Follow if you like

Jul 6, 2011

apa laaaa.. pulak ni....

Assalamualaikum...

Hari ni kulihat oren dan ku lihat cokolat.. dua dua my fav..
Salam bersiaran... di pagi rabu.... dah sarapan ke???  atau masih lagi mencongak2 nak makan apalah hari ni... bagi suri2 rumah kita pastinya.. berserabut memikirkan apalah yang nak di masak tengahari ni kan??


Ramai yang tertanya2 menu apalah yg ita buat hari ni kan... ada yg agak tentu kek lagi kan...
hihi hari2 makan kek pun jemu jugak kan.. Cuaca yg panas di JB sejak dua menjak ni mendorong ita tuk buat desert yg sedap, sejuk dan nyaman bila kita memakannya.. terutama dalam cuaca yg panas sekarang ni.. Ita kalau puasa, bila waktu berbuka ita suka makan yg manis2 dan lembut.. macam puding ni..

Aiii ada yg masih tak percaya ke?? ialah ini kan puding... nampak macam kek ke?? rasanya pun sebenarnya macam kek.. tapi lebih kepada cheese cake yg menggunakan whiping cream tu.. bukan Japanese Cheese cake tau! tapi maksud ita bukan lah rasanya tapi texturenya....


Maniskah puding ituuuuu???
Puding ni sedap tau! pada tekak ita yg mmg sukakan coklat dan oren laaaa... kan... gabungan antara coklat dan oren tu mmg serasi.. dan buatkan ita nak lagi dan lagi dan lagi.. Puding ni dia lembut tak seperti agar2 yg selalu kita buat tu yang agak kenyal.. kalau kita makan puding ni tak rasa macam makan puding.. ita rasa ia lebih rasa macam ita makan cheese cake.. sedap!

Untuk yang bahagian oren tu kan dia lebih kepada rasa puding balkis yang kak nor buat tu.. dan yg coklat tu pulak rich dengan rasa coklat dan lembut.
Resepi ni ita dapat dari sebuah buku masakan dari Indonesia. Resepi dari Nunung yg mempunyai pengalaman yg luas dalam bidang masakan.


Resepi asal memggunakan limau Manderin. Oleh kerana Chinese New Year lambat lagi dan limau manderin pun dah habis musim.. jadi ita olah lah sikit resepi ni.. Part limau manderin tu ita gantikan dgn oren Sunquick. Kalau ada buah oren pun ita rasa sesuai juga di gunakan.. sebagai ganti limau manderin tu.. Ita pula tak de stock oren.. malas pulak nak keluar dalam cuaca yg panas2 ni... jadi ita guna apa aje yg ada di dapur sebagai galang gantinya....


Kalau kita buat puding yg jenis ada mencampurkan putih telur... aa... kita kena lah buat cepat2 tak boleh lah nak lengang- lengang kangkung sepatah kata Yat. Sebab dia cepat mengeras. Lagi pulak kalau nak buat yg macam ita buat ni... mmg kena pantas... dan fokus! kalau tak... uaaaaghhhhh!!! menangislah....

Macam mana nak buat yang macam ita buat??? ok nanti ita terangkan caranya.. kalau tak pun boleh juga masukkan dalam acuan2 kecil2 lagi mudah nak makan.. Mula2 kita semak resepi dan cara2 penyediannya.


MyKitchen's Recipe

PUDING CHOC OREN
by: Nunung

Lapisan Coklat

1/2 peket agar2 serbuk - angaran 6-8 gm
400 ml susu cair
125 gm gula pasir - ita kurangkan kepada 100 gm, boleh kurangkan lagi jika tak suka manis
2 sudu makan serbuk koko - boleh tambah jika sukakan lebih rasa coklat tapi jangan banyak sangat nanti pahit pulak.
2 biji kuning telur - dikocok
1 sudu kecil choc emulco - ita tambah

Masak agar2, susu, gula dan serbuk koko dgn api perlahan sambil dikacau sehingga mendidih.
Ambil sedikit agar2 campurkan ke dalam kuning telur yang telah di kocok terlebih dahulu tadi.
kacau rata, kemudian tuangkan semula ke dalam agar2 tadi dan kacau sempurna.
Tuangkan ke dalam loyang segi empat yg sudah di bilas dgn air terlebih dahulu. Bekukan.

