Follow if you like

May 29, 2011

MANCHESTER UNITED CUP CAKE dan...... dup! dap! dup! dap!

Assalamualaikum..

Selamat berhujung minggu...
Lambat sikit bersiaran hari ni kerana beberapa faktor ke busyan yg tak dapat di elakkan....
Adoiiiiii.... semalam kenangan yg tak dapat di lupakan... kata orang "Hari ini dalam Sejarah..." memang tak di sangka2 dan tak terduga2 ita berjumpa dgn idola pujaan.. terkedu sebenarnyer tak tau nak cakap apa?? terkejut pun ada terkujat2 pun ada... hahaha


Nak dijadikan cerita.... semalam masa nak buat cup cake ni ada beberapa bahan yg habis lah pulak kat dapur... Ita apa lagi gi lah ajak suami ita gi kedai jual barang kek dan kuih muih yg pernah ita beritahu selalu tu kan... Masa dalam kereta lagi Dalili asyik mengusik maknyer ni... aiii.. siapa lagi lah kawan mak yg mak akan jumpa hari ni...

Sampai kat kedai tu.. ita nampak ramainyer orang.. pulak parking punyerlah susah, ita turun dulu dgn Dalili.. suami ita gi cari parking... dalam kedai pun Dalili asyik nyakat maknyer kejap2 dia cuit bahu ita.. berlakon lah pulak anak dara ni... sambil berkata " akak ni kak azlita masam manis ye... hihi " nak kena budak ni tau....


Tiba2 ada suatu suara menyapa dari belakang... adoiii... terkejut betul kali ni... makkk aiii... nasib baik tak melatah... ooopocottt!!!
Yaaa.. Allah ita memang cakap sunguh ita memang tak kenal... gerangan jejaka ni... peramah sunguh dan memang nampak sangat mesra orangnyer... sebagaimana kita membaca celotehnyer dalam blog begitulah orangnyer di luar... tak sangka jejaka yg berdiri dihadapan ita ni adalah idola masakan yg selalu ita dok bayangkan gerangan siapa tuan empunyer Teffin Biru tu...


Sekarang dia berdiri di hadapan ita... adoiii... melayang rasa angan2 ni bagai bertemu dgn penyanyi pujaan hatiku.... rasa nak melonjak tapi, malulah pulak...!! Terima kasih CMG kerana tegur akak hari tu.. kalau CMG tak tegur akak sampai kesudah akak masih mencari siapa tuan empunyer dapur yg tiada sempadan.. memang seronok... sampai sekarang akak masih tersenyum sendiri... macam mimpi pulak...!!


Terima kasih sekali lagi kerana telefonkan kak Ummi, waaaaaaa...... dapat pulak bercakap dgn seorang lagi insan yg ita minati dan selalu ita dok bertunggu tangga kat dapur tuan empunyer Home Sweet Home..  adoiiii... mimpi apa ye ita semalam... rasa macam tak de mimpi apa2... tapi macam tak percaya... je... kak Ummi yang peramah juga.... seronok bersembang dgn kak Ummi walaupun sekejap cuma.. sebenarnyer macam nak borak lama ... tapi hihi ita ni malu sebenarnyer... lagi pun telepon CMG takut pulak kang kena extra charge... hihi... @___@

Besarlah harapan agar suatu hari ita akak dapat bertemu semula dgn bloger2 yg memag ita kagumi, senangi, minati.... akan bakat seni masakan yg mengalir dalam diri mereka... sukur sangat dapat jumpa... apalagi kalau dapat berguru...

Ok lah kita lupakan sekejap cerita "umpama mimpi dalam mimpi " ita tu... kita beralih pulak pada CC yg ita buat hari ni.. kali ni ita guna fondant. Mancester cup cake ni ita masih lagi menggunakan resepi kek Coklat Chef Zubaidah. Tak taulah kan sebab ita suka sangat kek ni kerana ia lembut dan sedap dimakan bila kita letakkan buttercream atau ganache coklat atas nyer.. memag  cukup serasi.


Oh ye! ada yang tanya hari tu kat FB ita belajar buat kek kat mana?? sebenarnyer ita tak de belajar kat mana2. Ita suka memerhati orang buat. Kalau  ita jalan kat Jusco ita boleh berjam2 dok membelek kek kat kedai kek.. hihi  lagi satu ita suka tengok kat You tube... kat situ macam2 dia ada ajar.. tak lupa juga ita suka tengok kawan2 kita kat blog dan Fb buat... macam2 idea dan kreativiti yang mereka ada... bakat anugerah Allah yg tiada nilainyer...

Oh! ye ada juga yg bertanya macam mana cara nak letakkan faoudant dekat cake. Ok rasanyer sama aje cara nak letakkan fondant kat kek atau kat cup cake. Ok kat bawah ni ita tunjukkan cara bagaimana ita ketakkan fondant pada cup cake... rasanyer mudah aje..


Mula2 kita sediakan fondant yang telah kita corakkan mengikut kreativiti masing2. Atau kita boleh juga gunakan edible imej.
Sediakan cup cake secukupnyer . Untuk resepi cup cake ni boleh rujuk di sini
Sediakan juga buttercream. Untuk resepi buttercream boleh rujuk di sini


Jika cup cake tu terlalu tinggi potong permukaannyer dgn  menggunakan pisau supaya permukaannyer rata. Kemudian sapukan dgn buttercream. Ratakan permukaannyer dan simpan dalam peti ais hingga keras.
Canai fondant dgn menggunakan roller dan potong ikut saiz permukaan cup cake. Letakkan atas cup cake tadi.
Kemudian letakkan fondant yg telah kita corakkan tadi atasnyer. Untuk melekatkannyer boleh lah gunakan air. Calit sedikit sahaja air dan lekatkan.
Jika gunakan edible imej, tak payah letak air. Tepekkan sahaja atas buttercream tadi dan kemudian letakkan buttercream dgn bentuk yg menarik di sekeliling edible imej tadi... mudahkan!

