Follow if you like

Jul 8, 2011

DAGING BUMBU BALI simply sedap!

Assalamualaikum...

Salam ukhwah di hari Jumaat yg barakah ni.. semoga kita dilimpahai rahmat di anugerahkan kesihatan yg baik dan sentiasa ceria-ceria selalu...
Salam 1 malaysia juga ye! eh.. eh.. satu dunia >_<

Hari baik... bulan baik... mood pun baik..
Dah sarapan?? masak apa hari ni.. sedapnya.. mintak cikit!!
Hari Jumaat... kena cepat.. sebab masa terasa suntuk kalau hari Jumaat.. kadang kala kelang kabut jugak! anak nak ke sekolah, nak masak, kang suami nak gi sembahyang Jumaat.. semua kerja kena buat pantas.. aduyaiiii.. masa ni lah baru teringat kalau ada bibik kan best! dapat berangan jadi mak Datin sekejap! hihi ita mmg kuat berangan... huhu dari kecik sampai besar... dulu kini dan selamanya.. haha


Hari ni ita nak sharekan satu resepi yg pada ita sedap! manalah tau kalau ada yg nak cuba tuk buat hidangan keluarga tengahari ni.. menu ni sangat simple.. bahan2an sangat mudah, penyediaannya pun sangat ringkas.. tapi rasanya sangat sedap!

Resepi ni ita ambil dari My Resepi. Resepi di titipkan oleh Cindai Biru.. siapakah gerangan tuan empunya diri...?? terima kasih atas kiriman resepi yg simply sedap! ni.. Menurut tuan empunya badan resepi dari Chef tersohor pujaan hatiku jugak... sumber inspirasi ita dalam dunia masakan tak lain tak bukan Chef Wan tukang masak kesukaaan ramai.


Mula2 dapat resepi dan semak bahan2an rasa macam jangal sikit.. tak menggunakan bawang merah, serai atau yg sewaktu dgnnya.. pulak tu hanya 3 ulas bawang putih yg digunakan....Seringkas2 resepi.. betul ke ni...?? cuak jugak! tapi kenangkan warna merah mak ngah tu hati ni meronta2 nak mencuba.. pulak bila dapat tahu kak Fida pun dah mencuba dan menyatakan ttg kesedapannya.. cuba jugak lah kan tak cuba tak tau kata org tu..


Alhamdulillah percubaan yg ternyata berbaloi... sedap! weeeiii... tak nak cuba ke?? Mmg unik resepi ni mengunakan cili merah....?? tapi rasanya waaaa.... bertambah2 cik abang kita makan.. sempat juga ita kirimkan pada Mak untuk hidangan bersahur.. dan mak pun kata sedap! kalau nak ikutkan mak ita cukup cerewet dalam penyediaan makanan .. ada je yg tak kena pada tekaknya.. kurang garam lah.. kurang manis lah.. tapi kali ni superrbbb!! waa.. pandai mak speking London...hihi

Tapi masakan ita kurang merah... kenapa ye??? kurang cili ke?? nak boh lebih2 takut terpedas pukak! kang menjerit anak dara sorang tu...
Bagaimana rasanya??? tu yg hairan tu.. rasanya macam rendang.. cukup perfect! hairan tau! tak pakai air asam tapi terasa masam2, manis dan masin.. sedap! boleh cuba! boleh cuba!


My Kitchen's Recipe

DAGING BUMBU BALI
by : Chef Wan
Resepi sumbangan : Cindai Biru

500g daging (potong nipis, cuci bersih)
250ml santan tin - ita guna santan kotak
3 helai daun limau purut
2 sdb kicap pekat
*5 biji buah keras
*8 biji cili merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sdt kunyit serbuk
Garam dan kicap manis rasa
Minyak untuk menumis
Tomato dipotong 4 dan bawang besar potong bulat.

Kisar bahan yang bertanda * panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing sedikit.
Masukkan daging, santan tin dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat. Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.
Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau lagi dan angkat untuk hidangan.

19 comments:

Rtp Farra Arisha said...

tetiba rasa laparrrrr! :))

Mas said...

mas suka daging masak gini..
sedappnya tengok..
makan ngan pulut tu..
perhhh......

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
nampak st sedap ler daging nie akak.... meleleh air liur d buatnya tau akak.. sedap nie makan ngan nasi putih panas...

quinnie said...

a'kum kak ita...resepi ringkas macam ni biasa nya best...lain kali kita pun nak cuba lah....:)

ijayuji said...

Salam Kak ita!!! Kita baru beli daging Kak hihihi... Esok buatlah!! Tp kn resepi ni mcm resepi maid Myanmar kita yg sorang nii mmg dia org suke masak guna cili mcm ni bwh sume tak guna tp mmg sedap! Skrg dah tak de maid Tu resepi pun tak sempat tanyer tp dia guna ikan tak pun ayam mmg sedap!

Gee® said...

Kurrr....semangat...!! nak terbang ke JB rasanya... kot2 ada lagi daging bumbu bali tu boleh tumpang makan tengahari... kan ita? telan air liuq dh bergantang nih... takot kembong pulek kang...hehehe

CT Delima said...

As'salam Ita

sangat sedap bila dilihat, bolehlah cuba resipi ni. tengok bahan2 macam pelik gak sebab tak ada bawang dikisar. apa pun kena cuba baru dapat merasai kesedapan lauk daging ni kan :D

Nurul said...

Salam, K Ita...

Bleh try daging ni... nampak sedappp... Resepi pun simple... :)

resipe-masak-makan said...

Look nice but to oily la kak ita. Kasi kureng sikit minyak tuh.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ita..
nmpk sedap sgt2 & bahan2 yg sedia ada...blh lah masuk list dulu..
thnks for sharing dear :)

cik cek said...

Bila Ita ckp resepi simple tapi sedap...ni tak sabo nak buat ni....cam senang je masaknya kan...amik resepi dululah...:)

Hafizah Mohamad said...

sedapnye kak ita...fiza pun cam kak cik cek juga...kalau resepi simple n sedap ni mmg suke menery...he he he apapun ambik resepi dulu...he he he =)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lauk merah2 gini akak dgn anak sulung memang suka... tapi cik abang agak kurang sikit... dia tu fanatik cilipadi... tapi kalau dah teringin akak belasah je masak lauk merah2 gini.. hehe.. nampak sedaplah lauk ni..

Mylady said...

terliur tengok posting akak ni..memang suka masakan rendang2 ni..since bahan2 dia mudah, insyaAllah akan di try nanti..hehe..thanks for sharing...

IBUNDA DELIGHTS

Juwita Jamaludin said...

sedap nampak daging akak ni.. lama ita tak masak daging kak.. nampak daging akak rasa nak makan daging plak..:)

Nieza said...

uishhh sedapnya kak..dah bawa pinggan nk tumpang lunch sini boleh?..hehe org dah nk minum ptng saya kat sini baru nk lunch lambat sokmo kan..:)

sasha rahmat said...

mak aii smpi ke bali x ni klu mkn nya ita? looks tempting lerrrr!!

namia said...

salam. kongsi resepi jap ye. :D

Eko Salina said...

As Salam,
Nampak sedap..
Mohon share ya..tq

Powered by Blogger.