Cara Ita
Ita masak dulu agar2 dengan 100 ml air dan gula hingga agar larut, kemudian ita masukkan susu, oleh kerana ita dah masukkan 100 ml air jadi sukatan susu ita kurangkan kepada 300 ml sahaja. Kemudian ita masukkan koko dan choc emulco dan kacau rata hingga mendidih. Kemudian ambil sedikit adunan ita campurkan dgn telur yg telah di kocok tadi, kacau rata. Kemudian ita tuang semula dalam adunan tadi dan kacau rata.
Tuang dalam loyang segi empat sama yg telah di bilas dgn air terlebih dahulu dan bekukan. Kemudian ita lobangkan- lobangkan dgn menggunakan straw minuman yg bersaiz besar. Masa buat lubang tu jangan lupa tutup muncung straw dgn jari rapat supaya mudah kita menarik keluar lebihan puding.


Lapisan Oren

1/2 peket agar2 serbuk - angaran 6-8 gm
300 ml susu cair
125 gm gula pasir - ita kurangkan kepada 100 gm
200 gm limau manderin kisar
3 sudu makan sirap oren - ita guna sunquick
pewarna oren secukupnya
2 putih telur - dipukul sampai kaku

Masak agar2, susu, gula pasir sampai didih. Kecilkan api
Campurkan limau kisar ke dalam agar2.
Tambahkan sirap oren dan pewarna.
Angkat lalu campurkan dgn putih telur. Kacau rata.
Tuangkan atas lapisan coklat dan bekukan.

Cara Ita

Ita masak dulu agar2 dgn 100 ml air dan gula hingga agar2 larut. Kemudian ita tuangkan susu dan masukkan 3 sudu besar sunquick. Masa kita masukkan oren susu akan berketul jangan risau..
Pukul putih telur guna stand mixer hingga kaku. Kemudian tuangkan aduna agar2 oren tadi ke dalam putih telur dan terus putar hingga rata. Tambahkan pewarna oren dan terus putar.
Ambil sesenduk adunan masukkan dalam plastik atau piping bag dan picitkan dalam setiap lubang. masa ni kena pastikan ia masuk sempurna kalau tidak nanti bila kita potong terdapat ruang udara. Buat cepat2 kerana puding cepat mengeras. Kemudian baru tuangkan lebihan puding diatasnya dan ratakan.
pastikan mixer sentiasa berputar masa kita buat ni supaya puding tidak cepat mengeras.

39 comments:

CT Delima said...

As'salam Ita

Harap ita sihat2 hari ni :D memang sedap dan sesuai lah untuk cuaca sekaang ni kan ita. puding ni pun tengok macam nak mintak sepiring jer.. hehehe.

ct pun ada beli gak buku resipi dari nunung ni. ingat nak buat jugak satu dari resipi dia. tapi tengok macamana hari ni kalau angin rajin ita sampai, ct buat lah.. hehehe

Ummiakid @ lily said...

kretip sungguh k.ita ni. hari² pasti ada jer resepi yang lazat utk anak tekak dan sedap mata memandang. mmg teruja tgk...
Cara presentation yang mmg wow...

Zaliedana said...

Assalm kak ita,cantikk sgt puding akak nih..Mula2 heran gak camner leh jadi gitu kejadian puding akak,pastu bila baca betoi2,brulah fhm,tapi setakat faham gitulah,kalo sy yg wat,xtaulah jdi camner..

