Follow if you like

Jul 25, 2011

MUFFIN COKLAT

Assalamualaikum...

Salam sejahtera... semua! Apa khabar mu disana??? harap2 semuanya sihat dan ceria2 selalu.. Selangkah lagi kita ke minggu baru.. berbekal semangat baru... Sekembali dari bercuti sememangnya banyak perkara yg nak di borakkan... Macam mana cuti hujung minggu anda dan keluarga.. Sudah tentu semuanya berjalan sebagaimana yg telah dirancang kan..


Hujung minggu lalu ita hanya lepak2 aje kat rumah kebetulan anak ita Azrul balik pulang bermalam bersama kawannya. Jadi ita pon dok sibuk lah masakan makanan kegemaran nya. Cuti tak lama, sampai hari Jumaat malam dan semalam hari Ahad dah kembali semula ke sekolah. Mula peracangannya mereka berdua balik naik bas aje.. Pas tu suami ita pula tersalah beli tiket. Tersilap hari bulan sebenarnya.. tak tau nak salahkan siapa?? salah penjual tiket atau salah suami ita kerana tak check semula tiket selepas dibeli. Kesudahannya terpaksalah kami menghantar mereka berdua pulang..


Lagipun sebenarnya ita pun tak sampai hati lihatkan mereka pulang naik bas dengan barang yg banyak... pulak kena bertukar bas pula sesampai disana.. Akhirnya ambil keputusan hantar dengan kereta aje.. Dapat jugak ita ambil peluang untuk singah di kedai menjual barang2 kek dan kuih di Bangi. Sebenarnya kawan ita yg mencadangkan ita supaya pergi membeli barang keperluan tuk buat kuih dan kek disana.. murah katanya dan banyak pilihan.. Cari punya cari alhamdulillah akhirnya jumpa juga kedai yg dituju.. Tapi makkk... datukkk... ramainya orang.. mungkin disebabkan hujung minggu dan kebetulan ramai yg sibuk membeli barangan tuk buat kuih raya.. tu yg ramai org tu.. sampai nak bergerak pon susah..
Kepada mereka2 yg dok area bangi bolehlah singah ke kedai ni tuk cari barangan kuih.. macam-macam adaaaa.....

Yummie
Bfee Bakery Ingredients Sdn Bhd
26-G-01 & 25-G-01, Jln Medan PB2B
Medan PB2, Seksyen 9,
Pusat Bandar Bangi
Bandar Baru Bangi, Selangor
Tel: 03-8925 8098

Balik2 aje Azrul dah berbunyi minta ita buatkan kek dan cookies untuk di bawa pulang ke asrama. Ada request dari rakan2 minta buatkan cookies yg pernah ita buat dulu... boleh tengok di  SINI. Katanya sedap! dan kawan2 semua suka dan pesan minta buatkan lagi.. Kerana masa yg terbatas.. dapat juga lah ita buat kan 2 jenis cookies dan satu muffin untuk Azrul bawa pulang ke asrama. Nak ikutkan memang tak larat rasa badan ni.. dgn kepala yg masih ting tong digagahi juga tuk tunaikan permintaan Azrul.


Hari ni ita nak tunjukkan muffin yg ita buatkan untuk Azrul bawa pulang ke Asrama. Kalau cerita ttg muffin ni.. siapalah yg layak di gelar Ratu Muffin kalau bukan adik kita sorang ni.. Tauke muffin. Memang tersangatlah rajin betul adik sorang ni buat muffin.. banyak betul resepi muffin yg sedap2 dari beliau.. kalau sesiapa yg berhajat nak buat muffin singahlah ke dapur adik kita ni di blog beliau Izah Muffin Lover.. kalau nak order pun boleh.. dari segi pernghantaran tak tau pulak bagaimana??? kena lah tanya dengan tuan empunya badan....


