Follow if you like

May 6, 2011

JELLY LIMAU KASTURI

Hari ni cuaca panas sangat kan.. teriknyer sang mentari kat luar.. selalu kalau cuaca cam ni ita dok terbayang pada ibu bapa yg berkerja di bawah terik mentari ni.. aduh aiii... peritnyer bila mentari tu singah di pipi... terasa kehangatannyer...


Cuaca panas2 cam ni, ita macam biasa mesti sediakan desert tuk suami dan anak2. Selalu ita suka buat jelly sebab jelly ni klu minum time cuaca panas2 cam ni mmg sedap segar dan nyaman aje terasa.. kali ni ita buat Jelly Limau Kasturi. Kebetulan mak ita bawak banyak limau kasturi masa singah rumah hari tu.. sayang tgk jelly tu yg bergolek2 ita buat lah Jelly Limau Kasturi ni.

Resepi ni adalah resepi lama yg masih ita simpan. Resepi ni ita dapat dari Yatie masa kita dok berjiran kat Pasir Gudang. Kalau tak silap ita masa tu pihak KEMAS ada anjurkan program masak2 dan ketika tu ita tak dapat pergi. Yatie pergi, dan bila balik Yatie bagi salinan resepi ni pada ita. Hingga sekarang ita simpan dan selalu ita buat setiap kali ada jamuan atau bila ita buat open house tuk Hari Raya. Tak tau lah Yatie ingat lagi ke tak atau masih ada lagi simpan resepi ni.


Resepi ni mmg dapat banyak dan sukatan yg diberi mmg untuk majlis besar seperti Open House. Kepada yg teringin mencuba dan mempunyai keluarga yg tak ramai pandai2 lah adjust resepi supaya sesuai dgn jumlah keluarga dan bagi mengelakkan pembaziran.

MyKitchen's Recipe

JELLY LIMAU KASTURI

1 peket agar2 cap burung layang2 (white colour)
3 liter air
1 kg gula pasir
1 tin buah2an campuran dlm tin
20 biji limau kasturi
ketulan ais

Masak agar2 dgn air hingga larut.
Setelah agar2 larut masukkan gula biarkan sampai ia mendidih.
Setelah didih tutup api dan tuangkan dlm bekas atau loyang.
Setelah sejuk dan mengeras, dicincang2 halus.
Letakkan dalam bekas kaca besar, campurkan dgn buah2an campuran. Letakkan ais, perahkan limau kasturi dan masukkan sekali kulit limau tersebut. Siap untuk dihidangkan dingin.

17 comments:

Suchi Que said...

arrghhh terliur tgk pict jus nie..hehehe tq..nnt bley la cube resipi nie...

Mas said...

sedappnya tengok kak...
ni macam cincau yerk kak..

Gee® said...

nyamannya kalu dpt jeli ni...nk sket boleh?

K.Nor said...

nyaman!! gambar dan presentation pun cantik!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

makin hari makin cantik gambar Kak Ita..gambar je dah cukup menggambarkan keenakan nya..

ytekecik said...

tengok presntion pon dah knyang.. cntik sngt

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kecur air liur tengok jelly limau kasturi ni ita.... sedap ni dpt teguk tengah cuaca panas2 ni....

Yatie said...

uwaaaa terliur je di buatnya bila tngk jelly ni...lama betul tak buat..resepinya pun ntah kat mana...nasib baik Ita simpan...agar2 tu serbuk punya kan..dlm berapa gram ya Ita....lupalah...hehehehe..

♥LOVE2COOK♥ said...

Excellent photography! You can make anyone fall for the dessert...WOW!

Thanks for sharing, mmg ngam with weather now.

cik cek said...

Yap yap...memang betul cakap Love tu...excellent photography....dari memula kak cek kenal blog Ita...memang jatuh cinta bila tgk gambo dan deconya...Wah! hebat...macam pro. photography...

Ummi said...

Itaaaaaaaaaaaaaa...dahaganyaaaaaaaaaaaaaa....nak, nak...cantik banget gambar mu itewww...

::Azura Rahman:: said...

alahai.. telan air liur beberapa kali tgk air tu.. dh la kalerpol.. menarik perhatian sungguh.. huhu..

Mat Gebu said...

TERGOLEKK DOG TERUS KAT SINI..KEHAUSANN MELAMPAUU OKEHH!!

Syimama said...

assalam..menawannya..tengok dari jauh dah tertarik

Buuwa said...

Salam kak... nk lebih sedap.. try + air kelapa muda ngn isinya sekali... ^_^

six said...

sedap nmpk resepi ni...nk tanya agar2 tu jenis serbuk ker?

ain ammara said...

Sedapnya

Powered by Blogger.