Follow if you like

May 23, 2011

My first order...

Assalamualaikum...

Selangkah lagi kita ke minggu baru...

Alhamdulillah akhirnyer dapat juga ita siapkan cup cake yg di order oleh Cikgu Nazreen. Pada mulanyer ita rasa berat hati nak terima tempahan ni.. al maklumlah ita tak pernah lagi ambil apa2 tempahan sebelum ni.. kalau gubahan untuk perkahwinan tu adalah ita buatkan untuk kawan2 sebab ita mmg suka sangat bab2 hantaran ni...



Tapi bila banyak kali di pujuk oleh Cikgu Nazreen, akhirnyer ita akur.. Ita harap sangat cikgu berpuas hati dgn hasil kerja tangan ita yg tak seberapa tu.. comot momot sikit.. hihi tu lah yg ita takutkan.. bukan mudah sebenarnyer bila kita dah pegang amanah orang ni.. pulak bila ianyer adalah untuk hari yg istimewa..


Cup cake sempena ulang tahun kelahiran anaknyer yg ke 6 tahun. Happy Birthday untuk adik Edreen semoga menjadi anak yang solleh... menjadi anak kebangaan ibu dan ayah... berjaya di dunia dan berjaya juga diakhirat.


Cikgu minta ita buatkan Ben 10 cup cake dan Utraman cup cake. Menurut kata cikgu Nazreen anaknyer adalah peminat setia kartun animasi tersebut. Masa dok telefon pun becok terdengar suara anaknyer yg sibuk minta kartun Ultraman. Mujurlah masa ita pergi kedai kek tu.. printed fondant tu masih ada lagi.. tu pun banyak kartun yg dah habis.. rezeki Edreen agaknyer memang betul2 tinggal 1 keping kartun Ben 10 dan sekeping kartun Ultraman alhamdulillah..... dapat jugak si ibu capaikan hajat si anak...


Resepi macam biasa ita masih menggunakan resepi cup cake sebelum ini. Kek Coklat Chef Zubaidah untuk Ben 10 dan oreo kek untuk Ultraman. Untuk butercream ita ada ubah sikit resepi dan kali ni ita sangat berpuas hati dgn buttercream yg ita hasilkan kerana ianyer sangat halus dan mudah untuk di pipingkan atas kek. Dan yg paling utama ianyer tak cair walaupun dibiarkan semalaman tampa masukkan dalam peti ais. Ita akan kongsikan untuk rujukkan bersama.

MyKitchen's Recipe

BUTTERCREAM

250 gm butter
250 gm krimwell
125 gm gula icing
200 gm golden syrup

Pukul butter dgn krimwell hingga putih. Ayak gula dan masukkan ke dalam butter dan pukul hingga licin. Gunakan speed perlahan.
Bila sudah licin masukkan golden syrup dan pukul dgn speed laju hingga adunan putih dan creamy.
Sesuaikan dgn warna pilihan anda.

Terima kasih Cikgu...

14 comments:

CT Delima said...

As'salam Ita

Alhamdulillah..akhirnya :D Mesti cikgu Nazreen tu berpuas hati dengan hasil tangan dari Ita ni. semoga lepas2 ni akan rancak lah biz ya Ita..aminnn

Cantik CC tu. memang betul lah ct pernah buat buttercream guna resipi macam ni. tak ingat dari siapa. tapi amat halus. boleh disimpan untuk rujukkan akan datang. Tahiah dan Happy birthday buat adik Edreen :DD

Tina Othman said...

lawanya cupcake tu..k.ita macarons ada ambik tempahan tak??

Ummi Alesya Sofea said...

cantiknyer..... :) lepas ni boleh lah bkk tempahan kat kwn2 plk yer.

cik cek said...

Tahniah! Ita...berani menyahut cabaran...mencabar diri sendiri ni...cantik & cute cupcake tu...mesti siibu dan sianak sgt2 puas hati....

Kak cek nak tanya....utk resepi buttercream tu...sukatan golden syrup tu memang dalam grams ek...ke dalam ml....sekadar bertanya...boleh ya Ita...sebab kak cek selalu buat lum pernah campur ngan golden syrup...boleh gak try resepi ni nanti....:) Tq2 kongsi resepi....

Nur Ede said...

Assalam ita..
Cantik nyer.. alhamdulillah... akak pon bekenan dengan hasil kerjatangan ita.. klu dekat2 mau jew.. akak pon menempah juge ngan ita... bolehh kann itaa...

zuhaiza's cheese tart said...

tangan akak sgt seni

Sari Yusa Ibrahim said...

two thumbs up!!

lina said...

salam ita - Tahniah ye..cantik ...

Diana @ Melley Mey said...

cute semuanya... irfan yg ngah tgk nie pun dah tergoda... nasib dok jauh.. kalu x diana pun nk tempah

geez said...

Nak cuppies chuggington n thomas and friends ade.....Bleh tempah ngan akak nanti bday anak saya..... :). Cute la cuppies tu!!

kzai said...

salam ita..mcm dh pro..congret....

Ummi said...

Waaahh Ita, dah amik order...bagus, bagus...nnt akak tmpang order..hehee... Mmg senang guna edible image ni kan...x byk keja dah, just deco kat tepi jek tinggalnya..hehehe

Mas said...

tahniah kak ita...
cantik dah tu kak....
mas juga tak berani buat lagi...he..he..
untuk gambar kartun tu, akak buat macam mana yerk...
dah ada jual gambar gitu jer ke....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam ita...
tahniah dpt order... byk juga tu.. apasalahnya ita asah bakat yg ada.. boleh juga tambah2 duit dapur org kata.. hihi...

Powered by Blogger.