Follow if you like

May 25, 2011

Hatiku.... hangussss...

Assalamualaikum....

Akhirnyerrrr........

Nafas seaakan tersekat... jantung berdegup kencang.. panik...!! peluh2 sejuk mula mermercik di dahi..... geram ada... bosan pun ada... mencinyerrr... pagi2 lagi dia dah buat hal.. Kenapa???? kenapa??? kenapa asyik nak buat hal aje.... abis ilang semua mood.. tensionnyer... Nak in tak boleh nak out pun tak boleh.. aduhhh... selama ni tak pernah buat perangai macam ni.. hari ni dia buat hal lagi...

Satu hari tak boleh nak buat apa... macam orang angau... beginilah panahannyer kalau kita terlalu menyayangi... dah kata jangan beri 100% tapi degil.. tak mau dengar cakap orang... terkebil2 mata melihat... tak boleh nak comment apa2.. hanya boleh tunggu dan lihat... kenapa kejam sangat... berilah aku peluang....

Habis semua laci ku selongkar... mana diaa.... mana dia... akan ku cari sampai dapat.... ini dia... kugengam kemas surat itu... ku baca setiap butiran yg tercatat di atasnyer.... ku angkat gangang telefon.. jari jemari ku pantas memicit setiap nombor... tutttt.... tuttttt... "hello.. " terdengar getaran nada suara ku yg seakan tersekat.. ku cuba menahan amarah... ku urut dada yg mula berombak kencang....

"Hello..." terdengar nada suara di hujung talian.. cukup lunak dan lembut suara itu.... siapa gerangan pemiliknyer......???
"TM NET... selamat pagi.... boleh saya bantu???"
"Cik, saya ada masalah dgn line tenet saya... saya rasa saya baru jelaskan bayaran minggu lepas.. boleh cik semakakan.. "
" oh! boleh... boleh puan berikan nombor ac puan...??"
"kami rasa tiada sebarang masalah dengan ac puan... semua bill puan, sudah di jelaskan.."
"tapi,.... kenapa saya tak boleh search tenet saya.."
"Puan beri kami sedikit masa... kami akan ctc puan sebentar lagi..."
"terima kasih"
kringggggg.... kringgggg....
"Maaf puan ada sedikit ganguan tadi... pihak kami minta maaf atas sebarang kesulitan... sekarang talian puan sudah pulih..."

fuhhhh!!!! legaa... seakan nak melompat setinggi yg boleh... yahoooooo!!!! dah boleh sign in... hahaha...


Jom kita layan puding caramel ni... resepi ita ambil dari dapur Hasue. Terima kasih Hasue resepi yg sangat sedap! lembut aje... sedap di makan kala tengah marah... hahaha dah sebuku ita bedalll... sebab nak sejukkan hati yang hangussss..  tadi....

Ita macam biasa kalau mood tak de... mood makan mmg lajuu... ngup ngap..! ngup ngap! mulut nak mengunyah... aje.... apa aje yg ada dalam peti semua ita bedal....jap eh! nak timbang kejap berapa kilo naik...


MyKitchen's Recipe

PUDDING GULA HANGUS
by:  emee@myresipi.com
sumber : HaSue

3 sudu besar gula pasir
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 cawan air
1 sudu esen vanila

Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Bila gula dah hangus (keperangan) keseluruhannya,tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan
Boleh juga cairkan dalam periuk. Bila dah cair masukkan 2 sudu air kacau rata pas tu tuang dalam bekas2 kecil yg menjadi pilihan.
Pukul telur sedikit sahaja, cukup sekadar kuning dan putih telur sebati. Pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata. Baru masukkan air.
Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi. Kukus sampai masak. Anggaran kukus tu dalam 45 minit.
Boleh juga gunakan kaedah bain marie / waterbath. Iaitu masukkan bekas puding tadi dalam bekas yg lebih besar yg telah diisi air panas. Bakarlah pada suku 170c selama 45-50 min bergantung pada kepanasan oven masing-masing 
Bila dah sejuk terlangkupkan.
Simpan dalam peti ais untuk rasa yg dingin.
*Gunakan telur ayam yang segar untuk membuat puding yang memerlukan telur seperti ini untuk mengelakkan bau hanyir telur.

14 comments:

Nieza said...

Assalam kak ita, oo masalah tenet rupanya...alahai ciannya...sabar yer kak..layan puding caramel lagi bagus...ishhh sedap tu...terliur dah nengoknya ni..sure dah abis akak bedal kan..hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Memang sehari dua ni ada problem ngan Tenet..tapi sabar la..
pas makan puding tu pasti sejuk jer hati...ada lagi ker...

ilahjy said...

itaaa. kak ilah ingatkan nak gamukk dgn cek abag hahaha rupanya cik tm...tula pasal.. kdg2 line tu buat hal juga.. kat umah kak ni ada dua.. celcom dan maxis..senang sikit kalu 1 buat hal ada lagi satu..fuhh canteek puding tuuu.. kak mmg suka tgok photo2 dari ita..proooo gitusssss....

Mas said...

kikiki...saspen baca cerita akak...

akak..bestnya puding gula hangus tu....
mas suka...

aesh came said...

Hehehe I thought ada masakan yg terhangus~~ anyway taht pudding nampaknya the best sekali!

Noor said...

suspen saja saya baca ..last last pasal Tmnet....saya pun pernah lalui nya memang gerammm sangat. Tapi sejuk gak jika ada puding tu....lega rasanya

bobhandburry said...

hehehee.. ingt kan ape post mcm bedebar2.. wat org suspen je.. boleh tulis novel neh.. ehhehehehe

singgah ye
http://www.zuwairiaiman.com

shah-kayrul said...

tergoda tengok puding gula hangus tue...tengok telur, mak aiii banyaknya...cuci mata je la...tak suka sangat makan telur

hazila said...

fav ni puding gula hangus. lama juga tak buat.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ingatkan kenapalah td... hehee...

sy yg kat opis ni pun kdg tensen jugak kalau line tenet ada gangguan.. padahal dtg opis nak keje.. tp tulah.. tenet pun penting gak... sesekali melayan tenet.. taklah tensen sgt asyik mengadap kerja je.. by the way.. puding tu mmg kesukaan.... tekak org t'ganu mmg suka benor kuih2 yg guna telur byk.. kikiki...

Sari Yusa Ibrahim said...

hehe, ingatkan karemel yg hangus... hik2

Wanieyra said...

Kak ita ni, terkejut betul ira....ingatkan apa tadi..hehehehe
sedapnya puding tu..

cik cek said...

Salam Ita....he he he...sabo2....dah cool balik tak ni....mesti dah kan ...sebab dah makan puding...:)
Sedap ...sejuk je puding cam ni masuk dalam mulut....emmmm...nyaman rasanya....hati Ita pun tak hangus lagi....he he..:)

Ummi said...

Aiseeeyyman Ita nih...hahahaha, bagus gak kalau marah dapat makan caramel pudding kan...kan...mintak akak sikit..

Powered by Blogger.