Follow if you like

Apr 8, 2011

PEANUT BUN

Assalamualaikum...

Kita mulakan pagi ni dengan secawan Hot Milo dan sebiji Peanut Bun. Sebelum tu jangan lupa baca "Bismillah hirrahman nirahim" semogga kita mendapat keberkatan di pagi Jumaat ni... penghulu segala hari..


Apa khabar semua.. macam mana tidur semalam lena tak?? harap2 di buai mimpi2 yg indah2 belaka.. hahaha semalam ita mimpi di gigit semut... apa ye maknanyer tu... hihi tak de maknanyer... ni semua kes dok berbalah dgn hb masa buat bun ni... hb ita dok suruh ita tabur gula caster ita pulak tak nak tabur... akhirnyer buat 2 buku satu yg ita punyer tak tabur gula dan yg satu lagi yg suami punyer yg dok tabur gula.... hehe

akibat derhaka kat suami tu lah agaknyer sampai termimpi2 digigit semut... wakaka... tu lah ye! lain kali jangan derhaka... derhaka kat resepi tak pe tapi jangan derhaka kat suami nanti malam kena gigit semut.. nasib baik semut kalau silap hari bulan kena gigit dgn tikus la pulak...

jom lah kita masuk dapur sebelum ita melalut... kang lepas ni binatang apa pulak yg keluar.. Bun ni rasa lemak2 dari kacang bau mmg lah bau kacang kan.. bun kosong yg penuh dgn rasa kekacang... pada yg nak ternak jerawat meh lah cuba!!... enak di makan bersama peanut butter lagi lah bertambah2 lelemak kat badan tu kan... jangan lupa tambahkan lagi lelemak tu dgn secawan Hot Milo... wahh... terlebih sudah lelemak ku...

Resepi ni ambil kat tenet.. tapi lupa pulak nak save dia punyer link bila cari balik mana lah pulak ia menghilang.... Untuk resepi ni dapat banyak tau! Ita dapat 32 ketul bun dgn berat setiap satu 50gm.. banyak kan?? ha tau tak pe... sapa lah yg nak dok bagi perabis bun tu... aiiii... ita jugakkk!!  lepas ni keluarlah 32 ketul lelemak kat badan ni.... makkk aiii... so pandai2 lah adjust2 resepi tu ye!...


MyKitchen's Recipe

PEANUT BUN

400gm tepung roti
100 gm butter
240 ml air
50 ml susu
150 gm kacang tanah kisar
150 gm gula pasir
100 gm gula perang
1 sudu teh garam
10 gm yis
1 sudu teh softener
1 canca teh bread improver
1 biji telur.

UNTUK DOH  
Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit.  

KAEDAH LAIN  
Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 32 bahagian yang sama besar (kurang lebih 50 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam  2 loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.
Sebelum di bakat taburkan gula caster diatasnyer juka suka. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...

8 comments:

izahdaut said...

wahh menarik a resepi bun ni.. cantik lak tu.. tabur gula sedap jugakkan kak ita.. hehe..
kacang tu toasted dulu then kisar la kan?

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

nasib baik gigit semut..kalau ke belit ular..bahaya tu...macam lingkaran roti yg cantik tu...

Ummi said...

Hahahhahaha..kelakor la Ita ni citer mimpi digigit semut...nasib x digigit cicak ke, lelabah ke...hahahaha... Ita, roti banyak tuh..x abis hantar kat akak laa...kita baik kan..kan...antar laaa...antar laaa...hehehehe, nnt nak try gak laaa...(*psst..kalu rajiiinn..)

Sari Yusa Ibrahim said...

tafsir mimpi digigit semut: Anda perlu menghantar roti yang dibuat kpd kwn2 sebelum ia di mkn semut... ngeh3!

Mas said...

wahh..cantiknya roti..
meh hulur sini sikit...
wakakaka..kelakar la mimpi akak tu...

Wanieyra said...

salam kak...

bestnya kalau dapat singgah bf kat sini...

~Norul Mas Hana ~ said...

Salam kak Ita,
manis sangat tu, sebb tu semut gigit..hihi..
sedapnye peanut bun...meh seketul..hihi

Nieza said...

Assalam kak Ita, saya dtng pagi2 kat sini nk tumpang bf ni...hehehe sedapnya bun akak ni .menarik resepi tu nanti boleh cuba..:)

Powered by Blogger.