Follow if you like

Jun 18, 2011

TUTTY FRUITY CAKE

assalamualaikum...

Salam dihujung minggu....

Semalam ita ada buat kek Tutty Fruity. Resepi kek ni ita ambil dari sebuah buku masakan 100 Resepi Kuih dan Kek. Resepi dari Ny. Liem seorang pakar masakan yang popular di Bandung, juga terkenal di luar Kota Bandung dan Jawa, Indonesia. Buku ni mengandungi 100 resepi kuih dan kek yg digemari dgn citarasa Oriental dan barat. Pelbagai jenis kek dan kuih muih terdapat dalam buku ni dan semuanya sangat menarik.. tapi seram sejuk sikit nak buat kerana rata2 menggunakan sukatan telur yg banyak. Dah lama ita beli buku ni tapi tak pernah pun mencuba kerana tak berani lagi.. tapi kali ni ita memberanikan diri mencuba resepi yg paling mudah sebagai permulaan sebelum mencuba resepi yg lebih mencabar.


Bila ita tengok pada bahan2 yg digunakan ia lebih kurang sama dgn bahan2 untuk buat kek Roxy Chef Zaidah yg ita pernah buat sebelum ni. Mungkin cara membuatnya aje yg sedikit berlainan. Tapi rasa lebih kurang sama cuma tekstur kek agak padat sedikit berbanding kek Roxy yg agak lembut. Kejadian kek ni lebih menarik kerana lapisannya cantik dan tak beralun2.

Ita hanya buat 1/2 daripada resepi asal memandangkan sukatan resepi asal yg sangat banyak dan menggunakan loyang yang agak besar iaitu 30 x 10 T4cm. Ita mmg tak ada loyang sebesar itu, jadi ita gunakan loyang 8' untuk 1/2 adunan. Jadi kek ita ni tak tinggi rendah aje dan lapisan pun tak tinggi. Jadi ita cadangkan kepada yg berhajat tuk mencuba resepi ni bolehlah gunakan loyang yg agak kecil anggaran 6'. Yang dalam gambar tu ita dah tindihkan 2 keping kek tu yang nampak tinggi... hihi

Resepi yang dibawah ni adalah resepi asal yang ita salin semula untuk rujukan kita bersama. kalau bercadang untuk buat 1/2 adunan semua bahan perlulah dibahagi kepada 2 bahagian.


MyKitchen's Recepi

TUTTY FRUITY CAKE

Bahan 1
600 ml putih telur
275 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
14 gm ovalet

Bahan 2
Campur dan Ayak
300 gm tepung gandum
1 sdt baking powder

Bahan 3
75 gm magerin cairkan

Bahan 4
Pewarna kuning dan paste oren
Pewarna merah dan paste strawberry
Pewarna hijau dan paste lemon
Pewarna coklat dan coklat emulco

Bahan 1- pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula pasir sedikit demi sedikitsambil terus memukul. Tambahkan ovalet dan garam dan pukul lagi hingga kembang dan kental.
Masukkan bahan 2 yg telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.
Tuangkan bahan 3 dan kacau perlahan2 dgn spatula hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan setiap bahagian diletakkan paste dan pewarna ikut kegemaran.
Sediakan loyang berukuran 30 x 10 x T4cm yg telah disapu dgn sedikit butter dan dialas dasar loyang dgn kertas minyak.
Tuangkan 1 bahagian adunan bewarna ke dalam loyang, ratakan dan kukus ke dalam bekas pengukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu dan kukus kek selama 15 minit (untuk 1/2 adunan yg ita buat ita tuangkan setiap lapisan sebanyak 150 gm)
Setelah masak satu lapisan, tuangkan lagi adunan yg kedua dan ulangi langkah yg sama untuk setiap adunan sehingga habis dan masak sepenuhnya.
Angkat dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.

42 comments:

julia said...

cantik nyerrrr colorful lg

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lawa nyer cake sayang nak makan...
kena pangey kek orang rajin nie sebab kukus 1 rona 1 rona...

Mylady said...

kalau bagi saya, ni bukan paling senang punya kek..ehehehe..jenuh nak lapis satu persatu..anyway, cantik banget kakkk...:-)

Mas said...

cantik sgt wanenya :) menarik!

cik.nisa.khaidir said...

sweet color of layered!!!oh my gucci!!! ;p

K.Nor said...

kalau ita tak cakap ita lapis dua kek yg dipotong tu, mmg tak perasan pun.. cantik sgt.. kaler yg sweet, layer yg seragam.. gambar tu tak yah cakap la.. mmg sentiasa cantik.. :)

Mas said...

betul tu kata kak nor...
cantik la kak kek tu....
tahniahh kak..
suka mas tengok gambar2 akak ni....

