iklan

iklan floral cake

iklan ada

Friday, July 22, 2011

PUDING KACANG MERAH

Assalamualaikum...

Apabila anda berada di pagi hari, janganlah menunggu waktu petang, kerana hari ini adalah kesempatan untuk hidup. Oleh itu, anda tidak perlu memikirkan hari kemarin yg telah berlalu dgn segala kebaikan dan keburukan yg menghiasinya.... Tidak juga dgn hari esok yang belum tentu datang....

Hari yang saat mataharinya menyinari anda dan siangnya menyapa anda, membuat anda mampu memandang alam sekitar. Itulah hari anda, maka manfaatkan hari itu sebaik-baiknya! Maka anggaplah masa anda hanya hari ini sahaja, atau seakan-akan anda dilahirkan hari ini dan akan mati hari ini juga...

Firman Allah S.W.T. didlm surah An-Nahl, ayat 1
..... sesuatu yg telah ditentukan oleh Allah pasti akan datang, maka janganlah kalian meminta untuk disegerakan.....

Secangkir renungan di pagi Jumaat yang barakah.. Salam silatulrahim....

Dah bersarapan...?? sarapan apa pagi ni.. ?? aiii... kepoh pulak macik ni nak tau apalah yg orang lain masak kan??? hahaha sekadar berkongsi hidangan.. berkongsi menu.. berkongsi resepi... tak salah rasanya kan.. malah berganda2 pula pahala yg bakal kita perolehi lebih2 lagi di hari Jumaat yg barakah ni...


Hari ni ita nak kongsikan satu lagi resepi dessert yang sedap! pagi2 ita ni dok hidang dessert pulak???? eiiii... manalah tau kot kot ada yg nak buat  untuk minum petang... nak sambut kedatangan tetamu ke esok... kan hari minggu ramai lah tetamu yg nak singah ke rumah tu... boleh lah kita hidangkan dgn dessert ni sebagai pencuci mulut ke... atau makan ringan2 sambil berbual2 kosong... tapi.. jangan mengumpat tau! tak baik ni kan bulan Syaaban... tak lama lagi dah masuk bulan Ramadhan.. baik kita lipat gandakan amalan insyaallah semakin berganda2 pahala kita yg tercatit....

Seperti biasa ita suka mencuba resepi dari kawan2. Kadang kala kalau singah rumah member2 tu adoiiii... perut yang dah sebu pon boleh berkeroncong.. melihatkan hidangan yg disediakan.. pakalll aje... tak tau mana rumah kalu tak ita dah singah bawak pinggan... hihi buat muka tak malu je kan... haha

Kali ni ita merayap lagi ke dapor Along Roz... terpesona dgn kecantikan Read Bean Jelly nya... berapa kali ita dok ulang alik ulakg alik kat dapor along.. adoiii... memng terliur melihat kan Red Bean Jellynya yg berkilat2 tu... menitis2 ayak liur kelur... nasib baik sempat di lap... haha....


Tapi ada bahan2 yg ita ubah mengikut cita rasa ita sekeluarga.. tapi tak menjejaskan rasanya yg sememangnya dah sedap tu... Kalau kita makan puding ni rasanya seakan kita makan air batu kacang merah.. ingat masa kecik2 dulu... mak  selalu buatkan air batu kacang merah ni.. ikat dalam plastik panjang.. Ita panggil air batu Malaysia...biasa kalau dulu org jual 10 sen aje..... sekarang dah tak dapat dah.. 30 sen sebatang hari tu Dalili beli tapi tawar hebeh.. tak de rasa apa.. kalau buat sendiri mesti lah lagi sedap! kan.. tapi tu le... nak buat tu aje yg ade liat sikit maknya ni.... hihi

Aiii... panjang pulak ngomelan kita pagi ni.. sebelum terbabas baik kita intai2 resepi dari along ni... Sebelum tu ita nak minta izin dari along utk share kan kat sini pulak... terima kasih juga kerana berkongsi resepi yang sedap ni... jangan marah ye along ita dok selongkar dapor along.. kerana banyak sangat resepi yg memanggil2 ita tuk singah lagi dan lagi dan lagi... berapa banyak lagiii daaaa.....


READ BEAN JELLY
By: Roz@HomeKreation

1 cup Red Beans
1 packet / 13g Jelly Powder
1 liter Water
240g Sugar
1 can Evaporated Milk
1 tbsp Cornflour
1 Pandan Leaf
Few drops Pink Colour

Boil red beans until soften.
Spread 1/2 cup in a mould.
Blend the rest of the beans with milk, cornflour & pink coloring until fine.
Mix jelly powder, water, sugar & pandan leaf and boil until dissolved.
Scoop about 1/2 cup and pour onto the red beans laid in the mould.
Pour the blended red beans mixture & boil.
Let the red bean layer slightly set before pouring the rest of jelly mixture.
Cool at room temperature & chill before serve.


