iklan

iklan floral cake

iklan ada

Sunday, April 10, 2011

MACARONS and step by step

Assalamualaikum....


Hari ni ita nak tunjukkan bagaimana nak buat macaroons. Rupanyer ramai juga peminat macaroon kat luar sana... walaupun macaroon ni manis tapi ada juga yg berkenan... sebenarnyer yg cakap ni pun sama... tapi mmg betul walaupun macaroon ni manis tapi sedap tau! tak caya cuba buat... sebab apa tau ia ada rasa almond tu yg seronok aje makan pulak bila kita letak filling coklat... mmg feeling abis lah!


Sebenarnyer ita ni pun bukannyer pandai sangat nak mengajar buat macaroon ni...Tapi kesian pulak kat adik2 yg dok hantar msg kat ita kata... " kak ita... nape kita buat tak jadi..." " kak nape adunan ia cair.. kak" " kak nape ia tak keluar kaki kak" dan macam2 persoalan lagi yg ita dapat... tapi sebenarnyer ita tak tau nak jawab apa... sebab ita tak tengok macam mana adik2 ita tu buat... ok lah hari ni ita tunjukkan cara macam mana ita buat macaroon yg paling mudah dan simple... harap2 lepas ni menjadilah ye! bila buat... nanti jangan lupa hantar gambar kat akak tau!


Ok resepi kali ni ita guna resepi Rima. Ita pernah catatkan resepinyer di SINI Tapi ada beberapa bahan yg ita tak gunakan dan ita tinggalkan beberapa step membuatnyer... supaya lebih mudah! ok mula2 kita tengok bahan2 yang diperlukan


Sebelum kita nak mulakan untuk membuat pastikan semua bahan dlm keadaan kering. Serbuk almond tu pastikan dalam keadaan kering. Kalau ia macam lembab aje kita keringkan sekejap dalam oven, tapi jangan sampai terhangus pulak. Ok kalau takut terhangus jemur sekejap kat bawah matahari biar ia kering.

MACAROON

80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor

80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna

Dalam resepi Rima ada letak lemon jus, tapi ita tak letak. Ok untuk pewarna pulak, kali ni ita guna yg serbuk lebih mudah! kang takut klu guna yg jenis cecair tu kang ada pulak yg tercurah lebih dah cair pulak adunan tu... untuk selamat kita guna yg serbuk.


Sebelum kita mula. kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu.  Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu  sebanyak 3 cm. Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan. Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu. Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak. Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal. Hati2 ye! jangan sampai tercedera pula... sebab panas tu..


Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan








Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar  dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max. Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar  sehingga adunan  kental dan bertanduk seperti gambar  1 (anggaran dlm 10 minit). Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!

Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.

Kemudian boleh lah kita letak pewarna. Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannyer sedikit.


Langkah 3
Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.



Langkah 4
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.

Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar

Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.

Panaskan oven 150C - ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak.

Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.
Setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. Senangkan!


Bila dah sejuk boleh lah kita letak ganache apa2 yg kita suka. Ita suka letak Nutella sedap!


130 comments:

Mas said...

kak ita, maceh bebanyak sudi berkongsi cara membuat maracon ni...
baru mas tahu sebetulnya...
sayanggg akak..muahhhhh

tapi buat masa skrg macam tak berani buat lagi...tunggu sampai seru dulu..he..he..

maracon akak ni sangat cantik la..
menggoda betul...
letak inti nutella ....
perhhh....sedappp tu...

♥LOVE2COOK♥ said...

You are really great! Thanks for sharing them...step by step pics will be very useful ;)

Superb clicks!

hani said...

ni yg syg kak ita...siap kasi step by step..muahh

Mr. Mama said...

memang sodap la...nak kena masuk list niee...

qamaza said...

thanks...step by step amat membantu.mg Allah SWT membalas kebaikan anda...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

kak ita yang tebaikkkkkk.....
dan terajinnnnnnnnnnnnnn
dan saya sangat sukaaaaaa....

Ummiakid @ lily said...

Kak ita...dh lama keinginan nak buat macarons ni...tapi tak tahu caranya tu...resepi mmg dh lama kumpul...dengan penjelasan ini mmg membantu le sangat2...thanks kak ita..

izahdaut said...

kak ita the bestt..
tq. kalau tengok kat utube tu pun sama la kan, sronok tengok diorang picit tu.tapi bila try buat amboi keras tul tangan..haha

kak ita ur macaroon super cute lah.. stress tengok..haha..kak ita amik awrad kat rumah ye.tq

ziey said...

cute macaroon tu,,kak nati singgah ambil award yer...speacial utk akak...

