Follow if you like

Jul 10, 2011

TAUHU GORENG RENCAH AYAM

Assalamualaikum...

Ita hampir terlupa untuk masukkan resepi tahu yang ita buat dua hari yang lalu. Tak payah nak tanya lagi lah ye! semuanya telah selesai dan dah jadi baja pon.. hihi
Ini adalah salah satu koleksi resepi tahu yg ita suka. Sebenarnya ita memang suka sangat makan tauhu. Ita suka ratah aje tauhu sebenarnya. Sebab tu kalau mak ita goreng tahu dia akan goreng lebih sebab pasti ada yg akan bawak lari tauhu yg di goreng.
Kalau mak suruh ita goreng alamatnya.... 1 untuk masak.. 1 untuk ita... 1 untuk masak.. 2 untuk ita.. 1 untuk masak... semua untuk ita.. haha


 Biasa kalau tauhu yg mak masak, ita makan dgn kuah kacang  atau colek dengan sambal cili.. adoiii... sedap dan terangkat! tak yah lauk lain lagi laa.. ita ni... itu pun dah cukup bagi ita.. makan dgn nasi panas2 dan ikan goreng mmg licin nasi sepinggan.

Kali ni ita kongsikan pula resepi dari Sasha Rahmat atau lebih dikenali sebagai cha di kalangan rakan2 FB. Cha sekarang pun dah ada blog masakan sendiri dan dikenali dgn nama Tested & Tasted Recipes  by Sasha Rahmat. Sesiapa yg nak cari resepi boleh lah singah ke blog cha. Cha ni rajin sikit siap tunjukkan step by step lagi.. begitulah cha yg ita kenali dari dulu.. tak pernah lokek ilmu.. semua akan dikongsikan bersama rakan2..


Resepi ni pun sedap! dan boleh di cuba..! Tapi, kena makan masa panas2 sebab kalau dah sejuk tahu tu akan basahkan tepung tu... dah tak rangup pulak! Oleh tu ita cadangkan tuk buat rencah ayamnya dulu baru goreng tauhu.. baru sedap makan rangup2 lagi.. mmg sedap! suami ita pun suka! dah asyik teringat2 aje dan sibuk suruh ita buat lagi...

Terima kasih ye cha! kerana memberikan ita resepi tauhu ni.. dapat lah jadi koleksi resepi masakan tauhu ita.. Tapi ita tukar lah cha tajuk dia.. nanti senang ita nak rujuk.. hehe tak pe lah ye, cha.. kira halal lah ye!



TAUHU GORENG RENCAH AYAM
By : Sasharahmat

Tauhu -  1 keping ita potong 2

Tepung jagung
lada sulah
secubit garam

Campurkan semua bahan di atas.
Salutkan tahu dgn tepung yg telah di gaul tadi
goreng dgn minyak yg bnyk & panas
angkat & ketepikan

RENCAH AYAM

Isi ayam (secukupnya) didadu kecil
Seulas bwg putih - hiris halus
1/2 bwg besar - hiris halus
Sedikit lada sulah
Sedikit kicap manis
Sedikit minyak bijan
Daun bawang utk hiasan
Secubit garam

Tumis bwg putih dan  merah
Masukkan isi ayam , kacau rata hingga ayam masak
Masukkan kicap, lada sulah
Tutup api
Drizzlekan minyak bijan

Susun tahu di pinggan. Sudu isi ayam atas tahu dan  hias dgn daun bwg.


6 comments:

yunZ said...

dapnye la nengok..adess..lapor.. baru nak belajor masak nii..nak kawennnn senang..haha

CT Delima said...

As'salam Ita

Alahhhh.... baru nak mintak tadi, dah jadi baja ker..?? adoiii...baliklah dengan langkah longlai... huhuhu


CT pun suka dok ratah tauhu yang dah digoreng, sebab sedapp! hihihi

Mas said...

wahh..lain dari lain la kak resepi tauhu ni..
sedapnya tengok..

izahdaut said...

akakkk... pengakuan.. saya tak gemar tauhu.. sob sob.. dah cube makan.. dah selamat masuk perut, balik rumah tetibe mual sendirinya muntahhh... mungkin sistem tubuh badan tak leh terima.. ada alasan gitu tak kak? hahaha.. tapi suke sangat tengok mcm2 variasi masakan dari tauhu ni..

sasha rahmat said...

uikss ade tahu lagi lerr...dap2nya...mmg sempoikan ita recipe ni:))

a r y a t i said...

h e l l o...

Powered by Blogger.