 Kali ni ita cuba resepi Muffin Coklat, yg menurut Izah resepi asal di ambil dari Mak Lang dan kak Ummi. Kalau Izah dah kata sedap pastilah sedap kan Izah...??? Dan sememangnya sedap! gabungan antara coklat dan nescafe memberikan suatu kelainan pada muffin ni. Pulak bila ditambahkan sedikit oren sunquick memang membuatkan kita tak berasa muak tuk menghabiskan setiap cebisan...

Muffin ni pun sangat lembut dan gebu.... Pasti akan menjadi kegemaran anak2 juga. Kalau ada jamuan kat sekolah atau pejabat.. tak salah kalau kita buatkan muffin ni sebagai hidangan.. almaklumlah mudah aje buatnya.. tak payah nak dipotong2.. membuatkan lebih mudah untuk di nikmati..

Terima kasih pada empunya resepi.. Kepada Izah dan kak Ummi juga yg sudi sharekan resepi muffin yg sedap ni.. akak minta izin tuk share kat sini pulak.. lah ye! dan masih lagi selongkar dapur kak Ummi tuk cari link muffin ni...


MUFFIN COKLAT
by: Mak Lang Azie
Sumber : Izah

Bahan A 
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

Bahan B 
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair atau susu segar
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick

Bahan C 
3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit. 

33 comments:

Yatie said...

uwaaaaa comelnya muffin coklat yg Ita buat ni...teruja melihatnya....rajin tul Ita wat cookies dan muffin utk bekalan anak2...walau penat tapi seronokkan....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo tgk akak buat mesti cantek....bila ayu buat x jadi gitew pow hahaha

Mas said...

perhhhh...cantikk la mapin coklat tu...
dah bentuk macam musroom jerk....
mas pun suka mapin ni...
sedappp.....

izahdaut said...

ayarrrkkkkk.. pengsannnnn... mak haiii lawo bebenor mapin ni bila kena kat tangan kak ita. tu buat dlm tak larat..gagah betul kak ita ngangkat senapang nak menembak gambo. saya ni kan kak.. kalau memang dah ting tong memasak gambo pun tak ambik. tak larat sungguh rasanya...

lawaaaa... suke mapin bentuk cendawan gini.. lawoo lawoo lawooo...

MamaFari said...

waaaaa...inilah tempat saya selalu beli barang kek!! Kalau pergi semalam mesti terlanggar bahu ngan Kak Ita.. Tapi memang selalu ramai orang. Nak ambil barang kena letak bakul kat satu tempat dulu. Kalu tak nak lalu pun susah, kan?

anymz said...

cantiknya mapin ita tu..ni takleh jadi nih.dah tergoda sungguh2 dah ni.rasa cam ada tenaga je nak buat hari ni..:D
oh ya!kedai bakeri kat bangi tu area mana ya ita?..rasa akak cam nak pergi je hari jumaat ni nanti.boleh ita bg guideline nak ke sana.kat town ke,kat area warta tu ke?.

Zaliedana said...

Kak Ita,kalo air tangan akak,semua mmg meletup kak,cantik sungguh..

anymz said...

thanx ita..mmuuuaaaahhh..kiss2 lap u.akak dah nampak dah kedai tu kat mana..

noorsafone said...

Ita...sika masuk kt kedai tu...sedap muffin tu...macam cendawan ya...boleh try nanti..

Aqil said...

Salam Kak Ita,
wow menarik tol muffin tue..tersgt lah coklat..suka2

Kita pon same kak kalau ke KL confirm pujuk en.abg kita pi sana..jauh beza ngn harga kt tmpt kita...kalau kt KL ni kita suka gi Yummy,Bangi ngan BWY,KL...kalau dh masuk berejam-jam..kih3 dok belek sana sini..yummy mmg kalau pi mesti ramai org ;D

Arenyss said...

ouh!sangat menggoda muffin tersebut,dah la chocoholic!hihi :)

Cendana Kasih said...

yer ita,,,kat Yummies tu kalo sabtu dan Ahd tak payah ler pegi..sure tak muat nk masuk..hehehe...saya pegi hari sabtu,bersesak2 nk mencari barang, nk membayar pun satu hal jugak..huhhh... serik dah... lepas ni baik la pegi Bake With Yen kat Puchong jer, kedainya dh diubahsuai , besar macam pasaraya, kaunter nk bayar pun banyak...

