iklan

iklan floral cake

iklan ada

Thursday, June 9, 2011

senyumlah senyumlah wahai cek mek molek..

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
ya Allah tadi dok berjam2 anak2 ita dok ajar pun tak faham2 jugak.. aii.. apa lah maknyer ni.. Bukannya apa mengajar laju betul mana lah maknya ni dapat nak tangkap.. aduyaiii... dah lah kita lupakanlah pasal flickr tu.. mmg susah betul.. hihi


Ok petang ni ita buat bahulu senyum... emmm... senyum je lah... Dah lama dah plan nak buat! tapi selalu aje tertangguh.. hari tu masa jalan kat dapur kak Madiha ita nampak lah kak Madiha buat bahulu senyum ni.. alalala... comelnya.. suka tgk warnanya yg nampak manis aje..

Resepi ni pernah keluar dalam majalah Jelita bulan Mei yg lalu. Resepi dari Ainin Naufal seorang novelis yg tidak asing lagi yg menghasilkan banyak buku2 novel remaja. Dulu masa ita remaja ita pun suka sangat baca novel dan sudah semestinya novelis yg ita minati ialah Khadijah Hashim. Antara novel beliau yg paling ita suka ialah, Badai Semalam sampai menangis2 baca novel tu tau!


Ok kita bicara pulak basal bahulu ni..  bahulu ni memang sangat lembut. Teksturnya memang tak sama macam bahulu yg selalu kita makan kerana bahulu ni dikukus. Tapi ita rasa ia ada sedikit persamaan dgn apam blossom. Resepi pun lebih kurang sama. Rasanya mmg sedap! pulak tu bila digabungkan rasa strawberry dgn coklat dan vanila memang memikat selera.

Terima kasih kepada Ainin Naufal. Terima kasih juga kepada kak Madiha. Ita minta izin untuk copy semula resepi bahulu ni di sini pulak lah ye! Oh, lupa pulak!  hari tu ada yg tanya ita gunakan paper cup apa tuk buat apam yogurt kan?? ita guna kan paper cup yg sama jugak tuk buat bahulu senyum ni.

MyKitchen's Recipe

BAHULU SENYUM
Resepi : Penulis Novel Ainin Naufal (Majalah Jelita Mei 2011)

1 cawan gula halus (MaDiHaA guna ¾ cawan)
1 ¾ cawan tepong gandum
1 camca teh serbuk penaik (baking powder)
1 camca besar ovalet
2 biji telur, disejukkan (dari petiais)
¾ cawan susu segar
1 ½ camca teh esen vanila


1 camca besar coklat emulco
1 camca besar pes strawberry (MaDiHaA campur pewarna merah sikit)
(boleh gunakan sebarang perisa kesukaan)

Campurkan semua bahan (kecuali bahan perasa) dan pukul pada kelajuan tinggi sehingga adunan putih.
Bahagi adunan kepada tiga bahagian.  Campurkan coklat emulco pada satu bahagian.  Bahagian kedua dicampurkan dengan pes strawberry & bahagian ketiga dibiarkan putih.
Panaskan periuk pengukus anda.  Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag. Paipkan ketiga2 adunan ke dalam cawan kertas sehingga memenuhi ¾ ketinggian cawan kertas.
Kukus selama 15 minit dengan api kuat.  Sedia dihidangkan.

15 comments:

Nieza said...

Assalam kak ita...wah cantiknya bahulu akak tu....memang tersenyum tu..gebus lak tu..rasa nk ngap jer..hehe

tq sharing resepi dan step by step macaron tu yer kak...dah cuba buat tapi tak se cun mcm kak Ita buatlah kena pinjam tgn kak Ita la kot..hehehe

nonierahman said...

kalau kak ita yg buat mesti menjadi..cantik jer senyum nye :)

Juwita Jamaludin said...

salam kak ita.. cantik bahulu akak ni... tersenyum mekar je...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

warna pun ... nyaman mata melihat

Ummiakid @ lily said...

adehhh...comey sungguh. Kak ita nape kita kalau buat apam ke apa ke...payah nak tersengeh cenggitu...mcm mana ekkk...any petua..?

Kak Rose said...

ita, cantik nya senyuman baulu tu...pasti puas tenung dulu baru leh makan kan?

khadijah hashim... kak rose sangat suker dan pasal flickr tu mmg kak rose x reti langsung! edit gamba bodoh2 je guna photoscape.. he he he

Mas said...

hmmmm...mekar betul bahulu tu senyummm...
menawan macam tuannya...

noorsafone said...

Ita...senyum lebar apam tu...cantik..macam tuannya...senangkan nk buat...nanti kak noor nk try jugalah...

izahdaut said...

La cantiknya.. Tu bukan dah senyum tu kak, tu dah ketawa terbahak2 dah tu. Wheheh.. Akakk... Gambar akak tak de watermark ke?

HomeKreation said...

Salam Ita. Wah, comey2, kaler pun menawan... nampak gebusyh....

Mylady said...

Molek sungguh cek mek molek tu tersenyum...

Wanieyra said...

salam kak ita...

manis betul senyuman apam tu, semanis senyuman kak ita juga...nak copy resepi gak

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita..

tersenyum lebar baulu tu kan? suka tengok apatah lagi dimakan.. lembut gebuuu mcm span jer.. hehe...

Roses_Leo09 said...

kak ita,
kiut miutnya bahulu ni

K.Nor said...

mekar berjambak2.. :)