Follow if you like

Jun 2, 2011

PUDING TAUHU LYCHEE

Assalamualaikum....

Adoiiiii... sakit perut nampak puding pagi2 ni kan pulak dgn buah lychee tu lagi laaa.....
Jangan pulak ingat ita buat BF pulak puding ni... hihi tak de laaa... ita buat tuk minum petang semalam walaupun ujan selebat tidak.... tapi sedap jugak layan puding tauhu ni...

Ni semua angkara di goda oleh cik adik kita... siapa lagi kalau bukan Cik izah kita tu yg suka buat Muffin. Uii... banyak betul muffin yg izah dah buat... terasa nak mencuba tapi... berderet2 lagi resepi yg dok beratur menunggu giliran.. ni pun banyak yg dah skip... asal ada yg terliur.. aje kita pun potong Q hihi


 Sebenarnyer dah lama nak buat puding tauhu ni, ita kan selalu skodeng dapur kak Nor, mmg puding ni selalu memanggil2 ita untuk mencuba. Tapi tu lah.... puding ni menggunakan agar2 tali.. kita ni dah lama tak beli agar2 tali sejak dah ada yg serbuk. Sebab agar2 tali ni dia lambat sikit larut bila kita rebus kalau yg serbuk tu cepat lah sikit... aiii.. semua nak cepat aje kan ita ni...

Tapi kali ni mmg dah tak tahan lagi... dok terpikat dgn kecantikkan puding cik Izah yg berposing sakan dgn angle yg menarik dan memang fotogenik lah puding tu.. kalau tak caya boleh jengah ke dapur izah tu... tapi cuci mata je lah ye... dah habis dah tu... itu pun tak cukup kata cik izah kita ni...
Bila dengar tak cukup!!! ita apa lagi buat lah satu adunan terus... waaa... dah keluar tanduk kat kepala tu....


Kalau izah sambil makan sambil nyanyi lagu "mashaallah...." ita tetap dgn lagu "insyaaallah.... insyaallahhh... " insyaallahhh... akan ku buat lagiiii..... memang best! puding tauhu ni.. lembut aje... memang kenalah bila dimakan bersama dgn kuah lychee dan buah lychee tu.. aiiii... mengigit lah... memang pengsaaaannnnn... sepatah kata cik mat kita... hihi

Terima kasih pada kak nor yg sudi berkongsi resepi, kepada izah juga yg telah mengoda.. Minta izin tuk share kat sini pulak lah ye!


MyKitchen's Recipe

PUDING TAUHU LYCHEE
sumber : Izah


1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) *lebih kurang 18 gram
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk Kuahnya
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit koktel)
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..

Untuk Pudingnya
Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.
 

14 comments:

Diana @ Melley Mey said...

cantik dan menariknya puding tu .... nmpk tersangat ler sedaaaapnya... cantik plak tu.... wah!!! nak2... geram nengoknya.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

memang menarik Kak Ita...laici tu yg best tu..curly curly gitu

idazs said...

menarik dan terliur. gambarnya pun mengancam habis, waduh!waduh!

Ummi said...

Huk alaaaaahhhh....fengsaaaaannn...cantiknya puding mu Ita...akak pun x buat2 lgk puding tauhu Nor nih...insyaAllah nak buat gak la...nak tunggu Ita hantar, mesti xleh kan..dah licin..heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau izah kata masyaAllah sebab puding tu sedap sesangat.. akak pulak kata masyaAllahhhh..!!!! cantikkkknyerrrrrrrrr gambar2 ita ni......... seperti kata CMG kita.. memang gambar2 ita ni quality majalah punya tau.. harap2 lepas ni.. giliran resepi2 ita pulak masuk majalah... harap2 adalah pihak majalah yang akan menyunting ita pulak utk menyumbangkan resepi & gambar2 yg ita tembak ni.. mesti pembaca terpukau tgk hasil kerja ita..

oh ya... tengok puding tu.. tertelan air liur jugak dibuatnyer tau... ingat nak buat jugaklah nnt.. akak nak cuti panjang kat kg mertua minggu dpn ni.. boleh buat kat sana sbb mertua akak suka laici..

ilahjy said...

apa yg boleh kak kata...tahniah dgn gmbr yg teramat cantik ni ita.. kretipnya makin menjadi2...fuhhh tak terlawan oleh minda kusss..tahniah

Nina Mirza said...

meletop kebabomm!! gambar nyerr .....
kak Ita ..... cantik sgt gambar akak!! tak terkata Nina ...
rupa2nya air liur nina meleleh tengok gambar akak. heheheee ....

Sue @ Nenie said...

Salam..Emmm nyamannya tgk puding ni duk posing

K.Nor said...

akhirnya dpt gak ita buat puding ni ya.. alhamdulillah.. mekasih sudi cuba.. seronok tu pekena musim panas2 ni..tambah lagi kalau dibuat utk berbuka puasa..

gambar2 ita makin cun melecun :)

Mas said...

akak,....mas pun dah tergoda tengok izah buat...
bahan2 dah beli..ingat nak buat kat kampung nanti...
sabo jerk tengok puding akak lak ni...
sedapppnya tengok...

izahdaut said...

akakkkkkkk...
nasib baik saya dah buat tau. kalau idak telan air liur berkali kali sampai kering tokak bile nengok puding akak posing sakan tu.. cantik!!!!!!!!

suke tengok. lawa memikat n terpikat. a ah bagai kata kak madihaa tu.. saya pun doakan satu hari akak pun masuk majalah jugak.

Mylady said...

menggoda betul la puding tauhu laici ita ni...kena pulak laici dok bertenggek elok jek posing atas puding tu...ishhh...

Jom jengah blog ni:-
http://ibundadelight.blogspot.com/

Nieza said...

waduhhh lagi ler terliur nengok puding akak ni...gambar pun cun...ishhh sabar jer puasa ni...kalau tak dah lama ngap screen ni..hehehe

Sa Rathisa. said...

salam kenal...kuahnya mcm mana jd pink...akak buh sirap ke?

Powered by Blogger.