Wednesday, August 17, 2011

ALMOND LONDON

Assalamualaikum...
Selamat tengahari semua...

Berehat sekejap.. penat jugak kan nak kemas rumah bulan2 posa ni.. Lepak rasanya.. Tapi siapa lagi lah yg boleh di harap tuk kemas rumah ni.. kadang2 dalam situasi yg macam ni baru lah terasa kan bagus kalau dok rumah kecik2 aje atau sewa bilik tak lah penat nak mengemas atas bawah..

alamakkkkkk!!!! salah tulis lah pulakk!!! aishhhh...... hentam saja lah labu..... kesilapan teknikal.. harap di maafkan ye!! ni yg maleh den nak tulis2 dam gambor ni... aduyaiii....

Pulak tu yg tukang menyepahnya.. walaupun sorang tapi kalau dia menyepah macan ade 10 orang dalam rumah ni.. tak padan kecik... aduyaiii... nak harap anak2 tah bila lah balik... Nasib baik dapat suami yg ringan tulang boleh lah bantu ita sikit2...

Ade yg kata awalnya kak ita dah kemas rumah..  Memang kena kemas awal2 sebab kak ita ni sesorang.. nanti kalu buat lambat bila lah pulak dapat mengemasnya.. Minggu depan Dalili pulak ade exam.. dah nak kena duduk buat ulangkaji dgn dia pulak.. Dalili tu kalau maknya tak dok belajar sekali dia lagi lah tak mau bukak buku... lama2 mak dia yg pandai.. hihi



Ita mmg selalu prepair awal sebab takut banyak kemungkinan yg akan belaku kemudian hari yg tak di jangkakan.. kalau kita bersedia awal tak lah kelang kabut sangat.. tapi tu lah... mmg lepak lah kan.. Ita tak boleh nak sembang lama banyak sangat kerja yg dah terbengkalai.. nanti kalau dok mengadap comp ni mmg semua kerja tak siap!

Hari ni nak sharekan lagi satu resepi cookies. Cookies ni mmg popular lah kan.. setiap kali Hari raya semua cari cookies ni.. Budak2 pun suka sebab ade cekelat. Ita ingat masa ita kecik2 dulu tak pernah jumpa kuih ni tapi dia menjadi popular masa ita remaja.. dalam belasan tahun.. masa tu dok tengok kakak ita dok sibuk buat kukis ni yg di ambil resepi dari majalah.. Masa tu ita mmg tak gemarkan biskut raya tu yg tak kisah pon..


Hari tu ade adik2 kat FB yg hantar msg minta buatkan cookies Almond London ni.. Jadi ita buatlah kukis ni sikit tu hari raya nanti...  Sebelum tu ita nak tunjukkan juga bagaimana cara ita cairkan coklat masakan.. sebab ramai yg minta ita tunjukkan caranya.. Ini cara ita lah kan mungkin setiap orang ade cara mereka sendiri..


Coklat masakan kita potong kecil supaya cepat dia cair. Masukkan dalam mangkuk besar.
Panaskan air dalam periuk kecil hingga didih.
Tutup api dan letakkan mangkuk berisi coklat tadi di atasnya. Pastikan air dari periuk tidak kena pada dasar mangkuk tadi.
Kacau perlahan hingga coklat larut sepenuhnya.


Untuk melorek atas biskut dan mendapatkan garisan halus. Masukkan coklat tadi dalam piping bag. Masukkan sikit aje tau jangan banyak2 sebab coklat cepat mengeras. Coklat yg selebihnya biarkan dalam bekas tadi supaya dia sentiasa cair. Tak payah letak nozel kerana nanti dia tersumbat dan nozel besi juga membuatkan coklat cepat mengeras. Potong bucu piping dgn lubang yg kecil. Pastikan tiada ruang udara supaya proses melorek lancar dan tidak putus2. Sekarang dah boleh lah melorek..

ALMOND LONDON

Anggaran dalam 120 - 150 biji
250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipangang

Untuk menyalut biskut
Cawan kertas secukupmnya
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg di panggang

Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.

Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Boleh juga hiaskan ikut citarasa masing.


23 comments:

Cik Eyda said...

Assalamualaikum kak ita..terima kasih sbb bagi resepi biskut Almond London ni..mmg dah lama cari.cuma ida nak tanay sikit,camne nak buat coklat nampak berkilat?Thanks..

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ita ni biskut kegemaran suami ni..:) sedapnya nampak tambah ada love2 lawa sht nak mkn sayang..:)

ijayuji said...

