Follow if you like

Aug 5, 2011

AIR KATHIRA ABU BAKAR

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua.... Sihat ke??? saya sihat.... Alhamdulillah... Dah makan??? saya posa.. hihi

Dalam segmen Kembara Masam Manis, kali ni ita nak bawa menjelejah ke Negeri Johor Darul Takzim. Kita ronda2 Johor dan cari menu istimewa rakyat Johor sempena bulan Ramadhan ni..
Jom ikut ita... VVVvvvvrooooooommmmmmm........


Haaaaa.... bila nampak air kat atas tu... pasti rakyat Johor tersenyum simpul... waaaaaa.... ade yang urut dada tuuuu..... saborrrrr... posa ye! jangan lupa.. kita di bulan Ramadhan... cepat ambil tisu.. lap sikit air liur tu... eiii... buat malu je... orang nampak tuuu... hehe


Air Kathira Abu Bakar memang cukup popular dan tidak asing lagi bagi rakyat Johor khasnya yg tinggal di daerah Johor Bahru, dan pastinya bila tiba bulan Ramadhan pasti kedatangan air ini di tunggu2 selain dari menunggunya kurma dari padang pasir Timur Tengah Yusofffff Tayubbbbb....

Kenapa air ni di namakan Kathira???? kerana ia menggunakan Kathira. Kenapa dinamakan Kathira Abu bakar???? kerana Encik bakar yang buat. Siapa En. bakar tu???? aik banyak tanya pulak.... manalah mak tau... aiiii... banyak songeh betulll lah Dalili ni... cuba senyap sikit mak nak cerita ni.... cer citer cer cita...


Ok pada yg tak tau inilah Kathira. Kalau kita tengok rupa dan bentuknya macam kemenyan. Macam batu kelikir pon ade tapi dia ringan. Ita pon sebenarnya baru pertama kali tengok... hehe sebab nak tau! dan nak bagi kawan2 semua tau, ita gi lah cari Kathira ni... ha.. inilah dia.... nanti kang kalau orang citer2 kita tak tau pulak... bila dah tau ni baru lah boleh reka2 citer... hahaha

Sekarang ni nak mereka citer lah ni.. hehe.. tak taulah kathira ni buah ke??? kulit pokok ke?? wallahualammmm.... pada yg nak tau lebih lanjut.. rajin2 lah search kat google.. kat situ mesti ade bagi tau asal usul dan susur galur Kathira ni...


Kat sinilah tempat beroperasinya air Kathira ni.. Nampak abang-abang yg ensem ensem tu waaaa..... tarikkk... bang jangan tak tarikkkk..... emmm... En Bakar ni tak lokek tau! siap bagi tau lagi bahan2 yg di gunakan tuk buat air Kathira ni... " mana mak tau nama orang tu En, bakar???".. isssshhhh... nyebokkk laaa... Dalili ni... gi main jauh2.. hehe

Jom kita tengok pula bahan2 yg di perlukan tuk buat air Kathira ni.. 
Selain dari Kathira tadi inilah antara bahan2 atau ramuan tuk buat air kathira ni..


Kurma dari timur tengah Yusoffffff..... Tayubbbbb....


Selain tu kita perlukan juga badam yg cincang pon boleh yang tak cincang pon boleh sebab nanti kita nak kisar...


Kismis pun kena letak jugak.. kismis ni bagus tuk menguatkan daya ingatan.. kira air kathira ni mmg sesuai sangat di minum oleh kanak2 dan pelajar sebab bahannya semua untuk mencerdaskan minda.. kalau tak caya cuba baca buku motivasi untuk pelajar hasil nukilan Ustazah Nor Bahyah.. dalam buku tu Ustazah ade terangkan minuman tuk menguatkan minda dan ramuannya sama macam ramuan tuk buat air kathira ni... 


