iklan

iklan floral cake

iklan ada

Friday, June 17, 2011

TALAM POLKA DOT......

Assalamualaikum....

Lebuhraya kota bersegi,
Tempat temasya dara teruna,
Hodohnya ketawa orang tak bergigi,
Ibarat kota tiada kubunya.

Api terang banyak kelkatu,
Masuk ke kamar bersesak-sesak,
Alangkah geli rasa hatiku,
Melihat nenek bergincu berbedak.

Ditiup angin bunga semalu,
Kuncup daun bila berlaga,
Bercakap Melayu kononnya malu,
Belcan setongkol di bedal juga.

Kita mulakan hari Jumaat kita dengan pantun seloka lah ye!
Bukannya apa tadi masa dok berjalan2 pagi singah lah dapur CMG nampak berpantun cek mat kita pepagi ni.. ita pun tumpang semangkuk lah kan...


Minggu ni minggu berpantun lah kot... Dalili pun sibuk berpantun pagi ni.. aii cikgu kat sekolah baru ajar berpantun lah  tu yg asyik berpantun aje... tapi kata orang berpantun ni mmg dah jadi adat budaya masyarakat kita zaman berzaman lagi kan.. Ia melambangkan adat Melayu yg penuh sopan santun dan tak kan hilang ditelan zaman.

Hari malam gelap gelita,
Pasang lilin jalan ke taman,
Sopan santun budaya kita,
Jadi kebangaan zaman berzaman.


Semalam ita buat talam hasil selongkar ke dapur ratu talam kita. Resepi asal adalah dari talam skoteng dan yatie buat talam cacar... bila sampai kat ita dia dah jadi talam polka dot lah pulak... hahaha ini lah hasil derhaka yg kata orang boleh dimaafkan.. kerana hasilnya sangat menarik dan sedap tau! tak sia2 mencuba...

Kuih talam ni sangat lembut dan amat susah nak potong sebenarnya.. lembut sangat... part yg putih tu yg lembut sangat! rasa dia pun sedap.. Disebabkan ita tak pernah jumpa orang jual skoteng dan ita sebenarnya malu nak cakap ... skoteng pun ita tak tau benda alah apa??? tapi bila ditunjukkan oleh kak Am hari tu baru lah tau... eiiii... segan aje kan...


Bila tengok yatie buat talam ni gunakan cacar nampak menarik dan cantik! tapi ita tak de pulak simpan cacar yg ada hanya rice ball yg suami ita beli kan... dia nak suruh ita buat pengat sebenarnya dgn rice ball tu.. tapi ita dah jadikan talam.. hahaha.. Rice ball ni ada jual kat supermarket kat jusco pun ada. Ita tak sempat ambil gambar rice ball tu sebab dah petang matahari pun dah balik jadi cahaya yg suram tu... paham2 aje lah kan kalau ambil gambar pun buat penat aje.. mmg tak nampak punya.. lain kali kalau ita beli ita ambil gambarnya...

Dia ada 3 colour aje.. putih, hijau dan pink tapi ita dok fikir kalau putih campur dgn putih nanti tak nampak so... ita dah colourkan dgn warna kuning tuk yg putih tu.. Bila kita makan kuih talam ni terasa seronok pulak bila tergigit dot-dot tu sebab dia kenyal2 sikit.. menarik kan...?? jom buat!

Terima kasih kepada tuan punya resepi Chef Asma dan kepada yatie.. juga kepada yg lain2 yg telah mencuba resepi yg sedap ni! Ita minta izin tuk copy dan sharekan kat sini pulak ye yatie...


MyKitchen's Recipe

TALAM POLKA DOT
olahan dari resepi Talam Skoteng
by : Chef Asma
sumber : Yatie

LAPISAN BAWAH * Guna Loyang 10x10x2 @3

50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)* Saya guna 50gm cha cha, rebus hingga empuk dan toskan
Ita gunakan rice ball rebus juga hingga timbul di permukaan air dan toskan.

150g tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
150g gula castor*
1tsp garam*

Sediakan loyang, gris dgn minyak dan lapikkan dgn plastik.
Panaskan kukusan.

Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
Masukkan sekoteng/cha cha (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit


LAPISAN ATAS

150g tepung gandum
300g gula halus
5/3/2 biji telur (saya guna 3biji telur)
250ml santan pekat
500ml air
1/2 tsp garam
1 ½ tsp perisa rose
pewarna pink

Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
Tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus selama 30 minit
Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.

Ita hanya buat 1/2 daripada adunan. Ita gunakan loyang 8".


Ini lah rice ball yang ita gunakan. Ita beli di pasaraya Tesco.





46 comments:

Suchi Que said...

eeeeeuuuu sedapnyee kkkaaaakkk..nyum nyum...

al_hakim said...

sedap!!!nak sikit...

