Follow if you like

Apr 5, 2011

POTATO BREAD

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua....
Dah sarapan ke belum? sarapan apa ye hari ni... cer ceter... cer ceter....
Hari ni ita bersarapan dgn roti kentang. Sedap tau roti ni. Lembut dan gebu... Ia merupakan bun kosong biasa.. tapi rasanyer sangat sedap... terasa masin2 sikit dan terasa manis2 kastard yg ala2 manja2 gitu....


Sedap dimakan begitu saja... atau boleh juga makan dgn butter dan jam. Boleh juga dicicah dgn secakir kopi panas... sambil membaca akhbar pagi ni.... kalau ikut tekak anak kampung ni... sungguh enak bila dicolek dgn sambal tumis atau kuah kari pekat.... walllaaa meleleh sudah air liur mu itu...

Rasanyer ramai yg sudah mencuba dan menikmati keenakan bun ni kan?? seperti biasa kita mmg selalu ketinggalan... orang dah sampai ke bulan kita masih lagi terkedek2 macam itik pulang petang...
Resepi ni hasil skodeng dan jalan2 cari makan ita ke rumah teruna idaman Malaya... siapa lagi kalau bukan CMG... tukang masak kesayangan ramai.. yg sentiasa tampil dgn resepi terbaru... Kalau kita selongkar dapur CMG mmg banyak menu yg rasa mcm semua nak dicuba... yg paling ita suka sekali set pinggan mangkuknyer... cantik2 ita mmg suka set pinggan mangkuk nak2 yg lama2 yg ada bunga seri pagi tu.. cantik kan?? kalau tengok koleksi CMg terkenang2 kenangan lama bersama mak.. pinggan mangkuk seripagi tu lak antara pinggan yg sering meneman ita makan... tapi semua dah tak ada dah... eh! apa ke melalut sampai ke pinggan mangkuk pulak ni...


Ok ok kita balik semula ke pangkal jalan... Doh untuk bun ni agak sedikit melekit. Untuk memudahkan proses membentuk bun taburkan sedikit tepung di tangan sebelum membentuk ia menjadi bebola. Ita buat 24 biji bun yg kecil dgn anggaran berat setiap bun lebih kurang 36 gm.  Jom! kita salin resepi dulu... tapi sebelum tu ita minta izin pada tuan empunya resepi untuk kongsikan resepi ni kat sini pula... untuk panduan adik2 dan rakan... Terima kasih ye!

MyKitchen's Recipe

POTATO BREAD
By: CMG Dapur Tampa Sempadan

135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner



KASTARD
Resipi by : CMG

3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

UNTUK DOH  
Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit.  

KAEDAH LAIN  
 Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.

CREAM CUSTARD 
Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

UNTUK ROTI KENTANG 
Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...

11 comments:

izahdaut said...

wahhh montok montok roti nya ya bukkk hikhik..lawa lah roti kentang neh. rasa cam pernah try dah roti ni..hmmm tak ingat ler.. tapi asal roti kentang je mmg best. saya pun baru buat roti kentang jugak ni

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

sentuhan ajaib..memang ajaib..setiap yang di sentuh pasti menarik dan tertarik..cantik cantik...saya admirer..

Mas said...

perhh...cantik la roti kentang kak ita ni...
mas tak pernah try lagi resepi ni....
boleh try nanti...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang betul bun ni memang sedappp!! tapi dulu kita buat guna resepi ros jintanmanis.. lama tak buat bun kentang ni..

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

bun potato mmg favorite kite..tapi x pandai nak buat..mmg beli jer..lembut..

insheerah said...

dah buat!!! bess....

mashitah said...

sedapnya roti tu , gebu sungguh....mcm kak ita...

Raja Norli said...

kak ita,,resepi ni tak guna mentega yek..untuk doh..maaf saya 1st time nak cuba buat roti...

Azni Abdullah said...

As salam...sy nk tanyaa sikit pasal kastrad tu. Sy dh try 3x buat tp pekat. So bila picit tu putus2. Apa yg tk kena ek...

wan shahfiza said...

salam kak...doh dia mmg jd lembik eh...x boleh nk bentuk la kak...sy ikut sukatan akk..x tmbh x kurang pun...naik pun lambat...buat semalam..tp pg ni tgk baru naik hihi...bila dh habis bakar roti tu jadi rongga besar2 mcm roti benggali...

wan shahfiza said...

salam kak...sy dh try buat semalam...ikut semua sukatan akk...x lebih x kurang...doh dia memang lembik eh...x leh nak bentuk lansung kak...bila letak dlm loyang bakar dia jd kembang sbb lembik sgt...nk tmbh tepung takut keras plk nti...smlm buat tp pg ni baru bakar sbb tgu x naik2...pg ni tgk naik, tu yg bakar...bila bakar roti tu beronga2 mcm roti benggali...pls advise kak...

Powered by Blogger.