Follow if you like

Jul 3, 2011

Manis kah puding itu.....???

Assalamualaikum....

Kembali bersiaran setelah seharian merehatkan diri dari kepenatan.. Aduyaiii... mmg sangat penat... terasa tangal semua tulang belulang.. dah macam mummy pon ada.... Mana tak penat beberapa hari ni sibuk ke hulu ke hilir hingga makan dan tidur pun tak menentu... cuaca yg panas terik di Kuala Lumpur hari tu .. menambahkan lagi sakit kepalakuuuuu....


aaa..... maniskah puding itu???? tengok tiada cala bala.. cili bili... culu bulu... wakaka...
cer teka... cer teka... alaaa.... nak kena teka lagi ke???
Pasti ramai yg dah dapat agak puding apakah itu...hihi

Ini lah puding mimpi Balqis namanya... Secantik nama... seindah rupa.. seenak rasa.. mmg sedap! sedap sangat..
Kombinasi rasa yg ita gabungkan juga buatkan puding ni bertambah2 sedap! kalau tak caya cuba lah.. pasti tak cukup!

Resepi macam biasa... kalau puding siapa lagi.. tak habis lagi selongkar dapur tuan rumah.. takut jugak kalau kena cubitttt!!! I'm sorryyyyy....


Rasa-rasa ramai yg dah buat kan puding ni... semua dah tau kan rasanya yg sedap, lembut dan gebu tu..
Tapi ita gunakan perasa vanila untuk putih, nescafe untuk coklat muda dan choc untuk yg coklat pekat tu... dan rasanya... walllllaaaaa.... sedapnya....!
Untuk yg warna coklat muda tu ita cuma gunakan 1/2 peket nescafe  segera dan bancuh dgn 1 sudu air panas utk dapatkan paste. Dan yg choc tu seperti biasa ita gunakan coklat emulco.
ada yang nak rasa????
jommmmm... kita memuding...


MyKitchen's Recipe

PUDING BALQIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.

Jutaan terima kasih pada kak Nor yg sudi berkongsi resepi yg sedap ni.. Kepada yg belum mencuba kena lah cuba!
Hari ni nak bersantai dan melapangkan fikiran seketika sambil dok melayan lagu Balkis dendangan penyanyi pujaan hatiku... Dato' Siti sambil melayan puding Balkis yg sedap ni... emmmmm..... sedapnya!!!!


TIPS TAMBAHAN
Oleh kerana ramai yg bertanya apa lah acu yg ita gunakan.. ita masukkan lah jugak ye!! sebenarnya malu nak tunjuk acuan ni sebab ita guna acuan DIY hehe tu yg segan tu... ok ita gunakan plastik cover yg keras saiz A4. Bahagikan atau potong 2 kemudian bentukkan kon. pas tu solotape bahagian penyanbung dan bucu bawah supaya tidak bocor. Pastikan plastik tu bersih ye.. bilas dgn air dulu sebelum letak adunan puding tu...




38 comments:

lina_pg said...

salam ita..puding balqis mmg dah tau keenakannya tp..kelainan dr segi presentation..sungguh menarik

nonierahman said...

salam kak ita-adeh..nampak puding lagi..sedapnya...hmmmm

Lina said...

Ita.. akak nak cuba la perasa choc dan nescafe ni.. anak2 mungkin lg suka.. :)

Yat Maria said...

Ita

beautiful pics! puding kalo buat, kita tak leh lenggang kangkung cepat jer dia nak start mengeras dalam mangkuk..but i like it..nice!

Mas said...

wahhh...
kretifff dan cantik puding tu kak ita....

baLmickY ^^; said...

wahh.. ade puding nm saya~!! hehe... kak ita,mohon share di FB~

quinnie said...

cantik puding balkis buat bentuk kon...kreatif sungguh....saya tak penah cuba lagi resepi kak nor nih....hehehhe

ilahjy said...

aaahhahhh tu dia dah mari dahhh idea kretip dari ita.. tahniah lagi sekali.. hari tu guna straw tuk dot2.. dulu tu apa tah tak ingt dah.. ni kon payakonnn pula.. dicorongkan plastik tu jadi lah ia ..itulah ita... seorg insan yg Allah anugerahi kebolehan seadanya itu..
jgn2 lepas ni ada pula acuan mcm ni.. hehe..