HaSue said...

mmg kretif laa cocok2 ngan straw tu kak..harus guna straw bubble tea tu kalo nak beso lubangnya kot..hehe..sebelum ni pernah terfikir nak buat kat kek guna straw besa tu..tp setakat terfikir jelah tak terbuat pun.huhuu..
apa2pun nampak sedap n cantik!!

honey said...

saya kagum tahap gaban la ngan kak ita ni...adoyai...terpaut...

alinac lover said...

alahai..nk try jgk..thanks share ya :)

Juwita Jamaludin said...

Kak ita... Alahai tergodanyanya.. Bagi sikit idea kreatif akak tu kat saya.. Kagum saya tau... Great job kak.. Lawanya puding tu nak mamam pun sayang

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaa...ini dia Queen of Art...buat apa2 sume jadi cantik...adeeeiii, sonoknya tgk adik sorang ni menekploitasi seni tangannya yang tak terjangkau dek otak akak ni....Sangat cantik dan terlalu kretip la hasil tgn Ita nih...akak salute!! Sedap eks...nnt nak buat, tp akak taram ikut dan jek la nnt..hehehhee

Gee® said...

Adoiiii... akak tabik la kat ita nih... sangat2 kreatip...

Yani said...

terpegun jap.. betapa kreatifnya

Mas said...

perhhh..memang tabik ngan kak ita ni...
kretifff...
berseni tangan tu....
cantikk betoi kejadian puding tu..
sempurna.....
suka betul mas tengok......

Mieza said...

cantiknya kejadiannnnnn...:)

noorsafone said...

Ita...cantik puding choc oren tu...tp lebih cantik lagi hiasan bunga yg kt atas puding tu...klasik betul bunga tu...mitak sikit...

lina said...

Ya ALLAH kreatif betul ita ni...sgt kagum dgn hasil tangan nya itu. Nampak sedap, cantik...bertuah sungguh.

Roses_Leo09 said...

salam kak ita
kak ita ni mmg kreatif. mcm2 idea kak ita nak mencantikkan lagi hasil masakan kak ita. congrate ...
kak ita, telur putih mmg takyah masak dulu ke? terus tuang mentah mcm tu?

ijayuji said...

Salam kak ita!!! ur idea sgt kreatif!!!! mmg salute kat akak! sume2 kreatif! tak lokek ilmu sume2 tak lokek! kita suke :D Semoga akak dimurahkan rezeki dgn keikhlasan akak pada semua insyaAllah aminnn... Tgk buah apa tu kak? teringat zaman dulu2 zaman nakal2 suke carik buah2 letup ya? lupa laks nama dia :D tp tak suke makan suke mencarik jerr hihihi... nostalgiaaa betulll :-)

Nurul said...

K Ita...
salute kat akak... buat aper jer semua jadi cantik.... :)

Ayu said...

Assalam ita, akak selalu terpegun dengan hasil creativity ita ni..very nice pictures & nice presentations tau..suka tengok..

qaseh johanna said...

pandai sungguh akak ni cr ilham ye..geram je tgk..hihi

NADYA ANWAR said...

kreatifnya kak ita nie.. sukerrr :D

kekwa22 said...

waahhhh.. nampak lazat.. errmmm nak cuba watlah hujung minggu ni.. mintak izin copi resepi yerr ita..

izahdaut said...

sangat sangat sangat kreatif.. speechless.. kak itaa.. huwwaaaa nak pinjam tangan jugakkk.. tunggu posmen ngantor tangan kak ita!!!

nOOrsha said...

caaannteeekkkk!~ aduhhh...kreatif sungguh ler kak ita nihhh...sile lah bagi sedikit kekreatifanmu itew pada ku... geram tgk puding tu cantik btol..br tanya caner akak wat yg ceklat nampak cenggitu...ingatkan pakai mould baru lg.. hahaha.... suke suke suke!~

cik cek said...

Salam Ita....

