Follow if you like

Jul 13, 2011

PUDING BAIKKKKKK PUNYA!!!..

Assalamualaikum...

Aiii... kita terlambat lagi.. maklumlah ketapi lambat sampai.. ni pun dah penghujung dah dok kat gerabak... hihi
Rasa2 ramai yang dah buat puding ni kan.. ?? macam biasa kita ni terkedek2 macam itik pulang petang.. lambat sikit nak memuding..  Sekut tu dah beli lama dah sejak nampak kak Nor buat terus gi beli sampai dah tingal separuh... nasib baik beli 2 bungkus.. dapat jugaklah buatkan puding ni.. aii.. asyik tengok member2 dok ulang tayang je mana boleh jadi ni... bila pulak kita nak merasa...


Bila dah buat sendiri barulah puas hati kan? dapatlah jugak merasa kelemakkan puding ni.. kalu tak asyik cuci mata je tengok kawan2 dok buat..

Resepi asal dari Along Roz. Terima kasih Along kerana berkongsi resepi puding yang wallllaaaa... sedapnya ni... Tapi.. ita ada ubah sikit, tapi tak lah merubah resepi asal.. cuma ita layerkan dengan sekut oreo agar nampak lebih menarik dan memikat selera anak2 dan mak anak.. tak lupa bapa anak2 jugak.. haha.


Terbaikkkkkkk..... wokkkk!!!!.....Memang betul resepi puding ni sangat sedap! kalau makan akan terasa nak makan dan makan lagi... bila ita letak oreo rasanya lagilah bertambah2 sedap.. kerana terasa oreo tu bila tergigit... memang sedap sangat... puding ni pula sangat halus dan mulus.. lemak bercream.. disukai ramai.. memang berbaloi2 mencuba! serious cakap memang sedap! Jomlah buat! bagi pengemar2 puding.. memang tak kan menyesal..

Puding ni mmg sangat sesuai kalau kita hidangkan tuk buka puasa.. atau boleh juga dijamu pada kawan2 yg bertandang ke rumah... haaa... Raya dah tak lama lagi.. jangan lupa jadikan puding ni dalam salah satu senarai hidangan buat tetamu di hari lebaran nanti.. pasti tetamu terigau2 akan kesedapan dan keenakan rasanya.. dan ada jugak yg akak mengendeng2 kat tuan rumah minta resepi.. hehe..

Bila dah makan tak hingat2... bila dah abis baru lah sibuk gi cari timbang.. hihi takut jugak kalau tercabut spring dacing tu... Sejak dua menjak ni banyak pulak ita makan.. ada kang tak muat baju raya.. nampak macam spare taya ni dah nak tersembul keluar.. adoiii... naik seram pulak....


CHEESE PUDING WITH OREO
Resepi diadaptasi dari resepi CHEESE PUDING
By: Along Roz

13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat
50g Mentega
sedikit oreo di buang creamnya - ita tambah


Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.


Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tpg kastad.
Masukkan susu dan kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi dan tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

Tuang ke dlm loyang atau acuan. Ita layerkan dengan biskut oreo. Susun Biskut dalam loyang dan buat selapis demi selapis. Kemudian biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

CHEESE PUDING
By:  Along Roz
13g Jelly / Agar-Agar Powder
1 liter Water
120g Sugar
3 Eggs
120-150g Cheese Crackers - blend finely 
1 tbsp Custard Powder
400ml Evaporated/Fresh Milk
200g Condensed Milk
50g Butter

Boil jelly powder with water until dissolved. Stir frequently.
Add in sugar & boil until dissolved.Stir frequently.

Beat egg until smooth & mix in cheese cracker & custard powder.
Add in milk & blend well.

Pour into jelly mixture & once boil, off the heat.
Add in butter & mix well.

Pour into a tin and let it set at room temperature.
Serve chilled.
 

Ini lah biskut yang ita gunakan tuk buat puding ni.. rasa dia lemak2 masin. Ita rasa kalau ada biskut yang sewaktu dengannya juga boleh digunakan..



24 comments:

Nuridah said...

Pagi Ita,

Dari rumah Shidah,terus kak nur lompat ke sini...hehe...

Wah mmg nampak sedap pun dari gambar2 yg cun melecun ni...kak nur masuk list ya?