20 comments:

Mat Gebu said...

salam puan...haha, semalam tu sejarah kan, terima kasihh...apa2 pun hasil kerja puan, kalau dipuji bukan sebab nak ambil hati, tapi memang terserlah kehalusannyaaa....pengsann >_<

Sunah Mohammad said...

comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

erkkk! salam kenal kak ita~ :)

Yatie said...

uwaaaa seronoknya dpt jumpa Mat Gebu....mmng peramah abeskan Mat ni...cantiklah CC Ita tu...mmng layak ambil tempahan...klakor pulak baca citer Ita ni..masin cakap Dalili....mcm jumpa artis terkenal di buatnya...

Ummi Alesya Sofea said...

yummy... :)

suealeen said...

bertuahnya kak Ita disapa oleh CMG. jeles aiii...

izahdaut said...

wooo bestnya idola yang sapa dulu kan.. bertuaahhhh.....

cantik cc nya tuu

Juwita Jamaludin said...

Cantiknya CC kak.. Suka saya salam kenal kak..

Nieza said...

wahh bestnyer jumpa idola dari dapur tersohor tu....akak pun hebat juga..bila lak saya dapat jumpa chef hebat-hebat ni yer...hehe

cantikla cc akak tu menawan tul la....tak berani nk cuba lagi buat fondant tu...tapi teringin gak nk cuba:)

AZLITA AZIZ said...

Waalaikumussalam CMG
betulllll... mmg satu lipatan sejarah... tah bila lagi lah dapat jumpa kan...
terima kasih kerana sudi tegur akak...
jumpa jugak akhirnyer akak dgn mentor akak ni...
terima kasih atas pujian tu... itu semua pun hasil dari sokongan insan2 macam CMG dan yg lain2 juga yg membuatkan akak semakin suka mencuba dan terus mencuba...
akak semalam pun macam nak pengsan dah.... hihi

AZLITA AZIZ said...

terima kasihhhhhhhhhhh..... Sunah
salam kenal dari akak jugak!

AZLITA AZIZ said...

Betul lah yatie macam tak caya... macam mimpi aje...
hari tu dok baca N3 yatie masa jumpa CMG ita dok terbayang je... macam mana lah rupa gerangan insan yg bernama CMG ni... nak sangat jumpa... akhirnyer dapat juga bertentang mata...
hihi dalili mmg macam tu... adoiii... selalu buat mak dia berdebar2..
yatie kan tau ita ni dah lah pemalu abis... segannyer rasa....

AZLITA AZIZ said...

TQ ummi

AZLITA AZIZ said...

adoiii... sue..
mmg bertuah badan...
tapi bertuah lagi kalau dapat rasa air tangan CMG kan??? hihi bila lah agaknyer....

AZLITA AZIZ said...

Izah.... tak sangka akak... mcm jumpa CT rasanyer dia punyer penangan tau!
kalau jumpa Izah macam mana pulak lah agaknyer lagi2 bila jumpa upin dan ipin tu... mau di picit2 pipi budak dua org tu tau!!

AZLITA AZIZ said...

salam kenal Juwita..
terima kasih...

AZLITA AZIZ said...

Lain jugak kan rasanyer bila jumpa insan2 dari alam siber ni... rasa macam mimpi... aje..

akak pun nak jumpa Nieza jugak.. tapi tah bila lah kan Nieza... harap2 satu hari dapat jugak kita jumpa...

Ummi said...

Assalam Ita....akak 2 hari ni bz x duk mengadap blog pun..huhu...Ari sabtu tu blk kelas fotografi dgn si Hana tu la konon2nya..suami isteri duk belajar..haha...Pastu semlm seharian pegi kenduri kat Temerloh...mlm td baru smpai rumah...Pagi ni pulak...terkedu tengok cc Ita buat nih...masyaAllah...awat la lawo dan berseni benoooorrr....tabiiik spriiinggg toiiig..toiiing kat Ita... Muuaahhh...(*pujian Ita tu terlalu tinggi sgt tuk akak..sebenarnya akak biasa2 jek Ita..hasil kerja Ita dan masakan Ita lg cantik dan berseni...ikhals cakap! Hehe..sonok borak2 dan dpt kita mendengar suara kita masing2...wakakka). Thanks to Mat sbb tepon akak hari tu..hehe

Nurul said...

Salam, K Ita... Teruja sungguh tgk cc k Ita ni... memang cantik dan kreatif... Bkn setakat cc ni ajer, semua masakan yg ader kat blog ni menarik... Memang terbaik lah... Nurul try buat cc ikut resepi K Ita share tu... Best... Thanks yer K Ita... Mintak izin link blog K Ita yer... :)

waheedahomemadecookies said...

as salam....sya nk tnya ita klau bli fondant yg ready made tu,ada tmbh apa2 bhn tak spaya fondant tu x brnais?atau just tabur2 ngan tpg jgung jer msa nk roll?

AZLITA AZIZ said...

Salam..
dah lama tak jenguk sini.. terima kasih ye kak Ummi, nurul dan Waheeda..
Pada Nurul boleh dek.. terima kasih sekali lagi dari akak..

Ttg soalan waheeda biasa akak gunakan gula icing, akak tak guna tepung jagung

Powered by Blogger.