Salam kak! asyik2 letak almond kan atasnyer tuu kasi unik sikit pulak kali ni yer tak hihihi... kita tak buat kot sbb malas betul nak menggoreng badam tuu hihihi pastu main celup2 lagii alahaiiiii :D order ngan akak jer lah :D

Yatie said...

Assalamualaikum Ita,
cantiknya biskut2 raya yg Ita buat..terasa sayang nak makan kalau depan mata ni....Yatie tak buat lagi sbb anak2 tngh exam, nnti diaorang sibuk nak menolong kat dapur...buku ntah kemana...tak sabar gak sebenarnya nak wat sekut raya ni...

che'iza said...

Assalam Kak Ita

Cantiknyer biskut almond london akak ni.... Ditambah lak dgn gambar akak yang cun giler.... kalau buat buku respi ni... kompem laku tau..... Dalam sibuk mengemas akak boleh lagi ambik gambar pelbagai angle... Tabik lah kak.....

ninazsyafinaz said...

Whoaa..almond london..nalk tanya..biasa guna coklat apa untuk sadurannyer tu yerk..

ilahjy said...

satu lagi ke kretipan ita lawa...mmg lawa lah cekut nie bak mai kak nak masuk frame...emmm....lepas ni apa lagi agaknya kak mcm biasa dah print resepi nak tiru kottt

FaKArePa!n said...

sedap nya..dah la comey nmpk biskut tu.. huhu

butique4u said...

salam perkenalan akak,

sy dah 2-3 hari browse blog akak utk cari resepi :)

ari ni tgk ada almond london plak....wahhh...cantik sgt...nak makan pun syg...mcm mn akak buat coklat sadur tu licin dan berkilat je..tak der cacat cela plak tu...hihihi
kalau sudi sharekan ilmu akak tu yer :)

dZana said...

aduhai.. cantiknya AL ita ni.. mmg boleh frame la.. sayang nk mkn..

anymz said...

tu diaaaaaaaaaa,cunnya sekut almond ita tu.
akak pun mcm yatie gak..cuma buat tart je dulu.itu pun buat atas permintaan izahdaut.anak2 tgh exam.spm trial,pmr trial.tggl dua org ni aje yg sekolah.jenuh nunggu diorang belajar.siang2 jadi ngantuk.tp risau gak ni..esok dah 18 ramadhan..haish...mggu depan pasang jet turbo..satu hari buat 3 jenis sekut..hahaha...agak2 boleh tak tu...

MAMANYAII mayiaas said...

suka sangat DECORATION awak, cantik sekali

Arena said...

Saya admire betul akak punya hasil masakan. Memang cantik, kemas dan mengiurkan hehehe. Dibantu pulak dengan hasil fotografi yg baik, memanggg semua nampak sedap. Keep it up..

smell delicious! a.k.a inachomel said...

Salam ita,

tahniah! hari ni kat blog kak jee (fauziah samad) cite pasal blog ita menjadi liputan. saya pun setuju dengan pandangan kak jee, masuk blog ita ni rasa seronok jer bila memasak walau pun saya ni bukan nye rajin sangat! well done, teruskan usaha ini, all the best to u!

NaNa said...

Salam kak ita..
smalam tengak gambar almond landon tu..terus membuak-buak nak wat jgak. harini mesti wat sebab suami dah lama tanya (feberet dia)..hehe.
Nana slalu je terjah n try resipi kak ita..suke sgt blog ni..reallyx3 admire your cooking.
trima ksih kak ita ♥

SHAFINIE MOKHTAR said...

wah cantiknya almond london akak, nak try jugakla buat corak mcmni ")

FiddyFadhlina said...

salam kak..saya dah try buat biskut akak ni..memang best giler.. thanks for sharing..izinkan saya kongsi kat blog saya..

FiddyFadhlina said...

salam kak..saya dah try buat biskut akak ni, memang best n sedap sangat..thanks for sharing here.. izinkan saya kongsi kat blog saya ye..

tbe.boutique@yahoo.com said...

Cantik deconya...:-)

tbe.boutique@yahoo.com said...

Cantik deco...:-)...nak try nnti:-)

Nia Humairah said...

Salam.
Kak,mcm mana nk dapatkan tekstur saduran coklat yg licin mcm akk buat n biasa pkai coklat apa?

Mimie Lavendar said...

Salam sis...kalau xltk emplax ok.x

Azlita Aziz said...

Waalaikumussalam... Emplax untuk bagi biskut rangup