HaSue said...

cam sng je kan..tp mcm mls nk buat tu msh menebal lak..
nih french macaron ye kak?yg italian macaron tu yg kena stir dulu gula tu ye?ntah apa bezanya kn..
lenkali nk cube leh rujuk sini..mekasih cikgu ;)

p/s:gambar2 macarons nih cun2 belako

K.Nor said...

bagusnya ita buat the making ni.. mudah nak refer.. tp ntah bila la buat.. tak buat kut sbb too sweet :)

Aqil said...

Salam Kak Ita...cute sgt macaroon akak buat nih...thanks share cara nk buatnye ye ;D senang nk faham...insya'Allah ada mas lapang bleh kite buat

Mat Gebu said...

sungguh mengangummkann....

ilahjy said...

ilmu yg dikongsi tidak kan pernah berkurangan malah akan terhimpun pahala yg berganda di akhirat jua.. semoga ilmu yg dicurahi oleh ita akan mendapat berkat semoga perkongsian ini akan menambah baikan dlm mmbuat cik macarrroonnnn ni kak pernah cuba tak jadi terus buang dlm cik tong huhuu..t.kasih ya adik maniss.. kak ilah dah print dah..t.kasih jutaan lemon/macaron

alinac lover said...

yong pernah buat tp byk kali xjdi.huu~ saya nk try resepi akak pulak la~

salam kenal ya~

Miesah said...

very lovely ita...nice work...deco pun cantikk..mmg class..tkasih sudi share cara mmbuatnya...ramai dah gila macaron skrg ni..nk try juga tpi tak tau le bila..

Syimama said...

seronoknya tengok step by step.. rajin. bilalah sy nak buat camni..tq tunjuk ajar kami.

Wanieyra said...

kak...masa nak bakar, guna api atas bawah atau bawah je?

imizah said...

isk nampak resepi ni kt fb.mcm sedap je macaron ni.tak penah try makan..

Nieza said...

menarik...tq sharing kak:)

Cik Eka said...

nampak cam sedap sgt,tp x berani nak buat n tak penah makan ni kak...

mamazieza said...

hmmmm... ok kali ni.. mama nak try style Ita plak.. menerai kali yang ke 9 hehehe.. kalau tak jadi jugak.. gantung laa apa yang patut haha

Haja Craft said...

izin share kat FB ekk...:P

fiza damia said...

kak ita.tq sebab berkongsi cara nak membuatnye..sayang akak..

Ema yusnita said...

Assalamualaikum..kak thanks sudi kongsi resepi....mintak izin copy ye kak...lbh kurang mintak halal jgak...

akmal said...

askum.. akk, nape sy wat jd cair ek adunan dier.. tak jd bulat tp tah bentuk ape tah....
fb= liley_virgo89@yahoo.com.

Nyz said...

Thanks for sharing kak.. Nak try lah.. mcm menarik jer... :)

Nyz said...

Salam Kak Azlita...

Saya dah cuba ikut resepi yang akak bagi ni.. Alhamdulillah nampak macam jadi walaupun x berapa sempurna... :)

Nak minta akak komen kalau boleh... :)

http://nyzhjhashim.com/macaroons-projek-mak-aroon/

Nyz said...

Kak Ita...
Thanks for ccomment... Rasa bersemangat baca comment2 akak.. :)
Tp yg geram tu.. Knp akak x boleh comment kat post ek... :(

Nanti akak share lah kaedah yang rendam telur dan gula dalam air panas tu... Nak try juga yg tu... :)

Apa2 pun... Thanks sbb sharing resepi dan step by step buat macaroons.. :)

KakLong AiNa said...

kenape kak long buat jadi hangus.. hurmm... :(

Lelord said...

cantiknya...lela wat x jadi hahahha

http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2011/04/meh-tengok-rupa-macaronah-aku.html

lina said...

salam - perkongsian yg sgt berguna semoga Allah sentiasa merahmati diri puan dan keluarga Insya Allah.

akmal said...

askum.. akk, nape sy wat jd cair ek adunan dier.. tak jd bulat tp tah bentuk ape tah....
plz... sy perlukan bantuan..
fb= liley_virgo89@yahoo.com.

mrsazrul said...

salam..
kak ita..thanks for sharing resepi nie..step by step..memang amat membantu saya yang baru nak belajar nie.. love u..

armagresources said...

kak..macarons ni bape lama leh tahan bila kita dah boh "inti" nye..??

