Follow if you like

Jul 27, 2011

AYAM GORENG CAJUN BERSERAI

Assalamualaikum...

Entah lah kenapa 2, 3 hari ni macam malas aje nak update N3.. Rasa macam nak berehat aje sekejap... Sebenarnya mood memasak tu masih ade cuma mood nak berblog aje macam terbang melayang di bawa angin sepoi-sepoi...

Tapi mood mengemas rumah macam berdezuuuppp... turunya.. ita kalau angin nak mengemas dah datang.. mmg tak ingat apa.. yg ita tau ita nak kemas rumah.. nak alih perabut.. tapi perabut kat rumah ni bukan boleh dialih sorang2 semuanya berat-berat belaka.. ade patah pinggang ni karang.. kalau dah bulan posa nanti takut tak terlarat... pulak.. dari sekarang kita lap lah mana2 yg dah berabuk tu.. kemas2 mana yg patut di kemas.. buat sikit2... buat pelan2..

Sambil mengemas sambil kepala dok berfikir nak masak ape.. lah hari ni...?? Kadang2 mengong jugak kepala ni.. dok fikir nak masak ape?? org dlm rumah ni kalau bab makan tak lah cerewet sangat.. cuma tukang masak aje kadang kala rasa bosan kalau asyik masak menu yg sama aje... eh... awak semua tak pening kepala ke asyik nak fikir pasal masak je... kalau ade magik kan best.. ting! dah terhidang atas meja... cakap aje nak makan ape...?? aik.. dah macam cerita aladin pulak!

Susah jugak kan jadi suri rumah tangga ni... tanggungjawab tu besar.. org selalu ingat mudah aje kan dok rumah boleh tidur.. tapi masyaallah dari celik mata subuh hinggalah larut malam tak berhenti2 kerja.. kalah robot.. ade kala rasa macam nak tanggal semua skru2 dalam badan ni.. kalau lah dapat gi spa... adoiiii... sedapnya...


Jom lah kita intai menu hari ni.. kalau dok layan angan2 mat jenin ita ni nanti dapur tak berasap pulak! Resepi hari ini datangnya dari... amboi.. macam DJ pulak bacakan kad permintaan pendengar.. haha.. Dah lama nak buat resepi ni.. mula2 tak jumpa cajun.. bila dah jumpa.. nak masak apa lah pulak!! terpaksa tunggu anak2 balik barulah dapat beroperasi.. mencuba resepi dari cagun ni..

Sebenarnya tak pernah pon merasa cajun ni.. tu yg macam jakun cikit.. Ok lah resepi ita ambil dari dapur hasue. Tapi akibat terlebih pandai sebenarnya... ita gi blend sekali serai tu.. jadi bila masak ayam ni tak terasa sangat cajun tu.. sebab dah terlebih pulak rasa serai.. lain kali hanya perlu titik aje serai tu..  Terima kish kepada hasue yg berkongsi resepi.. akak  copy kat sini pulak lah ye!


AYAM GORENG CAJUN BERSERAI
by: Hasue

2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus 
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk 
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp rempah cajun1 tsp serbuk jintan putih
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan

17 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam & Selamat pagi Ita...

Mama blm cuba yg versi hasue plak..mmg sedap ltk cajun tuh ..glamer jap si cajun sbb ramai teman2 blogger dok mencari dia hehehe
Bak mama peha yg gebu tuh..hehehe

HaSue said...

Dah blend serainya bleh blend skali cajun kot kak?hihi..
apa2pun mekasih sudi cuba. Ms goreng aritu mmg terbau berlumba2 je aroma cajun n serai tu..wangi jek..hehe

part surirumah x abis2 kejanya nih setuju sangat2..lagi2 kalo ada anak2 kecik..heee :)

Sari Yusa Ibrahim said...

Kak Ita, kita yg jarang2 masak ni pun selalu pening nak masak apa. Tak percaya?? Cuba tengok menu kat blog kita, samaaaaaaaaaaa jer, hahahaha

Mas said...

suka ayam goreng ni..
sedappp kan kak.....

CT Delima said...

As'salam Ita

Selamat pagi dear..ingat ct jer yang sibuk mengemas rumah, rupanya kta ni boleh jadi geng lah erk..hihihi

Ct ni jenis kalau dah buat satu benda, sampai lupa nak makan semua..hihihi. CT pun rasa dalam bulan puasa nanti akan kurangkan update kat Dapur CT tu ita. Tanggungjawab ct dalam bulan puasa makin sibuk lah sikit. Jadi kena selang2lah bagi sama rata :)

Ct tak tau bila nak cuba buat resipi ayam cajun dari Hasue ni. Bagi ct lah kalau ada lagi ayam goreng tu ita nak merasa :D

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Salam kak ita.Wah sedap nyer..ayam goreng cajun tu...Sekarang ni bloger2 semua masak guna cajun ni...Thanks Kak Ita ,Sha minta izin copy ya.

dedetea said...

nice blog: boleh di coba tuh ayam gorengnya,,,jikalau berkenan singgahlah to my blog,,and be my follower,thank you before,,

Kjee said...

salam Ita. Kjee ingatkan cajun tu apa. ingatkan perkataan jawa. hari tu tengok dalam blog HaSue jugak. Janganlah malas nk blogging Ita. Sedih Kjee. hari2 cuci mata tengok gambar2 Ita. suka sangat.

-atiQah- said...

wahhh..sedapnya..nanti nak cuba buat.. :)

sy baru baca blog kak ita. saya kagum dengan akak. siap buat entri lagi
http://pepelungu.blogspot.com/2011/07/blog-masak-masak-kegemaran.html

Yatie said...

Assalam Ita,
alaaaaa Ita, bab kemas2 tu kemas jelah..umah Ita pun bukan bberserak mana pun...berblogging tu tetap teruskan.... jngn hampakan peminat setiamu...ayam ni ada lagi tak..yatie tau Ita mesti masak lebihkan..jap lagi yatie dtng tau..kalau dah abes, masakkkan yg baru...ekekekekeke....

Zaliedana said...

Assalam kak ita,ala jgn lah malas2 n xda mood nak berblog,ramai peminat blog akak tau,ngan pic2 yg meletop..Akak ayam nih mmg sedap kan..Pstt kak,akak taip CAGUN,yg sebenarnya Cajun,sory ek kak..

Gee® said...

amboii...macam melambai2 aje ayam goreng tu...nk peha jugak lah...

cik cek said...

Setuju sgt...memang pening nak pikir masak ape...tgk ayam goreng Ita ni cam teringin lak nak buat...alaaa..tinggal sensorang ni ...malasnya nak masak2 kat dapo tu...he he he...

Ummi said...

Ita, akak pun lama dah x menggunakan cajun, dulu2 masa baru berblog selalu guna sbb tgk resepi Gert byk guna Cajun gak...hehehe.. Nnt nak try gak la resepi Sue nih...tgk ramai dah buat...mesti sedap kan.. :)

adawiyah said...

salam perkenalan...
tahniah akak utk blog yg best ni... tak sangka sy.. dr pagi smp ke petang asyik dok tgk menu2 akak ni..
tak sabar rsa ny nk cuba.. hehehe

lina_pg said...

Assalam..adoyai menu cajun dah merata alam..kite jer tak sempat nak men'cajun' lagi...sedap ayam tuu

lina said...

salam ita - nampak sedap ayam tu :)

Powered by Blogger.