Follow if you like

Apr 21, 2011

FILLET IKAN DORY BERSOS OREN

Assalamualaikum...

Petang ni tak leh cakap banyak2 sebab banyak sangat kerja menanti bila anak2 balik ni... mana nak basuh baju... nak lipat baju... nak gosok baju... masak lagi... kemas rumah lagi... foto shoot lagi... hehe  aii... nampak macam kalah PM kita ni lagi banyak kerja dari PM... haha tau tak pe... bagi yg surirumah tu mestilah mengalami situasi yg sama macam ita...

Ita kalau bab lain semua OK kemas rumah paling ita suka tapi..... part lipat baju tu yg macam liat sikit... mmg tak suka betul lah... bosan rasanyer... tu yg kekadang baju semua ita sidai pakai hanger... pas tu terus masuk almari... boleh cam tu... ??  tapi tak semua yg boleh pakai hanger kan... yg lain2 tu kena lipat jugak..


Hari ni ita masak ringkas2 aje... sebab kain baju banyak... kena cepat2 sikit masak... pulak hari macam mendung aje... terpaksa balik2 kan kain baju tu takut lambat pulak kering... kang esok2 anak2 nak balik baju tak kering2 lagi... Jom lah layan lauk yg dah habis ni....

MyKitchen's Recipe

FILLET IKAN DORY BERSOS OREN

2 keping fillet ikan dory
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
secubit garam

gaulkan fillet ikan dgn garam dan telur. kemudian lumurkan dgn tepung jagung dan goreng hingga keemasan. Susun atas pinggan hidang dan ketepikan.

2 ulas bawang putih - dicincang
3 ulas bawang merah - dicincang
1 inc halia - hiris halus
5 biji cili api - dihiris halus
1 sudu makan sos ikan
1 kiub ikan bilis
5 sudu besar cili sos
1/2 biji jus oren
1 biji parutan kulit oren

Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan cili hingga naik bau. Masukkan sos ikan, kiub ikan bilis dan  cili sos. Masak hingga terbit minyak. Perahkan jus oren dan masukkan parutan kulit oren. Rasakan masin, manis dan masamnyer... biarlah semuanyer secukup rasa. Tuangkan sos oren atas ikan . Taburkan hirisan cili dan siap untuk hidangan. Makan masa masih panas.

8 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Saya suka ikan dori..tu kalau tergigit cili api tu mau minum segelas air ....

Mas said...

sedappnya tengok ikan tu...
ada lagi kak....
nak ngendeng ni..he..he..

cik cek said...

malam2 dtg kat sini tgk ikan dory...kechur lagi...nampak sedapnya....

Naz said...

Kak Ita.. Wah..siap ada hirisan cili padi tu kak.. Smlm.. Tent lazat...

AZLITA AZIZ said...

akak pun suka nazrah... senang nak makan tak de tulang... hihi.. masak yg simple2 cam ni mmg sedap makan time ikan masih panas2...

AZLITA AZIZ said...

ala.. mas dah selesai dah... tulang pun dah tak de...
kesian cik tong hari ni... hihi

AZLITA AZIZ said...

cik cek... jangan makan malam... nanti mok2... hihi

AZLITA AZIZ said...

sedap naz... jom le kita... :)

Powered by Blogger.