Follow if you like

Apr 25, 2011

PINEAPPLE PANNA COTA

Assalamualaikum...

Hari ni cuaca sangat panas dan terik... Tersangatlah panasnyer... Untuk desert petang ni ita buat Pineapple Panna Cotta. Actualy resepi asal ialah Mango Panna Cotta. Resepi ni ita ambil dari majalah Jelita keluaran April 2011. Resepi dari bloger kesayangan ramai, siapa lagi kalau bukan kak Nor nun jauh di Terengganu.


Dah lama sebenarnyer dok intai resepi ni... sebagaimana yg ita pernah cakapkan dulu ita suka intai dapur kak Nor kalau sehari tak jengah mmg tak sah.. Ada sahaja yg terliur.. lagi lah dgn gambar yg menyelerakan macam makanan tu ada depan mata aje... paling ita suka pergi bahagian desert, jely, puding... mmg terliur lah... kadang nak tersembul bijik mata ni... tengok...!! pandai kak Nor ni masak dan sangat kreatif orangnya.

Mula2 nampak resepi ni dari dapur kak Nor tu hati dah tertanya sedap ke benda ni... boleh ke ita makan.. sebab anak tekak ni sedikit cerewet.. haha.. bila nampak dalam majalah lagi lah terasa macam ia memanggil2 ita tuk mencuba dan merasa. So bila ita gi belanja hari tu ita belilah mango. Keesokkan harinyer pagi2 dah bangun dan mula lah masak susu... bila dok cari mango tu... alamak mana pulak letak mango ni... rasa macam dah bubuh dalam peti ais... rata selongkar tak jumpa jugak. Bila bukak mulut cik tong aiii!... tinggal kulit aje... aisey man.. ni mesti kerja budak bujang dan bapak yg dah tak berapa nak bujang tu... aii... rumah ita ni kalau buah2 ni mmg selalu sangat tak panjang umur...


Macam mana ni... susu dah dok panas atas dapur dah nak berbuih pon... terpaksalah tebuk tin nanas... aii.. tak de mango nanas pun jadilah... asal dapat merasa. Mula2 tu bila buat ia cair tau! eh kenapa lah tak keras ni.. ita salah adunan ke??? puas jugak belek2 majah.. kot takut pengarang salah taip kot ada yg tertinggal... mula mengelabah bukak blog Secubit Garam... sama aje ni... Bila bubuh nanas semua tenggelam. Tak pe lah kita bubuh dalam peti ais dan simpan semalaman tgk keras tak..

Pagi tadi tak sabar... bangun2 terus bukak peti ais eh... eh.. keras lah... tapi tak lah keras macam agar2 ia lembut.. terus blend baki nanas dan buh atas dia... wahh!!... sedap tu bau dia... pas tu snap lebih kurang aje sebab dah terliur sangat... Bila ia melintas aje kat anak tekak ni...emmmmm.... sedapnya... nyaman aje!.. mmg sedap betul lah! menyesal tak buat awal2 dulu... walaupun ita tak gunakan mango.. ita gantikan dgn nanas tapi rasanyer mmg power! sedap! lembut sangat!...


Terima kasih pada penyumbang resepi pada kak Nor juga... ita minta izin tuk letak resepi kat sini pulak lah ye kak Nor.. mmg dah menawan hati sangat ni... suami ita pun suka sangat! habis licin dia makan.. dia mmg suka kalau lembut2 dan manis cam ni.. ni pun dah sound suruh buat lagi... wah! siap suruh kirim salam lagi kat kak Nor... dia kata apa tau " cuba lah tanya kak Nor tu desert yg mana lagi yg kak Nor dah buat tu yg kak Nor rasa paling sedap" hihi... ita sampaikan aje... ni kak Nor... @__*

MyKitchen's Recipe

PINEAPPLE PANNA COTA
Adaptasi dari resepi MANGO PANNA COTA
by: Gert
Sumber: Kak Nor

7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water
2 ½ cups full cream milk
1/4 cup sugar
1 tsp vanilla
1 ripe mango – cut into small cubes or puree
 

Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom. 
Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan. 
Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved. 
Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree.


