Friday, May 27, 2011

PUDING KIWI... alamak salah resepi lah..!!

Semalam masa dok belek2 majalah Jelita, ita ternampak lah resepi puding Kiwi kak Nor ni. Kebetulan ita nampak ada 2 biji buah kiwi tergolek2 dlm peti. Buah kiwi ni mmg kegemaran suami ita. Dah lama nak buat puding ni tapi kalau beli buah kiwi mmg umur tak panjang. Kali ni sebab buah kiwi ni masam sikit tu yg ada slow sikit nak habiskan.. hihi


Ita pun mula lah nak mengodek2 kat dapur... tapi bila baca balik resepi dalam majalah tu.. eh! apasal lain macam aje resepinyer... 2 tiga kali belek... last2 ambil teropong....  mmg sah! ni bukan resepi puding kiwi....  ni resepi Kiwi Panana Cota mungkin pihak penerbitan tersalah edit resepi dalam majalah tu... nasib baik ita perasan sebab ita pernah baca resepi puding ni dan dah pernah buat Panana Cota.. aii... kak Nor kena announce kat member2 takut ada yg terikut resepi dalam majalah tu dah jadi lain pulak bila dibuat...

Berbalik pada resepi puding ni.. mmg sedap lah kan... bila terasa masam2 manis buah kiwi tu.. Tapi ita terlupa pulak  kak Nor sentiasa jaga kesihatan dan kurangkan gula dalam manisan... hihi cik abang kita pulak suka manis2... lain kali terpaksa lah ita tambah sedikit lagi gula.... tapi pada ita dah ok dah! cik abg kita aje yg kata kurang manis... uiii... tak takut kena potong kaki ke...!!

Puding kiwi ni memang sesuai sebagai pencuci mulut selepas makan, dan rasanyer sesuai juga untuk hidangan makan beradap di meja pengantin. Warnanyer yg lembut dan coraknyer yg cantik memang memikat kalbu.

Resepi ni terpaksa lah ita copy dari dapur kak Nor.. hihi sebab dalam majalah tu tersalah edit pulak! Ita minta izin dari kak Nor ye tuk tepek resepi ni kat sini pulak...

MyKitchen's Recipe

PUDING KIWI
by: Kak Nor

5 gm agar2 serbuk
2 1/2 cawan air
5 sudu besar gula (tambahkan jika suka lebih manis)
1/2 tin susu cair
2 biji kiwi (blend dgn 1/2 cawan air)
sedikit pewarna hijau
sedikit hirisan buah kiwi utk hiasan

Masukkan air, gula dan agar2 serbuk ke dalam periuk. Masak lah hingga mendidih.
Masukkan susu cair dan kiwi yg diblend tadi serta pewarna hijau. Padamkan api.
Kacau hingga sebati.
Tuangkan ke dalam acuan yg dah dibasahkan dgn air.
Bila puding dah sejuk, masukkan dlm peti ais.
Biarkan sejuk, baru lah dihidangkan dgn hirisan buah kiwi.

5 comments:

hani said...

masyallah...seperti hampir dgn mulut...hehhehee...lazat sgt kelihatan puding akk ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terus kecur air liur tengok puding kiwi umpama berada di depan mata aje.... majalah tu tersalah resepi ye? tak perasan pulak sbb belum ditelaah lagi resepi dlm majalah tu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kebetulan ada kiwi..esok kita buat tapi hari ini mari lah tukar ngan kita punya agar agar gula merah

Mas said...

hmmmm...menggoda betul tengok gambar puding tu...
rasa nak ngapp jerk masuk mulut....

wahida raine said...

assalam kak,sy dh cuba wat puding ni..tp xle nk lekangkn dari acuan laa..nape ek?huhu.. :(