Follow if you like

May 18, 2011

SESAME STREET CUP CAKE

Hampir ita terlupa dgn N3 ita yg satu ni...


Masa hari guru hari tu ita ada lah buatkan cup cake tuk cikgu2 kat sekolah Dalili. Tengok bila dah banyak sangat fikir sampai terlupa kat cup cake ni sampai dah berlalu dah Hari Guru.. tapi tak pe lah kan kita cuci mata aje...


emmmm... jangan ada yg senyum-senyum pulak! tau lah kan tangan ni keras... tak lembut dulu kurang bedung... hahaha gelak sendiri tgk bila dah siap! Dalili kata "Mak macam tak sama je..." hihi mmg lah tak sama.. mana lah boleh nak buat betul2 sama kan...


Untuk resepi kek ita masih gunakan resepi yg sama.. Kek Coklat Chef Zubaidah. Untuk buttercream pun ita pernah letak dalam N3 cup cake sebelum ni... Jom lah kita cuci mata...

KEK COKLAT LEMBUT KUKUS CHEF ZUBAIDAH

Resepi : along@myresepi
Sumber : Mas
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor -ita letak 200 gm aje
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder

Campurkan kesemua bahan bertanda ** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering  dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.

BUTTERCREAM

250 gm butter
250 gm krimwell
125 gm gula icing
200 gm golden syrup

Pukul butter dgn krimwell hingga putih. Ayak gula dan masukkan ke dalam butter dan pukul hingga licin. Gunakan speed perlahan.
Bila sudah licin masukkan golden syrup dan pukul dgn speed laju hingga adunan putih dan creamy.
Sesuaikan dgn warna pilihan anda. 


eii.. jangan tak tau .. ita dah dapat tempahan tau.. untuk buat cup cake ni... hihi aiii.... seram sejuk dibuatnyer al maklumlah ita mmg tak pernah ambil tempahan sebelum ni... harga pun tak tau berapa nak letak... siapa yg biasa ambil tempahan.. berapa ye harga sebijik cup cake ni kalau di pasaran??? ita mmg tak pernah beli...

28 comments:

nut_deya said...

COMEL..COMEL..MACAM ELMO..

PhatLady said...

lawanyer..ok laa tuh dr x reti langsung nak buat cam saya neh...
tgk org buat jerrr.. tingin nk makan, terpaksa la beli...huhuhuh..

Ucu Faridah said...

kita serupa....mula2 mmg keras tangan lepas tu tempahan dah dlm tangan jadi lembut gemalai la tangan tu..huhu....comel ape..ucu pn nk try la buat mcm tu...

CT Delima said...

Assalamulaikum Ita

beruntung Dalili, mempunyai mak yang pandai masak2 pandai segala2nya. kalau ct lagi hancus kot CC tu. lagi keras kejung nak paip buttercream tu.. hehehe

Alhamdulillah..amik jerlah job tu, Ita pun dok kat rumah kan. banyak free bolehlah :D

faisal young jae said...

besttt nyerrrr...so colorfulllllll....

Juwita Jamaludin said...

Cantik la kak ita.. Saya suka dtg blog akak.. Masakan akak buat saya lapar..:) salam kenal..,

AZLITA AZIZ said...

terima kasih deya

AZLITA AZIZ said...

haha.. tapi comot2 la pulak..

tak pe.. pelan2 lama2 pandai lah buat.. akak pun cam tu jugak dulu.. :)

AZLITA AZIZ said...

betul lah Ucu.. nak kena pratisss... selalu.. kot!

kalau sesekali baru buat mmg cam tu.. senget benget.. nak picit butter cream tu pun gigil2 haha

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih CT..
CT pun apa kurangnyer... beruntung2 anak2 Ct kan dapat mak yg rajin memasak..

Ita masih tgh fikirkan.. tak tau lah termampu ke tak galas tempahan tu...

AZLITA AZIZ said...

TQ faisal

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Juwita...
salam kenal jugak dari akak.. terima kasih kerana sudi intai2 blog akak..

nonierahman said...

kak ita..comeila...mcm pro jer..mcm mana akak buat mulut mammoth tue?

AZLITA AZIZ said...

