Follow if you like

Jul 1, 2011

Cer teka... cer teka....

Assalamualaikum....

Semalam adalah satu hari yg membosankan...
Mana tak bosan ita tak boleh nak sign in kat blog.. pas tu tak leh nak komen.. nak tgk yg org komen pun tak boleh.. aiii... mmg bosan bila blog buah hal lagi...
Mata dok terkebil2 tengok kawan2 masukkan N3.. kita dok layan mata je lah... Malam baru line Ok.. tapi... dah malam dah... kita pun dah nak tidurrr....

Hari ni harap ia tak buat hal lagi...
Tapi hari ni ita tak de rumah... Ita akan berangkat ke Putra Jaya awal subuh. Rasa2 masa N3 ni masuk pun ita dalam perjalanan ke sana... Insyaallah ita akan bersiaran semula esok sambil ronda2 rumah kekawan...

Hari ni Dalili ponteng! tak sekolah... hehe.. sebenarnya bukan sengaja nak ponteng, sebab ita kena mengadap cikgu Azrul hari ni.. bincang hal pelajaran dia.. kerana hari ni hari perjumpaan antara ibu bapa dgn guru... Tak kan nak tinggalkan Dalili sesorang kat rumah.. bimbang lah... dari berlaku apa2 yg tak diingini biarlah dia ponteng sehari...


Ok lah sebenarnya nak masukkan N3 ni semalam tapi sebab blog buat hal terpaksa ditunda pada hari ni...
Cer teka... cer teka... mesti ingat kek kan??? tapi ini bukan kek la... ini Puding Buih.
Resepi ni adalah hasil skodeng ita kat My Resepi. Kata orang jalan2 cari resepi.. intai punya intai terbekenan dgn satu resepi puding ni.. nampak macam menarik je.. feed back pun boleh tahan.. semua kata sedap! aiii.. nak cubalah...

Belek punya belek resepi dari Nor 67. Rasa2 mcm kenal je.... ni mesti kakak "cubit-cubit tan... sengol-sengolan ni..." Siapa tak kenal dgn ratu puding kita ni.. waaaa.... kalau singah dapur kak Nor pasti meriah dgn resepi puding.. bermacam2 dan beraneka resepi puding yg telah kak Nor sharekan... terima kasih ye kak... banyak yg dah masuk list tunggu angin bertiup kencang je...ni..


Ita mmg suka makan puding lebih2 lagi puding yg berkuah macam ni.. mmg laju je...
Alhamdulillah resepi puding ni pun menepati selera ita..
Puding ni buat dia tak lah susah sangat... tapiiiiii.... mak aiii... banyaknya dapat.. ita buat satu adunan dan dapat 2 loyang 8inc. Banyakkkk tuuu... siapa lah yg nak kena bagi perabis tuuu... ita jugak.. aiii... gemuk leee kita...
Jadi ita nasihatkan kepada adik2 kita yg nak buat puding ni.. kalau agak2 keluarga tu tak berapa ramai cukuplah sekadar buat 1/2 adunan.


Berbalik kita pada puding ni... Puding ni mmg super soft.. lembut macam kapas.. kalau makan tu tak berasa.. masuk mulut aje ilang terus.. Tapi ia lagi sedap makan dgn kuah dia tu.. bersama fruit coktail..
Ita rasa puding ni tak leh simpan lama.. diluar. Ia kena letak dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk..

Ita pernah jumpa resepi puding ni dalam buku masakan yg ita beli.. nama resepi tu Cotton Jelly Cake berapa kali ita dok belek2 resepi tu.. tapi bila fikirkan kandungan agar2 yg digunakan macam tak masuk dek akal... tu yg terbantut angan2 nak mencuba..
Bila ita nampak resepi kak Nor ni.. datang balik semangat nak mencuba.. nak tau jugak bagaimana rasanya .. sebab nampak kejadiannya yg mmg memikat hati.


Terima kasih ye kak Nor kerana berkongsi resepi. Ita salin balik resepi ni di sini ye!

MyKitchen's Recipe

PUDING BUIH
by: Nor 67
kat sini pun ada untuk sukatan 1/2 adunan : kak Nor

Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )
1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.


UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..


  
Oh! tidakkkkk...kenapalah minggu ni ita terajin nak melayer... angin membelang2 dah datang... ok untu cara yg ita buat tu.. selepas adunan siap! ita bahagikan kepada 3 pas tu ita letak perasa dan warna. Merah utk strawberry, hijau untuk pandan dan coklat tu perasa coklat. Puding ni cepat mengeras jadi kena buat cepat2.

30 comments:

Gee® said...

yaww..!! tergoda...

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak...wahhh cantiknyer puding buih jd layer...nak tiru cara akak plak boleh ker ni...hehehe...cantik sangat sebenarnyer kak..hihihi..

izahdaut said...

cantik giler..ingat kan kek lapis tadi... 5 starssss

nonierahman said...

kak ita..bagusla dpt byk boleh la minta 1 loyang :P

mayiaas said...

sedapnya...........nak buatlah sekarang, petang karang abang baru balik oversea, boleh makan sama

Hanim said...

waaaa cantik tu....tangkap leleh ni. nengok gambar pon dah terliur daaa :P

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita..
ada tak bawak ke sini 1 loyang?? alang2 datang ke putrajaya tu.. lajak terus ke petaling jaya.. boleh gak merasa puding buih yang comey lotey tu.. haii.. geramnya tengok.. kalau tangan ita yang buat mesti comel sokmo...

