Follow if you like

Apr 28, 2011

PEACH CREAM CHEESE BUTTER CAKE

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
Pagi ni cuaca di Johor Bahru cerah... tak tau lah kan kalau disebelah petangnyer hujan pulak.. Biasa cam tu lah kalau pagi cerah petang akan hujan..

Hari ni ita buat kek lagi.. aii... tak jemu2 tuan rumah ni makan kek. Sebenarnyer masa ita gi jln kat Jusco sementara tunggu Dalili tusyen. Suami ita capailah setin buah peach. Dia kata dah lama tak makan peach, dan minta ita buatkan some thing yg berasaskan buah peach. Dalam kepala otak ni dok terbayang puding roti peach kat rumah kak Nor aje.. ita pun capai roti sekali konon2 nak buat puding tu..

Pagi, bila buat blogwaking, rumah yg dituju pasti lah rumah Yatie.. kebetulan ternampak Yatie masukkan N3 baru. Waaaa.... ada peach kek.. idea yg menarik ... macam tau2 aje Yatie ni ita mmg tgh cari some thing yg boleh ita buat dgn buah peach dlm tin ni.. ibarat kata orang pucuk dicipta ulam mendatang... ita terus lah angkot macbook ita kedapur... hihi senang kerja.. tak yah nak copy and print... Mulah lah operasi mengodek2 kat dapur... hihi


Kebetulan semua bahan ada didapur.. operasi pun bejalan lancar. Buat kek ni pun tak cerewet, mudah dan ringkas aje... Lepas siap adunan terus bakar. Selepas 45 minit bakar ita tutup atas kek dgn aluminium foil supaya buah peach tu tak hangus.. tapi masa buat kek ni ada pulak member tepon dok sembang2 terlupa tgh bakar kek.. mungkin oven tu panas sangat dan kek sedikit merekah di permukaannyer... tapi tak menjejaskan tekstur kek yg sememangnyer sedap!

Kek ni dia basah2 sikit.. dan dikawasan yg kita letakkan peach tu juga sedikit lembab kesan dari kandungan air dari peach tu... Tapi rasanyer sedap! lembut dan moist.. sebab dia menggunakan cream cheese tu yg membuatkan rasanyer sedap dan lembut. Kek ni kira macam kek asas, dan kita boleh tukarkan buah2an dlmnyer dgn apa2 buah yg kita suka contoh macam blueberry, raspberry, strawberries, apple, atau apa2 buah yg kita suka.. boleh juga letak filing blueberry atau strawberries sebagaimana yg pernah Yatie buat sebelum ni boleh lihat di SINI

Kek ni sangat sesuai tuk kita buat Hi-Tea. Bila kita jemput kawan2 dtg rumah sambil sembang2 sambil kita makan sepotong kek dgn secangkir kopi atau tea... mmg seronok kan... Aii dah lama ita tak buat Hi-tea. Dulu rajin jugak joint member2 kat sini buat Hi-Tea. Bila petang2 tak de apa nak buat, masak lah kek ke cookoes ke, kuih ke pas tu ajak member dtg rumah kita Hi-Tea sambil buat ketupat... hahaha....

Terima kasih pada Yatie, diatas resepi kek yg sedap ni... dan memberi idea tuk mewarnai kek dgn bahan kek asas. Ita minta izin tuk copy dan sharekan resepinyer disini pulak lah ye!


MyKitchen's Recipe

PEACH CREAM CHEESE BUTTER CAKE
by: Yatie


1 1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
200 gm buah peach (peach dlm tin, di toskan dan di potong dadu)
2 1/4 cawan tepung naik sendiri - yatie guna 2 1/4 cwn tpng gandum+1 sudu kecil b. powder, diayak (ita guna 2 1/4 cwn tepung kek)
250gm butter
250gm cream cheese
1/3 cawan susu segar
3 biji telur

Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
Letakkan hirisan buah peach yg telah di potong dadu.
Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.



27 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam kak Ita
yg sy punya semalam buat dah habis leee heheh sdp kan rasa buah masam2 manis..next time nakbuat yg ada filling pulak...
rasa 2 keping kat tmh akk le ...

izahdaut said...

assalamualaikum... kak ita..
sedap aa kek ni. cepat dah sampai sini pun.. siokknyaaaa makan kek ye...

Roses_Leo09 said...

emmm...... sedapnya .. yum ... yum .... yum .....

geez said...

gebunyeer.... telan air liur je tengok. Bak cni sekeping!

Yatie said...

uwaaaa..ada peach cake kat sini...kalau Ita yg buat, pasti lagi menarik dan menyelerakan....kalau rajin, Ita cuba buat yg blueberry filling..lagi syok...sedap sangat...

Mas said...

gebunya tengok kek tu kak ita.....
terliur mas..
nak sepotong...

CT Delima said...

