Follow if you like

Jul 28, 2011

KEK CHIFFON OREN gebunya.....

Assalamualaikum...

Selamat pagi... salam satu Malaysia... salam satu benua... Apa khabar semua pagi ni.. alhamdulillah semakin sihat dan ceria.. dah sarapan ke belom?? jangan lah cam tu... diet.. diet jugak.. tapi sarapan tu penting tau! memang kena ambil.. kalau makan malam tak pe kalau nak skip...
Ade yg posa ke hari ni..?? emmm... samalah kita... Tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan kan.. aiii... cepatnya masa berlalu.. tak terkejar rasanya...


Dah buat persiapan tuk nak sambut raya ke?? waaaa... awalnya.... nak siapkan?? posa pon belum lagi.. hihi tak malu belom posa dah nak raya.. haha tak de lah.. ita tanya ttg persiapan baju raya anak2 ialah sekarang kan bila dah suntuk mana lah ade org nak ambil upah jahit baju lagi... tapi tak pe... baju yg ready made ada berlambak2 dipasaran antara berkenan dgn tak berkenan aje lah...


hihi tuan rumah nak kepo sikit hari ni.. apa ye tema baju raya tahun ni?? ade lagi ke yg pakai sedondon.. kalau tema hijau baju hijau.... langsir hijau.. sampai kusyen pun hijau... haha biasalah tu.. hihi.. bila sebut pasal raya ni teringat kenangan masa kecik2 dulu..
Biasalah adik beradik ita kan ramai.. jadi mak kalau nak buat baju akan beli kain sepapan.. haaa... senang.. satu warna aje.. dari kakak, abang hingga lah sampai ke adik dan dgn mak2 sekali pakai baju dari kain yg sepapan tadi.. biasa mak ita jahit sendiri.. ialah save bujet..


Waaa... hari raya mmg seronok dapat pakai baju baru.. pas tu nak gi collect duit raya... eiii... dulu kita beraya sakan... satu kampung kita round.. mana aje ceruk rantau semua kita masuk.. haha... budak2 sekarang dah tak mau lagi dah.. malu... hehe..
Tapi sekarang pun ita mmg tak bagi anak2 gi beraya.. kalau rumah kawan2 ok lah itu pun ita hantar dan ambil.. sekarang situasi tak mengizinkan.. banyak buruk dari yg baik.. tgk aje lah kat TV tu macam berita hari2 kita dengar... entah apa lah nak jadi dgn manusia sekarang.. macam dah tak de pertimbangan.. dah hilang akal dan iman.. sampai dah tak mengenal antara dosa dan pahala.. antara halal dan haram...


Berbalik cerita baju raya tadi... nak dijadikan cerita.. beraya lah kita 7 beradik.. dgn berpakaian ala2 boria gitu.. sekali  bila singah kat rumah orang tu kan.. alamakkkk!!! sama lah kain langsir dia dgn baju kita.. waaaa.... malunya... terus balik rumah tak jadi gi raya lagi... hahaha kalau ingat balik...bila kita kumpul adik beradik mmg pecah perut geli hati ingat pasal raya...


Kalau bulan posa mak akan atur jadual tuk anak2 siang2.. sebab anak2 ramai.. pulak tu ramai pompuan senang lah mak nak suruh... Siapa nak basuh pinggan waktu buka posa... siapa pulak nak basuh lepas sahur... siapa nak kena tolong mak masak.. sape pulak nak tolong kemas.. semua mak dah rancang awal.. dan kami dah sedia makhlum dgn tugas masing2...
Itulah untungnya ade ramai anak dan ramai pompuan... sekarang ita sorang2 aje.. ita lah yg masak.. kemas dan basuh pinggan... maklumlah anak2 3 org aje.. lelaki pulak tu.. yg pompuan tu... emmm.... bilalah nak dapat tolong mak dia ni... tolong berserak lagi adelah.. nasib baik dapat suami ringan tulang dapat lah bantu2 ita kat dapur... hehe bodek lah cikit... kan nak raya ni... tau tak peeee....

Ya Allah panjangnya celoteh ita hari ni... adoiii.. tak sedar kita... dapur tak berasap lagi.. asyik dok sembang aje... jom-jom kita masuk dapur... kejap lagi Dalili balik sekolah agama.. alahaiiii... maknya tak masak lagi ni.. emm... maknya kalau dah sembang mmg tak hingat2...


Semalam ita buat kek chiffon.. lama dah ita tak menciffon.. Kek chiffon adelah kek kegemaran ita.. mmg suka sangat dgn kek ni.. sebab dia macam sponge kan??.. Bila nampak orange hari tu.. kepala ni terus mencongak2 nak buat kek chiffon ni.. Dan semalam termakbulah angan2 ita ni..


Suka sangat dengan kejadian kek chiffon ita kali ni.. sangat gebu dan walllaaaa... sedapnya... fuhhh!! berpotong2 masuk dalam molot ni... emmm... lupakan sekejap tentang alat penimbang... kita layan dulu kek ni...

Resepi kek ni ita pernah buat dulu... resepi ni ita ambil dari dapur CMG. Ita ade tambah situ sikit sini sikit mengikut anak tekak dan citarasa ita.. kepada yg suka pada kek chiffon ni bolehlah mencuba Buatnya pun tak lah susah sangat... dan sesuai untuk hidangan keluarga... Terima kasih ye, CMG akak copy lagi kat sini boleh ye...