PINEAPPLE PANNA COTA

7 gm gelatin
3 camca besar air
2 1/2 cwn susu segar
1/4 cawan gula halus
1 camca teh esen nanas
1/2 kiub nanas dalam tin
1/2 kiub nanas lagi dikisar halus

Bancuh galatin bersama air hingga larut
masak susu segar bersama gula sehingga timbul buih2 kecil
Angkat susu dari api dan masukkan esen nanas serta larutan galetin.
Tunggu sehingga sejuk sedikit dan tuang dalam gelas lutsinar.
Letakkan kiub nanas dan simpan dalam peti sejuk semalaman
Bila telah keras letakkan puri nanas diatasnyer. Makan sejuk2 memang best!

16 comments:

Miss Ran said...

cantik gamba

Sheila Shafeareen said...

As'salam kak ita ye biasa buat menggo.. yg nenes ni pun npk sungguh sedp...sdp mkn sejua time cuca panas2...rasanya buat dgg buah2 yg lain punsdp gak...mcm terasa2 je deseert akk tu....

umi's cup cake said...

kak ita, terliur umi..nak segelas boleh tak?

Mas said...

wahhhhhhhhhhh....sedappppppnya tengokkkkk....
nak segelas kak....
haus lak tetiba....he..he...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kak Ita..tengok gambar je dah terliur..camni ni...tolong la saya...

Mamma Olyn ♥ said...

salam kenalan dr mamma olyn, sedappnya nampak panna cotta ni, deco pun cantik.. hehe

AZLITA AZIZ said...

TQ Miss ran

AZLITA AZIZ said...

wasalam... betul Sheila.. dgn buah2 yg lain pun akak rasa pasti sedap! dan mmg tak salah akak pilih nanas kerana rasanyer sangat ngam dan serasi... mmg sedap sangat! terasa masam manisnyer... :)

AZLITA AZIZ said...

boleh... Umi.. :D

AZLITA AZIZ said...

mas mmg sedap sangat mas.. cuba mas! mula2 akak takut2 jugak nak cuba sekali cuba pasti nak buat lagi ni... hihi

AZLITA AZIZ said...

hahaha... adoiii... mcm mana akak nak tolong ni... meh datang sini akak buatkan... hihi

AZLITA AZIZ said...

Wasalam... mamma Olyn...
salam perkenalan jugak dari ita... :)
terima kasih...

ICook4Fun said...

Glad that you like this panna cotta. Texture dia memang lembut and tak sekeras agar agar.

cik cek said...

Tahniah...kraetif adik kak cek ni tak de mango ganti nenas...kira ok tu...dan yg paling penting...rasanya Wow! sedappp...kak cek amik resepi dulu ya...

K.Nor said...

wahhh.. hebat betul ler ita ni.. tak ada rotan, akar pun berguna ya... pandai! panna cotta ni mmg sedappppp! mmg tak puas makan kalau buat. k.nor duk plan nak buat gak, tp bukan versi mango dan bukan versi nenas hehe.. ada la.. hehe..

psst! tu gert (ICook4Fun) dah komen, tuan resipi tu.. hehe..

w'salam.. gelak akak dengar soalan cik abg ita tu.. hihi.. gi la gali dlm blog akak nun, mana yg berkenan di hati hihihi.. dan kalau nak buat lagi panna cotta versi mangga, pesan awal2 kat dia dan si bujang tu jgn makan buah mangga tu.. hihihi..

Hanim said...

nan try la gelatin banyak tu. gelatin saya 1 paket byk, klu nak timbang 7gm tu ala...susah. agak2 sampai 1sudu tak gelatin tu, teruja ni nak try :) bhnnya pon xbanyak...

Powered by Blogger.