Monday, June 6, 2011

RED VELVET CAKE

Assalamualaikum....

Hari yg dingin di JB. Hujan yg turun mencurah2 sejak lewat malam tadi membuatkan malas sungguh nak bangun.. lagi sedap kalau dapat terik selimut dan berguling2 atas katil... manyak syokkk !! wooo...
Tapi tanggungjawab harus di galas. Segala tugas harus di selesaikan. Pasti kejap lagi anak2 bangun... perut perlu diisi..


Alhamdulillah.. hari ni genap 18 tahun ita melayari dan mengemudi bahtera perkhawinan.. Walau dilambung ombak dan badai.. disinari sang mentari dan disirami hujan... bahtera ini masih gah meneruskan pelayaran.. harap2 biarlah ianya sampai ke pelabuhan syurga abadi...

Maaf hari ni tuan rumah jiwang sikit... hihi maklumlah bila hari ulangtahun perkhawinan ni teringat kenangan manis suka dan duka kehidupan tu yg terbawa dalam penulisan... haha jiwang karat gituuu...
Sekalung ucapan terima kasih kepada yg memberikan ucapan... besarlah harapan agar doa dari kalian juga di makbulkan oleh yg maha esa.. semoga perkhawinan yg dibina ni berkekalan selamanya.. dan sentiasa berada dalam rahmat Allah.. Amin..


Bersempena hari yg berbahgia ni ita buat lah kek.. Sebenarnya dah lama berhajat nak buat kek ni.. tapi rasanya kek ni sangat sesuai untuk hari2 yg istimewa dan penuh makna dalam kehidupan.. jadi ita memilih hari ni untuk merelisasikan impian ita tuk menikmati kesedapan dan keenakan rasa kek yg menjadi pujaan ramai ni...


Dah lama ita perhatikan rakan2 buat Si Baldu Merah ni.. banyak resepi yg telah ita kumpul.. macam2 pandangan dan pendapat tentang kek ni yg ita baca. Ada yg kata sedap! dan tak kurang juga yg tak mengemarinya..
Mula2 dapat resepi pun dalam hati dah terdetik ok ke.. kek ni sebab, yg peliknya ia menggunakan pewarna yg banyak dan menggunakan cuka dalam pembuatanya.. tu yg menimbulkan sedikit keraguan dan kegusaran tuk membuatnya..


Tapi bila ita tengok kak Nor dah buat 2 kali ita tak ragu2 lagi untuk mencuba resepi yg ni..
Bila dah buat dan dah merasa ita rasa emmm... sedap! rupanya kek ni.. suami ita pun kata sedap dan anak2 pun suka!
Ita buat 2 adunan kerana 1 adunan dapat untuk satu kek yg kecil aje agak2 dalam loyang 5 atau 6 inci. Kek yg ita buat ni pun kecil aje sebenarnya. Ita guna loyang 5 inc dan selebihnya ita buat cup cake.
Buat kek ni tak susah sangat rupanya. Cuma kita kena jaga api oven kerana setiap oven tu beza sikit kepanasannya. Kek yg ita buat ni ita bakar selama 1 jam. Permukaan kek sedikit merekah.. tapi tak pe kerana kek ni kita akan potong dan akan dilayerkan dgn buttercream.


Tapi untuk cup cake cantik pulak kejadiannya.. tak merekah pulak permukaannya. Naik cantik aje. nanti ita akan masukkan versi cup cake yg ita buat pulak!
Untuk cream cheese frosting pula adunannya ada sedikit lembik dan susah nak didecokan atas kek jadi ita ada tambahkan sedikit creamwell untuk menjadikan ia pekat sedikit. Tapi masih sedap dan tak mengubah rasanya pun...

Terima kasih pada penyumbang resepi kepada Rima dan kak nor yg sudi kongsikan resepi yg sedap ni.. Ita minta izin tuk share kat sini pulak lah ye!


MyKitchen's Recipe
RED VELVET CAKE
source : Rima 
copy :  kak Nor

Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder - i used berry callebaut
1 tbsp red colouring - I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste)
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar - i used heinz distilled white vinegar 5%
1/2 tsp baking soda

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar - i reduced it to 80g
1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream

Method
1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
5. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
6. Let cool on wire rack.
7. Once cool, slice cake into two and spread cream cheese filling.. top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs..

