Follow if you like

May 14, 2011

JELY KOKTEL

Assalamualaikum...

Hari ni blog buat hal... sekejap tadi tak boleh nak sign in.. nape tah??? dah lah ita ni lembab sikit bab IT ni.. aduyaiii... kalau ada anak2 tak lah seresah ni... masa ni lah baru dok teringat kat Azrul dan Amirul.. dia berdua ni lah yg selalu tolong kemaskini kan blog mak dia ni ha.... ita mmg tak faham... dah di ajar dah tapi masih tak berkeyakinan sekarang tgk siapa yg susah... ita jugak...

Kat FB lagi lah haru biru... entah apa pulak virus yang menyerang hari ni... naik lenguh tangan ni nak memadam.. las2 ita tutup aje FB tu buat sakit mata aje... Dah lah sejak 2 menjak ni ita tak leh nak posting pic ita kat kongsi resepi... entah kenapa tah... tak tau lah.. ingat ada org nak sabotag... hahaha siapa lah yg nak sabotag bloger cabuk macam ita ni kan...


Kira ok apa kita nak sama2 mewarnai dunia masakan... nak share resepi yg dirasakan sedap pada tekak sendiri ni... dan berkongsi pengalaman memasak di dapur... bukan mudah tau sebenarnyer nak jadi bloger masakan sepatah kata Kak Ummi... semangat kena kuat.. kerajinan mesti tebal.. ialah bloger masakan sesuatu yg payah untuk realisasikan.. (eh betul ke ayat ni... entam aje lah labu... ) Susah tau! cabaran mmg hebat... bayangkan bila dah semangat nak bersilat kat dapur tiba2 apa yg kita harapkan tak menjadi... sedihkan..?? kadang2 dah cun dah masakan tu time nak ambil pic ujan pulak... lagi lah payah nak ambil gambar.... cahaya tak cukup  geramkan???  macam2 hal tau! tu belum masuk bab2 kos memasak.. bukan murah bahan2 nak memasak sekarang ni... tapi sebab nak merasa kena jugak keluar duit poket... hihi aku jugak yg nak makan...


Teringat dulu2 masa tak de FB susahnyer nak dapatkan resepi masakan... kadang2 pergi rumah org masak sedapnyer rasa tapi bila mintak resepi.. amboiii... kemut bukan main... tiap kali program masakan pasti ita dah tercongok depan TV dgn pen dan kertas nak salin resepi.. bila anak buat hal... ala terlepas pulak!! dah tak dapat salin... sekarang dah mudah... nak print ke... nak copy ke... nak bukak banyak kali ke.. atau nak bawak latop ni terus kedapur pun boleh... semua dihujung jari... klick aje...

Sebab tu bila Kak Nor sedih org curi gambar ita pun turut sedih... sebenarnyer bukan mudah nak dapatkan pic yg cantik dgn angle yg menarik.. eiii... kalau ita lah kan... tergolek terlentang kat umah ni tau nak ambil gambar.. tu baru gambar masakkan ... sampai kena sound dgn cik abang.. org pro pun tak buat kerja2 tak senonoh ambil gambar cam tu... wakaka


Sedih jugak bila CMG selalu berkecil hati sampai nak tarik diri dari blog masakan... ita faham kadang2 ita pun rasa kesal jugak... kenapalah kita tak hargai pengorbanan bloger2 masakan yg sangup bersusah payah berkongsi resepi, mencari ilham lagi.. tuk dapatkan resepi yg terbaik tuk semua tampa mengira siapa... lagi pulak bagi mereka yg bekerja.. dah lah kerja.. nak masak lagi... pas tu nak ambil gambar lagi.. nak posting lagi... aduh! kalau ita mungkin tak terbuat... tu kita tak tengok disebalik tu... tang pingan mangkuk yg berselerak nak dicuci.. dan dapur yg berkecah nak dikemas bukan sehari tau!.. Aduh! mmg tabik spring toing! toing! toing! kat bloger masakan... jasa mu, budi baik mu, dan pengobanan mu... akan sentiasa di kenang selagi hayat dikandung badan... terima kasih buat semua bloger masakan....