AnaAzly said...

salam kak ita..alamak tak menjadi la..2 kali try..tapi ari try lagi coz i ada miss i note iaitu kena pastikan semua bahan dlm keadaan kering..now saya jemur ground almond tu dulu...then buat cara kaup balik adunan u betul2..nanti upload kat fb kak ita..tapi frust juga la 2 kali tak menjadi...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

pernah lah buat tp jd leper jgn kata nak nampak kaki badan pun leper aje.last2 masuk tong hu..hu..ini dah ada step by step rasa2 nak cuba buat balik entah jd ke tak tak tau lah

sweetazezah said...

salam..kak ita,ceq azezah(jijah)dari klia,mintak ijin nak amek step by step resepi mak har0n ni..penah buat skali dlu,xjadi..menciik!ni nk try resepi kak ita punye plak..halal kak yer..makaseehhh!!ini blog ceq-->sweetsnonakuazizah.blogspot.com

Nurul Azwa said...

salam kak ita..sy dh try buat step by step tp xbape menjadi. retak permukaan macaron tp bila sy buat ikut kaedah swiss tu menjadi pulak.hehehhe nway thanks sb sudi share resepi ni :)

Nor said...

Alhamdulilah! hebat sungguh akak ni! Syukur juga kerana sudi share resepi ni dgn pembaca..salam kenal dari Moscow..:)

sutera said...

tqvm...dah lama teringin mencuba macaron ni, kali ni lagi teruja...

AiDah said...

Salam Ita,

Kak CT ucapkan terima kaseh kerana sudi berkongsi resepi macaroon ini sebab kak CT telah mencuba beberapa kali tapi tidak berjaya.

Terima kaseh sekali lagi
Salam
Kak CT

c u m u h a m a said...

kiutttnyeee . ten que akak for sharing this recepi .

igtkan ssh tp simple ja step nya . InsyaAllah pasti akan try nt . :)

snuMun said...

kak ita, tenkiu2..kite de beli mix macaroons tp takut la nk wat..sbb org kata macs ni sgtla fragile...huhuh

BalaDa RiNdU said...

ALHAMDULILLAH.. DPT GAK TGK CARA BISKUT INI DIBUAT.. INSYAALLAH NAK BUAT RAYA NANTI.. TQ KAK..

Amir Said said...

housemate saya ada buat hari tu. tapi x jadi sangat. saya pun x sure apa sebabnya. teringin jugak nak cuba resepi ni.

abil rahmat said...

gune 50 boley?

Sha-na.Szied said...

measihh macaron jadikk!! tp saya sngt pelik napa dalam macaron macam kosong yer?? ermm.. tp ok jek jadik cantik la..tp pakai api bawah ke atas??

cek la blog saya.. ade macaron x jadik.. tp lepas ikut step akak.. jadik :) thx!!

Engku Sofea said...

thankyouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! nnt nak tryyy !

haniQaseh said...

tq ita share cr nk bt macaron nie... bl la agaknya tie nk bt...teringin sgt2 nk cuba

Rai said...

wahhhh... rai pun nk try gak ah..tq kakkk...

ASZ-miedar said...

ngeee...comey nya...kecik2 g2...syg nk makan t...heheheh...thanks kak for syering resipi macaron..mmg simple ssgt....asz nk try wat t... :p

Miss Selfridge said...

salam kak ita..thx for sharing the recipe..i try buat tadi xmenjadi..out of no where dia melimpah kat tepi2..xjadi bulat kenapa eh?? lepastu kaler turquoise kak ita guna kaler apa? sbb mostly kat kedai kek ada jual kaler dark green n apple green.. is it apple green?? thanks

d-ayubeautyshoppe said...

Wan belum pernah mkn lg macaron...ni kak ita dah ajar step by step blh la try wat sendiri..tq kak ita...muahhhhhh.....

leelas_sulaiman said...

salam. dh cuba resepi step by step macarons. alhamdulillah jadi...tq azlita:)

apik's said...

wahhhh.. nk try la!!

Fyka said...

salam kak ita.nak tnya la.masak macaron ni guna api bawah ke? lepas tu kenapa dila dah masak,dia xjadi cantik.dia turun balik.huuhu.silap buat ke eh?

PuteriFauziah said...

As salam Ita, saya seronok sangat tengok cara Ita ajar membuat macaroons. Saya nak minta izin dari Ita untuk saya pastekan ke blog saya ye. Untuk buat rujukan Pu3 saya, pada masa yg akan datang. Terima kasih.

