Follow if you like

Jul 11, 2011

Weiiii... kelik weiiii... make Laksam

Assalamualaikum...

Salam satu Malaysia.. Apa khabar semua? Harap2 sihat lah ye! supaya dapat menjalankan tanggungjawab yg di amanahkan dengan sebaik-baiknya...
Pada yang tak cekak tu gi gi lah jumpa doktor nya... make ubat.. aa... royak doh!
Ni baru mukadimah dia je ni.. belum make lagi ni.. uh .. kalao make ni sat.. kecek kelate selalu...


Semalam ita buat Laksam. Uii.. ni semua akibat terliur bila dok sebut2 pasal laksam semalam.. Ita mmg suka sangat makan laksam. Masa mula2 jejakkan kaki ke Negeri Cik Siti Wan Kembang, Laksam ni lah satu2 nya yg ita boleh terima.. Yang lain tu lambat sikit dan ambil masa... nak serasi dengan anak tekak ni..  Selain laksam banyak lagi sebenarnya menu dari negeri Cik Siti Wan Kembang ni yang sedap2 belaka.. Kebanyakkannya unik2 macam nasi kerabu yang berwarna biru.. hihi mula2 memang ita jakun sebab ita tak pernah tengok.. bila MIL hidangkan.. uikkk.. naik juling biji mata.. boleh makan ke ni...?? ita ingat nasik tu di letak nila baju tu yg warna biru tuuu.. rupanya ia mengunakan sejenis bunga yg merubah warna nasi dari putih kepada biru... waaaa... hebak... weiiii... hebak-hebak belako...!!


Yang paling ita suka, kebanyakkan makanan masyarakat Kelantan ni simple.. aje.. tapi sedap! dan semuanya dibuat sendiri.. macam laksam ni.. kalau kita tengok laksa dari negeri lain kebanyakkan menggunakan mee laksa yg ready made.. tapi berlainan dengan negeri Kelantan yg membuat sendiri laksanya tu..

Yang menjadi kehairanan ita kan.. kenapa dekat Kelantan makanan yg dijual murah2 belaka. Berbanding dengan harga di negeri Johor yg bagai langit dan bumi bezanya.. padahal kalau nak diikutkan mereka juga mennggunakan bahan yg sama tuk buat laksa tu.. pelik jugak kan?? kalau kat rumah MIL laksam ni hanya di jual dengan harga 50 sen sebungkus.. berbanding dgn harga laksam yg dijual di JB semahal RM 3.50 sebungkus... macam tak masuk dek akal kan?? kadang kala ita terfikir ada untung ke mak cik ni jual.. kesian pulak.. nak makan pun macam tak sampai hati jeee.. Kalau bandingkan rasa lagi laaa... dgn kuah yg cair menenis... klu kat Kelantan tu kuatnya pekat.. dan banyak ulam-ulaman.. rasa pun mmg jauh beza lah..


 Kalu cerita pasal laksam ni kan.. ita teringat kat arwah mak cik suami ita.. kejap ye! ita nak sedekahkan Al-Fateha buat arwah......

Mak cik suami ita ni.. dia punya laksam sangat sedap! Ita suka sangat makan.. Arwah juga seorang yg sangat baik.. ita tak pernah lagi jumpa org sebaik arwah.. kerana itulah agaknya Allah ambil arwah dahulu.. Allah lagi sayangkan Arwah..  Seorang yg sangat lemah lembut.. cakap berhalus.. kalau ita balik Kelantan dia akan sampai dulu rumah MIL. Pas tu dia akan tanya ita suka makan apa..?? esok pagi dah sampai laksam seperiuk dia hantar ke rumah MIL.. punyalah baik.. sangattt.. Arwah meninggal kerana sakit cancer lah ita rasa.. masa dia meninggal anak2 dia kecik2 lagi.. sayu hati bila renung wajah anak2 yg masih tak mengerti apa2 tu.. Semoga roh arwah di cucuri rahmat dan ditempatkan disisi hambanya yg beriman...


Ok lah kita lupakan seketika kisah tu.. kita lihat pula pada laksam yg telah ita sediakan ni. Resepi laksam ni ita ambil dari My Resepi. Resepi dikirimkan oleh Yani.Terima kasih lah kat yani kerana sharekan resepi laksam yg mudah dan sedap ni.. Dulu ita ingat susah no.. lah kan buat laksam ni.. rupanya mudah aje.. cepat dan ringkas. Sedap pun sedap!

Wei.. kelik wei.. make lakse..
mu  tok sea kooo???
ambo kalau make lakse kecek Kelate selaluuu...
sedak weiii...!!
Orea lalu kot tembok pun tok nampok!
aaaa.... royak doh! tok cayooo....



