Follow if you like

Apr 14, 2011

IKAN MASAK ASAM

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua... dah makan?? tengah makan?? atau tengah tercari2 apa nak di makan?? ok lah pada yg tengah makan tu... selamat menjamu selera... Yg dah makan tu alhamdulillah kenyang dah... jangan mengantuk pulak lepas ni... tu kerja banyak lagi tak siap.. nanti bos bising wooo...


Hari ni ita tak masak... hihi dapur tutup!.. dapur pun nak rehat jugak... tak de le.. "yang sebenarnyer..." suami ita tak de hari ni.. "out station..." wah! speking London lah pulak! hehe.. tu lah dapat rehat2 kan badan... mana yg lenguh2 tu kita urut2 sikit... mana urat yg dah tegang tu kita bagi kendur2 sikit... sedapnyer dapat lelapkan mata sekejap... dah lama tak tidur siang..

Resepi yg ita dok tayang ni resepi yang ita masak semalam.. Ikan Masak Asam. Lama dah tak makan lauk cam ni... sekali2 makan cam ni mmg berselera kena pulak masa nasik hangat2 makan dgn ikan goreng panas.. mmg bertambah2 lah kan nasik tu.. lauk ni mak ita suka buat sebab, masaknyer senang. Biasa mak ita rebus aje semua bahan pas tu masuk ikan masuk nenas dah siap! tapi ita terlebih rajin... yaaa... adooo... ita tumis dulu... rencah tu.. saje nak bagi kuah tu sedikit berminyak..


MyKitchen's Recipe

IKAN MASAK ASAM

300 gm ikan basah - ita guna ikan merah
2 1/2 cawan air asam
4 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
Nenas dipotong - ikut suka

Bahan Kisar
4 biji buah keras
8 biji cili merah
4 ulas bawang merah
2.c cm lengkuas
1.5 cm kunyit hidup
2.5 cm belacan
2 batang serai


Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan harum.
Masukkan air asam. Biar mendidih.
Bila telah mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Masak lagi selama lebih kurang 10 minit.
Masukkan nenas. Bila nenas layur tutp api. siap untuk hidangan.

10 comments:

hani said...

saya pon suke buat yg simple2 ni...cepat masak, cepat makan...cepat rehat...kikikiii

Cendana Kasih said...

saya ni kalo hubby ada ke, balik lambat ker still kena masak, sbb perut anak3 yg sedang membesarkan badan tu tetap nk kena isi...aduiii laa...time sakit jer dapat rehat kot...huhuhu...

Mas said...

mas pun suka ikan masak asam....
sedapnya....
buah tu untuk sape kak..mas ambik la...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

menyelerakan...gmbr pun sgt cantik..salam kenal dr LM.

aeshcame said...

wahh..mcm2 resepi..blog ni saya followmemandangkan sy pun wife kne blaja2 resepi br..hihi thx sudi share~ support lady bloggers~

AZLITA AZIZ said...

hahaha hani betul tu akak pun sama.. sokong 100% :D

AZLITA AZIZ said...

adoi... sedih dengar.. tak pe... pahala tu... ita ni klu suami tak de mmg tak masak nanti sapa pulak nak makan... dalili tu makan sikit sangat.. kalau masak pun yg dia suka makan aje... hihi

AZLITA AZIZ said...

mas buah tu tok cuci mulot... hahaa... mas nak ke.. ambil lah tapi jangan banyak2 tinggalkan akak cikit tau!

AZLITA AZIZ said...

Salam kenal jugak dari akak Lydia... terima kasih sudi singah dapur akak...

AZLITA AZIZ said...

yessszeee... betul tu.. "support lady bloggers"
salam kenal dar ita jugak ye!...

Powered by Blogger.