Follow if you like

May 17, 2011

BANANA CHOCOLATE CHIFFON CAKE

Assalamualaikum...

Wah! seronok cuti hari ni.. dapat lah relax2 kan badan... sambil belibur bersama keluarga. Nak masak apa hari ni.. pasti hidangan istimewa sempena cuti2 Malaysia ni kan...

Semalam ita buat kek chiffon. Dah lama ita tak buat kek yg menjadi kegemaran ita dulu kini dan selamanyer ni... Resepi kek chiffon ni ita ambil hasil kunjungan ita ke dapur Rima. Dah lama berhajat nak buat kek chiffon ni... tapi selalu aje terlupa setiap kali pisang ada kat umah... nanti bila dah habis baru perasan .. allaaaa... tak buat lagi kek ni...


Kali ni ita beli pisang mmg khas nak buat kek yang satu ni... dah lama mengidam kek ni. Nampak Rima buat macam sedap aje... tapi yang pasti hasil sentuhan Rima yg telah ita buat semuanyer mmg sedap! Terima kasih kepada Rima yg tak lokek ilmu dan sudi berkongsi resepi yg sedap2 yg sepatutnyer menjadi koleksi peribadi beliau..

Kek yang satu ni memang lain dari kek chifon yg pernah ita buat sebelum ni. Rasa tak yah cakap memang tip top! sedap sangat! lagi satu keunikkan kek ni ia sangat lembut dan kek ni basah tau! teksturnyer lembab-lembab gitu.. tidak kesat sebagaimana kek chifon yg lain yg kadang2 bila makan dok tercekik kat batang leher ni...

Pada mulanyer ita sangka kek ni tak jadi tau! sebab masa ita keluarkan dari acuan ia basah di sekeliling loyang tu... padahal ita bakar agak lama jugak. Tapi bila ita potong eh! dalam dia molek tak lah ada tanda2 yg menunjukkan kek ni tak masak atau bentat. Kejadiannyer sangat cantik dan sangat lembut... dan sangatttt... gebu..

Rasa coklat dan pisang yang digabungkan memang secocok.. bagai pinang di belah-belah. Memang ita rasa dah jatuh hati pada kek ni juga... dan ita akan terus buat dan buat dan buat lagi....

MyKitchen's Recipe

BANANA CHOCOLATE CHIFFON CAKE
by: Rima

20g cocoa powder (I used koko black)
60 ml hot water
100g banana - mashed/ blender smooth
35g of cooking oil
1/2 tsp chocolate paste
85g low protein flour (cake flour)
1 tsp ground cinnamon (i used 1/2 tsp.. will use 1/4 tsp next time)
1/2 tsp baking powder (I used double action baking powder)
75g caster sugar
5 egg yolks
5 egg whites
1/4 tsp salt
75g caster sugar

Dissolve cocoa powder in hot water. Add bananas, cooking oil, chocolate paste. Stir well. Set aside.
Sift flour, cinnamon and baking powder (i sifted it 3x). Add sugar. Stir well. Pour the cocoa powder mixture a little at a time into sifted dry ingredients. Add in egg yolks. Stir well. Set aside. (I whisk sugar and egg yolks using stand mixer till pale.. add in cocoa powder mixture, bananas, oil and chocolate paste and continue to whisk at low speed.. Add batter into sifted dry ingredients)
Beat egg whites and salt until half inflate. Add sugar a little at a time and continue to whisk till stiff peak.
Add like 1/3 of egg white into chocolate batter and fold in gently and lightly.. add the rest of chocolate batter into egg white and continue to fold in gently.
Pour into 20 cm diameter ungreased chiffon pan (I used 22cm)
6. Bake in preheated oven of 170C for 70 mins

Dibawah ni adalah cara2 bagaimana ita buat kek ni.. 
KEK CHIFON PISANG COKLAT

Bahan A
20 g serbuk koko - ita guna Tudor Gold
60 ml air panas
100 g pisang - dilenyek atau kisar halus
35 g minyak masak - ita guna Mazolla
1/2 sudu kecil paste coklat - ita guna coklat emulco
75 gm gula caster
5 biji kuning telur

Bahan B
85 g tepung kek
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - ita tak letak
1/2 sudu kecil baking powder - ita guna double action baking powder

Bahan C
5 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam halus
75 gm gula caster


Larutkan serbuk koko dgn air panas.
Bancuh bahan A hingga sebati. Masukkan B yang telah di ayak dan gaul hingga sempurna.
Pukul putih telur dan garam di C hingga kembang. Kemudian tambahkan gula castor dan pukul lagi hingga kental dan bertanduk.
Ambil 1/4 bahagian putih telur dan gaulkan dgn adunan kuning telur dan sebatikan hingga rata.
Masukkan semua baki putih telur dan gaulkan lagi adunan hingga rata semuanyer.
Tuangkan adunan ke dalam acuan kek angel pan berdiameter 22 cm. bakar pada suhu 170C selama 70 minit. Ita bakar selama 1 jam suhu 160C mengikut kepanas oven.

