Follow if you like

Apr 4, 2011

FRUIT CAKE

adoi... dah berapa hari ni mood memasak mcm hilang aje... terbang melayang2 bagai layang2 terputus talinyer... waahhh..


Bila cik abg kita minta buatkan kek pun rasa lemau aje nak membuatnyer... Dok belek2 buku resepi cari resepi yg paling simple sekali. haha... mudah dan senang... Sebab hb kata nak kek buah ita buat resepi yg ni... paling mudah dan simple bahan pun semua ada kat dapur...


Hb ita nak bawak gi off, so lepas masak potong2 siap2 masuk bekas terus dia bawak gi off . ai seii lupa pulak nak ambil cikit buat buka puasa. So kek ni ita tak dapat lah nak merasa sebab hari ni ita posa... tapi bila ita tanya kat suami ita dia kata sedap!... waallahualam....

MyKitchen's Recipe


FRUIT CAKE
Sumber : Buku Resepi Pandai Memasak

250 gm tepung naik sendiri
250 gm mentegar
125 gm gula

30 gm kulit limau kering - dicincang  ita gantikan dgn chery merah dan hijau
60 gm kismis hitam
60 gm sultana - kismis kuning
bahan di atas digaul dgn 1 sudu tepung gandum
prun sebagai hiasan

2 biji telur di pukul
50 ml susu segar atau susu cair

"DO IT YOURSELF"

Mentega, tepung dan gula digaul bersama-sama dgn buah- buahan kering.
Masukkan telur dan susu dan gaul sebati.
Sediakan acuan berukuran 5" gris dhn butter dan alas dasar acuan dgn kertas minyak.
Panaskan oven 170C
Tuangkan adunan dlm acua pembakar hias atasnyer dgn buah prun. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak.

6 comments:

izahdaut said...

napa lak mood tak de tu kak ita? rindu ngan anak2 ke? ke nak tambah lagi kot..opsss.. gurauuu.. hehee.
cantik kek kak ita tu. bagi la apa aje, kerja tangan akak mmg menjadiiii jeee

Sofea said...

suka betul singgah sini tgk gambar2 masakan yg cantik2..good job! :)

Yat Maria said...

Ita

nampak mudah kek ni...nanti akak try k...nak suruh dude testing sebab dia peminat tegar kek buah..esp yg kukus berejam2...so akak malas...bule la akka try yg ni ya Ita..macehhh

Wanieyra said...

kak.....sekali nampak pun dah tahu kek tu sedap.

riuh rendah dapur said...

kak ita,nak tnya yg gaulkan dengan 1 sudu tepung..tepung jenis apa?? gandum @ baking powder..perkataan tu terdouble..:))

RaraKitchy said...

alhamdulillah..terima kasih banyak atas resepinyer kak ita.. semoga kak ita sekeluarga sentiasa diberkati Allah SWT. ;)

Powered by Blogger.