Cream Cheese frosting:
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.

45 comments:

Sue's said...

tahniah kak ita, semoga terus berbahagia dan dirahmati Allah selalu, semoga berkekalan selamanya... cantik sesangat kek tu, sesuai utk hari yg istimewa

++eden|essey++ said...

Happy anniverssary kak ita...smoga sentiasa berbahgia dgn keluarga yg tersayang....

cantek kek baldu akak....tingin gak la buat time anniverssary saye nnti....bole ke tak ek...huhu..

kak, kalo x keberatan leh x translet resepi tuh......ke BM...hihihi...sori ek kak..

F.A.R.A.H. deeb said...

Wahhh rajinnyeee menghias bagaiiiii... kite wat haritu tak dan nak hias2 seab dah terliur! Hahahaa.. anyway cantik!

nonierahman said...

catiknya kek n cupcakes...laparla...
anyway happy aniversary kakak

Kjee said...

salam Ita. Selamat menyambut ulangtahun perkahwinan. moga bahagia dan kekal ke akhir hayat. Insya Allah.

Kjee said...
This comment has been removed by the author.
ijayuji said...

aaarrrghhhhhh baru nmpk kek merah ni kat rumah sapa ya tadi? eh? ke umah akak? bukan2!! rumah org lain lupa pulak hihihi... oowwwhhh kak TTM hihihi.... sedapnyerr! suke kek ni!

Shiela Firdaus said...

hepi anniversary dear~

anymz said...

salam ita..happy anniversary ya..semoga kekal bahagia kingga ke hujung nyawa.

aduuuuuuuuuh,cantiknya kek...tak tahan tengok..

Mamamya said...

happy anniversary kak..semoga r/tangga yg dibina akak kekal bahagia hingga ke akhir hayat...amin....

teringin nak buat kek ni bila tgk ramai yg dah mencuba....;)

betul kata CMG..kerja tangan kak ita ni mmh kemas n cantik sgt...:D

CT said...

Eppy ann. Ita...cantik, sedap kerjatangan org Johor...idup ita, cmg dll...ngeee

K.Nor said...

cantiknyer si baldu merah ita! mmg best kek ni kan.. dah ngap tu rasa nak lagi dan lagi jer :)

yep, adunan frosting tu mmg agak lembik sket, payah nak deco kalau nak buat sapuan ok jer

alinac lover said...

cantik! nk try jugak la yg ni hehehe

MULAN said...

happy anniversary... happy & healthy always...

sedapnya red velvet...

Ida,Japan said...

slm kenal ita...first, ida nk wish hepi anniversary, dan ida follow k..very nice blog!!!

hazila said...

Happy Anniversary. Moga berkekalan ke akhirnya....

norhayati said...

slmt ari ulang thn..doa moga b'kekelan~akhir hayat....
(peehh..bestnye kek2..bile la kyati nak try wat plak..)

Wanieyra said...

Kak ita, Cantiknya!!!!!!!!!!tergoda terus bila tgk kek tu. Ira pun tunggu hari special nak buat kek ni lagi....tak sabar nak buat tapi takdelah cantik mcm akak....

dZana said...

tahniah n happy anvsry ita.. smga bkekalan hingga ke akhir hayat.. suke tgok kek ita.. cantikkk..

Ummi said...

Selamat Ulangtahun Perkahwinan Yang ke 18 buat Ita dan cik abang...moga kekal bahagia ke akhir hayat...Tu diaaa...velvet merah kuar...cayaaalaahhh! Ita ni dpt apa2 pun kat dia, sume jadi cantik...pinjam jarissss jap Ita...xpun wariskan kat akak eh..hehe..Akak pun kek ni lama sgt dulu, masa awal2 berblog...sedap pd akak, menggunakan cuka, utk menaikkan kek...Gambar 1st class Ita ooiii!!

RashAtie said...

cantikk nye....btw, selamat menyambut ulang tahun.....semoga kekal bahagia hingga akhir hayat....

Antan Bertingkah said...

Happy anniversary Ita... semoga terus berbahagia selamanya...
Cantik kek tu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Selamat Ulang tahun perkawinan ye Kak..tapi memang cantik secantik tuannya...

Sari Yusa Ibrahim said...