Assalamulaikum Ita :D

bila nak buat HI-TEA tu.. nak turun JB.. hehehe :D

memang nampak kesedapan pada kek ni. Nampak juga kat blog Yatie, mengoda iman nak buat, tapi tak tahu bila nak menjalankan projek membaking. Tak apalah cuci mata dulu dgn kek peach kat sini jer :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uwaaa... yummy yummy...

macam terasa2 masam2 manis bila kunyah kek ni... lagi best sebab ada campuran cheese tu kan? minggu ni tak sempat buat keklah.. bz sikit.. minggu depan baru tengok list kek apa yg belum dicuba.. hehehe..

Ummi said...

Alahaaiii Ita, mcm best jek eh...peach pun ada sikit lg tuh..nak kena tgk elok ke tak...boleh la taram kek nih..hahahhaa

Nieza said...

wah cepat sampai dapur akak ni...baru jer tgk kat dapur kak yatie..hehe nanti jgn lupa jemputlah saya sama ke hi-tea tu yer...hehe

ZalinZalina said...

Kak Ita...cantiknya kek kak ita buat...ingatkan beli tadi..he he.. segan la masuk blog kak ita ni... gambar cantik2...hiasan pun class betul...saya punya kuih letak atas dulang karat je..he he he...

AZLITA AZIZ said...

Wasalam Sheila...
tu lah mmg terbaikkk... nanti akak pun nak cuba jugak yg letak filling tu... :D

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam Izah...
sedap! kebetulan mmg tgh cari resepi peach.. tu yg terus sambar resepi ni dulu... rasanyer ada sikit2 mcm kek apple yg akak buat hari tu...

AZLITA AZIZ said...

Roses
Yummy!

AZLITA AZIZ said...

ambil lah geez... 2,3 keping pun boleh.. nak tapaware ke???

AZLITA AZIZ said...

terima kasih yatie... mmg sedap, lembut dan gebu... tu la ingat nanti nak buat jugak yg letak filling tu... tgk pun dah menyelerakan... :D

AZLITA AZIZ said...

ambil lah mas... hihi... nak tapaware ke mas???

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam... CT
hahaha... nak jugakkk!!
ok nanti bila ita buat ita calling2 eh!..

tu lah ni pun dok tergoda jugak dgn kek yatie lah ni... mmg mengoda betul kek tu... eish.. eish.. eish.. nasib baik ada peach terus godek2 mmg tak tunggu lagi.. hihi :D

AZLITA AZIZ said...

Tu lah mmg Yummy kak madiha... makan dah tak hingat2.. ni.. lowww.. terlupa pulak ada cheese.. ayoyo! naik lah lelemak kat badan ni... hihi
jom.. jom.. buat kalu suka cheese cake boleh cuba..

AZLITA AZIZ said...

hihi akak ummi yg rajin... jom lah buat.. klu dah rosak beli baru.. hihi :D

kak, ita dah terliur tgk puding akak tu... mmg pengsan kak... aii.. malam ni tak leh tidur lah kak Ummi.... terigau2... esok nak gi cari agar2 tali tu dulu dah lama dah tak beli sejak dah ada yg serbuk... huhu

AZLITA AZIZ said...

hihi eceh.. eceh... cik adik kita ni pun nak jugakkk....
settt... tunggu Nieza balik sini nanti kita pakat buat ramai2.. Bloger Hi- Tea .. baru betul2 syookkk!! :D

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Zalina... hihi dah lama tak beli kek sejak kenal2 rakan2 masak.. kedai kek pun dah merajuk dgn akak... huhu..
Terima kasih pada semua rakan masak2 di blog n FB yg banyak berkongsi ilmu masakan ngan akak dan rakan2 lain jugak...:D

ZalinZalina said...

Kak Ita...ingat nak buat kek ni esok..he he...nampak lazat sangat..kalau ikut resepi tu guna tepung naik sendiri 2 1/4 cawan... maknanya kak ita guna 2 1/4 tepung gandum + 2 1/4 sk baking powder ke..

AZLITA AZIZ said...

tak Zalin akak guna 2 1/4 cwn tepung kek. Resepi yg kat atas tu lupa akak nak tulis nanti akak tulis balik... tu akak salin dari kak Yatie.. kak yatie + 1 cwn tpg gandum dan + 1 sudu kecil baking powder
akak rasa kak yatie guna 1 1/4 cwn tpg naik sendiri dan + 1 cwn tpg gandum dan + 1 sudu kecil baking powder...

Hayu Rahiza said...

salam kak ita.. raya hari tu saya buat kek ni.. dalam 5 kali jugak la.. sedap sangat2.. tapi saya punya tak cantik macam akak.. saya guna bekas besar.. pastu takleh bakar 50 minit.. sure macam nak hangit.. kita kena guna steam bake ke atau tutup dengan aluminium foil?

Benang Putih said...

daj\h banyak resipe saya try kat sini,,peach cheese cake ni,,russian cake,apam dot dot...lambchop..huh,,memeng best thank akak

Marshidah Mj said...

Assalamualaikum kak ita. Izinkan saya cuba resepi ni ya. Moga kak ita dirahmati selalu. Terima kasih kak.

Powered by Blogger.