Follow if you like

Jun 24, 2011

BLUEBERRY MARBLE CHEESE CAKE

Assalamualaikum....

Pagi yang cerah dan ceria.. apa khabar mu disana.. ?? Ada yang masih berduka... hilangkan duka dan lara.. kita mulakan pagi Jumaat ni dengan seribu keceriaan.. lupakan segala duka dan lara.. kita melangkah dengan penuh semangat.. bersama satu tujuan... satu impian dan satu destinasi.... eh! dah macam akedemi fantasia lah pulak...!!


Bagaimana hari2 yang anda lalui...???  tentulah happy kan.. ?? Ada yg sambut ulang tahun hari ni?? kepada yang sambut ulang tahun ita mengucapkan selamat ulang tahun... semoga kekal bahagia dan hidup sentiasa di rahmati Allah... hari ni juga adalah hari ulang tahun kawan baik ita Zuraidah.. ita mengambil kesempatan ni untuk mengucapkan Happy B'day  untuk aida, semoga aida sentiasa ceria dan happy2 selalu... ita suka sangat tengok aida senyum.. so sweet...


Semalam ada yang tertunggu2 ye! apa lah kek yang kak ita buat ye!.. hihi tak de lah kek yang istimewa... biasa2 aje.. seperti biasa sambutan B'day  sebagaimana yg ita pernah beritahu tak de lah sambut secara besar2an.. cukuplah sekadar sebijik kek dan kami sekeluarga gi makan2.. ini mmg rutin yang selalu ita sekeluarga lakukan setiap kali kami menyambut atau meraikan hari ulang tahun...


Tapi ulang tahun ita tahun ni.. sedih sikit sebenarnaya... sebab sambut tampa anak2 disisi... tu yg emo aje tu.. insyaallah esok ita akan gi melawat anak2 kat sekolah dapat lah kita gi makan2 walaupun mungkin tak dapat kumpul semua sekali... sebab  ke dua2 anak ita sekolah jauh2.. mungkin hari Sabtu ita kat KL dan sambut dgn Azrul dan hari Ahad ita gi Lipis dan sambut dgn Amirul.... wahhhh... ni kira dah sambut 3 hari 3 malam.. kalah Dato Siti... hehe... ya adooooo... :p


Ok kita balik pada resepi kita hari ni... Semalam ita buat  Kek Keju Mamar Beri Biru atau dalam bahasa omputih Blueberry Marble Cheese Cake. Resepi dari Hana yang dah lama menyepi dapi memasak sejak kembali ke tanah air.. kejap tenggelam kejap timbul... ialah mungkin Hana sekarang sibuk manalah nak fikirkan masalah anak murid di sekolah, masalah family.... pulak bila baru melangkah kaki ke tanah air.. mesti tak puas lagi makan kat kedai mamak.. hihi gurau ye hana...

Resepi kali ni ita ambil dari majalah Jelita bulan Jun. Hana ada juga letak dalam blog dia di SINI Tertarik dengan kek yang terpapar dalam majalah Jelita tu.. yang membuatkan ita memilih kek ni untuk ita potong kan dihari lahir ita.. Kebetulan ita mmg sukan Blueberry Cheese Cake dan kali ni bertambah suka bila di letakkan yogurt.


Yogurt ni kalau kat rumah ita ni.. ita dan suami ita aje yang suka sebab anak2 ita yg lain tu tak berapa suka makan masam... kecuali Dalili.. tapi Dalili ni macam biasa dia tak suka susu tu yg dia pun tak berapa sukan yogurt... Tapi kalau anda sukakan yogurt boleh lah cuba resepi yg sedap dari Hana ni.. sedap! sebab gabungan antara yogurt dan bluberry  tu mmg ngam dan serasi...ditambah lagi dengan rasa lemak cheese  dan mmg sesuai sekali kalau nak ternak lemak!.. haha

Terima kasih kepada Hana kerana sudi sharekan resepi yang sedap ni.. Akak minta izin ye hana untuk share kan kat sini pulak!


MyKitchen's Recipe


BLUEBERRY MARBLE CHEESE CAKE
by: Hana


Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
80g biskut merie or etc - hana gune ritz
50g butter - cairkan

Untuk Cheesecake
250g cream cheese
200g whipping cream
150g yogurt plain
90g gula - leh add
15g gelatin
60ml air panas
50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem
25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry


Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Potong dan hidangkan.

33 comments:

Ummiakid @ lily said...

sedap kak...mintak sepotong jerk...

Wanieyra said...

Salam Kak Ita....Birthday kak ita ke semalam. Maaf tak sempat singgah semalam nak bagi wish. Selamat Hari JAdi Kak ...moga sihat selalu ira doakan. Sedapnya kek tu kak, buat ira terliur betul!!!

Hann said...

Happy birthday kak.

sedap nih.. terus berkenan nak buat..

Gee® said...

ramantik nyer gmbar kek...mawar merah lagi...mesti pasangan romantis ni...ahaks

Noor Hafirdaus said...

saya dah lama ikut blog akak sampaikan setiap pagi tak sabar nak buka blog dok ternanti-nantikan entry kak sebab blog akak memang best la....saya seorang peminat halimunan hehehehe

Juwita Jamaludin said...