Yang ni kenal tak??? ni lah kembang semangkuk... yang ni belum kembang lagi.. kita kena rendam dulu.. bila rendam baru dia kembang.. tak muat mangkuk tu  kang kalau dia kembang.. " kalau kita rendam dalam besen??? " ha.... kita pangil kembang sebesen... " kalau kita rendam dalam kolam???" kita pangil kembang sekolam...  lah ye makkk.....aiiii... apa lah Dalili ni... melalut...loyar buruk betul laaa.... hehe >^<


" haaaaa.... yang ni kita tau... kita tau... " apa dia ni??? " ni lah telur katak.. nanti kalau dia netas jadi berudu.. pas tu bila ekor dia putus dia jadi katak... pas tu dia nyanyi katak oh! katak kenapa panggil ujan.." haaaa..... betulllll pandai anak mak.. gi baca buku ye!! jangan menyebokkk.... >o<

Selain dari biji selasih dan bahan2 yang di atas kita perlukan juga susu cair, dan air aiscreamsoda. Ita rasa dia ade letak tepung kastard sikit tuk pekatkan air tu.. sebab ade rasa castard sikit. Dan bahan yg paling utama tentulah air.... kwang... kwang.. kwang...


emmmm.... beginilah rupa airnya setelah siap.... aik.. apasal ijau pulak! oooo... dia letak paste pandan cikit kot... tak pon boh pewarna cikit..

Haaa...air yang telah siap ni akan di pakingkan. Ade yang di jual dalam botol 1.5 ml dan ade yg di bungkus dalam plastik. Harga??? boleh tahan...emmmm...


Kepada warga Johor yang berhajat boleh lah dapatkan air ni kat Tampoi. Kalau dulu2 ita pangil batu lima. Ia berhadapan dgn Plaza Angsana di jalan Dato' Muthuthambi. Atau boleh juga dapatkan di bazar-bazar Ramadhan berhampiran rumah anda...


Cuba Dalili rasa sedap tak??? slurrrrrpppppp.... emmmmm.... sedapnyaaaa.....!!! pandai mak buat! hehe ni bukan mak buat... tapi mak beli... yaaaa adooooo...... >^<


37 comments:

sara zainol said...

isi isi dlm air ni mcm laicikang je.. cuma bezanye airnye dibuat dr susu.. hehe

nonierahman said...

alolo comeiny dak dalili nie.mak dia pon cantik :)
selamat berpuasa kak.nonie first time rasa air kathira nie masa p singapore bulan lepas..yeayy dah tau rasa macam mana..nak buat sendiri x kot.hihihi

Mas said...

mas tak pernah minum lagi air ni kak...
sedappnya rasa bila tengok bhn2 tu...

cik cek said...

Itaaaa.....

Buat kak cek rinduuuuu sgt kat Johor...memang kat sana Air Kthira ni popular kan...masa kak cek dok pasir gudang dulu...suka sgt p pasar ramadhan ke pasar malam ke....macam2 menu makanan ada....hu hu hu...kat sini tak dptla merasa air kathira ni...nengok jela....:)

MamaFari said...

Hahahah... akak Ita ni lawak la pagi2 ni... hehhe.. erkk.. macam sedap je.. ( kena gi Johor ke ni?)

chikadakbiru said...

ppernah dgr air khatira nih,...tp tak pernah rasa..teringin nak rasa..tp belah2 perak memang takde org johor yg jual..nampak gaya kena p johor la..terliuq nengok..baape ingin satu botol?

snuMun said...

sedapnya air kathira kak....dulu arwah atuk slalu beli kalau ktorg lik singapore...heee

~~zAnAfAhMi~~ said...

air kathira ni, sampai muntah hijau pun kita org takkan jumpa kat sini.....kena terbang balik Johor nmpknya.

anymz said...

setiap kali en somi out station ke JB akak mesti ikut.suka jln2 cari makan kat sana..thn 80 dulu akak pernah tggl kat tmn tasik JB tu..mmg best dok sana.
tapi ramadhan thn ni abg tu cuma out station ke muar dan Bt Pahat je :(.
kalau tidak mmg wajib akak cari gerai yg jual air kathira ni.sedap wo air ni.pernah rasa dulu..

