Monday, May 9, 2011

OREO CUPCAKE

Assalamualaikum....

Cuaca sekarang hari2 panas terik kan?? kadang2 cuaca yg panas ni buatkan kita rasa letih dan mengantuk aje kan??
Semalam satu hari ita tak dapat bersiaran... Rindu rasanyer pada kawan2 satu hari tak berblog terasa berbulan2 lamanyer... tapi semalam mmg kesihatan tak mengizinkan... satu hari ita kena sakit kepala. Berdenyut2 macam nak pecah rasanyer.. Mungkin ita salah makan kot... maklumlah musim orang buat kenduri ni.. banyak sangat makan nasi minyak pulak bila termakan daging kambing mmg dia terus menangkap kat kepala ni...


Ita mmg kalah kalau makan nasi minyak atau nasi beriani sebab mmg selalu akan sakit kepala. Sebab kalau kat kenduri khawin mereka masak gunakan minyak sapi. Ita kalau masak nasi beriani atau nasi minyak sendiri kat rumah ita akan tukar minyak sapi dgn olive oil dan tambah sedikit magerin, sebab mmg tak boleh makan minyak sapi. Ini lah akibatnyer kalau melangar pantang... haha satu hari tak boleh nak buat apa dok menahan bisa kepala yg tak berhenti berdenyut, pulak dgn cuaca yg panas terik lagi lah bertambah2 sakit kepala ni...


Macam mana sambutan Hari Ibu semalam... tentu seronok gi makan2 dgn family. Pulak bila bersama ibu tersayang lagi lah bertambah nikmat dunia ni terasa kan.. Ita sambut biasa aje, anak2 pun tak ada... tak seronok nak sambut beria-ia sangat.. kesian kat diaorg.. bukan apa anak2 ita ni selalu skodeng blog mak dia ni.. dia tau lah mak dia buat apa kat rumah ni... tu yg tak sampai hati kalau nak masak yg mmg makanan fav anak2. Nanti dia dok telan air liur aje... hehe Alhamdulillah anak2 sempat talipon dan ucapkan Selamat Hari Ibu kat ita.. rasa terharu bila diri ini diingati.. harap2 biarlah anak2 sematkan kasih dan sayang ita pada mereka sedalam-dalamnyer... Ita hanya ingin mereka tau! kasih dan sayang ita pada mereka tiada bernoktah.


Semalam dalam sakit kepala ni ita dok melayan anak dara ita yg sibuk nak buat cup cake! Ita pun ambil kesempatan untuk buatkan mak ita juga.. kali ni ita gunakan resepi oreo cake yg ita ambil dari dapur Rima. Buat pun lebih kurang aje kerana kepala mmg senoning.. toing! toing! Ni pun ita masih belum berkesempatan tuk kirimkan pada mak ita. Ialah bila Hari Ibu ni mak ita busy sikit.. banyak dapat jemputan... org sana jemput... orang sini jemput... jadi biarlah adik2 ita dok layan mak dulu... ita kemudian2 pun tak apa... yg penting ingatan ita pada mak yg tak pernah hilang... walau apa jua halangan dan rintangan... ita tau kasih dan sayang mak pada ita.... Ita juga bersyukur punya seorang mak yg sangat menyayangi diri ini... walau susah atau senang... Selamat Hari Ibu Mak...

MyKitchen's Recipe

OREO CUPCAKE
By: Rima

Ingredients
250g butter ( I use Anchor)
1 cup sugar
2 cups self rising flour - sift
1 tsp baking powder – sift
4 eggs
1 teaspoon vanilla essence

8~10 oreos – crushed (with the cream)

Method
Whisk butter, sugar, self raising flour, baking powder, eggs and vanilla essence for 2 mins.. dont overbeat ok..
Stir in ur crushed oreos and thats it..
Pipe batter into cupcakes casing
Baked in preheated oven of 170C for abt 10 to 15mins


OREO CUP CAKE
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus

Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray
Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.

BUTTERCREAM

80 gm mentega
200 gm krimwell
350 gm golden syrup

Pukul mentega dan krimwell hingga kembang
Masukkan golden syrup perlahan2 dan pukul lagi hingga rata.
Bulehlah letakkan pewarna mengikut kehendak anda.


21 comments:

cik cek said...

Salam Ita...

Dah elok ke sakit kepala...kak cek harap dah beransur sembuhnya...