Amboiiii.... panjang pulak mukadimah ita petang ni... padahal nak masukkan N3 puding aje ni.. hihi teremosi sekejap... hahaha.. dah penat membebel kita tgk puding pich yg ita dah derhaka dgn sengaja dan tidak sengaja ni... mula2 mmg tak nak dehaka... tapi terpaksa dehaka bila dah buat baru perasa pic tak de lah pulak... bila masa pulak pic ni berjalan.. adoiii aii... sabor je leee...


My Kitchen's Recipe

JELY KOKTEL 
adaptasi dari resepi PUDING BUAH PIC
by: Chef Hanieliza

10 gm serbuk agar2 - ita guna serbuk jelly
4 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair (400ml)
2 tin buah pic - potong dadu - ita gantikan buah koktel

Masukkan serbuk agar2, gula dan air ke dalam periuk dan masakan sehingga mendidih. Tutup api
Masukkan susu cair dan potongan buah pic. Kacau rata
Tuang kedalam loyang dan sejukkan
Hidangkan bersama lebihan buah pic.

6 comments:

noorsafone said...

Kak noor pun pernah kena cam tu,resepi memang kita nk share,tp gambar ambil sekali,mmg minta izin,tp belum bg kebenaran,tgok dh tempek gambar kita...anginnn la kak noor..apa2 pun jelly koktel tu harus dicuba..nampak sedap..

CT Delima said...

Asssalamulaikum Ita


Tarik nafas..hembussss.. tiga kali berturut2 ct dok tarik nafas sebab nak baca kisah sedih pasal geng2 didapur ni... hihihi. jgn marah ahhh..nanti kena jual.. hihihi.

Memang ada kebenaranya tu ita, kadang2 org yang suka amik gambar ni n pose kat blog diaorg tampa minta izin, tup2 kata dia yang masak. sape tak marah kan, kalau nak tu mintak dengan baiklah pd tuan punya gambar tu bukan tak boleh. tapi letaklah link pemilik sebenar, berat sangat ker nak hangkut bawak balik link pemilik tu, betul tak. Hiss... nak komen jely koktel melalut jauh pulak... hihihi

Buat banyak ker dessert ni ita , simpan sikit ehh :D sedap pulak tengok mangga yang dah siap potong tu, dok letak dalam petiais pas tu makan.. best nyaaa :DD

K.Nor said...

k.nor sokong 200% hehehe.. sakit hati, sakit jiwa raga bila terkena semua tu ita... tp nak buat camna selagi manusia ni tak sedar dan tak amik pot dgn kepayahan org lain.. selagi tu la benda tu akan berulang2.. tq ita kerana memahami dan bersimpati dgn apa yg geng masak2 kena :)

sedap nampak dessert tu ita..meh seketul :)

Mas said...

alhamdudillah...dah ok dah kan...dah boleh buka blog akak...

hhmmm..sedappnya tengok puding tu.....
cantiiikkkk la.....

Nur Ede said...

Salam ita...
Hari nie.. mmg problem sikit nak sign in.. tak tau la naper.. masa masuk blog ita pagi tadi nak comments pon x boleh juge... malam nie baru boleh... papon panas2 nie mmg sodap pekena puding yang sejuk dan lembut2 manja tu...

Ummi said...

Salam Ita....miisss yoouuu..hehe..komaiiinn dia membebels eh..sakan..hahahah..Ya laa, betul sume kata Ita tuh..akak ni lagi laaa..dah la time masak tu amat terhad, tp akak ni jenis x sedor diri...saja suka2 meriahkan sekejap dunia masakan..nnt x tahan dugaan masa, keringat dan rencah segala, akak stop laa...Ada hal lebih penting perlu akak tumpukan...Selamat Maju Jaya kepada Ita dan semua yang mampu bertahan dari segi masa, keringat, idea dan segalanya...Tambah Ita ni, pic cukup menggodaasssss....akak xda masa sgt nak snap gambar siang2..malam duk bawah lampu je laa..huhuu, mmg cantik kalau amik kat luar kan..kan..

Powered by Blogger.