Ibu Lala said...

terror la akak nih. kak, nak email add boleh tak? boleh jadi pakar rujuk. Nanti akak email add email akak to rohana_haznee@yahoo.com ye. Thanks akak.

PEREKA CERITA said...

sy sangat suka kuih ni.. dah try buat byk kali tapi masih tak puas hati lagi la.. akak buat cantik jer.. sy siap promote resipi ni kat fanpage facebook perekacerita --> http://www.facebook.com/likeperekacerita

karlnizah said...

kak kalau saya tak taruk serbuk badam agak nye menjadi tak????

Asiah said...

Assalam,
Ita, anak akak dah cuba banyak kali tapi dia jadi terlalu keras. Lepas ni kita cuba resepi Ita pula ok... Terima kasih

DNSDELIGHTS /DIANA NAZERI said...

kak terima kasih berkongsi cara membuat maracon ni...saya minta izin copy dan cuba yer.

MONYA-SVC said...

terima kasih kak sudi kongsi cara2 bt macarons.ingatkan susah rupanya tak pn.blh lh merasa macaron lps ni

MONYA-SVC said...

terima kasih kak sudi kongsi cara2 bt macarons.ingatkan susah rupanya tak pn.blh lh merasa macaron lps ni

Ida Noordin said...

Salam kak Ita..

Alhamdulillah cubaan saya buat macaron kali ke-5 ni (kalau saya x silap, hihi) baru la menjadi..tima kasih byk2 sgt kt akak sbb sudi kongsi step2 utk buat macaron ni jadi lagi senang..yg 4 kali sblm ni sy buat semuanya bakul sampah yg tolong 'makan' kan..mudah2an budi baik akak berkongsi resepi dalam ni dibalas olehNya...
thanks again kak ita :)

dalilakadir said...

alhamdulillah jumpa jgk step by step nak buat ni..maybe next time saya boleh try..tgh bz exam ni pon bila tgk gmbr makannn kat blog akak rasa release tension :)

fattiey said...

salam kak,nk tanye tang telur tu... suhu bilik camne ye? sorryla tnye soklan yg pelik...sy ni pandai sgt klu ayat2 camtu...sy jenis lurus skit...

Chocolattehouse said...

http://chocolattehouse.blogspot.com/2011/11/macaron.html

thanks Kak Ita... dah berjaya buat walaupun ader toncet Mak Enon...

MiSaEi said...

salam kak ita..thanks resepi sangat membantu...lame da teringin nak makan...walau x cantik dapat la makan gak...huhu...tolong komen ape yg kurang kak...

http://ituinisanasiniaku.blogspot.com/2011/11/macaroon-project-yang-failed.html

Miss Shasha said...

sis, mohon copy resepi ni yea..terima kasih sebab sudi kongsi ilmu..semoga terus sukses & menjadi inspirasi kepada semua

Miss Shasha said...
This comment has been removed by the author.
The wife said...

Salam kak.

Tested and it works!

Posted here for review. Thanks for sharing :))

http://www.marietfemme.net/2011/11/macaron.html#.TrqHFlYwh6A

misz panda said...

salam.. kak ita, saya nak tanya sikit..kalau kita ganti baking paper tu dengan pan non-stick boleh x?

hanumsovenmark said...

Kak,saya dah cuba semlm,menjadi...cantik rupa macaron tu, perfect feet...thanks a lot.

puteri kayangan said...

salam,k.ita...sy dah try buat ikut resepi akak..alhamdulillah jd..:-) thnks a lot..cuma nak tanya..memang manis ke?

NORZURIA MUSTAPA said...

Tq sebab tunjukan step by step ni...boleh la sy cuba untuk majlis cukur jambul nak buah nanti.

++tHe LoLLynIE++ said...

salam kak ita...

1st time baca akak nye blog ni sgt best...dgn celoteh akak...n gambar yg sgt cantik...SUKA2x..

saya nk mntk copy paste resepi akak dkt blog saya utk save aje..n rujukan..no publishing...

saya mntk cmnie sbb takot kena mrh lg mcm hari tu..trus fobia saya nk ambik resepi dkt blog...

kalau akak bg saya nk copy..xbole xpe...huhuhu~~

zai ashquqis said...
This comment has been removed by the author.
zai ashquqis said...

tq so much..dh lama btl kt cr resepi ni,nk pergi class x sempat2,busy memanjang..dengan berkat resepi ini semoga memberi menafaat bt semua..once again tq so much pd tuan empunya resepi...