TQ nonie..
oo.. yg ijau tu akak pakai fondant dan yg cookies monster tu akak pakai coklat.. hihi

lina said...

ita salam - cantik apa...mana ada kejongnya...tergoda ada la nengoknya
selamat maju jaya utk first tempahan tu.

AZLITA AZIZ said...

hahaha... aiik... mengigatkan tempahan tu.. makin kecut perut ni terasa lina...
harap2 menjadi lah bila ita buat nanti..

Mas said...

tepuk tangan kat kak ita...
cantikknya tengok...
sangat comei...

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih mas..

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaahhh Ita, cantiknya cc tuh..ngalahkan org masuk kelas deco cc lgk (*kata kat akak la ni), lepas class xda masa sgt nak experiment..... Tahniah la kalau dah mula dapat tempahan..mmg cantik pun Ita, x perlu msuk kelas dah, yg penting Ita cukup kreatif.... Biasa 1 cc tu org jual RM1.20 kalau size bekas no. 8 or 9 kat Ktn ni..tu cikgu kelas akak dulu penah cakap masa kami tanya...tp different places different rates la kot...hehehe.. Apapun tahniah Ita..nnt akak lak tempah eh..hehe

halimatun said...

uwaaaa..bestnya cupcake tu..teringinnya nak makan..
akak blaja ngan chef zubaidah gak ke??adakah chef zubaidah yang saya masuk kelas dia haritu org yg sama???

AZLITA AZIZ said...

ooo... kak Ummi ada gi kelas deco ye!
ita tak berkesempatan lagi nak pergi.. masa begitu mencemburui lagi pun tempat belajar tu tersangatlah jauhnyer dari rumah...
kadang2 rasa nak jugak gi menuntut ilmu hiasan kek ni.. sebab ita mmg suka sangat..
ni semua hasil sekodeng ita kat google dan yutube..

oh ye ke kak ummi.. RM1.20 hari tu ita gi tgk kat jusco 1 biji Rm 3.60 tapi saiz besar sikit. tu yg ita cakap kat suami ita mahalnyer... takut pulak nak letak harga.. tu lah sebab suami ita kata ita ni tak leh bisnes.. habis lingkup haha sebab mudah kesian pas tu segan nak ambil duit... hihi

AZLITA AZIZ said...

eh! tak de lah tun.. akak tgk kat youtube aje.. pas tu akak try lah buat sendiri.. terima kasih jugak pada rakan2 kat FB dan blog yg banyak beri tunjuk ajar...

resepi kek tu nama dia kek Chef Zubaidah... mungkin Chef Zubaidah lah yg empunyer resepi... tp tak tau lah org yg sama atau tidak... hihi

Yatie said...

mmng cantiklah Ita, mmng dah leh ambek tempahan pun..aritu Hamka nak beli CC ni...harga 1 adalah RM3.50..dlm hati dok kata, mahalnya...buat rasa2 bolehlah..tapi bila tau wat sendiri kira jimat sikitlah...kalau Ita kesian kat orng, bagi harga murah sikit jelah...tapi mesti ada untung gak utk Ita..hehehehe...upah penat..

AZLITA AZIZ said...

tu lah yatie.. mahal sangat nak letak harga pun takut...

mmg buat sendiri boleh jimat sikit kalau pakai butter cream mungkin boleh letak murah tapi kalau print fondant yg ada kartun2 tu mmg mahal sebab print fondant tu mahal...

hihi betul tu.. upah penat!
btw terima kasih ye yatie :))

Wanieyra said...

cantiklah kak.....geramnya ira tgk.

AZLITA AZIZ said...

terima kasih wanie

Diana @ Melley Mey said...

memang sungguh cantik... comel gitu... tentu anak2 suka kan... cuteeee

bidadarikayangan said...

kak ita, zura dah try bt cupcake resepi dr akk..bt buttercream deco..uhuhu berbaloi la akk org jual RM3.50 dgn penat lelah nk piping buttercream tu..ssh ammmmmmmmmaaat!!salute la pd penjual2 cupcake..zura dgn adik dah rsa cam serik je nk bt..hahaha..

Powered by Blogger.