Follow if you like

Jul 9, 2011

yeh! yeh! dapat Award..


aiii.. terasa macam Puteri Gunung Ledang pulak.. nak ambil award kena ada syarat2nya dulu.. tak boleh main ambik- ambik  je...
Nasib baik bukan 7 dulang hati nyamuk.. kalau tak mana lah ita nak cari hati nyamok tu.. kalau hati ayam ke.. hati lembu..ke.. hati kambing ke.. boleh lah gi cari kat pasar.. hehe..

7 je ye cik Izah.. Ni nak tau pasal apa ye?? masa kecik ke.. masa anak dara ke... masa org datang minang ke.. atau masa dalam perut.. aii kalau dalam perut tu seingat ita... ita ni baik.. aseyyy.. perasan.. pulak! ialah kita tidur je sambil nyoyot jari.. hihi dan tengah mencongak2 cara macam mana nak keluar.. nak buat kuak lentang ke?? kuak rama2.. eh! ada ke kuak rama2??

Adoiii.. apa ye yg nak diceritakan pasal ita ni.. rasa2 banyak jugak yg ita dah ceritakan serba sedikit kenangan  masa kecik2.. nak cerita pengalaman kena kejar lembu.. rasa tak pernah pulak jumpa lembu.. rasa2 kalau lembu tu jumpa ita dia yg lari lintang pukang.. hehe


1. Kita mulakan pengalaman ita masa kecik2 lah kan.. tapi masa kecik2 ni banyak yg ita  ingat2 lupa.. yg paling ita ingat ita mmg suka cakap sorang-sorang.. hehe
Ada ke sorang kenalan ayah ita suruh mak ita hantar ita pergi hospital... bila dia tengok kita dok bercakap dengan pokok.. (ada aku sekel pak cik ni karang..) Tapi tak tau lah kan dari mana datang penyakit ita tu.. nasib baik tak de temurun kat anak2.. wakaka.. Penyakit bercakap sorang2 tu ilang bila ita dah meningkat remaja.. aii.. tak kan nak cakap sorang2 lagi.. mau tak de org nak ngorat.. semua lari bertempiaran pulak kang..
Lagi satu ita mmg suka melukis. Kata mak ita bakal pelukis negara.. mana tak nye habis semua dinding rumah ita lukis.. kalau hari raya tak yah cat rumah.. nanti ita tolong buatkan mural kat dinding.. hehe dan minat ita tu mmg sampai ita besar.. suka sangat pada kerja2 seni.


2. Ita juga kalau tak bakal jadi pelakon... yaaa.. adoooo.... bukan pelakon la.. siapa tuuu.. yg tukang cerita kalau kat wayang kulit tu.. ala.. lupalah pulak namanya.. lebih kurang cam tu lah kan.. Ita suka bercerita kat adik2. Pas tu mula lah buat cerita sedih.. tu yg suka tuuu.. bila tengok adik dah meleleh2 air mata.. nangis sakan.. kira dapat jugaklah kan idupkan watak tu... pas tu bila diaorg  dah melalak macam nak rak.. kita katalah.. to be continue.. adoiii.. geram lah dorang.. hehe.. ita mmg kuat menyakat.. bukan adik2 je tau.. dgn anak2 ita pun ita akan bercerita cam tu.. hehe sampai dorang tidur.. kalau tak pun ita yg tidurrrr... hihi


3. Ita lahir dalam keluarga besar 8 orang semuanya. 7 perempuan dan sorang je lelaki. Anak yg ke 6. Ramai kakak tu... oleh sebab tu ita sebenarnya tak suka ke dapur.. ialah dah ramai sangat kat dapur nanti nak bergerak pun susah.. hehe jadi biarlah kakak aje yg tolong mak.. Ita suka mengemas rumah sebenarnya.. suka alih-alih perabut.. kejap alih sana kejap alih sini.. mak selalu bising.. adoii.. pening kepala mak bila hari2 dok alih barang.. Bila ada rumah sendiri semua kerja ubah suai rumah suami serahkan pada ita.. sebab dia tau sangat minat ita.. kita pun apa lagi.. ibarat orang mengantuk disorongkan bantal...


4. Bapa ita seorang yg sangat garang sebenarnya.. Semua adik beradik takut oiii... kecut perut bila bapa ita ada kat rumah.. Macam tikus bila nampak kucing.. pijak semut pun tak mati..
Jadi susah sikit nak ade pak we.. nak jeling2 pun tak boleh.. Tapi bila dah kerja.. aiseh.. ramai pulak yg berkenan.. ish.. lawo ke aku ni..?? perasan lah pulakkkk...weeekkk.... ada yg nak baldi..??
Uikk... beraturrr... org nak datang minang siap ambil nombor lagi.. macam kat bank.. kena ambil nombor dulu.. kira siapa cepat dia dapat la kan...

 uik.... panjangnya beratur.... tapi semua negrooo... wakaka

5. Ita berasal dari Johor. Di lahirkan ditengah2 bandaraya Johor Bahru. Suami ita pula orang Kelantan. Kira utara bertemu selatan.. Ikan di utara ... asam di selatan.. dalam kuali betemu juga..eceh.. eceh..
Kenal tak lama dah nak khawin.. bukan ita tau yg nak kawin dulu dia yg ajak.. takut orang lain kebassss... tak nampak tu ramai yg dah beratur ambil nombor.... tau tak pe...
Ita ni kira langkah bendul lah kan.. sebab ita khawin dulu.. merajuk sekejap kakak ita... apa nak buat dah ade orang bekenan....