Sally Rashid said...

selama ni..tengok org buat macaron..rasa cam susah jer. Bila tengok ita buat..mcm mudah jer. Rasa konfiden nak cuba..terima kasih yer

nasuha ahmad helmi said...

waahhh!! terime kasih banyak2 kak sbb kongsikan step by step ni..saya dah banyak tgk resipi macaron tapi mcm susah,org lain pun cakap leceh buat macaron ni. tapi step by step akak ni mmg clear instructions die..thank you so much kak. saya nak cuba nanti ye. ^____^

faa.rosli said...

akak! saya nak try! tenks for the recipe

faa.rosli said...

akak..saya dah buat..tapi xmenjadi! sob sob :(

xpe nanti nak buat lagi!

minta izin share resepi nah...

http://faafeefoo.blogspot.com/2012/01/macaroons-junior.html

jemput la jenguk kak ita..

bambey said...

mcm mne nyh x jd pong :'(
tak pe cuba lg

ismi nisa said...

kak ita...sy dh try buat...ikut step by step cam yang akak tunjuk...tp malangnye x jd...adunan cam keras..huhu.x tau salah ape..

ibu said...

hmmmm...so sad. tak jd pon. mim nak tnya...masa rehat kan mcaron tu nak ltak kat tmpt yg mcm mana...ada org kata kat suhu blik. ada yg kata mpt ekon...yg mana 1 ntah...

ibu said...

hmmmm...so sad. tak jd pon. mim nak tnya...masa rehat kan mcaron tu nak ltak kat tmpt yg mcm mana...ada org kata kat suhu blik. ada yg kata mpt ekon...yg mana 1 ntah...

shabbycottage67 said...

Hi, Love ur macaroons....its so tempting and tks for sharing the step by step in baking em'. And can i ask how did u spread the stiff-paste nutella on the macaroons cuz in the pic the nutella looks moist and shiny. Did you double boil it? Regards Ash

Cik Wani said...

salam kak ita,

wani dah try tapi sayangnye tak jadi. adunan wani cair sangat T.T

http://miss-wani.blogspot.com/2012/03/macarons-first-attempt.html

~teratai nailofar~ said...

kak.. xjadi! sedap, but bentuk carca merba! :P

lilieyz said...

kak nak tanya..mcm mn nk dpt rupa smooth mcm tu ? 1st buat jadi mcm puncak everest...2nd buat jadi mekar kembang penuh 1 try...

Mummy Akmar said...

Salam Kenal Kak Ita,

Saya pernah cuba dengan resipi dari internet dan juga serbuk macaron yang dah siap di jual di kedai bakeri supplier. Tapi dua-dua tak jadi.

Mungkin saya akan cuba cara kak ita ni lagi sekali kira cobaan ke-tiga.

Yer kak, saya nak jadikan blog akak sebagai contoh dapatkan resipi untuk dessert tabel.

Thanks akak

++ aKuAqiLaH ++ said...

salam kak..
thanks sbb share resepi nie..sy dh try buat n syukur alhamdulillah 1st trial menjadi..sgt2 happy n puas hati..

Kaz said...

Salam,kak. sy try buat hari nie..x jd lah..sebab almond tu sy x blend betul2 kot. and gula tu mmg kene bnyk mcm tu ke?? rasa manis sgt lahh..mcm mana kalau nak kurangkan manis? terima kasih

hasrini awlia said...

salam.kak,sy try buat x jadi la.adunan jd cair.time nk bkr tu kena guna api bwh ke atas bwh

anies hashim said...

Assalam kak ita.. saya anis. saya da ikut da step by step kak ita ni.. tapi tak jadi la kak ita.. xfaham.. ): saya sedih la..da banyak kali saya buat. sampai mak saya marah. asyik beli bahan je..jadinya tak..

Noorulaz said...

Assalamualaikum kak Azlita, tumpang iklan ye.

Saya ada menjual Macarons Silicone Sheet dari Germany. Lawati page saya untuk senarai barang dan harga. Terima kasih.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.216893275114103.54014.197644460372318&type=1

Nurfatin Nadiah said...

Assalamualaikum~
Cutenye..nak cuba lah.. thanks berkongsi~

Nabila Azman said...

Dah dua kali buat, tapi still tak jadi lagi. So sad :( :( :(

Nabila Azman said...

Dh dua kali buat. Tapi still tak jadi. So sad :( :( :(

husna Michi said...

sedapnya tgk....huhuhu...nak try la

suraya said...

kak ita <3
pinjam resipi . nak cuba buat n nak post kat blog . hehe
harap bagi ea :)

DaYaH_YaYaH said...