Hai! kalaula Ita dekat ...byk benda nak belajo dari Ita ni....
Sume nampak cantik dan sedap...Ita cita pasal puding ni buat kak cek telan2 air liur...dah la tu tang gambonya pulak...lagila menelan air liur lagi...superb cantik ada kelasss gitu....boleh ajo kak cek camana nak amik gambo tu...he he he:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita...

kagum betul ngan kekreatifan ita berkarya kat dapur.. idea mu tak pernah kering.. ada2 saja yg dapat menarik perhatian.. tak terjangkau dek fikiran akak nak buat cenggitu.. hehe... paparan yang sering menjadi inspirasi kawan2 lain untuk mencuba juga.. akak pun mcm dah berkenan aje.. oren pun tengah byk tu lebihan buat blended orange cake.. resepi kek tu pun akak ambik dari dapur ita.. thanks yer.. baru je update smlm.. pastu dah cilok gak resepi rendang daging istana.. senang2 nanti akak update insyaAllah.. mintak halal yer resepi2 yg diambil & ilmu yg dikongsikan..

Sheila Shafeareen said...

salam kak ita mmg le caya lah...prop yg kak ita gunakan pun cun...sesuai sagat....menari...

Nuridah said...

Assalamualaikum Ita,

Cantiknya puding yg Ita hasilkan tu...tk berkelip mata kak Nur melihatnya....eh kalau dekat akak dh hulur pinggan nie...buat muker 20 sen aje...hehe.

ady said...

as-salam ita
kreatif betul ita ni..pudding tu npk cantik dan menarik sekali...

chikadakbiru said...

assalamualaikum..

kak ita layak dicalonkan dlm Anugerah Inovatif dan Kreatif tahun 2011. Memang terbaekk...

zawani yusoff said...

salam kak ita...salam p'kenalan...saye wani=)suke sgt3 tgok blog akak....sooooo sweettttt...hikhihkhikh

Yatie said...

Assalam Ita,
cantiknya puding ni....walau simple bahan2nya ianya tetap menarik bila Ita yg buat..menyelerakan... betul2 buat semua tergoda tawwww...I Likeeeee...

Nieza said...

wow cantikx3...suka tgk!....syng nk makanla pulak cantik sgt....hehe selamat berbuka puasa yer kak..:)

Yat Maria said...

Ita

ishhh memang terer arr u ni!! cantek pudding ni..and ai rasa mesti sedap pun...ni kalo ai wat, nak kena cam charilie caplin lagi nih..berkenan ai lah...this pudding!

quinnie said...

bagusnya idea akak pakai straw tu...saya duk pikir kalau nak buat agar2 tapi nak letak dot2 nak guna apa kalau nak buat bentuk bulat..dah buat agar2 baru dtg tengok rumah akak..ruginya...tak pe lain kali boleh cuba...

Azee Idris said...

Salam k.ita, mintak share yer resepi ni...
Actually tadi buat puding ni tapi adunan puding oren tu memang banyak eh? Lebihan puding oren tu azee letak dlm acuan lain..jd puding buih oren..hehe

Roxane said...

salaam, menyelerakan dan sungguh creative...

lina said...

salam,saya pengikut baru blog akak...tp mmg salutelah kat akak ni..mmg kreatif sangatttt....

ilahjy said...

salam dek ita lawaa.. kak ilah dah cuba kekeretipan mu ini tapi kak punya tak berapa menjadi tak kemas huhuu..resepi pun tak sma ..sbb kak terlupa apa tajuk resepi/n3 ni.. hari ni baru kak merajen kan diri menyecroooollllkan dapo ita utk dptkan link.. kak ilah minta izin masuk link ni kat dapo kak ya dek ita..macehhh jom layanzzz

faa.rosli said...

akak mmg kreatif! mula2 sy pikir acuan ape laa yg akak gunakn ni..rupa2 nya guna straw je? you're such an awesome women!

Powered by Blogger.