Mas said...

kak ita...
memang kretifff idea akak ni...
mas pun bercadang nak buat raya ni....
nak ikut cara akak la nanti....
best kan kak puding ni..
terbaikkk....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ita...
diana lg ler ler akak.. x perna lg buat puding nie... lg ketinggalan keretapi.. heheheh

akaaakkk... Ya Allah.. mengoda betul puding yg akak buat nie... dah ler cantik kejadiannya... nampak sedap plak tu.. geram tgk tau.. cam nak ambik jer yg dlm piring tu tau... sukanya tgkkk

Wanieyra said...

Salam kak ita...

memang terliur ira dibuatnya. ira pun dah buat hari tu. sedap sgt. Lain kali bila nak buat kita nak letak biskut oreo pulak...

anymz said...

kreatif nya ita..
memang terbaik sgt tu.baik dari segi rasa mau pun rupa.pasti nak cuba cara ita jugak nanti..

Gee® said...

ita weiiii.... nak sepotong puding tuh... kak gee dh beli sekut cheese semalam tp tak sempat nk wat puding... huuuu nak jugakkk..!!

CT Delima said...

AS'salam Ita

Pagi ni dah timbang belum? hahaha. adoiii..memang lemak berkrim dan disukai ramai, sangat sesuai lah kan bagi pengemar2 puding macam ct ni.

baru teperasanlah ada cheese puding ni..kira lambat gak lah ni..hehehe

ijayuji said...

Salam kak ita! speechless! bila sampai resepi ni kat tgn akak atau apa2 resepi hasilnyerrr mmg boleh membuatkan org sume terdiam tgk kejadiannyer! :-) bilalah leh ikut jejak langkah akak ni ya? hihihi

cik cek said...

Memang baik punyalah kalau dah hasil dari tangan Ita....puding dahla cun melecun...saja nak buat kak cek tetelan air liur pepagi ni...kot2 anto kesini sikit best jugak kan...he he...masuk list dulu resepi ni...nyum2 yummyyyy....

Hazirah Abu Seman said...

yummy! sedapnyee..i'll try it laterr :D

Juwita Jamaludin said...

Kak ita i lap u sebab tunjuk biskut rit tu .. sini berlambak memang asyik mkn je biskut ni.. Ingat dah tak leh buat sebab takde biskut cheese tu,rupanya pakai biskut ni.. Sayang akak...:) yea.. Nak buat la nanyi nak gi beli biskut dulu...:) thanks ye

Hanim said...

wow! memang terrrrrbaikkk punya la. mengancam selera tol gmbar tuuu :) pepon leh cube nanti.

nOOrsha said...

yang terbaik n terccantik :) hope kak ita dpt perhattian dr majalah...nnty saye beli :)

tun_telani said...

wahh... puding ni dh laa sgt sedap.. bila letak oreo jd makin sedap la kan ^^

norlie said...

sedapnya puding ni..kreatif sggh..

Ayu said...

Assalam ita,
waduh asal masuk sini mesti tak boleh tahan dengan menu2 yang sedap2..lepas tu gamabr2 pulak semaunya cantik2 belaka..cannot tahan ler..menggugat iman ku..heheh thanks ita for the wishes for my girl tu ya..

Hafizah Mohamad said...

kak Ita shedapnya...ni yg buat fiza terliur ni....he he he...mesti nak try sbb fiza ni penggemar puding...x kiralah apa jenis puding pun...janji sodap...he he he....mesti nak cuba nanti....apapun fiza ambik dulu resepinyer yer kak Ita...=)

Yat Maria said...

Salam Ita

gojes pudding...ai loike!!! harus jugak pi wat ni...

Ummi said...

Waaaaaaahhh akak lg ketinggalan keteapi nak intai puding cheese cracker nih...sedap eh?? Nak buat jugaaaaaaaaaaaakkkk...hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

akak ayu dah buat tadi....sedap betul...adam suka...yg oreo tue jadi lembut khen bila makan....tq akak share recipe yg best ni @_____@

Mylady said...

Akak..

Setelah sekian lama saya copy resepi ni, akhirnya terlaksana sudah..memang sedappp especially bila ditambah lapisan biskut oreo..halalkan ek mylady C&P resepi akak ke blog...

IBUNDA DELIGHTS-CHEESE PUDING WITH OREO

ezzyra said...

salam...
sdapnya...alangkah bgos kalau dpat mkn...huhu...cuci mata je la...huhu

ira amira said...

akak,letak lapsisan oreo lepas curah siket adunan kan?oreo tu nnt tak jatuh ke bawah ke..

Shaida Sanudin said...

Salam kak,
suka sgt tgk blog akak nih.. nk tanya la kak kalau kita nak layerkan dgn biskut oreo tu xtenggelam ke nanti ye?

Powered by Blogger.