Akak,macarons saya x menjadi,even dah follow resepi akak,time dlm oven ok,tapi bila dah keluarkan,dia jadi mengecut n dah x kembang...mcm mana kita nak tahu,macarons dah masak bila di bakar?

Leonel Nurusus said...

salam~ Kak Ita kan? anyway kite nak tanye.. boleh x tukar serbuk almond tuh dengan bende lain? . second~ serbuk almond tuh Kak Ita beli dari kedai terus ek? makseh :D harap direply :D

Sweet Lover said...

Alhamdulilah thank u sis Ita. Saya buat Jadi! Your instructions very clear and easy!!! Moga Allah tambah rezeki u!

suppuy said...

Kak kalau sy letak serbuk hazelnut takpe ke? Silap beli huaaaaaa

Der Tiramisu said...

Assalam kak..i follow ur recipe..n i did it with great..my first time pula tu, besa beli jewr, p manalah larat nak selalu belikan.mahal giler..terima kasih kak. N saya telah share recipe akak ni k. :)

'Aisy Al Amin said...

As salam kak ita.. Terima kasih atas resepi akak. Nak tanya macaron saya cantik jadi cuma kaki macaron jadi xrata dan dlm makaron jd kosong dan chew bila mkn.. Apa sbbnya yer kak? Harap dpt tunjuk ajar.. My mail aisyalamin@gmail.com

nur humaira said...

thanx kak.. 1st time buat dah menjadi. sedap ;)

lee ly said...

salam. kalau ikot resepi nie dapat berapa biji macaroon ye?

Nur Nadia said...

assalamualaikum..kak ita, portion pewarna tu berapa byk ye???

Nur Nadia said...

assalamualaikum..kak ita, portion pewarna tu letak berapa byk ye???

Ayuni A said...

cumelnya macaron kak ita...saya dah try ikut cara-cara kak ita memang jadi.thanks for sharing...jemputla ke blog saya. ada resepi roti2 yang gebu.hehe.sy newbie..:)

Ashraf Zain said...

been looking for this. .thnx..boleh la share recipe rainbow cake plak.hehehe

Zarra Arissa said...

Xjadi..frustnya..jadi cair..n bentuk xjadi bulat...mcmna akak nih sampai jadi cantek

Zarra Arissa said...

Xmenjadi plak macaron sy buat...terlalu vair...mayb sbb sy guna badam kot

lanieyrapastry&bakery said...

mcm sedap je..mcm comey je..x pnah rase lngsung..tp nk try..thanx 4 the resepisss ye kak..

Knor said...

Salam kenal nk cuba juga tqvm..
terus follow

aishah said...

Assalamualaikum kak... Ecah try buat tapi salah beli serbuk badam... Huhuhuhuhu sedih tak jadi esok ecah try lagi!!JGN PUTUS. ASA

Sharifah Puteri Fairuz said...

Waaa.....sy dh ikut step...tp xjd...sedihnyee... die pecah..dh kurgkan suhu pun pecah jugak.. sedihhh...

Sharifah Puteri Fairuz said...

Waaaa....sdihnye..sy dh ikut step xmjadi jugak..pmukaan pecah...dh kurg kan suhu pun pecah jugak...akhirnye cik tong yg mkn... sdih sgtt...nutella dh siap beli dh... waa.... =(

Sharifah Puteri Fairuz said...

Waaa.....sy dh ikut step...tp xjd...sedihnyee... die pecah..dh kurgkan suhu pun pecah jugak.. sedihhh...

Miss Yaya said...

nak try skrg ar.. mekaseh kak ita.. :)

Chelsea Idora said...

hmm nk tnye ni , klau x guna serbuk almond blh ke buat tu macaroon ??

Chelsea Idora said...

hi , nak tnya sikit ne , hehe klau buat macaroon tnpa serbuk almond blh ke buat tuu ??

buble cupy said...

Kak..macaron sy x jd...

ahkak gojes said...

Nak cuba ni...dah lama nak mcuba tp ntah bila ada kerajinn

MG schmidt said...

napak senng je
nk try buat
ad org request nk mkn macaron plak
2mgu die kje lua. so, nk try buat nnti blik nk bg die rsa :)
thanks resipinye :)

Najwa Nasarudin said...

Saya dah try buat ikut resipi akak and menjadi :)) Thanks for sharing this recipe ^^