Follow if you like

May 22, 2011

NASI AYAM GORENG

Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu...
Semalam kan.. ita gi kedai jual barang2 kek dan kuih yg kat Taman Perling tu.. tak sangka pulak terjumpa seorang kenalan kat FB kat situ.. Seronok bila jumpa rakan2 alam maya kita kan..?? ialah selama ni kita dok sembang kat FB tiba2 terserempak pulak... mestilah teruja jadinyer..

Kebetulan Khadijah juga nak beli barang2 tuk buat roti katanyer... tapi tulah tak dapat nak sembang lama.. ita pun masa tu singah sekejap aje kat kedai tu sebab ada beberapa barang keperluan yg kehabisan stock. Sebenarnyer ita ada janji temu dgn seorang kenalan.. Dia nak ajar ita cara2 nak kendalikan camera DSLR ita tu... dan nak tolong upgrade kan camera ita sekali.. tu lah sebab ita tergesa2 sangat semalam... kepada adik Khadijah tak sangka pulak kan boleh jumpa... dan semoga kita dapat jumpa lagi dan sembang lama2 sikit satu hari nanti insyaallah...


Ok lah berbalik kita pada resepi hari ni, Menu yg ita rasa dah ramai juga rakan2 bloger kita yg mencuba. Dan dari pengamatan ita rata2 memuji tentang kesedapan hidangan ni. Itu lah yg membuatkan ita terpanggil juga tuk mencuba.


Penyediaannyer tak lah rumit. Bahan2 yg diperlukan juga tak lah sesusah mana nak dicari. Kira menu ni macam 3 dalam 1. Sebab ia ada nasi yg ita kira dah bercampur sekali dgn lauknyer  dan juga ayam goreng. Kira menu yg sangat ringkas tapi sangat menyelerakan...

Kalau kita makan terasa macam kita makan nasi yg telah digaul sekali dgn kuah kari. Sebab bau aroma kari tu mmg mengigit sekali... Seisi keluarga amat sukakan kesedapan dan keenakan hidangan ni. Boleh lah disediakan selalu. Sangat sesuai juga kalau untuk menjamu tetamu yg bertandang kerumah. Tentu mereka tertanya2 hidangan apakah yg kita sajikan... jangan tak caya... pasti ada yg akan bertanyakan resepinyer...


Ita juga sajikan dgn sup ayam, pencuk dan tidak ketinggalan sambal belacan untuk rasa yg sedikit pedas. Kali ni ita gunakan daun Bay leaves, tapi ita rasa kalau guna daun kari pun sesuai.... lagi lah terasa keharuman nasi ni..

Resepi kali ni ita ambil dari dapur kak Nor. Resepi asal tak pasti sebab dah banyak rumah yg ia singgah.. Kepada kak Nor ita minta izin untuk copy kat dapur ita pulak lah ye! sebagai rujukan dan panduan ita dilain kali... Terima kasih... daun keladi... hihi


MyKitchen's Recipe

NASI AYAM GORENG
sumber : Kak Nor

1 ekor ayam- di potong 12 ketul
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari

Ayam di potong 12, bersihkan dan toskan. Gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari. Perap sebentar dan goreng seperti biasa. (jngn garing sangat)

Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan 

Nasi

 1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair

Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.


8 comments:

lina said...

salam ita - wah pagi lagi dh tayang nasi goreng ayam...lapar dh ni nak pi sarapan pula.

cik cek said...

Ita....kalau dpt makan sepinggan ni...kenyang sungguh...menu lengkap...

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak azlita...sy KEMPUNAN nk makan nasik ayam sedap mcm ni!

CT Delima said...

As'salam Ita

singgah ngam2 makan tengahari ni. kot2 dapat merasa sesudu pun cukup lah jangan ngences lak nanti... hehehe.

tengok nasi tu pun dah terasa akan keharuman dan kesedapannya. Kat rumah CT ni nasi goreng semuanya makan. tak kira nasi goreng apa semuanya masukkkkk! hehehe

Mas said...

wahhh..menggodanya tengok nasi ayam goreng kak ita ni....
mas pun dah banyak kali buat...
family mas memang suka nasi ni..
bestkan kak ita...

Myra Jay said...

Sedapnyer.. terus perut nie rasa lapaq :)

anymz said...

salam ita
sama menu kita hari ni.hehe

Khadijah Mohd Ali said...

hehehehe...akak....tersangat lee teruja n sesuke sesangat...mule2 nk tegur tu mcm teragak2..pndang dari tepi mcm was2...sekali nampak pulak dak comel dalili tueh...terus lee tegur akk...dengan selambanye...hehehe...suke lee jumpe ngan akk..lg2 kte nie budak baru belajau...tu yg x rugi tu menegur...dapat gak tau shortening tu..hehehehehe kalo tidak, x mnjadi le roti kte,.ngeh..ngeh..ngeh...mudah2an kte brjumpe lagi kak...see yaaa...

Powered by Blogger.