Follow if you like

May 10, 2011

LOMPAT TIKAM

Apa menu minum petang ni ye!... dah ada idea ke nak masak apa untuk family petang ni.. Kalau tak tau apa nak buat boleh lah buat menu simple ni... sedap! dan menyelerakan.. sesuai dimakan ketika sejuk atau panas. Kalau ita sudah tentu ita pilih yg sejuk sebab sejuk je bila lalu kat akak tekak ni...


Resepi Kuih Lompat Tikam ni adalah resepi dari Chef Hanieliza. Buatnyer senang dan rasanyer pun sedap! kira lompat tikam ni macam adik beradik lah dgn bubur som2 atau kuih jongkong kalau kat Johor. Tapi kalau kuih jongkong tu dibungkus dalam daun pisang.


Kalau kuih macam ni mmg laku lah kalau kat rumah ita sebab suami ita suka dan anak2 pun suka... ita??? lagi lah bertambah2 suka... Tapi ita tak gunakan air daun pandan sebaliknyer ita gunakan paste pandan dan pewarna hijau. Warna hijau ni pulak kalau tgk betul2 dah cantik dah colour dia.. hihi ke ita yg perasan lawo.... ya adoooo....tapi bila nak ajak berposing payah bebenor... sebab colour dia tu macam susah sikit lens nak fokus.. hihi terkial2 jugak lah kan nak mengayakannyer...

Ok lupa pulak, ada beberapa pertanyaan dari teman2 cara2 ita ambil gambar makanan ni. Dulu ita dah terangkan bagaimana cara ita snap gambar tu kan.. kali ni ita guna teknik yg lain sikit... hihi dapat tips pun dari kawan2 nanti kalu ita ada masa ita akan sharekan caranyer... lebih kurang sama aje sebenarnyer... Tapi kali ni ita gunakan tripot sebab tangan ni ada sedikit gigil tu yg kadang2 pic jadi goyang dan blur... bila guna tripot ni mudah sikit...


Sebagaimana yg sedia makhlum ita mmg tidak mengunakan lighting. Ita cuma gunakan sumber cahaya yg utama iaitu cahaya matahari. Cahaya kena cukup baru gambar kita cantik.. itu mengikut pandangan ita sahaja.. tapi tak boleh juga terlalu terang nanti gambar jadi over expose. Ita juga tak pandai nak edit gambar sebenarnyer, jadi gambar ni mmg terus dari camera. Cuma ada setengah gambar yg ita crop untuk dapatkan jarak yg lebih dekat. Sebab lens pun ada limit dia setakat mana yg ia boleh focus. Ok lah kalau nak cerita cara ambil gambar ni nanti tak siap pulak masak kan?? ok nanti ita sambug lagi cara2nyer nak tunjukkan bagaimana cara ambil pun ita terlupa pulak nak snap pic masa ita ambil gambar tu.. ok nanti lepas ni ita ambil caranyer dan kat mana ita selalu dok ambil gambar... jom kita sambung minum kang sejuk pulak....


MyKitchen's Recipe

LOMPAT TIKAM
by: Chef Hanieliza

Lapisan Hijau
1 cwn tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
3 cwn santan cair (1/2 biji kelapa)
1/2 air tapisan pandan dan pewarna hijau
1 sudu teh air kapur
sedikit garam

Lapisan Putih
1 cwn tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
3 cwn santan pekat
1 sudu teh garam

Air Gula Merah
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1 cwn air
1 helai daun pandan - disimpul

Lapis Hijau
Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang (ita guna acu kecil)
Campurkan semua bahan A dan tapiskan.
Masak adunan diatas api seketika. Tuangkan kedlm loyang dan kukus selama 20 minit (klu guna acu kecil masa mengukus lebih kurang 10-15minit)
Apabila sudah masak cakarkan sedikit permukaan kuih bagi memudahkan bahagian lapisan putih melekat

Lapis Putih
campurkan semua bahan B dan tapiskan.
Masak adunan diatas api seketika.
Tuangkan adunan perlahan2 diatas lapisan hijau
Kukus semula selama 20 minit. Kemudian setelah masak sejukkan.
Potong kuih apabila kuih benar2 sejuk dan hidangkan bersama air gula merah

Air Gula Merah
Masak semua bahan sehingga mendidih.
Tapis dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.

24 comments:

Mas said...

akak....sedappnya lompat tikam..lama dah mas tak makan..
akak..klu betul2 resepi lompat tikam, ada pulut yg warna merah kan kak..

AZLITA AZIZ said...

ye ke mas... hihi akak pun tak pasti... tapi yg ni pun sedap jugak rasanyer macam bubur som2 tu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Hmmmm....memang nampak sedap ni Kak Ita..memang perfect..gambar pun cantik sangat...

kzai said...

salam ita..
mmg cantik gmbr ita guna ukuran yg besar ni ..terang dan jelas...
nk tumpang minum ptg kt sini lah...hehehe

CT Delima said...

