Follow if you like

May 5, 2011

BARBIE DOLL CAKE

assalamualaikum....

Sebagaimana yg ita janjikan tadi.. ni nak masukkan resepi kek Barbie Doll yg ita buat tadi. Ita buat kek ni sempena B'day Dalili tapi lewat sikit buat sebab  dok siapkan cup cake dia.  Rasa-rasa ramai yg dah buat kek Barbie Doll ni kan.. ada yg menggunakan butter cream dan ada juga yg menggunakan fondant.


Untuk kek Barbie Doll ita ni, ita gunakan fondant. Fondant tu ita beli yg dah siap, ada jual kat kedai jual peralatan membuat kek. Patung Barbie Doll tu pulak ita beli patung Barbie Doll kat Jusco je.. jadi terpaksa lah ita lilit badannyer dgn solotep supaya tak kena butter cream tu.. Sebenarnyer ada juga jual patung yg khas tuk buat kek Barbie Doll ni, boleh lah gi cari kat kedai kek yg tu mudah sikit sebab ia ada lidi tuk dicucuk atas kek kita tu. Kalau yg patung ita ni terpaksa lah ita tebuk lubang pada kek tu untuk memasukkan patung tu ditgh2nyer...


Untuk kek Barbie Doll yg menggunakan foundant, kek tu kena gunakan kek yg padat tak boleh guna kek sponge sebab fondant tu agak berat dan tak sesuai untuk kek sponge. Kalau kita guna buttercream barulah kita boleh gunakan kek sponge. Boleh gunakan apa2 kek yg kita suka, kek buah ke... butter cake ke... kek lapis ke.. atau apa2 yg sewaktu dgnnyer..


Kali ni ita gunakan 2 jenis kek. Satu ita gunakan kek coklat dan satu lagi ita gunakan kek optima. Kek optima ni lebih mudah kerana ita hanya gunakan tepung optima yg hanya perlu ditambah telur dan butter aje. Ita lapiskan kek tu berselang seli antara kek optima dan kek coklat dan ita sapukan blueberry filling untuk melekatkan kek antara satu sama lain.
Kemudian ita bentukkan kek seperti bentuk kain princess. Selepas diratakan kita sapukan buttercream pada keseluruhan kek dan simpan kek semalaman dalam peti ais supaya buttercream tu mengeras.


MyKitchen's Recipe

CHOCOLATE CAKE

Bahan A
70 gm mentega
110 gm gula castor
secubit garam

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
100 gm tepung halus - ita guna tepung kek
20 gm serbuk koko
1/3 sudu teh soda bikarbonat

Bahan D
60 ml susu cair

Panaskan ketuharpada suhu 190C. Leserkan loyang ukuran 7' dgn butter. Ketepikan
Pukul A pada kelajuan tinggi selama 10 minit sehingga naik dan kembang.
Masukkan B dgn perlahan dan kacau hingga sebati.
campurkan C yg telah di ayak dan dan gaul dgn kelajuan rendah sehingga sebati. Masukkan D ke dlm adunan dan gaul hingga sekata.
Tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 20 minit atau sehingga benar2 masak.

* untuk buat Barbie Doll ni ita buat 2 adunan kek coklat ni.


Selepas tu barulah kita mulakan proses tuk buat fondant atas kek tu. Ita gunakan fondant putih dan pink. Kemudian fondant tu dicanai atas papan canai. Untuk membuat corak bunga2 atas kain Barbie Doll tu ita gunakan Fondant Imprint Mat. Bila kita canai aje atas mat tu ia terus membentuk corak bunga seperti yg tertera pada kain Barbie Doll tu. Tapi tak semudah yg disangkakan... sebenarnyer.. nampak macam mudah tapi berpeluh jugak nak buat sebab fondant tu melekat dan bila ditarik ia terkoyak pulak! ialah baru first time cuba... hihi jakun sikit.. @__@


Kemudian boleh lah kita desingkan baju Barbie Doll kita tu ikut kreativiti dan imiginasi kita. Masa buat ni ita berangan lah sekejap.. kalau ita jadi princess ita nak pakai baju macam mana.... hihi ita kan suka berangan.. hahaha bukan apa kalau berangan baru lah datang idea... tak caya??

28 comments:

fiza damia said...

kak ita cantiknya..pandainya akak buat...klu anak saya nampak nie mesti nak jugak..

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak, cantik sangat dah tu, Tun pun belum pernah buat kek Doll camni kak..Apapun Tahniah akak dah berjaya buat Special cake untuk anak sendiri;

Tun nak share sedikit cara nak guna fondant imprint mat ataupun imprint roll..spt pengalaman Tun..Tun sapukan dulu sedikit corn flour pd mat tu (caranya masukkan corn flour tu dlm kain yg jrg sikit (muslin -jk tak silap), ikat dan tepuk2kan pada mat tu nipis2, then baru rollkan atau letak atas fondant yg dah digelek td. Kemudian, gelekkan guna rolling pin.Camtu ajer yg Tun buat kak..

Lepas 1st time tu, Insya-Allah tak lekat utk 2nd dan 3rd..hihihi..Tapi bukan nak ckp aper la, fondant yg ready made ni memang mudah melt. Tahniah sekali lagi, ye kak Ita cayang.