Mylady said...

shomelllnyaaa...selalu dok tengok orang post apam polkadot..ini talam polkadot..memang creative!!

AZLITA AZIZ said...

sedappppp!!! suchi.. jom makan!

AZLITA AZIZ said...

sikit aje tau! nak lebih2 kena buat sendiri... :))) hihi gurau ye, Hakim

AZLITA AZIZ said...

terima kasih My lady
jom jom kita dot2 kan pulak kuih talam... hihi

Ida,Japan said...

comel ler talam akak ni...kreatif tul..so sweet jer nmpk.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita..
semalam tgk jugak yatie buat talam chacha... mmg teruja tgk sebab cantik jer kaler pink2 gitu.. hari ni ita lak wat.. guna polka dot pulak.. tambah menarikkk!!! akak pun sebenarnya tak kenal apa itu sekoteng sampailah bila am flora perkenalkan barulah tau.. hihi.. so tak perlu malu sbb bukan ita sorang je yg tak tau.. akak pun 2 x 5.. even.. itu polka dot tu pun akak tak pernah jumpa lagi kat sini.. hehe.. kalau jumpa harus akak sambar jugak.. leh try talam polkadot yg menarik ni...

ijayuji said...

Salam kak ita!!! cantekkkk!!!! gambar cantek, makanan tu pun cantek, air teh kat tepi tu pun buat kita telan air liur sbb kita suke teh :D kakak pun cantek sume2 cantek ;-)

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih ida

Wanieyra said...

salam kak ita..

ira ingat apam je dot dot, talam pun ada juga ye....kreatif betul!

AZLITA AZIZ said...

wasalam kak madiha

give me 5 lah kak...
hihi tu lah.. ita ni skoteng pun tak pernah tengok malu je kan?? nasib baik kak am tunjuk tapi tak puas hati lagi ni sebab tak pernah jupa lagi..

bila dah berblog ni macam2 ita belajar dari yg tak tau dah tau yang tak pernah jumpa dah jumpa.. banyak betul jasa bloger2 masakan kat ita.. sekurang2nya dapat jugak tambah ilmu masak memasak..

rice ball tu kat Jusco ada jual biasa kat tempat barang frozen ada.. dia kecil2 aje..

cuba kak sedap tau talam ni.. kalau tak de guna cacar pun ok jugak!

AZLITA AZIZ said...

adoiii... semua cantik ye!...
ok akak belanja air teh satu cawan ok lah tu...

hihi ika pun apa kurangnya... cantik, menarik , tertarik !

AZLITA AZIZ said...

wasalam wanie...

terima kasih... jom lah kita dot2 kan talam pulak!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ita..
cantik sgt2... btw Ita..rice ball so far tak tahu lagi..maybe next time blh tunjuk ...

AZLITA AZIZ said...

wasalam mama..

terima kasih..
ok nanti bila ita beli ita ambil gambarnya ye!

CT Delima said...

As'salam Ita

memang sedap, semalam dok intai2 kat blog Yatie dan kak anim kot. kalau tak silap lah. lupalah banyak termakan semut kot tu yang jadi pelupa jer... hehehehe.

cantik lah gambungan kaler kat talam tu. ct pun tak tahu sekonteng tu apa? seumur hidup br ni dengar lah ita..adoiii. sabar jerlah kan. entah bila nak mencuba talam ni agaknya..hihihi

p/s mak ita dah sihat, semoga cepat sembuh ya :)

AZLITA AZIZ said...

wasalam CT

ni hasil intai kat dapur yatie lah ni.. ita hari2 mesti selongkar dapur yatie.. takut jugak tuan rumah marah... hihi

tu lah rasa2 kat JB mmg tak ada jual.. dengar org kata banyak jual kat Melaka.. bila pulak nak ke sana tu.. hihi

alhamdulillah CT dah beransur baik.. harap2 biarlah sihat mak dan bapa ita.. kalau tak risau aje hati ni... btw terima kasih ye CT...

Ummi said...

Ita, cantik laaaahhh sangaaattt talam polkadot mu ituuuu....sayang nak makan rasanya...akak ada cacha skoteng tuh..baru kirim dgn adik pi Melaka hari tu..igt nak buat jugak, belum ada masa lgk time keje nih..tunggu cuti2 la...hehe

Gee® said...

amboiii....cun nya talam ita nih. pulak tu sentiasa fotogenik... rasa dah tentu sedap nih... ada juga cuba2 buat kuih talam tp takat makan cerok dapor boleh laa nak post terase malu pulak...hehehe

Cendana Kasih said...

lawanyer..sweet sangat :)

YANA SHAIFUL said...

salam..wahhh..lepas apam skg giliran talam plak di dot2 kan.. cantiknya.. sayan nak mkn..hehee

p/s: K.ita klu nk kirim rempah nasi komok ble lah emel adres kat yana..
next week yana blk kg.. n_ilyana_s@yahoo.com

Zaliedana said...