Mas said...

perh....kalau masuk masam2 manis ni....
memang kekenyangan tengok gambar2 yang sangat cantik tu...
sempurna sangat......
terbaikkk la..

cik cek said...

WoW!....panas2 makan puding cam ni best sangat...sejuk2 je menelannya....:)

Ucu Faridah said...

salam ita...
seloyang yg x habis tu bak mai ucu pi perabihkan...
cantik banget itu puding...

Gee® said...

ita, akak ada tgk kek tutty fruity ita kat dapor org lain... mungkinkah ada komplot *****

Ummi said...

Adooiii...rata2 blog masuk meleleh tgk puding2 jek....adeeeii, xleh jadi ni...kena pi godek gak laa...mcm nama dah ada kat dapur alam maya ni...Ratu Kuih Talam, Ratu Puding, Ratu apa2 lgk la...tp senang dan sedap kan buat puding, boleh dipelbagaikan, adjust 1 2 perisa dah leh dpt pelbagai rasa...mcm roti gak..adjust shape, filling, or gaulan adunan, dah leh pelbagai roti dpt....basis apapun tetap sama kan..cuma kreativiti para suri rumah bila menggodek..salute!! Ita pun apa kurangnya..

Kak Rose said...

ita, rasa nak ngap je puding kat skrin tu... menggoda jiwa raga sungguh!

semalam kak rose pun kena blog x leh sign in..pas tu try kat 2 pc lain ok jer lak... apakah pc kak rose yg buat hal or blog itu sendirik? bengang tul... pas tu nak update terpaksa impot gambar2 tu... nasib bail ada LAN!

julia said...

la julia igt kek td rupe nyer puding.Klu k.ita yg buat mesti cantik je kn.

Juwita Jamaludin said...

kak ita gojes la... tambah makan dengan kuah dia tu makan sambi l pejam mata sedapnya.. hihihi 2 loyang kak.. nasib duk jauh kalau dekat nak seloyang .. hihihi

Hafizah Mohamad said...

kak itaaaa...fiza pun suka gak puding...sedapnya puding kak ita....ni kalau makan sejuk2 ni sodap ni...mintak sepiring kak ita nak basah tekak...he he he

lina_pg said...

wah cantik menarik..hampir tertipu ingatkan kek lapis tadi

raja intan sulphida binti raja sabarudin said...

ingatkan kek...

ijayuji said...

Salam kak ita!! CANTEKKKNYERRRRRRRRRR kejadiannnnn puding akak! suke tgk! kaler pun menarik sgt!

K.Nor said...

subhanallah.. cantiknyer kejadian puding buih ni ditangan ita.. masa tengok kat fb tadi ingatkan kek lapis yg guna putih telur jer.. bila baca sini.. laaaa puding buih rupanya! cantik betul hasil tangan ita ni.. mmg salute!

part cubitcubitan senggol senggolan tu yg tak tahan! hahhaahha.. mcm2 ita ni tau.. dah macam2 gelaran akak dapat lately..heheheh mekasih ya sudi try resipi ni..mmg resipi ni antara resipi terawal akak post kat myr dulu..

sebenarnnya dulu2 kan ada agar2 tali jer, mana ada agar2 serbuk sbb tu resipi tu dlm sukatan agar2 serbuk. ada kat blog akak resipi yg dah diedit menggunakn agar2 serbuk dan dikurangkan sukatan dr resipi asal.. boleh tengok kat sini ya.. http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/07/puding-buih.html
tekstur puding tu yg mcm buih sbb tu dipanggil puding buih.. masuk mulut terus lumat :)

thanks again ita dearie.. :)

te

Aqil said...

Kak Ita..cantiknya..mengancam..pengsan jap..hu3 kita suka mkn puding2 yg camni lg2 yg berkuah..cedapnya..lum penah wat lg..xsbr nk try..hu3

mai.. said...

K Ita... suka follow blog ni, sama cam Kak Rima... tak sangka saya pon br buat puding ni tadi.. tp tader le berlapis2 camni.. saya punya versi pemalas, satu kaler je..gambo pon x secantik akak...using same recipe... mmg masyuk... sedappp...

Nurul said...

Salam, K Ita....
Cantik sungguh layer k ita nyer puding tu... Padanan warna pun ngam... :)

sasha rahmat said...

sure lembut gilerrr ni eh ITA....

AiDah said...

Salam,

You are so creative. Every desserts that you've made really surprise and impress me.Thanks for sharing all your nice and finger liking recipe.

Best Regards
Kak Siti

uncle nik said...

salam...

cantik dan nampak sedap..izinkan c&p..time kasih sudi kongsi resepi yg amat menyelerakan ini...

Izwah Ghazali said...

Dah lama cari resepi puding buih..in sha allah nanti nak try buat..thanks for d recipe!!!

HidayaH said...

cantiknyee..

HidayaH said...

osemmmmmm

norrohaidah muhd said...

Kak ita..pewarna tu klau nk buat 3 colours kena asingkan adunan telur siap2 ke?

Powered by Blogger.