AZLITA AZIZ said...

terima kasih fiza...
fiza pun boleh cuba jugak... :)

Lelord said...

kak cantiknya...kalau la dekat leh tempah tuk besday najlaa.

najlaa dh beso ni asik nak princess aje

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam Tun..

oh! cam tu ye tun... mmg payah benar nak tanggal, ia melekat... tapi akak letak gula icing.. pas tu ok lah sikit... klu cam tu lain kali akak ikut macam yg tuk ajar tu... terima kasih tun atas tunjuk ajar itu...

mmg tun ia cepat melt, akak ada resepi tuk buat fondant tu tapi sebab nak cepat beli aje yg dah siap! hehe... ingat nak senang kerja aje... :) yg ni akak kena buat dlm bilik air cond.. tapi boleh lah untuk permulaan dan mencuba lepas ni boleh lah buat fondant sendiri... rasa lagi jimat kot...
terima kasih sekali lagi ye Tun..:)

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih lelord...
budak perempuan biasa lah mmg suka benar dgn princess cake.. sama dgn anak akak .. tu lah mak nyer kena buat sebab dah berjanji... huhu

Mas said...

cantiknya kek tu kak...
kalau mas, tak tahu boleh ke idak buat macam tu...
rasa macam tangan ni keras jerk..
tahniah kak sebab berjaya buat kek barbie yang sangat cantik tu...

AZLITA AZIZ said...

terima kasih mas... sebenarnyer akak pun tak percaya boleh buat kek ni.. hihi akhirnyer menjadi jugak walaupun tak berapa cantik macam org yg dah mahir..
suami akak pun terkejut... hihi dia pun tak sangka... org rumah dia ada bakat terpendam.. wakaka...

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ita cayang,

Boleh juga guna icing powder untuk elak melekat, kak..mcm yg akak citer td tue..hhihihi..sbb Tun gi kelas (cikgu Chinese) mmg ada ajar guna icing shj dan tak bg guna corn flour..hihihi..

Bangga ngn akak..memang akak seorg yg berbakat dan juga berseni orangnyer..hihihi..

AZLITA AZIZ said...

terima kasih sekali lagi tun...

akak pun budak baru belajar... kadang2 bila tgk org buat semangat tu kuat nak mencuba... nak juga uji kebolehan diri... boleh ke tak boleh ke... walaupun kadang2 kecut perut jugak takut kalau2 tak jadi...

kadang2 rasa mcm nak pergi jugak belajar buat kek atau deco2 tapi masa amat terbatas... syukur sangat bila rakan2 kat blog dan FB banyak membantu dan memberi tunjuk ajar... semua baik2 dan tak kedekut ilmu... macam tun juga... semoga budi baik kalian semua hanya Allah jua yg dapat membalasnyer..

Diana @ Melley Mey said...

cantik n menarik nyaaa kek nie... suka tgk... pasti syg nak potong kan.. x sampai hati plak nak makan... hehehe.. cute sgt!

mohd hafizullah said...

kak ita,

masukkan bahan D, mana ada akak letak bahan D..bahan D apa?? sgt cantik..apa respon dalili...heheh :))

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Diana...
memang sayang pulak nak potong...

AZLITA AZIZ said...

oppsss.... tertinggal pulak.. bhn D ok akak dah masukkan bhn D ( susu)
terima kasih hafiz ingatkan kesilapan teknik tu.. hihi

Dalili balik melopong... termenung dan tak tau nak cakap apa... hihi dia dok tenung kek tu lama2... hahaha mcm mimpi kata dia...
pas tu sibuk dia nak potong nak tgk dalam kek tu ada apa...??? hahaha

Ummi said...

Tabik spring toiiingg, toiiingg tuk Ita....salute nak pengsan...! hahahaha

Nuridah said...

Waduh cantik betul tu Ita...tak terucap akan kata2...berbakat sungguh Ita nie...akak tumpang cuci mata nie.

lina said...

salam sis - cute jer dengar cerita dalili....lina pasti alia juga akan telopong bila suatu hari nnt ummi pulak buat cake macam ni....ngeh..ngeh...appreciate sgt apa yg ita share kat sini. TQVM

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

K.Nor said...

mmg cantik .. lembut jer kaler tu.. :)

AZLITA AZIZ said...

hahaha kak Ummi dah jangkit penyakit CMG... pengsan aje.... hihi

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih kak Nuridah... hihi bakat terpendam kot... haha

AZLITA AZIZ said...

wasalam lina...

mesti alia pun terlopong jugak... klu ummi dia buatkan.. mesti dia seronok.. mcm Dalili asyik ambil gambar kek tu.. pas tu bawak gi sekolah nak tunjuk dgn kawan2 haha klu boleh dia nak bawak kek tu gi sekolah sekali...

AZLITA AZIZ said...

ok Bob nanti akak singah sana ye!

AZLITA AZIZ said...

terima kasih kak Nor.. :))

Rai said...

cantiknya kek kak ita..tak sampai ati nak makan..hehehe..jeles nih..

Amir Said said...

Kreatifnya kak Ita! terbaik la!

Jun'sTreats said...

Salam
kak Ita memang betul berbakat. Saya terpukau dengan korean buttercream flowers yg ka ita buat sungguh2 cantik.
Saya nak minta resepi buat fondant, kak Ita ada tak?

Rose Flurry said...

Lepas siapkn kek yg disalut bersma fondant..kek boleh disimpan didlm peti x?

Powered by Blogger.