Assalamulaikum Ita

yuhuuu.. orang Johor ni memang handal memasak.. hihihi. kuih ni kalau ct suka makan bila letak dalam petiais ita. Bila nak makan br keluarkan, sejuk jer masuk tekak tambah2 ada sirap gula tu lagi..adoiiii boleh lupa Hb kat sebelah kalau makan... hehehe

Kak Rose said...

kuih ni hubby mesti carik masa bulan posa...

pakat tripod ya... kak rose ni dslr ada tp x reti guna, tropod lak duk dalam store je...wat pekasam... yg guna kamera cabuk tu jugak le!

Wanieyra said...

Mmg sedap bila tgk lompat tikam ni....kalau akak tambah pulut merah lagi sedap....kg kita ni famous kuih ni

Gee® said...

eiiii...jeles tul la dgn ita ni...slalu masak yg sedap2 jer...gambar pon mengancam...jatuh centa dibuatnya...

Yatie said...

kalau yatie pun suka mkn lompat tikam ni..smlm wat lopes, ada air gulanya lagi..so arini wat bubur som2....takmo kaler2...saje je..kalau Hamka nmpk ni mesti dia suka sbb ijau....sedapkan..

Ummi said...

Itaaaaaaaaaaaaa...best nih dpt lompat tikam...akak kalau rajin pun bulan pose jek buat nih...hehehe

Juwita Jamaludin said...

Cantinya gambar .. Perfect.. Suka tgk.. Guna kamera apa ye

cik cek said...

Tgk gambo je dah jatuh cinta....kalau dapat makan lagila bestnya kan.....:)

AZLITA AZIZ said...

Sedap Nazrah... mmg sedap!
terima kasih Nazrah.. banyak lagi yg perlu belajar.. :)

AZLITA AZIZ said...

Wasalam Kzai...
terima kasih... hahaha tu lah bila dah besar nampak semua jerawat batu dia kan...

AZLITA AZIZ said...

betul CT ita pun suka yg sejuk2 sedapnyer... nyaman aje bila dia lalu kat akak tekak ni... mmg tak nampak sapa2 dah... hihi

AZLITA AZIZ said...

hihi tak pe kak Ros pelan2 ita pun baru2 aje belajar guna.. baru kata org nak mahir2kan tangan... tapi masih banyak lagi function dia yg ita tak tau...

Ita ni tangan gigil sikit kak Ros dulu masa kecik2 tak cukup bedung kot... hihi tu yg gigil aje bila pegang camera.. bila guna tripod mudah sikit tak lah goyang sangat... tapi kalau kat rumah aje ita guna tu pun tuk ambil gambar masakan ni... klu kat luar tak le... berat aje nak usung tripod ni... hihi

AZLITA AZIZ said...

Tu lah wanieyra akak mmg tak tau sebab dlm resepi Chef hanieliza ni tak de pulak pulut merah... tak pe lain kali akak cuba yg wani cakap pulak... :)

AZLITA AZIZ said...

adoiyaiii... Gee..
masak ni pun kdg2 ada mood jugak ada masa angin rajin mcm2 nak cuba bila datang angin malas melanda satu pun tak jadi... hihi

terima kasih Gee

AZLITA AZIZ said...

yatie...
ita mula2 ingat nak buat bubur som2 jugak tapi tak pernah makan lompat tikam ni nak jugak lah merasa...
nampak lopes kat rumah yatie tadi... mmg fav ita anak beranak lopes tu.. mmg suka betul... nak buat adoiii aii mcm malas lah pulak.. tapi tgk yatie buat tu dah mcm terasa aje kat anak tekak ni...

AZLITA AZIZ said...

hihi... kak Ummi nak tunggu bulan posa lambat lagi lah pulak kak ummi.. dah tak sabar nak makan dah ni.. berkenan sungguh dgn puding kak ummi bila nak masukkan resepi kak...

pst2...
bila nak ajak ita makan kat umah akak pulak... hihi

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Juwita..

ita guna Canon EOS 550D
Lens Canon 50mm 1.4

AZLITA AZIZ said...

aduyaiii... kak cek nak lawa tapi dah habis lah pulak...

cuci mata aje lah kak cek... hihi

Mekar said...

Salam kak,
selalu sya jadi pembaca senyap. hari ni mahu berkata-kata.
Makanan nampak myelerakan dengan warna yg ceria. pinggan pun cantik. hehe. teknik pencahayaan pada gambar pun dah cukup terang ! tAHNIAH

From : mymekar.com

Nur Ede said...

Assalam ita...
Akak nie selalu tertinggal kat belakang jew... nak buat camna mcm ciput asyik merayap klu arnab dah tentu pecut laju kan.. akak slalu juga buat lompat tikam nie... tapi yang jenis masak dulu baru letak dlm loyang atau acuan... mmg sedapkan.. lemak lemak manja gituwww... suke tengok n3 ita...

Powered by Blogger.