19 comments:

MamaLeeya said...

kalau bakar dlm loyang biasa boleh tak.....

huuu..pisang...ooo pisang....
nk kena gi kg pisang ni...

CT Delima said...

Assalamulaikum Ita

nampak lembut halus hasil chiffon cake tu. sebenarnya pisang ni bole diperbagaikan. kita jer ni yang tak tahu kan...hihihi. ada lagi tak tu... :DD

Mas said...

akak..sedappnya cipon..
lama dah mas tak buat......

cantik jerk cipon akak tu....

izahdaut said...

rasa cam dah pernah buat je kek ni.. mmmmm.. sedap sedap... cantik je texture dia tu kan

cik cek said...

Dtg singgah nak makan kek chiffon coklat...emmm...sedapnya Ita...:)

hani said...

salam kak ita,
saya pon terpangil2 nak buat ni..lazat kelihatannye

AZLITA AZIZ said...

mama leeya
ita tak pernah cuba lagi buat kek chifon pakai loyang biasa... tapi ada juga ita tgk kawan2 yg buat pakai loyang biasa pun jadi jugak...
cuba lah mama leeya kata org tak cuba tak tau kan... :)

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam CT
bukan nampak aje CT mmg lembut dan halus mulus sangat dan yg penting sedap dan ita suka.. hihi
mmg kalau kek ke kuih ke yg ada letak pisang mmg sedap kan lagi pulak di campur coklat emmm lagi laaaa...
dah habis lah CT... hihi ita makan sorang aje dah 1/2 loyang hahaha

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih mas..
waa... dah nak kena mencipon ni mas.. tapi yg ni mmg sedap! akak memang suka.. nanti nak wat lagi... hihi tak puas makan..

AZLITA AZIZ said...

sedap kan izah... lembut dan gebu yg paling akak suka dia mcm lembab2 sikit..

AZLITA AZIZ said...

Jemput lah kak Cek tapi mmg dah habis dah.. hahaha jemput duduk aje le kita cuci mata...

AZLITA AZIZ said...

Wasalam hani...
jom hani buat.. ni mmg sedap ni... tak rugi mencuba ! :))

Rai said...

alahai...da lama tak buat sipon sejak sipon pandanku asyik melepek turun balik bila keluar dari oven..

sedapnya nampak kek sipon kak ita tu..memanggil2...macam kena cuba nampak gayanya..hehe..

AZLITA AZIZ said...

Jangan putus asa rai...
usaha tangga kejayaan...
insyaallah kalau ikut cara yg betul insyaallah menjadi..

Rai ikut step by step yg ita tunjukkan bagaimana nak buat chiffon kek kat http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/04/marble-choc-banana-chiffon-cake-and.html

dan masa bakar tu rai letak loyang kat bahagian bawah sekali dalam oven guna acuan angle pan... insyaallah menjadi

Rima said...

Ty for trying Ita... glad u like it as much as we did.. memang sedap and tak kering.. if chiffon yg kering memang boleh tercekik kat anak tekak hehehe

AZLITA AZIZ said...

hehe.. betul tu Rima and kena sulam dgn air aje.. kalau tak aii sangkut kat leher... hihi
btw TQ for the recepi mmg paling sedap dan paling ita suka :))

mimie kesuma said...

nak try..nak try....
kat rumah mimie tu keliling pokok pisang ....
tak henti2 berbuah....
paling pavered lah kak kue yang berbau pisang2 ni...
syukron katsiron kak ita cayonkkk dah share resepi ni....
barakallah ya kak.... ^_^

Awan Nano said...

Asssalamualaikum kak ita yg baik hati..sy daa follow tau blog kak ita hehe
u know daa 3 hari sy dok stalker blog kak ita siap copy paste n print out resepi yg sy gemari..alhmdllh..terima kasih yea sebab sudi berlongsi ilmu masakan nie..bnyk sbrnya tips yg sy dapat dlm blog nie..syukur sgt..

btw cakap pasal kek chiffon nie mmg bukan mudah nak buat kek yg mulus n gebu tau..sy sllu failed klu nak pukul putih telur smpai ringan n brtanduk tu...rupanya kak ita daa tetapkan masa sbnyak 10 minit..ritu sy buat stgh jam =,=' mybe trlbih pukul kot..so lepas nie akan apply mcm yg kak ita buat..TQVM..pas nie akan sllu stalker blog kak kita

I LOVE BAKING <3 <3

mawarsutera said...

assalamualaikum.

terus rasa nak buat...
nak tanya sikit kak..guna pisang ye

Powered by Blogger.