Assalam kak ita,segan betoi nak tegur,duk intai2 jer selalu kak,semau pic2 n masakan akak mmg terbaik..Cantik n menyelerakan betoi..Bila tgk blog akak jer,sure rsa rendah dri yg amat,huhu..

Nur Ede said...

Assalamualaikum ita..
memula ingat nak berbalas pantun ngan ita.... pastu x jadi berbalas pantun kerana terlalu asyik menenung talam polkaDot tu... cantik betoi kejadian talam yang ita buat tu...

quinnie said...

salam ita....kreatifnya....suka tengok dot2nya....saya suka makan kuih2 talam nih....bila lah agaknye nak mencuba nih....

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih kak ummi....

tu lah kak ummi orang cakap kat Melaka aje ada jual skoteng tu.. ita dok cari jugak kat JB mmg tak de.. nanti lah bila gi Melaka boleh cari.. pas tu beli banyak2 seminggu makan talam skoteng aje.. hihi

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Gee..

ala tak pe.. sekurang2nya kita belajar kan?? janji sedap dan hasil tangan kita sendiri.. betul tak???

AZLITA AZIZ said...

terima kasih... cendana kasih.. :))

AZLITA AZIZ said...

terima kasih yana...
eh! boleh ke yana.. takut menyusahkan yana aje.. segan pulak akak...
ok nanti akak email ye!

AZLITA AZIZ said...

Wasalam Zaliedana....

Ya Allah ape lah nak segan dgn akak ni... akak pun macam orang lain dan macam dana jugak.. masih lagi belajar..
kita sama2 belajar dan sama2 berkongsi ilmu dan minat...

terima kasih ye!

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam ede..

tu lah ita tunggu jugak siapalah yg nak membeli pantun ita tu.. aii.. nampaknya tak lakulah ita jual pantun hari ni.. huhu tak de org nak beli...

btw terima kasih ye ede...

AZLITA AZIZ said...

Wasalam Quinnie..

terima kasih...
ita pun suka makan talam dan yg ni sangat lembut.. sedap!

izahdaut said...

kak ita cantikkkk..saya nak ngendeng talan polkadot yang cantek tu boleh? tengok makanan sedp ni diet saya pun dah terawang awang dah ni. hehe

iNtaN lIaNa said...

cantiknya kak ita..lagut tgk presentation k.ita..tiap kali masuk...takde cacat cela pun yg kelihatan...setakat tgk kuih2 begini boleh la saya...nak membuat takde sapa nak makannya....huhuh..sedey jee

Juwita Jamaludin said...

salam kak ita.. comeinya la hasil tangan akak ni.. geram tau... gabungan warna talam ni naik kak.. suka tgk .. nak sepinggan kak..

Sunah Sakura said...

lapar tengok niiiiiiii!

Nieza said...

wah dah sampai dapur akak dah talam ni..semalam baru jer nampak kat dapur kak Yatie...cantikla warna pink tu...sukax3..hehe

Mas said...

akak..cantik berseri2 la talam tu.....
terliur mas tengok tau...

Yat Maria said...

Ita

waduhhhhhhhhh...santek arr...sweet jer kaler pink tu...nama skoteng tu akak pun baru taw...gelak sakan masa memula dengar...ingat apa ke menda..muehehehhe

imah_1962 said...
This comment has been removed by the author.
imah_1962 said...
This comment has been removed by the author.
imah_1962 said...

alahai ita anak akak suka sngt tengok talam polka dot ita ni...sampai berulang kali dia dok merenong gambr talam tu...malam2 ni dia bersuara soh buat lah plak...ish dh mlm2 ni...bru nk rilek2 dok skodeng dapur ita,dia plak sibok suwo mama nya dok kat dapur...esok2 lah mama buat ok...
akak ni nk cuba brpantun cam ita jgk...
Talam polkadot warna berseri
Sedap dimakan bersama kopi
klau tk jngok dapur ita sehari
Rasa tak lengkap salin resepi

Qaseh Gifts said...

Cantiknya gambar kuih ni...teruja nak try ni...

Cutebabydress said...

salam kak ita... Uhu.. Deco yg cantik sgt... Segan nak tegur blog akk, selama nie just intai2 jek... Nk tny.. Sekoteng tu apa yer?

Cutebabydress said...

salam kak ita... Uhu.. Deco yg cantik sgt... Segan nak tegur blog akk, selama nie just intai2 jek... Nk tny.. Sekoteng tu apa yer?

Lynn said...

cantiknya talam ni. Saya pun cuba la buat, yg polka dot tu saya buat sendiri guna tpg pulut. Tq, talam ni sgt sedap, lembut dan x muak. Saya boleh mkn byk, hehe. Sebelum ni, saya x suka sgt mkn kuih talam, tapi tgk warna yg cantik pd kuih talam tu, saya terus nk cuba.