KEK CHIFFON OREN
By: CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur
1 sudu makan oren sunquick - ita tambah
sedikit pewarna oren - ita tambah

BAHAN B
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
Untuk mudah ita asing2 bahan A seperti mana yg ita pernah terangkan cara ita buat chiffon cake boleh rujuk di SINI
Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...


Maaf ye....hari ni gambar pon.. terlebih sudah...

24 comments:

cik cek said...

Ita...kek chiffon yg halus mulus...gebu...sume lengkap lah..kalau singgah rumah Ita...cam tgk gambo majalah masak2 tu..best...suka n enjoy...he he nak joint mkn kek chiffon sepotong...tergoda dah kak cek tgk...:)

Yatie said...

cantiknya, gebunyaaaa, halus mulusnyaaaa kek chiffon Ita ni.....asyik tenung lama2 je ni...kalau dpt rasa, walaweiii sedapnyaaaa...

Rai said...

kak ita...sampai sekarang kek chiffon saya tak menjadik..kak ita tanak buat kelas buat kek chiffon ke..saya nak attend la..

Ida,Japan said...

mak aiiii kak ita,gebuss mulussnyer kek mu itu....tak per, suka layan gambar2 yg akak letak..cantikk sgt!!!

syasya said...

cantiknye kek oren ni..pandai sis buat =)0

izahdaut said...

tu dia.. panjang tul celoteh kak ita hari ni. heheh sama ngan kain langsir ye kak. adeh sakit perut. hehehe...

wooww sangat cantik kejadian kek cipon kak ita ni. saya pun dah lama tak nyippon ni.

Gee® said...

wah!! tersangat cantek!! nak sepotong....

::Azura Rahman:: said...

salam kak ita.. serius tersgt perfect kejadian chiffon tu.. any tips utk elak kek chiffon dari mengecut?.. TQ kak.. =)

Ummi said...

Ita, cantiknya chiffon cake muuuuu...xda ke terasa nak pos ke Kuantan setengah loyang? hehehhehe... xpa gambar lebih, mmg cantik2 pun...

Mas said...

wahhhh...cantikk gebu la kek cipon tu kak ita......
suka mas tengokkk.....

Norasikin said...

Gebu tak hengat. Macam span basuh pinggan

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ita...
Itu dier cake chiffon oren dah kluar..aduh sambil kesat air liur..hehehe gebu betul!! & nmpk garing cake Ita ni :P
Mama dh cuba resipi daging bumbu bali Ita..sedap cuma mama lbhkan kicap so lauk kite tak serupa...hehehe hitam sikit :P Thnks Ita :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita...
tirrrgoda nampak cipon inta buat ni..... tp rasa mcm dah tak sempat je nak buat.. dah dekat sgt dgn bln puasa ni... aritu dah hampir2 nak buat cipon oren ni.. tp ada hal lain pulak.. terus terbantut.. hihi.. mkn cipon ni mmg best kan ita... tak sedar mkn berkeping2 sbb cipon ni lembut sgt.. mcm mkn kapas.... hihi..
tergelak akak baca kisah ita zaman budak2 tu.. samalah ngan akak dulu2.. tiap kali raya.. mmg akan round satu kg sbb nak collect duit raya... skrg ni kat felda kg akak.. masih ada lg budak2 yg dtg beraya dari rumah ke rumah.. kt kg tak sama mcm kat bandar kan ita.. kat kg masih selamat lagi.. kalau kat bandar ni lain sikit.. selain takut kejadian yg tak diingini... ragam penduduk di bandar ni kdg tu jarang yg sudi melayan budak2 yg tak kenal dtg bertandang..

nuwairani ismail said...

seronok dengar celoteh kak ita ni....tahu2 aje, eh? dah habes ek? gaya mendengar cerita ala2 menongkat dagu mendongak sambil meniarap gitu...heheh... sedap kek cipon. ringan, lembut gitu. tapi nak buat tak reti...takot bantat....selalu beli aje di giant. heheh

Juwita Jamaludin said...

kak ita nampak gebu sungguh kek akak tu ... akak suka mencipon yek.. suka tgk... kena cuba gak la nanti nampak sedap je

AchiqTepin said...

Salam Kak Ita, saya nie peminat setia Kak Ita..baru je belajar nak berblogging..kalau sudi jadiklah follower saya sbb blog saya x de follower lagi..hehehe..

abah khalisha said...

bah tak berapa gemar makan kek..kalau makan pun ambik secubit je..tp tgk gambar ni rasa macam nak makan semua je

1802reza said...

kak!!!sukenye saya tgk blog akak nie...sume dessert yg akak wat cntik2 n osem osem..mnjadik je sume..rasa mcm nk pg umah akak n mkan sume yg akak wat tu....huhuuhu..

Effa said...

hai kak ita..salam perkenalan..selamat berpuasa ;D
saya seronok tul tgk akak ny blog..sy jadikan akak sbg inspirasi sy utk lebih rajin ke dapur... ;-)akak mmg kraetif sgt2.

Siti Hajar Ismail said...

ASKUM. saya memang minat buat kek...aper2 kek sya nak cuba. cuma nak tanya kalau buat kek ciffon kak ita ni...bole ke pakai loyang bulat/kota biasa jer..

MAZITA EITA 0127805839 said...

Wow......

MAZITA EITA 0127805839 said...

Wow......

MAZITA EITA 0127805839 said...

Wow....gebu.....

MAZITA EITA said...

Gebu.......

Powered by Blogger.