6. Sepanjang umur ita sebelum berkhawin tak pernah melangkah kan kaki ke negeri cik Siti Wan Kembang tu.. Jadi pengalaman pertama di sana adoiii... sangat menyeksakan pada masa tuu.. pertama.. ita tak biasa makan masakan yg manis2. Bila sampai sana semuanya manis dah lah pulak bila ita dah berbadan 2 adoiii.. semua ita tak leh makan.. yg ita boleh makan jagung rebus.. sampai hari2 ita dok belasah jagung rebus sepanjang ita berada di sana. Nasib baik masa tu ada musim jagung.. Dan bila anak ita lahir.. dia pun cari jagung rebus jugak... " nak jagung 1" wakaka... betul sampai sekarang fav Amirul.. jagung rebus. Tapi sekarang emmm...... tak yah cakap lah.. semua ita belasah.. tolak kayu dgn batu je.... kadang2 rindu dgn laksam Kelantan.. sedap weiii.. pulak murah aje kalau jual kat Kelantan tu..


7. Yang paling ita tak dapat lupa.. sewaktu ita berusia 5 tahun ita telah dikejarkan ke hospital kerana tertelan jarum.. ish... ish... ish....
Masa tu bulan posa. Mak ita klu org tak posa tak boleh kacau orang buka posa. Jadi tugas ita waktu tu dok jaga adik2 ita yg pelalak 2 orang  tu.. jaga2 jaga jugak tapi dalam ati geram jugak sebab tak dapat join org buka posa.. Ita ambil jarum peniti tu.. haaa.. siapa nangis nanti akak cucuk dgn jarum.. pas tu ita dok ambil jarum tu dok cungkil gigi.. eeee... sambil baring.. tup! tup! tertelan.. ita dok habak kat mak.. terus ambulans datang.. mana tak nya.. dah ada ambulan depan rumah.. bapa ita kan bawak ambulans.. cepat aje lah ita sampai hospital..
Bila doktor X Ray nampak lah jarum tu kat dalam perut.. "uikk nak kena operation ni..." kata doktor takut jarum tu karat.. pas tu doktor tu tanya "apasal makan jarum???" dgn selamber ita kata "mak tak kasi makan.." amboiii... angin mak ita satu badan.. gerrrrrr......


eh.. abis dah 7.... cepatnya dah sampai tujuh.. ingat nak sambung lagi.. tak pelah kan kita kasi can orang lain pulak sambung cerita.. kira-kira to be continue jugak lah ni...
Tolong sambung... tolong sambung ye cik adik2 yg akak dah tag kat bawah ni....

13 comments:

Mas said...

kak ita..sakit perut mas gelak yang no 7 tu..
boleh akak tertelan jarum...he..he..

kenangan2 tu bila diingat balik..
maniss kan kak..

mas pun first time datang pahang sebab mertua orang pahang..
tapi tak de masalah tentang makanan..he..he..
sama gak ngan mas kak..utara selatan...he..he..jodoh kan..

cik cek said...

Ita...kak cek kena sambung cerita lak la pas ni ...he he...cerita apa pun boleh la ek...7 syarat akan hamba penuhi wahai tuan puteri...upssss...tuan puteri tertelan jarum ke dulu...Wah! hebat tuan puteri....he he...
Kenangan...yg pahit...yang manis..sume pun indah tuk dikenang...
Nanti kak cek cari 7 syarat2 tu dan amik award ek...Tq Tuan puteri Ita....

Yatie said...

wakakakakkaa..gelak abes dengor citer Ita ni....mak tak bagi makan tu yg parah..... betullah tu..anak2 ni terus terang je...apa yg dia tau, itulah yg di cakap...(dpt bayangkan masa tu, baik2 mak Ita cemas kat Ita, dia jadi hangin satu badan kat Ita....kah3..)

tun_telani said...

bagusnye suka kemas umah.. hihi... tun bila di suruh baru nk kemas umah.. hihi... tun pun mmg tergelak baca amik jarum duk cungkil gigi..siap sambil baring tu.. haha.. nasib baik xde ape2 kan..

Nieza said...

Assalam Kak Ita Cayang, wahhh best betul baca ceter nostalgia akak ni...kenangan terindah la tu kan...btw tq atas ingatan akak yer bg award ni.insyaAllah bila ada masa free nanti nieza gantung...biasa weekend bz sokmo..hehe jap nk angkut bawa blk award tu..hehe

izahdaut said...

Wooo ganas kakita teln jarum.. Tak sakit ke kak? Adeh mcm2 la kan. Bab yg ckp sorg tu hehehe. Duluu suke gak tpi ckp depan cermin jela. Tak de la sampai ckp ngn pokok. Hahaha..

Mekasih k ita sudi di tag.

K.Nor said...

boleh tahan gak loyar buruk ek.. loyar buruk yg pandai seni.. sampai skrg jd blogger yg hasil masakan dan shooting yg sangat berseni :)

julia said...

syok sgt ler tu cungkil gg smpai ttelan jarum...

pelangi petang said...

doktor:knp telan jarum?
kak ita: mak tak bg mkn.

wakakaka.. gelak guling2 saya..

aeinio said...

hiks hiks... kenangan lama yg mengusik jiwa... :)

ain (sweet thots) said...

hehe ... nak gelak baca psl jagung tu kak. & rasa ngilu je terbygkan jarum yg masuk perut tu ;)

Syahida Mohd Yusof said...

salam Ita, tergelak besar akak baca coretan u tu... mau tak hangin satu badan mak awak... ngeri tu ngeri jugaklah yg part makan jarum tu... tapi yg tak tahan tu bila doktor tanya kenapa makan jarum?? ishhh sbb mak tak kasi makan... mesti mak awak geram gilerrr kat awak. apa pun alhamdulillah awak selamat... between akak mintak izin blog u ya. tq

sarah said...

pandai akak mengarang cite yer..seronok membacanya..

Powered by Blogger.