Follow if you like

Apr 29, 2011

STRAWBERRIES PANNA COTA

Assalamualaikum...

Salam pagi Jumaat penghulu segala hari... Maanfaatkan hari ni sebaik2baiknyer dgn zikir dan amalan2 yg mulia...

Pagi semua... Jangan mare ye.. pagi2 ni dok tayang Panna Cota pulak!.. Sebenarnyer ita buat semalam dah habis pun tapi tak sempat nak masukkan N3 kerana semalam  sibuk sangat. Banyak sangat urusan bila dah masuk penghujung bulan. Semua bil2 kena di sattelkan... bil airnyer... bil apinyer... bil tepon nyer... tu tak termasuk lagi bayaran keta, rumah dan yg sewaktu dgnnyer.. pulak kounter semua penuh dan beratur pun panjang berjela... dgn cuaca yg panas... Ya Allah mmg penat sangat semalam...

Ala malas lah nak cakap banyak2 rasa penat sangat hari ni... macam nak berguling2 aje atas katil... dapat terlelap sekejap pun jadilah kan... Ok lah berbalik pada resepi Pana Cota yg dah menjadi satu desert kesukaan ita dan suami. Ita masih lagi mengunakan resepi dari Gert sebagaimana yg ita buat hari tu... tapi kali ni ita beri sedikit kelainan pada Panna Cota ni.. tak taulah kan masih kah ianyer sesuai di gelar Panna Cota.


Sebenarnyer kita boleh pelbagaikan resepi ni dgn pelbagai cara mengikut kreativiti dan idea masing2. Asalkan ianyer tidak lari dari rasa asal.. kali ni ita cuba gunakan strawbery dan ita campurkan sedikit jelly konyaku.. untuk sedikit kelainan. Rasanyer mmg sedap! ditambah lagi warnanyer yg sangat menarik. Ita rasa ianyer sangat sesuai sebagai hidangan di meja mempelai juga. Kepada yg akan mendirikan rumahtangga penghujung minggu ni apa kata ita cadangkan ini sebagai salah satu hidangan di meja pengantin ketika makan berdamai... ok kan??

Ok ita masih lagi kekalkan resepi asal... terima kasih pada Gert.. "it is awesome" dan ita mmg dah jatuh hati dgn resepi ni sebenarnyer dan rasa macam hari2 nak makan... wah!..
Ita tambahkan sedikit jelly konyaku segera... tapi ita buat cair2 supaya ia tak keras kerana nak disamakan dgn Pana Cota ni yg sememangnyer sangat lembut. Susu pula ita gunakan Strawbery fresh milk. Tapi buat Strawbery Panna Cota ni kena sabar sikit kerana ia ambil sedikit masa. Ita tuang selapis lapisan susu dan simpan dalam peti ais selama 4 jam supaya ia keras kemudian baru ita tuangkan pula potongan strawbery dan jely konyaku perisa strawbery juga di atasnyer. Kemudian tuang semula susu dan sejukkan semula begitulah seterusnyer. Bila nak hidangkan barulah ita letakkan puri strawbery diatasnyer... mmg syok!..


MyKitchen Recipe

STRAWBERRIES PANNA COTA
Adaptasi dari resepi Adaptasi dari resepi MANGO PANNA COTA
by: Gert

7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water
2 ½ cups full cream milk
1/4 cup sugar
1 tsp vanilla
1 ripe mango – cut into small cubes or puree
 

Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom. 
Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan. 
Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved. 
Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree.



STRAWBERRIES PANNA COTA

7 gm gelatin
3 camca besar air
2 1/2 cwn strawberries fresh milk
1/4 cawan gula halus
1 camca teh esen strawbery - klu tak de tak apa
6 biji strawbery - dipotong dadu
6 biji strawbery - dikisar untuk purinyer



Sedikit jelly konyaku segera - buat ikut cara pada peket jelly konyaku cuma lebihkan sedikit air supaya mendapat tekstur yg lembut.