Kak ita mawar merah di ulangtahun.. Cantiknya.. Best nampak kek akak diserikan mawar merah akak tu... Kagum akak sungguh kreatif

Mas said...

akak..nak kek cheese yang sangat menggeliurkan tu..
sedappnya tengok....

AZLITA AZIZ said...

sepotong jerk... Ummi.. cukup ke?? hihi sedap ni..

AZLITA AZIZ said...

wasalam Wanie..

Terima kasih wanie...
kek ni mmg sedap!

AZLITA AZIZ said...

terima kasih hann...

sedap hann kek ni.. cubalah.. rasa masam2 manis dan tak menjemukan..

AZLITA AZIZ said...

hehe.. geee...
sekali2 nak beromantik2... ahaks..!!

Yat Maria said...

Happy belated bday dear..u know..this kind of chessecake memang akak minat..kenan masam2 and that cream cheese :)

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Noor..

terharu lah akak...
Teruskan menyokong masam manis ye!
terasa diri ini dihargai.... terima kasih.. :)

tun_telani said...

happy belated bday kak ita.. sedapnyer cheesecake tu..
wahh.. sambut bday kt byk2 tmpt, nnti 3 hari laa mkn kek bday ye.

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Juwita...

Mawar merah di jambangan... tuuu...
terimaaa... kasihhh!! (sebut ikut cara Alleycat)hehe :)))

AZLITA AZIZ said...

Mas... cepat turunnnnn...
akak tunggu kat bawah ni... hehe

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih kak yat...

betul kak ita pun suka sangat! lagi2 bila letak blueberry.. walllaaaa.. !!

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Tun....

tu la.... boleh gemuk tun...!!

shiori_LA said...

salam kenal ita
bestnya blueberry cheese kek tu nampak sedap sangat....happy belated birthday dari akak....

CT Delima said...

As'salam Ita

Yummyyyy!! simpan sikit sepotong jap lagi ct sampai depan pintu pagar okey...

Tingg..tongggg... Itaaaa ct dah sampai.. hahahaha

sedapnya CC tu nanti ct nk cuba buat walau anak2 tak genar makan kek yang ada cheese ni :D

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ita...nak sepotong... isk comeinye kek tu...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
Selamat ulang tahun buat akak Ita... Moga d pjgkan umur.. sihat tubuh badan... d murahkan rezeki serta bahagia d samping keluarga tercinta.. Amin..

Roses_Leo09 said...

assalamualaikum kak ita

selamat ulangtahun kelahiran .....
semoga di panjangkan umur, d murahkn rezeki dan berbahagia bersama keluarga tersayang. amin .......

Yatie said...

waduh tangkap leleh tngk cheese cake ni...nak rasa..nak rasa...hehehhee..cantiklah Ita kek tu..terliur je tngk..

Ummi said...

Ita, antar kat akak sikit kalau pergi Lipis...balik ke Johor ikut Kuantan eh...hehehhe, esok dr pg - ptg, akak bz la dgn majlis kahwin anak big boss kat Dewan Konvensyen, Sultan Pahang berangkat, dah kira official event lak, kena bertugas laa..huhuuu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita..

sukanya tengok gambar ita yang nampak sipi2 tu... majlis potong kek ni sambil minum petang kat garden tepi rumah ita ke tu? bestnyerrr bila imagine makan kek cheese blueberry tu sambil angin bertiup sepoi2 bahasa.. pastu.. sambil menikmati kek.. mata menatap jambangan bunga rose pemberian suami tersayang... waaa... romantik gilerr!!!

Ida,Japan said...

This pic looked so romantic la K'Ita....admire sgt! apa2 pun hepi besday sekali lagi b'sama kek yg cantik dan sedap itu....

izahdaut said...

sangat sangat gorgessssssss..lawaaaaaa terbaikk..akak gi lipis singgah umah mak saya ye..kem salam kat mak..akakakkaa

Noor Hafirdaus said...

terharunya....idola dah jadi followers hik hik malunya....blog saya tah apa2 lagi. Terima kasih, terasa kedilnya diri ni

anymz said...

itaaaa,selera kita sama la..akak baru save resepi ni dari rumah hana jugak..dah keluarkan dah cheese tu tapi tiba2 rasa malas je....bila cheese dah cair akak gi simpan balik lam esbok tu..hehe

Nieza said...

wow sedap CC kek tu...bestnyer dpt munge tu...cantikla kak...sukax2...hehe

Zaliedana said...

Assalam kak ita,wah bestnyer dapat jambangan bunga pemberian yg tersayang,pastu mkn kek yg sedap lak,KEK CUN,KAK ITA LAGI LAH CUN..

zuraida said...

Happy birthday Ita.. sungguh menarik kek tu... gambar pun menarik & tertarik. Mcm mana trip gi melawat anak2 sambil sambut birthday.. wah grand gitu - 3 hari 3 malam, mmg kalah dato siti. hehehehe

Powered by Blogger.