K.Nor said...

ita.. terkedu tengok hasil puding balqis ita ni.. mmg cantik teramat.. k.nor rasa dgn gandingan rasa coklat dan nescafe tu pasti buat puding balqis lagi mantop rasanya.. begitu hebat ita olah dr puding yg biasa2 dah menjadi puding yg hebat dr segi rasa dan paras rupa. bab foto tak yah cakap la.. mmg tip top! tq.. tq... rasa gembira sgt dah bermacam2 resipi k.nor yg dah ita olah menjadi hasil yg sangat mengkagumkan.. alhamdulillah.. bersyukur dgn perkongsian resipi2 ni.. keberkatannya dpt dilihat dr hari ke hari.. tq again.. cayang dia :)

K.Nor said...

oppss lupa, masa tengok ita tayang kat fb dah tertanya camna rupa mould. pastu dpt tangkap mesti ita guna hard plastic.. rupanya betul sangkaan ku hehehe.. bravo! mmg kreatif betul adik sorang ni :)

Aqil said...

hai kak..sedap kan puding nih..akak ni kreatif tul..hu3 cantik puding akak nih...cam nk wat lg jek..cedapnyer ;D

cik cek said...

Ita...sgt kreatif...he he...kalau tak mesti orh dok ingat ada acuan khas tuk puding ni...

cantik ...menggoda...tertarik sungguh kak cek...Itaaaaa....kak cek nak Puding Konnnnn...he he memandai je kak cek tukar nama puding ni....:)

Ann Huda (Ate) said...

Kreatif nyerrr...

Panas2 ni mmg sedap mkn puding..

Kak Rose said...

ita, keratifnya... creative mould n nice pics... x terpk nak guna plastic cover bagai... mmg x keratip langsung kak rose ni..

Roxane said...

salaam perkenalan, cantik sungguh mould dan tentu rasa sedap...

Zack Zachoes said...

a'kum kak..cantiknya pudding..sayangnya nak makan..sgt2 unik~ ^_^

noorsafone said...

Ita..kreatif ya buat acuan DIY,pas ni acuan kt kedai tak laku dh..Ita dh pandai DIY..hehe..

Gee® said...

subhanallah... tak tahu nk komen apa ita... tak terkata sesangat lah indahnya... kalu dpt makan laa, berguling gamaknya...sedap punya pasal...bertuahnya badan

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
cantiknya... memang tersangat ler menariknya... suka diana tgk..

Mieza said...

cantiknya kejadian puding ni..and sooo very creative bab mould tu..2 thumbs up!

Lovely Kitchen said...

wordless...creative, rajin, dan photos mmg superb! thumbs up k.ita..

Ummi said...

Itaaaaaaaaaaaaaaaaaa....speechless, tersangat cantik bila dapat ke tangan seni mu iteww, cukup kreatif, siap cipta mould sendiri lagik...saluuuutte Ita nih!...jadi bertambah sedap lah bila letak perisa coklat camtu...weeyy budak2 pasti suka...kan..kan..mak budak pun nak tumpang merasa ni..bolee tak?

CT Delima said...

As'salam Ita

lorrr..sedapnya puding tu. tapikan kalau dapat kat ct lagi sedap masuk molot..hihihi

kat KL ni memang panas ita, tu hari ct masuk larian 1 Malaysia tu macam nak pengsan gak sebab cuaca panas sangat2.

..::tarabozu::.. said...

salam kak ita

isshhh.. kak ita ni..tabik spring lah ngan kak ita ni..nak tanya kak ita psl choc yg kak ita parut tu guna jenis macamana...cantekk sgt cr gulungan nya tu..

..::tarabozu::.. said...

salam kak ita

isshhh.. kak ita ni..tabik spring lah ngan kak ita ni..nak tanya kak ita psl choc yg kak ita parut tu guna jenis macamana...cantekk sgt cr gulungan nya tu..

Ummiakid @ lily said...

kretip kak ita...hasil yang menakjupkan...segan nak makan...mmg kelasss & mabeles...

MamaFari said...

Waahhhh.... syantiknyaaa.... suka..suka...so the beri kretip one..!!

Nurul said...

Salam K Ita....
Cantiknya puding balqis K Ita...
Kreatif betul... Suka sangat :)

Roses_Leo09 said...

kreatif tu .........
x penting mcmana buat acuan tu, yg penting ekonomi dan terjamin kebersihannya.
x gitu kak ita ?

Rabiatun Adawyah said...

wahhhh...kretipnyer kak Ita...tabik sring gituewww....I like it very much!

Amir Said said...

wah kreatifnya! hehe

haniQaseh said...

wah...cantik nya puding nie...cretif betoi kak ita nie kan....

Mekar said...

alahai..kreatifnya akak ni. tak pernh pikir nk guna plastik tu

umie mia said...

wah kreatif betul la akk ni ^_^ suke tgok

six said...

kak nak tanya, 1/2 paket tu nescafe, banyak mana? paket kecik jer kan?

AZLITA AZIZ said...

ye six peket nescafe segera ambil 1/2 aje..

OMR (Rose) said...

kreatif! mesti cuba nih!
saya baru je terjah blog azlita ni but i oledi fall in love!!!
saya suka byk2 kali!

faa.rosli said...

akak is the best! kreatif!

Powered by Blogger.