LAKSAM
By: Yani

Laksa
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam


Gaulkan semua bahan-bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis


Kuah Laksam
Ikan -
boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang) ita guna 3 hiris ikan tenggiri
1 inc halia
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
1 sudu teh  lada hitam
1 biji Santan
3-5 keping Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah atau gula pasir

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Bahan Ulam
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum

Kesemua bahan di atas di hiris halus.


Bahan Cili
cili merah
belacan
garam
limau nipis atau limau kasturi

cili merah tumbuk dgn belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau

39 comments:

Mas said...

kak ita...laksam ni peberet no 2 mas lepas nasi kerabu....masakan kelantan yg mas suka...
wahh..terliurnya tengok laksam kak ita tu...
menyelerakan betoi...
mas tak pernah try buat sendiri lagi..
selalu beli jerk..
kawan2 kelantan pun ramai...selalu gak kawan2 kasi ...he..he..

Lina said...

fuyooo. akak n familinya fav ni.. tp tak pernah buat.. beli jer.. nampak senang je pembuatan.. kena cuba ni.. berbaloi

anymz said...

Itaaaa.feveret akak ni tau.tak pernah jemu dengan laksam..adeh terliur pulak masuk dapur org pagi2 camni ada pulak menu kegemaran...mmg tak tahan betul di buatnya.

ijayuji said...

Salam kak ita!!! wooowwwww!! laksammm feve kita ni kak! malas tang nak buat laksam ajerr yg lain2 tu kacang goreng jerrr hihihi... sedapnyerrr!!! ni yg terasa nak g buat jugak ni kak hihihi.... gmbr mmg curlassttt!!! suke byk2!!! :-)

Unknown said...

Sedak wei lakse nih... Lamo doh ambo dok make....hehehe..... Menariknya presentation akak.... Rasa cam nak buat plak.... Tapi tudung periuk tak dok lah pulok.... Hehehe.... Ni nk kena carik kt pasar mlm nih....

Yatie said...

sedapnya tngk laksam ni...yatie suka sangat, kena plk ada sambal belacan lagi..sedap weiiii...nak semangkok...leh kan..

kayrul-shah said...

selamat pagi kak ita...sedapnya laksam..rajin betul sediakan bahan-baha tue....

Kak Rosaliza said...

Assalam ita, sedaknyo lakse tu, ingat nak kelik kg jah ni, comey laksam ita tu

Mylady said...

Ermmm..mylady pun mula belajar makan laksam dari kawan my bonda...itupun sebab laksam dia ada letak sambal cili...sedap betul!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kenal..terima kasih berkongsi ilmu,sgt suka laksam.nak cuba!!!

Rabiatun Adawyah said...

wahhhh..kak Ita, baru 2,3 hari ni terasa nak makan, tengok2 hari ni dah ada terhidang...
sedak nyo lakse, nok etek...hehehehe...

CT Delima said...

As'salam Ita

nak kecek kelate dok reti. kita kecek johor jer lah ya... hahaha

memang sedap laksam ni, pernah makan banyak kali, tapi beli lah dari orang kelate sendiri. memang power betul kuah dia pekat, memang sedap. Kalau setakat nak makan sorang2 kat umah ni ita, baik ct belik jer. sebab kat rumah semua tak reti nak makan.. hehehe.

umi said...

salam kak ita. mmg feveret ambo nih hihi..kito kelate sejati!

tambah lagi dgn foto food kak ita, nampak lagiiii menyelerakan!

noorsafone said...

Ita..nampak menyelerakan...dh la memang kesukaan mama...nampak pulak pagi2 ni...nk try buat nanti..

Sofea said...

makanan fav nii..dh lama x buat..terliur lak tgk laksanm ita..:)

Ummi said...

Assalamualaikum mek Ita weeeyyy....ambo nok jugookk...mu makey sorey2 jo kooo...dok acii muu...huh! hahahhahaha...tergeliat lidah akak nak kecek kelate weeyy... Rajin tul Ita ni wat laksam...akak nak kukus laksam tu yg malas tuu...hehe

Nurul Azwa said...

kakkk...sodapnyee.harus memcuba nihh.thanks kak ita for shring this recipe :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam ita...

aloooolahhh mek ita wehh.... doh guano mu ita weehhh... sapa ati wak lakse dok ata sikek dumoh... ambo berehi benar lakse ni nok royak.. lamo sengoti dok buak.... kade kalu teringin gak.. ambo beli jahhhh pasar maley..... hahaha...

ni yang beraso nak wak etek ni... hahaha... terliur sengoti doh ni... nelleh doh air liur ambo...

hoo.. nok royak retek ni.. award denge tag demo buwi tu.. ambo dok buak lagi.. ada maso free2 siket lagi ambo wak la dehh... tengoh nok pikir nok tulih gappo.. pinnar butir mato dok tahu nok tulih gappo lagi ni... hehe..

cik cek said...

