color tu akak buat panjang dan potong pastu bulatkan ke?.try tuk bayang ayat akak ni..akak try la buat biskut marble..hehe..lagi satu liana rasa akak tak perlu la edit gambar dlm blog ni..gambar original ni suma cantik..kuih tu retak ke,senget ke,tak nampak pun..jangan edit..yang edit selalu tipu..x jadi dia edit jadi cantik..hahaha..x ori...hehe...;))

AZLITA AZIZ said...

try atie biskut ni sedap sebab ade rasa badam akak suka!

AZLITA AZIZ said...

liana.. hihi akak pun tak faham sebenarnya.. akak buat tak ikut cara kaka wan, akak ikut cara akak. Akak ambil setiap warna tu 3 gm (hijau 3gm, pink 3 gm, kuning 3gm) bulatkan dan satukan ketiga2 dan bulatkan macam guli.

Terima kasih Liana... :D

Suzie Saufi said...

Kak Ita macam tau2 jer saya pun nak buat biskut ni...hehehe...cadang nak buat esok...tetiba tgk akak dah buat dulu...hari ni saya buat biskut german...memang sedap...lembut sungguh...

icaland pelangi petang said...

kak ita ni buat ape..semuanye menjadi. cantik2 pulak tu. mmg teruja nak rasa. jeles i tau. hihihih

Liza said...

sedapnya biskut ni kak ita..Liza copy dulu resepinya yer..tq

cik cek said...

suka biskut suji...masuk dah dalam list...tq Ita...share 2 resepi ni...:)

niesa said...

salam...wah first time tgk biskut suji kaler2 mcm ni cantik...

Juwita Jamaludin said...

Cantik kak ita pernah try tahun lepas sedap biskut ni

Hanim said...

mmm cantik wananya...senang ek xyak gune mixer...nama biskut suji tp xgune ekk tepung suji? :)

ijayuji said...

Salam kak, biskut ni nak buat kena tunggu minyak sapi sampai dr mesia sbb kat sini minyak sapi QBB yg tak halal tu jer ada, ni tgh menunggu kedatangan parcel dr mesia dgn minyak sapi hihihi.... sedap biskut ni suke ada rasa minyak sapi, biskut makmur pun suke :D tak sabo nak buat!

Yani said...

wah kak ita dah aktif mengkukis nampaknya.. kita baru dok cari2 resipi kat blog kak wan nun.. resipi ni pun dah masuk list

Mama Feti said...

ermmm cantiknye...kak ita kalau buat apa pun mesti jadi menarik kan? xde step by step ke kak ita?..hehehe jangan marah ye kak ita ..gurau jer....

mushi minami said...

Hai..Ita,aka baru habis bakor biskut suji crystal...akak letakan dlm paper cup,biar senang menyusun dlm botol...terima kasih...

Anggerik Berduri said...

kak ita, nk tye lah. color tu akak guna yg powder or yg liquid?

AZLITA AZIZ said...

Akak guna yg liquid

Anggerik Berduri said...

ok. tq

intan morsalin said...

suka biskut suji ni...nak try wat la...nak tnya....azlita guna myk sapi brand ape ek?

mai.. said...

bila dah bakar dia jd agak kembang . x bulat comel .. tp nasib baik x meleper.. x pela, janji sedap kak ita

mai.. said...

biskut i bila dah bakar jd kembang sikit,x b ulat comel.. xpe la, janji sedap. nape ek?

mai.. said...

biskut ni jd kembang sikit, x bulat comel, nape ek?

Dapur Usang said...

Tq tq. Dok cari recipe ni. Memang nak buat tahun ni.

Zarina Ibrahim said...

Salam..nak tau dengan resepi dia atas boleh dapat berapa biji biskut suji ni? sedap niii...kena buat lebih...hehehehe

Hana Radzi said...

My favorite also.. Yumm3...

nur cahaya said...

Askum..kak azlita...badam ksar tu badam yg d kisar halus ke kak atau badan yg halus kecik2 xhncur tu

Not Much Of A Writer said...

Ni satu adunan dapat berapa balang ye lebih kurang?

Powered by Blogger.