Ummi said...

salam....morninggg Ita!! Adeeii akak pun penat sakan balik berkenduri di kg. Kena jadi tukang masak lauk pauk pulak aisshh...makcik2 jiran mak akak sume dah uzur2 belaka...last2 kitaorg buat segalanya dr A - Z...Akak handle masak 25 kg daging masak kicap, 10 kg udang masak sambal dgn petai, sayur labu segala....adeeeii, sedap x sedap belakang citer, janji leh makan jek laa....hehehe, alhamdulillah, licin jugak. Puding Berkuah Koktel pun xdan nak rasa...hahaa..50 mangkuk tuk org masjid...licin. Letisss baru terasa...hehe, igt nak rest masak 2 3 hari..boleh kot eh..hehee

Hanim said...

tol cakap izah tu kak cam cendawan, cantikkk....boleh buka kedai bkery pasni kak...

YANA SHAIFUL said...

Comelnyaaa..nk mkn pun sayang.. nape yana bt xcomel pun tapi sodap hikhikk :=)

Ucu Faridah said...

cantik... macam pokok mushroom

..::tarabozu::.. said...

isshh.. kak ita membuatkan aku tergoda untuk turun ke dapur..lagi dan lagi..

cik cek said...

WoW!...Mapin yg gebu2....cantikkkk...

Mcm tula kita kan Ita...bila anak2 request nak bwk balik...seboleh mungkin kita mesti nak buat walaupun bdn tak berdaya...utk anak2 ibu sanggup buat pe je kan...letih digagah2kan jugak....Puas rasa hati bila permintaan anak2 dapat dipenuhi...kan....:)

Nurul said...

comeynya muffin k Ita...
x terkata ;)

Umiey said...

assalam akak, cute nye muffin tu, cam na nk buat jd cam mushroom gitu...comey

iedaoshin said...

cantiknya muffin mesti sedap ug cookies dulu tu lg sedap anak sy mmg suka sgt yg tu

Nieza said...

wahhh menariknya muffin akak tu...cam ner leh jadi selawa bentuk cendawan tu kak...menarik dan tertarik tul...memang tgn akak ni berseni masakx2 la..:)

faieza aaroonf said...

camne nak dpt bentuk cam mushroom tu yer..ade teknik membakar ke..

Juwita Jamaludin said...

kak ita ni mesti guna acuan dari ikea dengan papercupnya sekalikan..:) cantik hasilnya... geram je tgk rasa nak ngap.. untuk azrul ada mak rajin macam akak

Lina said...

Kedai Yummie tu senantiasa ramai.. akak suka pergi time hari kerja.. parking mmg susah dan sempit kena cari jauh sikit..

achikfeti said...

Salam kak ita cantiknyer kejadian muffin tu....baru tadi kat ofis member duk sebut-sebut teringin nak makan muffin coklat, boleh try nih...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita...
rajinnyer lahaiii..... beruntunglah kawan2 si azrul tu yer.. hehehe.. takper.. murah rezeki ita sekeluarga bersedekah ngan budak2 tu kan....
ita.. lawonyer muffin tu... bak cendawan gitu.. ita boh dlm acuan apalah agaknya tu yer... cantik paperliner tu jd tinggi gitu... ada2 aje idea ita yg sgt kreatif ni.. akak tak dpt bygkan acuannya tu..

atinhs89 said...

xpahit ke kak?

Just A Cake said...

cantiknya...comel sgt...

buble cupy said...

Kak ita..klu koko tu digantikan dgn coklat powder blh x..?mohon reply..tq

buble cupy said...

Kak ita..klu serbuk koko tu di gantikan dgn serbuk coklat blh x..?mohon reply...

Normah Wahid said...

bestnyer...kak ita mcmna nak bg jd mcm cendawan ni...nak letak penuh ke adunan ni dlm cup...

the classy suri said...

Saya dah buat... sume org kate sedaap...

Powered by Blogger.