Follow if you like

Jul 18, 2011

BLACK BEAUTY CHOC CAKE... senangnya nak buat...

adoiii.... kesiannya orang datang rumah kita tak hidangkan dengan minuman...
Jemput lah duduk dulu... ni haaa... dah idang dah atas meja ni.. haa.... jamah2 le...
apa lah rasanya kuih yg ita buat tuuuu... kalau sedap ita lah yag buat... hihi kalau tak sedap cik abg kita lah yang buat wakaka....


Jemput lah makan... jangan malu2.. air pon ada tu.. buat lah macam rumah sendiri... air nescafe ada air teh pon ada ... kalau yg tak minum nescafe tu.. boleh tuang teh tu ha...
puding ada, kek pon ada.. rasa lah.. buat2 alas perut... makan lah ye! ita nak kedapor siapkan meja makan kejap.... hehe


laaaa... ade yg nak datang rumah ke??? boleh apa salahnya...kecil tapak tangan stadium Bukuit Jalil ita tadahkan... ni nak kena bentang carpet merah ni... kalau ramai yg nak datang dah nak kena pasang kemah... haha

Sebenarnya ramai adik2 kat FB yg tanya... nak tengok rumah ita.. haha tak dapat datang tengok gambar pon jadilah.. hehe boleh gituuuu... adoiii... la... kesian adik2 akak ni.. kalau nak datang pon boleh dek... kalau ada yg turun JB ni boleh lah singah rumah akak ni.. tapi cal cal lah dulu.. jangan lah macam bidan terjun dek.. tak menyempat akak nak tarik nafas kang... macam lipas kudong lah akak kat rumah ni... pengsannn... dek oiii...!!


Kak Ummi nak singah rumah ke??? boleh kak ita tunggu tau! datang dengan Che Mat ye!.. uiiii.... sifu kalau nak datang lagi lah ita tak tidur malam... adoiii... nak masak pon seram sejuk dibuatnya... adoiii... aiii.. baru cakap nak datang ita jalan dah tak pijak bumi dah kak Ummi oiiii.... ni nak kena sediakan buku autograf niiii.... Sifuuuuu.... nak signnnnn.... wakaka

Ingat nak angkat lauk tadi.. aii dah petang dah.. tentu semua dah kekenyangan dah kan?? Kita cuci2 mata dulu lah dengan kek yang ita buat ni.. alamakkkk... kek ni dah rupa belacan pon ade... ita tengok..!! khik.. khikk... ni lah kalu nak cepat! main boh... main taram aje.. apa2 je lah labuuu.... janji sedap! haha..

Deco pon main tangkap muat aje... bukan deco aje! nak ambil gambar pon main curi2 masa tetamu sedang makan masa tu lah ita curi snap.. alahaiiii... ciannya kek ita ni... dah macam kek Intan Terpilih pulak dah... Hitam hitam Si Tampok manggis, walau pon hitam di pandang manis tau! sedap weiii...


Resepi macam biasa ita kalau dah jadi bidan terjun mmg ita serbu dapor yatie le jawabnya... senang nak cari resepi... pilih aje le.. mana yg berkenan dihati.. orang yg nak datang poonn.. esok nak mari malam ni baru nak royak... aduyaiiii.... mana lah ade masa nak buat kek pelbagai... pilih punya pilih ita pilih lah yg ni.. buat pon paling senang .. cepat dan ringkas dan tak banyak kerja... tak payah pakai mesin dok godek2 dgn tangan aje... rasa mmg tip top! sedap! cuma rupa aje le... terlebih sudahhh... wakaka...


BLACK BEAUTY CHOC CAKE
by: Maklang's Azie
sumber : Yatie

Bahan A
2 cwn tepung gandum/superfine
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder

Bahan B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
1 cwn air panas suam
1 sudu besar coklat emulco
3 biji telur

Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8

Topping mudah tapi sedap
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2 sudu besar majerin/ butter

Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.


Terima kasih ye, makalang Azie kerana berkongsi resepi yg sedap dan mudah ni... kepada yatie jugak.. jangan mare ye kita dok hari2 terjah dapor yatie je... hehe

18 comments:

Ummi said...

Weeeeeeeeyyyy...lawoooonyaaaa rumaaaahhh Itaaa...kekpun lawwwoooooo....adeeeehhh, nak fengsaaannnn...! Ita ni ngada2 usik akak tau, akak bukan Sifu...akak Sifar jek...mana ada apa2 pun yang nak dibanggakan...seronok kalau dapat berjumpa kan...tp ada gak orang yg mungkin x seronok kalau akak nak jumpa kot, macamlah akak ni Chef mana2 gamaknya....hahahhahaaa, siapalah hakaaaqqq ni...kitaaaa serupaaaaaa.... ^___^

izahdaut said...