Ell Joella said...

best nyer k.ita.. ell baru tahun lepas cuba air ni.. tu pun buat sendiri..rasa cam sedap tp slagi lom dapat rasa yg ori tak tau la betol ke idak rasa yg ell buat tu.. tp kalau da minum pastu msti nak minum lagi.. ketagih la pulak.. nmpk gaya nyer kena buat smula sebab bahan2 yg k.ita cakap ni ada yg takde dalam air khatira yg ell cuba buat dulu.. thanks k.ita..ku mau cuba tp kna g bli itu 'kak tira' dulu..haha..

Lina said...

ish ish ish... terasa macam nak balik JB jer.. nak cari air katira ni... mmg sedap

ijayuji said...

Salam kak ita! air katira johor mmg the besttt! lama tak minum nak buat sendirik jgn harap lerrr :D ngidam pulak dah niii :D

anisdagreat said...

salam kak ita. saya org johor tp baru arini tau pasal air katira ni.... nampak sedap la!

Sofea said...

Berbuka smlm dgn air kathira gak..tapi beli je..rm2.50 sebungkus. ;)

icaland pelangi petang said...

betol3x! air katira ni mmg kat jhr je rupanye. puasa tahun lepas... ica suh hb beli air katira kat bazar ramadhan gerik... dia ckp takde jual. ica tak puas ati.. ica turun sendiri gi bazar. mmg takde daaa..
johor mmg unik! kan? :)

Gee® said...

tak pernah lagi minum air ni... nmpk sedap...

izahdaut said...

hahaha lawak tul lah mak dalili nih... tak pernah minum air ni.. jauh sangat nak kena beli kat johor.. kiki

Liza said...

salam Kak Ita...cmner rasa air khatira ni..macam air laicikang ke?

ewa_wani said...

Eeeiiiii..... Dalili tak puasa.... Hehe... Mcm mana lah rasa air ni agaknya kan... Kalau minggu depan Ewa dgn family mertua jadi balik johor, bolehlah ajak singgah...

CT Delima said...

as'salam Ita

Oh tidakkkk!! sampai nya hatimu, membiarkan aku merindui air kathira pak abu..nak nangessssss!

Ita... ct kalau balik JB memang air kathira nilah ct ngan Hb dok sambar dulu tau. tak kisahlah balik lambat atau awal kompom orang2 kat JB mesti dah belikan dan simpankan dulu.. hehehe. Lagi satu kalau bulan puasa mesti gi kat bazar Kg Melayu cari murtabak daging. Pergggg..memamg kaw2 rasa dia kan..kan..kannnn..hihihi

tak sabar nak balik Kg ni...huhuhu. Insya'Allah raya nnt nak gak jumpa Ita sebelaum balik KL. sebab anak dara ct kena balik awal ke kolej lepas raya :)

lina said...

salam ita - pernah minum air ni tahun lepas....tahun ni tak sempat lagi...boleh tahan sedap :)

resipe-masak-makan said...

saltuan umah,aduss hausnya tokak den. mano nak dapek air nih

ilahjy said...

ita selama kak 10 bulan di JB kem majidee thn 2003 sempat kami merasa berpose di JB apa lagi mesti la merasa air khatira ini mmg kena beratur pjg nak beli kat pasar tepi kem ada jual dan kat satu taman tuu kak dah lupa nama pun kak pernah merasa..kata depa kat taman tu org yg terkenal di JB...jgn2 a.bakar punya tak hehe... kat plaaza angsana pun kak pernah merasa.. mmg la sedap.. menyenyukkan badan...
meh kita mereeka cipta air ni nak tak???

Ann Huda (Ate) said...

Nape tak warna hijau air kathira ni? (Ke mata ate dah rabun, pg2 tgk air kathira).