Selamat UlangTahun Perkahwinan Yg ke-18, smoga impian untuk ke syurga akan dimakbulkan Allah swt. Kek akak sgt10x cantiknya, kagumnya saya dgn sentuhan tgn Kak Ita, msti penyabar orgnya,kan..

Lovely Kitchen said...

happy 18th anniversary sis! moga bahagia selamanya...cantikknya red velvet cake tu...thumbs up!

Nuridah said...

Assalamualaikum Ita,

Happy anniversary, semoga kekal hingga ke syurga dan berbahgia selalu disamping suami dan anak2 tersayang....happy always!

Kek velvet yang teramat cantik dan gambar yg sememang tip top....you have the taste...good job!

HomeKreation said...

Aslmkm Ita. Happy anniversary & semuga bahgia selalu.

lina said...

Salam ita,

Tahniah...wah sgt cantik red velvet nay tu...dh lama pedam rasa nak buat tak terbuat2 lagi....

Juwita Jamaludin said...

Kak ita Cantiknya redvelvet tu... Geram tgk

Sury said...

kak ita...kek memang cantik...macam orang dia..selamat menyambut ulang tahun perkahwinan semoga kekal ke akhir hayat

Miesah said...

hepi anniv..semoga brbahagia ke hjg nyawa..nk sikit kek tu...hihihi..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ita..
Happy Anniversary yg ke 18thn..happy always :) Cantik kek baldu merah yg mmg menjadi pujaan ati ku ki3x

AZLITA AZIZ said...

Assalamualaikum dan waalaikumussalam
Jutaan terima kasih yg tak terhingga buat semua yg sudi singah dan jenguk ita disini
Terima kasih juga atas ingatan dan ucapan tahniah serta doa untuk ita dan keluarga..

Semoga setiap doa yg dipanjatkan akak di makbulkan oleh yg maha Esa.. Amin..

Semoga rakan2 ita sekalian juga mendapat limpah dan rahmat dari yg maha esa jua..
Semoga kehidupan kita semua sentiasa bahagia bersama insan2 yg kita kasihi dan sayangi
di permudahkan segala urusan di dunia dan akhirat..
Memperolehi rezeki yg di rahmati dan sentiasa berada dibawah lindungannya...
Amin..

Sekali lagi ita dgn rasa rendah diri ingin melafazkan ucapan terima kasih yg tak terhingga...

DG said...

Happy anniversary! The cake is gorgeous!

SiTyAiZa said...

tahniah kak ita... semoga terus kekal selama-lamanya... amin....

SiTyAiZa said...

cantik sungguh RV akak.... nyummy....

inahar ali said...

happy aniversary wat ita berdua ye..moga cinta kasih kalian akan kekal mekar selama2nye..amin!

Ct Arina said...

salam kak. saye nak tanye kalau2 akak ambik tempahan untuk red velvet ni. sy duduk kat larkin. saye teringin sgt nk red velvet akak buat ^_^

farah said...

sangatlah cantik kek akak dgn strawberry lagi kat atas tu :D

noor iffah abd hamid said...

salam...kak ita, saya nak tanya..utk bahan kek, gula y digunakan gula kasar ea? bkn gula halus kan? and lagi 1, pe mksd ayt ni, 1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream??? fresh cream tu kena pukul hingga bertanduk ke? or just pukul sekejap je? terima kasih..=)

KeyMe Zero said...

slm...juz nk share ngan iffah...fresh cream tu kna pkul smpai die pekat..nk lg cepat pukul dlm bekas berisi ais..wat double layer cm nk cairkn coklat masakan...satu bekas isi ais pstu bekas satu lg yg nk pkul cream msuk dlm bekas isi ais tu...nk tnye sape2...pe brand cream cheese yg mdah gne kt market ni ea...x jmpe yg ssuai laa..

Puteri Satu said...

salam kenal..ya allah cantiknya gambar2 kek kat sini..lebih2 si baldu merah ni.. saya pun teringin sangat nak buat... tapi tak sure confident ke tak nak buat.. salam kenal ye

missChaQMRChaD SARkastik said...

tq kak... confirm sedap nie...next explore hahha...

Hashah D' Collections said...

sdp2 kek akk..

Hashah D' Collections said...

sdp2nye kek yg akk buat..