kek ni mcm resepi dia mcm mapin yang biasa saya buat. resepi dari maklang jugak. gamaknya alter alter jadi mapin pulak kan.. sebijik resepinye.. hehe... kalau gitu dah tau la rasanya mcm mana.. memang bestt. terhangat dipasaran ..
eh kak ummi nak serbu umah kak ita ek? saya nak serbu jugak lah. hehe

Mas said...

eehh...mas pun nak ikut serbu gak...
buat2 muka tak malu jerk la yerk...he..he....
sambil2 tu, boleh makan kek coklat tu....
sedappnya tengok...
moist jerk nampak....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ramai pulak yg nak serbu umah ita ni.. akak pun nak tompang sekaki gakla.. tp tu ler.. bila dah pegi rumah org tu.. takkan tak pelawa tuan umah dtg umah kita pulak kannn... bab tu yg segan tu nak sebut tu... umah pun sekangkang kera aje.. hehehe... apa2pun.. hidangan utk tetamu tu mmg marbeles walaupun tetamu yg nk dtg bgtau last minit.. sempat lagi ita buat mcm2 juadah.. tengok tu.. apam belang ada, kek coklat ada.. puding lagi.. tu belum lagi lauk pauk yg digandingkan dengan nasi kismis tadi.. patutlah tamu mcm tak caya ita yg masak sendiri.. hehe...

Gee® said...

tungguuuuu.... nak tumpang sekaki jugak serbu rumah kak ita nih... jgn tinggal daku... jom kita pakat2 buat rombongan nak? heeeee.....

nOOrsha said...

nak serrbuuuuuuuuuuuuuuu...... hehehe... kak ita, JB kat ner? saye 2 bln skali musti blik JB.....umah mak :) jeng jeng jeng.. cer citer cer citer.. ceruk mane tu? kot2 berjiran tak? hahaha.. ececece..gurau jer...gurau part jiran tu la.. part salu balik Jb tu memang btol :)

Lina said...

Assalamualaikum ita.. boleh la akak beraya kat rumah ita nnti yer.. tahun ni akak balik JB.. hehe

ilahjy said...

tahniah dek itaaa...
mahligai yg indah yg menjadi im[ian setiap suri...
mcm istana diraja...yg pernah kak masuk...aduuuu...kak mu ni bila tah nak merasa..asyik dok umah kerajaan nie... 4 thn lagi pencen utk membina mahligai idaman..entah sempat ker tidak..huhuuu...
kalu mcm ni tak rasa segan nak sambut tetamu...kelassss gitussss... malu nak ajak ita mai umah kerajaan yg kak duduk... takat perabot freeee jer huhuhuaaaaaa.....amin syukur kehidupan kwn2 yg sempurna segalanya..

Ida,Japan said...

nak serbu gak umah K'ita...adehhh, jauh sgt la pulak,wahh...cantiknyer umah k'ita..huwaaaa...rindu umah kt mesia la pulak
kek cakelat yg itam tu nmpk sedap la..

harleena said...

wah... lawanya rumah. Hidangan pun jadi sedap ngan tea set yang lawa tu... memang bestlah..

Mieza said...

soooo very black and dark yet look soooo very tempting..tak tahan laaa :)

ewa_wani said...

Ya Allah Kak Ita.... Laju betul macam peluru... Tak terkejar la anak murid tengok Cikgu berlari macam ni... Semua benda sempat dibuatnya... Sangat super women dan wonder woman Wani jadinya...

Rumah akak memang cantik sangat2... Boleh jadi idol house nih... Nanti suggest kat Eric cantik tak... Hehehe... Memanglah Kak Ita ni kreatif sesangat... Boleh jadi idola ni... Tips sikit kak... Hehehe..

Nieza said...

wahh cntiknya umah..saya pun nanti blk nak landing jet kat JB dulu la singgah umah akak dulu..boleh ke?...hehe gurau jer..

kak,menawan betul tgk si hitam manis tu walaupun hitam tapi pandang tak jemu..sedapnya!!:)

Yatie said...

uwaaa Ita, tak sabor nak raya ni coz nak beraya kat umah Ita....hah3..kek coklat ni mmng nmudahkan buatnya...sedap pulak tu...takyah letak topping pun takpe...sodapppp..

mamazana said...

kak ita!! cantiknya umah.. bilala bole dpt umah cam kak ita ni.. verangan je la... hikhikhik...

kek beauty black pun nampak mcm sodap jgk tu.. nak kena cuba ni...

lynza said...

salam.. kak tertarik baca blog akak suke gambar n presentation akak ni.. menu pun menarik.. hehe..

nak tanya kak.. sukatan yang pakai cawan.. pakai yg alatan kat kedai ker atau pakai cawan original.. bole ker tanya macam ni.. hehe.. ya ampunnn

ziracraftncuppy said...

salam kak ita..saya dh try buat kek ni..sedap..saya nk try buat resepi2 lain lagi..thnx for the tips & method yg kak ita bagi..

Ummiakid @ lily said...

Cantikkkkkkkkkknye rumah kak ita, black beauty pun tak tertanding. Nanti nak balik jb nak singgah...

Powered by Blogger.