Follow if you like

Jul 16, 2011

APAM BELANG ke... KEK BELANG...??

Assalamualaikum...

Hujung minggu datang lagi... apa plan hujung minggu ni ye?? ni tengah mencongak2 jugak ni nak buat apa lah kan.. nak keluar jalan2 rasa macam malas pulak bila mengenangkan Sang Mentari yg terik memancar kat luar tu..  Kalau dok golek2 depan TV macam tak syok pulak .. siaran TV yg kadang kala membosankan.. aiii.. apa lah nak buat.. ni..

Bila hujung minggu ramai yg mengambil peluang tuk gi makan2 kat luar kan?? kira dapur tu macam tak berasap lah kalau dah gi makan kat luar.. Bila cerita bab makan kat luar ni.. teringat lah ita.. dulu mmg rajin betul makan kat luar dgn suami dan anak2.. bila kita makan kat luar ni anak2 kalau tengok menu semua nak di order.. tapi bukannya habis pun makan.. tengokkan makanan yg tak habis dimakan tu sayang pulak.. jadi ita lah yg selalu bagi perabis.. dah lama2 maaakkkk.. aiii.. badan pun dah makin kembang.. jarum dacing pun dah tak mau bergerak dah!!! pengsannnn....


Pas tu sibuklah dok kayuh basikal keliling taman.. nak turunkan berat badan.. Ramai dah mula menegur ttg perubahan bentuk badan.. alamakkk... penat aje mengayuh tapi berat tak turun2.. akhirnya ita gi jumpa doktor. Bila doktor periksa.. rupanya ita bukan lah gemok kerana banyak lemak.. tapi banyak air dalam badan.. dan gemuk ita tu adalah gemuk air...

Atas nasihat doktor ita tidak dibenarkan minum air malam... lepas maghrib aje ita tak boleh sentuh air.. tu lah kalau dulu bangun tengah malam kalau haus aje terus togak air.. rupanya tak boleh tau! Kata doktor tu 2 jam sebelum tidur kita tak boleh minum air.. nanti perut buncit dan badan gemok air... haaa... tip kesihatan minggu ni.. jangan minum air pada waktu malam atau kalau tak boleh juga tu... pastikan 2 jam sebelum tidur jangan minum air.. nanti perut buncit.. ita dah amalkan daaa... alhamdulillah mmg berhasil..


Adoiii... apa hal pulak dok cerita pasal tip kecantikan  pulak ni.. tak pe lah kan kita berkongsi tip dan petua kecantikan.. selain berkongsi masakan.. dapat jugak bertukar2 pengalaman dan panduan.. 
Ok kita tutup buku tu.. kita balik pada sajian ita hari ni.. Semalam masa jalan kat rumah Ucu Faridah ita nampak lah resepi Apam Belang. Adoiii... cantik sungguh apam yg Ucu buat.. tergoda i uuu.... apalagi bila tengok bahan2 yg sangat mudah dan simple ita tak tunggu lagi terus godek2 kat dapur.. sekejap aje.. nak buat apam ni.. resepi yg sangat ringkas..!! dan hasilnyaaaa.....

Walllaaaa..... memang sedap sangat!! lembut dan gebu.. rasa dia tak terlalu manis yang sedang2 aje.. yang penting..... ita suka..!! tapi ita rasa kan teksturnya lebih kepada kek tau...!! sebab lembut sangat.. kalau apam tu macam kenyal2 sikit kan?? tapi memang sedap! jom lah cuba.. senang aje buat dia.. rasanya pun sedap dan lembut.. pada pengemar2 kek kukus atau apam boleh lah cuba resepi dari Ucu faridah ni memang berbaloi!!


Kalau satu adunan tu ita dapat buat dalam loyang 9 inc. Kira besar lah jugak! dan puas lah makan.. Ita letak perisa vanila, strawberry dan choc. Untuk strawberry dan choc tu ita cuma letakkan emulco dan tambahkan sedikit pewarna biar terang sikit warnanya tu.. Gabungan antara strawberry dan choc memang sepadan.. bau yag harum.. dan enak di jamah..

Walaupun Ucu kata dia ambil resepi ni dari dapur kak Ummi, tapi ita tak jumpa cari lagi.. jadi ita salin dari dapur Ucu dulu lah ye! Terima kasih kepada Ucu Faridah kerana berkongsi resepi apam yang sedap ni.. macam sayang pulak nak dipanggil apam.. sebab ita rasa macam kek.. makan cam tu je.. mmg sedap! Ita minta izin tuk sharekan kat sini ye! harap2 dapat lah kawan2 lain mencuba.. memang sesuai untuk hidangan minum petang atau tuk jamu kawan2 yg bertandang ke rumah.. cubalah..!!


APAM BELANG
by: Shamama
sumber : Ucu Faridah

4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus 
250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air) 
1 sudu teh baking powder 
pewarna

Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)


30 comments:

Gee® said...

salammm cik intan payung.... adoyaiiiii...syanteknya... rasa nk col majalah jelita jer srh diorg lamar ita masuk majalah diorang... memang hebatt!!