Dalam kepala toing2 pun sempat lagi mendeco cupcake ni...rajin tul supermom ni...cute mute cupcake Ita...mesti sikecik tu puas hati kan....:)

Ape2pun take care Ita...sakit...jgn lupa makan ubat dan rehat secukupnya k...

Mas said...

dah sihat ke kak..amboiiii...
buat cup cake lagi...
cantikkkk la....

selamat hari ibu kak ita...

AZLITA AZIZ said...

alhamdulillah... ok sikit lah hari ni kak Cek..

tu lah dok layan anak dara ni.. kang tak layan merajuk pulak... hehe

AZLITA AZIZ said...

Alhamdulillah mas.. ok sikit sebab dah makan ubat dah.. ada kurang sikit...
terima kasih mas...
Selamat hari ibu jugak tuk mas... :D

Wanieyra said...

memang sekarang cuaca terasa panas, waktu ni le teringin nak suruh hb pasang aircond....cantiknya cc kak ita buat tu!

julia said...

cantik la cc k.ita.Smlm pun julia sakit pale gak sbb cuaca panas sgt pas mkn panadol terus tido baru ok skit.Minum air msk byk2 ye kak

Sari Yusa Ibrahim said...

macam tak percaya plak Kak Ita sakit kepala bila tengok sungguh cantiknya cupcakes mu itu..

geez said...

Merahnye mak ngah..... sedap nampak! Bila la dapat buat cupcake ni hmm....

Hanim said...

dlm fenin2 pon kene gak wat kan tuk anak...cantik CC tu. anak suke, ibu laaagiiii la suke :) Slmat Ari IBU...

Ummi said...

Itaaaaaa...Selamat Hari Ibu, sori terlewat dah..tp lebih ada kan..hehee...Waaah cantik cc...meh kat akak 3 ketuiii..nak sambar dah ni..bwk balik makan sambil jalan...hehehe

CT Delima said...

Assalamulaikum Ita

Selamat Hari IBU ya Ita. Macamana hari ni dah ada kurang sikit. harap Ita banyak2 kan rehat lah ya. sana sini mengatakan panas membahang. kita terimalah ia sebagai anugerah Allah pada hamba2nya dibumi NYA ini. CT pun kalau sakit kepala memang tak buat apa2, dok layan tido jer... hihihi

CC ita nampak mengancam, sampai Hb ct pun dok puji cara Ita amik gambo segala. ct pun suka cara Ita setiap kali mengambil gambar. Tahniah pic yang cantik dan menarik :DD

InsyaAllah akhir bulan ni kalau tak ada apa2 nak turun Johor rindu pada kg halaman. balik 2 ari jer.. hihi. nak shopping brg kuih dn muffin cup kat Johor pulak :DD

Sofea said...

amboi ita dlam sakit2 pun leh buat kek lagi..pe2 pun harap ita kembali sihat ..cantik sungguh cc tu...happy mother's Day..!

Gee® said...

ermmm..baru berhajat nk buat kek oreo...nmpk gayenya buat cc lah ...terlior tgk cc ita nih...kek sedap pic menarik...mantap!! syabas Ita..

sitisazali said...

Dah ok ke kepala kak ita tu?Selamat hari ibu,semoga dapat mendidik anak2 menjadi seorang yang soleh dan soleha.Thanks kerna berkongsi resepi2 yg sedap2 belaka dapatlah saya jadikan rujukan..Hehehe.....

Iris Kitchen said...

happy mothers day kak... lmbt wish hehehe... oreo is my faveret..:) take care ok.. sy pun slalu kena migrain.. ubatnye tdo...hehe

Zailan Kamardin said...

Salam kak ita. nak tanya krimwell tu ape ye..mcm mana bentuknye..boleh dapat kat pasaraya biasa ke?

ninie mamakids said...

kak ita klu nak wat cup cake butter cream tu wat sdiri@ beli je kat kedai

roziahojijie said...

kak Ita , krimwell tu ape ? kt mane boleh dpt yee ?

boleh bls soalan sy di : roziah.iplc@gmail.com

langsirhitam said...

Thaz for the recipe kak. Akhirnya mengembang juga cupcake saya.

Maria Ck Mikhaeel said...

kak ita..kek ni xde buh susu ke

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

Salam kak ita nak tanya.. Butter dgn gula tak perlu dipukul sampai putuh gebu dlu ke..ke masuk je semua tu terus..

Sy dh cuba tp sy kul butter n gula dlu.. Tapi apa yg jadi kek jadi x masak and mendap tengah