iklan

iklan floral cake

iklan ada

Thursday, July 21, 2011

KERABU MANGGA ala CRS

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua dan salam bersiaran...
Semalam nak masukkan N3 menu terakhir yg ita masak tuk tetamu ni.. tapi mmg tak sempat kerana ita terpaksa bergegas ke KL

Hari ni pun kena masukkan awal kerana kejap lagi ita nak ke sekolah Dalili kerana ada sukan tahunan. Aii... sibuk pesan suruh maknya datang tengok... Rasa macam malas aje nak pergi memandangkan cuaca yg panas sekarang ni dan keadaan kesihatan yg tak berapa baik.. mesti akan di serang sakit kepala bila cuaca panas2 cam ni... Tapi bila kenangkan mulut becok Dalili yg pagi2 dah mengomel2 mengalahkan mak nenek tuuu... kena lah jugak pergi menjengah ke sekolah sekejap... kalau tak kang... merajuk pulak anak dara sorang tuuu...


Ok lah tak boleh nak membebel panjang lebar pagi ni... sebab semua kena cepat...
Jom kita intai2 resepi Kerabu Mangga ni. Resepi ni ita ambil dari dapur kak Nor. Mula2 ingat nak buat acar, tapi bila fikir2 dah selalu sangat makan dgn acar apa kata kita tukar selera pula makan dgn kerabu mangga. Lagi pun orang Kelantan ni suka makan kerabu. Tu yg ita buatkan kerabu mangga ni..

Masa gi pasar pagi tu nampak pulak org jual mangga ni.. tapi buah mangga ni kecil2 aje.. pon dah masak cikit.. kalau dapat yg betul2 muda lagi sedap kan?? rangup aje bila dikunyah tu.. krukkk... krakk... krukk.. krakkk... bunyik dia...


Alhamdulillah kerabu mangga ni pon sedap jugak! ada kelainan sikit kerana menggunakan sos ikan.. biasa ita kalau buat kerabu mangga ita letak cuka dan udang kering yg dah di goreng.. kali ni berlainan cikit resepi dari kak Nor tu yg terasa nak mencuba dan merasa kelainannya..

Terima kasih pada kak Nor yg berkongsi resepi yg sedap ni.. Ita minta izin untuk share kan dgn pengunjung dan teman2 disini pula..lah ye!


KERABU MANGGA ala CRS
by: kak Nor

5 bj buah mangga muda
sedikit kapur makan
3 bj bawang merah ~ dihiris halus
3 - 5 bj cili padi hijau dan merah ~ dihiris halus
2 - 3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar sos ikan

Sagat halus mangga yg dah dibuang kulit dan rendam dalam sedikit air kapur utk merangupkannya.
Bilas bersih dan toskan.
Masukkan kedalam sebuah mangkuk dan masukkan kesemua bahan2 lain.
Gaul hingga sebati dan biarkan sebentar supaya semua bahan2 mesra.
Boleh lah dihidangkan.
 
 
Apam belang juga tidak ketinggalan... Untuk dapatkan resepi apam belang boleh lah singah dan jenguk2 di SINI Untuk teknik membelang apam ni boleh pula rujuk di SINI

12 comments:

ibundo said...

salam ita. meleleh dah air liur tengok kerabu mangga pepagi ni...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ita..
aduh meleleh air liur mama tgk gmbr kerabu mangga pagi begini..tak tahan dah ni...

izahdaut said...

saya tak leh imagine kak ita ada masa masak semua ni untuk tetamu. gamaknyer seawal pukul brapa akak prepare ye. uishhh mmg wanita laju laju gamak nyer. hehee
tu kena bawak bekal 1 liter air kak. mmg panas pun nak ke padang tu nanti.

Ummi said...

Itaaaa..waaaah bila kita ni nak jadi tetamu dia...hahaha.. RE: kek kukus hujan panas tu, kelapanya akak guna kelapa parut putih jek, jgn guna yg muda sgt laa...nnt lg berair kek tuh...biar yg kering2 sikit laaa... Kalau Ita yg buat tu nnt, lg laaaa cantttiiikkk...kan...Ita try eh! Betul cakap Ita, kalau guna muffin cup kurang nmpak la kaler2 tuh, kena belah tengah, ok kot..Lg satu telor, boleh guna 2 biji ke akak rasa...no hal..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bertuah tetamu itew leh merasa air tangan akak yang sedap itew....kerabu mangga mmg fav ayu la....yummy...but sini susah nak cari mangga muda gini...uwaaa

Myra Jay said...

Sedapnyer kerabu pelam...
cheq memang suka giler :)

Yatie said...

uwaaa banyak menu yg sedap2..tak sabar nak singgah umah Ita ni..ekekekeke..apam belang tu menarik kalernya,...hamka suka ni ada kaler ijau....nak watlah..tq Ita cayang..

Fiza Nordin said...

sekolah anak sy perempuan sy pun sukan tahunan hari ni...merengek2 jugak pg tadi suruh mamanya dtg tgk dia...tp adiknya dah bangun then landing balik... ish, muncunglah balik tu kang....

semalam beli mangga.mmg hajat hati nak buat kerabu mangga pun....tgk k ita punye, wallah... terliur!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ita.. nnt dtg rumah mama ambik award yer :) tq :)

icaland pelangi petang said...

wahh bestnye kerabu mangga. ica mmg suka sgt mangga muda. aptah lagi bila buat kerabu. best9x!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uikkk.. akak pun sama jugak pagi tadi kena pegi sekolah anak sulung ada sukaneka... tu yg ambik half day hari ni.. dah petang barulah masuk ofis.. ni dah lewat petang baru sempat terjah blog kengkawan..

eza said...

hari tu apam kaler pink.kali ni kaler hijau plak....wah...sangat menarik kalernyer...kerabu mangga sedap...kek hujan panas first time nampak.segala2nya menarik la...suka2x