Lambatnya kak cek sampai...ingat nak ngecek ngan Ita Laksam semangkuk...sedapnya Ita...suka makan tapi tak penah buat sendiri lagi...resepi kak cak amik ek...masuk list lagi....

Nak bagitau Ita...award dah kak cek amik....7 syarat dah dipenuhi....harap diperkenan wahai tuan puteri....he he...senyum sokmo Ita....:)

pB said...

Kalau makae laksam , tok suko bubuh tauge

Intai Dapur said...

Salam kenal kak...laa org Red Warrior rupanya...sama la kita...laksam tu makanan peberet liza...bru plan2 nk buat tp akak dh buat dulu..(dok telan air liur ni)..hehehe

YANA SHAIFUL said...

Kak Ita..nk jugok lakse tuu.. teliur doh nii..tgk sambal meroh tu lg sero nok make..hikhikk..

sasha rahmat said...

fav cha jgkkk ni!!!..mmg nyum2 mkn laksam..pastu ..lepas mkn tu...rehat jap.....sure nk mkn ulang2 smpi abisss...hahaha

Gee® said...

sedapnyaaaa.....

Yani said...

ambo baru sapa ni.. lakse ado lagi ko?.. sedak sungguh napok lakse ni.. cukuk lekak ado belako cumo ado satu bendo ambo tok napok.. belace mano.. keskeskes.. ;_;

ijan said...

assalamualaikum....kak ita,oloh sedak nyo lakse....terliur weh...bilo nk wat ni..pete br napok...kalu pg td..soh2 buat ni....hi hi..

Mieza said...

ita..tajuk tu kena jadi tukar laksam tu kpd 'lakse' baru betul kecek kelate heheehe..alwiz loved laksam! makan dengan belacan bakar..dappp nyerrr

Ida,Japan said...

nok lakse getek k'ita...terliur chap2 doh ni...makenen tepat kawe, tok leh nok tgk...terliur selalu, kawe nok buat, tepong beras melesia abihh doh...akak,sorry melalut sikit, paham ke kak..wahhh, menarik sgt presentation yg akak buat..suka tgk.

Juwita Jamaludin said...

kak ita sedap tu laksam... ita pandai makan pun sebab berjiran dengan orang kelantan.. hihiiihi

Nieza said...

uishh sedapnya laksam kak...pernah mkn tapi tak pernah buat..kena try la ni..maklumla org penang manala reti..tapi 1 malaysia kena belajar buat la..hehe

Junie Octovian said...

Salam Ita...

Akak selalu buat lintas langsung je...tapi hari ni tertarik dan terliur pulak ketika menyinggah ke dapur Ita ni..mak ai!
Bak mai semangkuk...pyh nak dpt kat Brisbane ni..

Mekar said...

Kak dah pandai kecek kelate ya. hehe..
Saya pun suka juga... MAKAN. Seronok la akak masak2 ni sbb ada tukang mkn. Sya xde anak lg. Nk masak ber iya2 pun macam penat jer..heh

Anywy sya suka jln2 sini tgk gambar semuanya bselera. cuma tak tulis komen. Semoga selamat semua kak.

pst : Kak, buat la kotak komen yg mudah di komen oleh pguna blog dot com mcm sya. Sukar la nk komen kat kotak mcm ni. Maaf ini sbgai cadgan :-)

from : mymekar.com

farhana said...

kak tunjukkan cara nak buat tepung laksa tu....tak paham laa

Mawar Othman said...

Makanan kegemaran ni. Mmg bole cuba. InsyaAllAh.

Mawar Othman said...

Sedapnya laksam. Salah satu favourite sy ni

Siti Rohani Binti Wahab said...

Sbb tu melayu kelantan kaya dan yg paling miskin adalah melayu johor..ini diberitahu oleh ramai client2 saya yg kebanyakkannya org kelantan

Siti Rohani Binti Wahab said...

Sbb tu melayu kelantan kaya dan yg paling miskin adalah melayu johor..ini diberitahu oleh ramai client2 saya yg kebanyakkannya org kelantan

Irfa said...

adui, menangis tgk laksa
td ada beli kat sini
alahai kuahnya cair amat
okleh buat lepas kempunan

kd-gardens said...

Sedakkk weiii ... Oooalohh! ...nok carik mano weii ?
Tqvm for d info waalaweyy!

Powered by Blogger.