Bancuh galatin bersama air hingga larut
Masak susu segar bersama gula sehingga timbul buih2 kecil
Angkat susu dari api dan masukkan esen strawbery serta larutan galetin.
Tunggu sehingga sejuk sedikit dan tuang 1/2 dalam gelas lutsinar.
Masukkan dlm pet ais selama 4 jam.
Letakkan kiub strawbery dan jelly konyaku, dan tuang semula baki susu dan simpan dalam peti sejuk semalaman
Bila telah keras letakkan puri strawbery diatasnyer. Makan sejuk2 memang best!

12 comments:

K.Nor said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!! cun abis!! k.nor baru buat lychee panna cotta smlm.. dah tayang pun.. resipi olahan dr mango panna cotta aritu gak.. buatnya mudah tp makan masa sket kan nak bg panna cotta tu betul2 set utk letak fruit puree atau jelly..

td baru azita nak buat lychee panna cotta yg k.nor post utk majlis makan beradap .. mmg sesuai kan :)

Nieza said...

cantik,menarik dan tertarik...hmmm sedapnya!!:)

cik cek said...

Salam Ita...

Pagi2 mata kak cek dah dijamu ngan dessert yang mengancam jiwa....Wah! kak cek jarang sgt buat2 dessert cam gini...pertama...husband kak cek kurang makannya...suka kuih2 lama je....payah kan ...tekak kita teringin nak makan tapi tak leh buat....nanti kak cek sorang je yang layannnn..... :)

Ummi said...

Waaaaaaaahhh kalau mcmni punya deko atas pannacotta..mst pengantin nampak pun lari tinggalkan pasangan..hahahahha...Resepi Gert tu mmg best...elok jek lembutnya..akak pun dah lama x buat....xpa, kita boleh derhaka ikut tekak kita..hehe

ashiekien said...

as-salam...saya x prnh pon cube ape2 resepi yg gunakan gelatin...macmane rupenye...dan yg biasa di guna tu jenama ape?......bila tgk yg ni...mengancam tekak betol..macm nk cune pulak....

Naz said...

Best masuk ke tekak musim panas2 ni.. Akak selalu beli gelatin di mana? Naz cuma tau satu jenama gelatin yg halal iaitu Halagel.. Ada jenama lain yg halal ke??

AZLITA AZIZ said...

kak Nor ita mmg tak perasan masa kak nor masukkan N3 tu... bila tengok mmg mengoda betul nanti ita nak cuba yg tu pulak...
syok pulak makan panna cota ni.. hb ita pun asyik suruh buat aje... hihi

AZLITA AZIZ said...

sedap! Nieza pertama kali makan terus terpikat...

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam kak cek..
ialah kalau buat tapi tak de org nak makan pun membazir aje kan kak cek last2 kita yg nak kena bagi perabis... hihi
tapi suami ita mmg suka betul makan yg lembut2 cam ni... kalu buat puding pun dia nak tekstur puding tu lembut klu keras dia tak suka sangat... hihi mcm2 kerenah kan...

AZLITA AZIZ said...

mana boleh lari kak ummi... kan baru kawin... hihi
silap hari bulan bawak panna cota ni masuk bilik... wow!
tu lah sebenarnyer resepi ni mmg klu kita berani mengubah kadang2 lagi sedap tau! pulak bila serasi dgn anak tekak... haha kadang2 bila tak serasi masuk mulut cik tong aje le...

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam...
Geletin tu rupanyer macam garam.. ada juga dlm btk kepingan tp yg biasa ita guna genama Halalgel boleh tgk kat sini http://www.halalgelatine.com/mysale.html
pembelian secara online... klu kat kedai tak pasti kat mana ada jual... kadang2 pun takut terbeli yg tak halal...

AZLITA AZIZ said...

ialah naz.. musim panas2 ni rasa nak makan yg sejuk2 aje.. nasi2 ni kurang sikit... hihi

samalah naz akak pun beli halalgel beli secara online... kalau jenama lain yg halal tak pasti... sebab tak pernah jumpa kat supermarket.. lagi pun was2 jugak...

Powered by Blogger.