CT Delima said...

As'salam Ita

Nampak sangat sedap, mois dah apam belang tu. Tak kisahlah asal ada kaler pink ct mesti suka.. hihihi

ada lagi kan, bak lah sepotong dua :D

tun_telani said...

morning kak intan.. eh.. kak ita... cantik nyerr.. tun dh try wat apam ni, mmg sedap.. tp resepi dr myresepi, lebih kurang je. tp kalau kejadian dia, mmg surrender awal2 lah, rasa mcm dh cantik dh time tun wat tu, tgk yg ni, terus angkat bendera putih! haha..

Gee® said...

owww...baru ingat... design belang2 macam kek zebra kat umah Rima... dua2 cantekk!! seni lah tgn ita & rima nih...

eza said...

salam singgah.sangat suka ngan masakan2 yg ita buat.sgt2 kreatif....cantik....

anymz said...

cantik lah ita dan semestinya sedap kan?:)

Wiyah said...

wow apam yg cantik & menyelerakan...harus cuba hr ni jugak ;-)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

seninyer tangan akak....nampak mcm bukan cake la....comey sangat...
akak ajar step by step nak buat belang gitew....owh ayu sungguh tertawan

Ucu Faridah said...

ita,
tq try buat apam belang tu..credit utk shamama juga..kalor ita buat tu lembut menambahkan kegebuan apam tu lagi...

nOOrsha said...

salam kak itaaaaa...... cantikkk!~ sweet giler kaler nih... terperasan aritu kak rima pun buat steamed cake belang2 same rupenya cam ni gak.. tp die wat perasa coffee n choc kalau x silap..tp x taulah resepi same ke tak... cun2... smalam tercari2 juge resepi apam utk kudap2pan cik abg.. leh la cube yg ni plak.. nak wat perase pandan + choc.. mesti bes kan.. hehehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wow! cantik n menarik ler apam tu akak... mmg pandai ler akak nie.. buat apa jer mmg cantik n menarik... suka diana tgk...kagum sungguh!!

Mas said...

perhh....cantikk berseri2 la apam ni.....

ciksufi said...

cantiknyaa apam niee....best rupanya baca blog masakan ni sampai saya yang tak pandai masak pun rasa nak belajar masak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang nampak gebu betul apam belang ni ye ita... bahan2 pun simple aje tu.. akak rasa.. mesti rasa dia lebih kurang dengan baulu senyum yang kita pernah buat dulu kot ye ita?

ayang007 said...

salam kak ita... sangat santekk apam belang nie... gebu nampak textur nyer...plan nak buat weekend nanti... :)

Wiyah said...

salam akak...wiyah dah try wat apam belang akak,,alhamdulillah menjadi tapi tak secantik & segebu apam akak...;-) thanks for share d resepi ye,,jemput rasa apam belang wiyah kat sini

http://ayiewiyah.blogspot.com/2011/07/apam-belang-harum.html

Nieza said...

cantik kek belang akak ni...suka colour pink tu...my fav colour tu..hehe

Yummy Chocolate said...

TQ K.ita atas resepi...Cantik sgt apam ni..Shida dah try buat..walau tak secantik k.ita buat tp mmg sgt gembira sbb menjadi...K.ita ni mmg buat aper saje menjadi jer...Shida jatuh cinta dgn hasil tangan k.ita..:)

Fyza said...

salam ita...this is the 1st time i letak comment..nak sangat ucap thank you kat you for sharing all these experience..i buat apam ni semalam while watching cerekarama and sedap sangat .. rasa manis dia just nice and texture dia saya suka...lembut, gebu melt in the mouth..i will certainly do this again..Thanks!

My Name Is Zierah said...

salam...klu apam ni d bako ok ke?

kell said...

askum auntie ..
my mom suruh tnya.. mcm mana nak wat bg tengah nyew btul2 masak??

::$aYa pUNy@ CerIT@:: said...

akak nak tnya...ovelet 2 ap ek??huhu

watiey said...

cantik sangat....nak try buat le...insyaallah jadi

Mak MeLo collection said...

kak ita apam ni sanagt2 cantik..kalo saya dah sayang nak makan dah..lagi satu pict2 akak cantik2..sharp..seni suka tgk...akak nak tanya kalo santan kita tuka guna susu cair bole x..

azie said...

assalam, ita nak tanya apam ni kena api sederhana ke atau api besar dan kena tutup kain ke penutupnya? saya tengok cantik sangat apam ni teringin nak buat......

aleya said...

Izin copy yer kak ita

sara said...

klu buh skali die xcmpur ke wrna2 2?pastu kna buh stu wrna kukus or buh smua skali?

sara said...

ovellette 2 ape?klu buh skali xcmpur ke wrna die?kna buh acuan wrna 1 lpis kukus or buh smua bru kukus?

Hayati Amir said...

Assalam,k.ita..klu x bbuh ovellete bleh ke!?

Nur syahirah said...

assalam kak ita , mmg shantek sngt2 kak ita punya kek.. sy dah bnyk cetak dr resepi akk . u are the best lah akk .

Powered by Blogger.