PUDING KACANG MERAH

1 cwn Kacang Merah
1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
240g Gula
1 tin Susu Cair - ita tukar kepada santan
1 sb Tpg Jagung
1 heai Daun Pandan
Sediki Pewarna Merah Jambu
secubit garam - ita tambah
Rebus kacang sehingga empuk.
Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
Hidangkan sejuk.
 

24 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

suka tgk akak masak....kemas jer....mesti akak ni teliti org nyer....kena cari red read beans la gini

Gee® said...

sangat cantekk!!

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Layan habiis....5 bintang untuk kak ita. Nice n cute blog :D

quinnie said...

cantiknya kakita..suka tengok rupa belahan kacang tu....

izahdaut said...

ishh ishh ishh.. cantiknyaa puding akak ni.. akak tak pernah masuk pertandingan ke ek.. kalau masuk kompom menang bila kene sentuhan akak

sabar bangpek said...

tergoda kite kak ita.....cantik mcm sayang nk makan....kreatip plak tuh...nasib kt japan manyak red beans kalo x....mengeces jelaa tgk arini...

Sofea said...

salam Ita..pagi2 dh dtg merayap dapur ita..cutenya puding, tgk gmbar pun dh tau sedap..!

anisdagreat said...

Salam kak ita.... cantik tul puding ni. Sayang pulak nak makan....hihi

CA said...

Ya ammpunzzzz....memang syedapppp je nampak..pehtu cantikkkk banget la puding tu....yummy..

CT Delima said...

AS'salam Ita

Singggah jap nak bawak balik puding red bean tu dua ketul..hihihi. special untuk besday kita.. hahaha Puding ni kalau kita pandai bubuh apa pun bertambah sedapnya, rajin dengan tidak jer kan ita..hihihi

Dear Ita, thanks wish b'day ct ya, terharu dengan ucapan dari ita dan teman2 semua. semoga apa yang ita doaka itu akan mendapat keberkataan buat diri ita juga, insya'Allah..aminnnn

noorsafone said...

Ita...cantikkkk...kalau mama guna agar yg 10 gram...air kena kurangkan lah ya...agak2 berapa ml nk letak?

Rabiatun Adawyah said...

kak Ita...cantiknyer...suka tang lekuk2 gergaji tuh...huhuhu...

aesh came said...

cantiknye puding tu~ hehe rajin betul ye buat design mcm ni~~ luvly~~ tp kdg2 penat2 buat cantik bile org mkn satisfied rase..hehe u really cook well, salute u...

Juwita Jamaludin said...

Kak ita puding ni mrmang dlm list.. Tak terbuat2.. Cantik bentuknya kak.. Suka tgk..:)

Mas said...

peerrhhhh...cantikknya kejadiaan puding tu...
mengancam betoi....
betoi kata izah..
akak ni klu masuk pertandingan...
mesti dapat no 1 punya.....

Roses_Leo09 said...

kak ita punya food performance mmg x boleh nak pertikaikan. Rasa belum lagi tapi bila tengok jer gambar, membuak2 rasa nak mencuba.
cayalah kak ita

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita..

akak baru je berangan nak buat puding aiskrim yg izah share baru ni.. kebetulan ada aiskrim kacang merah dlm esbox tak habis2 lagi dah berbulan dah.. hehehe..

tgk puding kcg merah ita buat ni.. dah terliur lagi dibuatnya.. simpan dulu resepi ni utk bulan puasa nnt.. hehehe... byk betul waiting list nak dicuba.. tp tak tercuba2 jugak.. sabor jelah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

opss.. sebelum tu.. nak tanya cemana ita buat corak zig zag pada lapisan puding tu yer.....? kreatif betul ita ni..

syasya said...

cantiknye tekstur die!

Yatie said...

waduh takleh nak cakap ada daaaa..cute sangat puding ni..suka tngk belahan kcng merah tu dan bentuk zigzag..menawan betullah..

ewa_wani said...

kak ita, macam mana kak ita buat corak zig zag tu?? boleh ajar wani jugak tak..? Terima kasih... Puding ni mmg sangat cantik... Rasanya mesti lagi sedap kan...

Wiyah said...

salam akak...wiyah dah try wat puding ni dek kerana tak tahan tgk cun melecun..mmg tak sabar nak makan malam tu jugak pergi beli kacang merah...tp tak jadi cun macam yang akak buat,,huhu tak creative! tp rasanya mmg sedap sgt2 macam aiskrim malaysia mkn time kecik2 dulu...jemput tgk puding kacang merah hancur wiyah ;-)
http://ayiewiyah.blogspot.com/2011/07/puding-kacang-merah.html

sweetypinky said...

kreatifnya ita ni...macam mana acuannya yek...boleh x ita tunjukkan acunya...cantik la.Tq

babylola2u said...

kak ita, terima kasih sbb bg resepi. saya dah buat puding ni, memang sedap cuma saya rebus kacang tak lama, kuranglah empuk. saya buat 2 layer macam akak. tq akak..