Ate asli Jay Bee mali, sekolah sampai masuk UITM kat johor jugak tapi air kathira yg pernah ate minum tak sesuai dg tekak ate. Tapi yg ini, yg cik Bakar punya ni (dan blogger ori JB ckp mmg sedap giler) Ate tak pernah try pasal Ate sekarang dah jadi 'Johorean Murtad' balik Johor setahun tak sekali.

hajar said...

SEDAPNYER AIR KATHIRA NI..TAPI YANG X TAHANNYER MANIS SGT...INGAT LAGI TIME ZAMAN SEKOLAH MESTI PESAN KAT AYAH SUH BELI AIR NI..COZ TPT KEJE AYAH DEKAT NGAN TPT JUAL AIR NI :)

KuNanGKuNanG said...

salam kenal dan flw blog ni..

sedapnye air ni.xpnh jumpa lagi org jual kat sini

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau akak balik kg time puasa & ada cuti panjang sikit rajin gak ke Segamat... kat bazaar Ramadan kat sana pun ada org jual air kathira ni... tp.. tu ler.. tak berkesempatan membelinya sebab biasa kalau kami keluar ke Segamat tu.. kami berbuka kat kedai aje... sebab tu tak beli air.. cuma beli kuih muih aje... entah bila nak merasa air yg sedap ni..

fazian.batrisyia said...

Air kathira kat johor mmg sedap...tempat lain tak jumpa lagi yg sedap cam tu...cair la, tak cukup bahan la...

SIREH JUNJUNG said...

Suka la nenek tgk air kathira nie.. sb dekat bebenor dgn umah nenek.. maklum la umah nenek yg usang.. kalau sapa2 yg jauh2 nk tumpang berbuka kat umah nenek sambil menikmati air kathira nie..
di persudikan la ya.

bagi ita, terima kasih mewar warkan air yg famous nie..

salam ramadhan utk semua

zuraida said...

bagus gak ada gambar kathira ni, kalau tak, sampai ke sudah aida tak tau. hehehe. Air kathira abu bakar ni sekarang boleh tahan harganya. kalau dlm plastik tu antara RM3.00 - RM3.20. kalau dlm botol 1.5L tu RM10.00.. aida dah 2 kali beli ;)

my10sen said...

sedikit fakta untuk difikirkan...

sales sehari katira abu bakar di bulan puasa sekitar 7000 bungkus & 1000 botol. sila buat pengiraan metamatik.

7000 bungkus x RM3 = RM21k
1000 botol x RM10 = RM10k
total jualan sehari = RM31k
30 hari ramadhan x RM31k/sehari = RM930k/sebulan.

kalau x silap, dulu2 katira abu bakar ni cuma jual bulan puasa je. so, dalam setahun cuma sebulan je diorang niaga. tapi dgn sales sebanyak tu di bahagi 12 bulan = RM77,500/sebulan.

subhanallah!!

ketawariang said...

sedapnye!
dah masuk berita dah kn katira ni...
taun lepas ade beli...pergh mmg terangkat!
taun ni x sempat lg nk beli...ptg ni nk crk la...cuma kene ingt tmpt tu semula....

@my10sen : haah mmg sebulan je dia meniaga.... alhamdulillah rezeki diorang...maybe org complaint mhl...
tp rasanya sgt authentic n xdpt kt tmpt lain woo...

smell delicious! a.k.a inachomel said...

Salam Kak Ita, tau tak tahun 2014 ni kat mana jualan air katira abu bakar beroperasi?

Cik Matahariku said...

as salam kak, saya pon suka air katira ni, mmg sedap minum time puasa ni.Akk, saya mintak izin share gambar air katira akk dekat blog ya.sy ada link ke blog akak.terima kasih.

Rina Meehah said...

Sedap tengok air ni. Kathira aka getah anggur ni biasanya jual kat kedai india.

Rahimah imah said...


Boleh Tolong bagi Alamat kedai yg menjual Kathira ni.

db said...

P dekat batu 5, jalan nk p kuala kurau.. ada jual.. seddap.. tp takut bulan puasa aje laa....

Powered by Blogger.