CheKiah said...

walla!!! speechless CK ler ita. menawan sungguh hsl kerja tgn Ita besttnyaaaaa (dok geget ujung jari nii eee..) hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita...

mmg terpegun tengok kek ita ni.. cantik jer potongan walaupun dah dilapis dua.. btl kata kaknor.. kalau ita tak bagitau mesti ingat kek ni tinggi gitu... gambar mmg tak boleh lawan laa.. akak suka tgk reben hiasan tu.. sedondon lak ngan kek tu.. hehe...

Cendana Kasih said...

lawanyer..macam kek tipu2 jer... ce rasa, ce rasa seketui...hehehe

DJ Dayang said...

wow!!...speechless!

izahdaut said...

mcm kakdayang.. speechless

Miesah said...

ish3x...masyaAllah cantiknya dn kemasnya ur work...mesti sedap..

Nieza said...

wow cun banget...sayang nk mknla kek ni kak...cantik sgt ni..nk bawa blk simpan almari la yer...hehe

norhanim md zain said...

eh eh lawanya....

sedondon dgn reben...

agak agak 600ml berapa biji putih telur...

dah tak sabar nak try ni....

ilahjy said...

ilah jy mai sini nak kasi 1000 bintang hari ni...dah 3 kali masuk tgok kek ni... heheh geram jer rasanya... cantik sgt2...resepi dah siap print dah dek ita...buat? tak tau lagi bila...t.kasih kongsi resepi dan cuci2 mata..huhuu

Lelord said...

cantiknya....

mamazieza said...

Ita..

kalau dapat sepotong gini.. masuk mulut.. nyamannnnn..

Hanim said...

masyallahhhh cantiknyer....suke tengok gmbr2 kat blog akak ni menarik tertarik memang da booooom la :)

Ummiakid @ lily said...

lawa sungguh jaluran tu ita...mmg terasa segan silu nak makan...sweet sgt..

Zaliedana said...

Assalam kak,cantik sgt layernya,sama ajer..Reben cantik,pic cantik,kek pon nmpk sdp..Tuan yg wat kek nih lagi lah cun..Mmg klas sgt kak..

Iza Noraini Ab Wahab said...

kek u potong dgn pisau biasa ke..mula2 igtkan mainan. Nk trylah tp mesti x secantik kak ita buat

Gee® said...

pergh..!! cantek tak terkata... mabeles...

tun_telani said...

erk... ni resepi paling senang ke kak ita? berpeluh jugak nk wat tu.. (ni kalau tun wat nih, mau separuh hari kt dapur baru siap nih..)
cantik betul lapisan dia. tun terkagum nih =)

sasha rahmat said...

ni dpt sepotong ni nyum2 ni!!

hoyahadis said...

wa..tergoda..aku tergoda..memang mavless la kek ni..nak cuba juga lah(^_^)

shay ina said...

kak, SANGAT KEMAS!!! kombinasi warna yg sangat cantik! ntah in aleh wat sekemas tu x...

Gee® said...

wadduh..!! bisa gue pengsan tgk ini kue...canteq banget... ibu ni ada tangan emas laaa...

Juwita Jamaludin said...

kak ita.. alamak banyak santek la kak.. geram dengan warnanya.. mula rasa nak sangat buat tapi bila tgk telurnya tu boleh pengsan la kak.. ayam pun takut nak ber telur gini buat 1/4 leh tak .. hihihihi

♥LOVE2COOK♥ said...

I'm speechless over your lovely cake dear!!! You have the patience...me not. ;)

sabar bangpek said...

salam kenalan dr japan..alahai kak.....kalo kite kek ni mcm nk buat hiasan..cantik sgt22.........lapis2 die mcm ukur pakai pembaris...kalo kite xtau laa.....ape jadik....

haniQaseh said...

salam...cantik giler kek nie....tengok pun tergoda....sayang nak makan...

UZMA said...

cantik kek.. ditambah lagi dengan muzik yang syahdu ni..

massurie said...

cantiknya kek ni.. kukus jer ek.. tp jd cantik lg pd kek lapis..nak try bt lah kalu kukus..

Amir Said said...

nak try la resepi ni. macam sedap.

Ainismaira said...

pinjam ek resepi ni.. hehehe.. nampak sedap je.. :D

miss apple said...

sye ni bru nk cube2 je servey to wat kek kak pas uw terjmpe blog akak i intersted with ur cake recipe but can u tell me what is SDT ??

lina_pg said...

sangatttt cantik...
Ita 600ml telur putih tu agak2 bape biji n telur gred apa?Brkenan la ngan kek yg kalerful gini

lina_pg said...

ok kak ita,thanks a lot for fast respond..
kite mai study ni..berkenan sangat ngan kek ni

zarina herbalife said...

cmner nk letak rona2 tu same jer ek... ada petua2 tak

zarina herbalife said...

cmner nk jadikan layer tu sama jer... ada tip2 tak

liana b said...

ure such an inspiration. Great work u did. :')

Powered by Blogger.