Follow if you like

Apr 9, 2011

DONUT baikkkk... punyerr!!!

assalamualaikum...
kembali kita ke hujung minggu... cepatnyer masa berlalu kan.. sedar tak sedar dah sampai ke hujung minggu... masih terasa lagi keseronokkan bermain lelayang kini dah seminggu rupanyer berlalu...



Boleh pandang... pandang...
Jangan pegang.. pegang...  
Duduk rengang... rengang...
Nanti donut ku hilang....


ha... siapa yg suka makan donut tu mari rapat2... cek nak habak... cikit no...
Hari ni ita buat donut lagi... Wallllaaaaa.... makkk oiiii... sedap nyer.. donut ni... fuh... dasyatttt mmg dasyattt.... memang ti top!! baiiikkkkkk.... punyerrr....
Sedap oiii!!! tak cuba rugi... sangat lembut dan sangat gebu... lembut dia ita rasa kalau simpan 2,3 hari pun still lembut dan gebu... tapi maaf lah ye mmg tak sempat simpan.. dan dan tu jugak habis licin depa bagi perabis semua no... depa tu siapa???? ita lah....hihi hang tak nampak ka... donut yg macam pelampong  tu... sat lagi badan cek pun lagu tu jugak nooo....


Resepi macam biasa kita sambil menyelam sambil minum air... sambil melawat sambil merembat... wakaka boleh gitu... hihi biasa lah masa singah dok jenguk Rima hari tu sempat jugak ita bawak lari resepi donut dia ni ha...  Terima kasih lah Rima sudi share resepi yg mmg the best among the best lah! mmg sedap! rasa klu dah buat yg ni mmg dah tak cari resepi lain dah... kalah lah semua donut2 yg lain Dunkin Donut ke... Big Apple ke... apa2 ke... mmg dah jatuh saham lah... yg ni mmg the best..

Jom apa tunggu lagi kita salin resepi dulu... ha... salin lah salin jangan tak salin ... ita nak sambung makan donut...
aik!! jangan ambil ita punyer tu....!!!


MyKitchen's Recipe

DONUT
by: Rima

Ingredients
(A)
500g high protein flour - bread flour
100g sugar
11g instant yeast
4 egg yolks
200 ml water

(B)
100g butter / margarine
1 tsp salt

200g White Cooking Chocolate - melted
100g Almond Slice - roastrd

Method:
Stir ingredients A, knead until lumpy, add ingredients B, continue to knead until smooth elastic.
Rest dough for 10 minutes.. divide dough into several balls weighing 40g each.
Rest for a further 20 minutes.
Punch a hole through the middle, then fry until cooked. Drain. Chill.
Dip one side surface of the donut in the melted chocolate, sprinkle almond.
Place donut in fridge to harden chocolate..

Bread Macker:
Bumped everything in my BM accordingly of cos.. click on ON and after one hr and 10mins my dough was done.. gave my dough a light punch and divided my dough into several balls.. let it sit for another 20mins bef punching a hold thru the middle of the donut.. fry till cook..


DONUT
500g tepung roti
100g gula
11g instant yeast
4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
200 ml air

100g magerine / butter - ita guna butter
1 sudu kecil garam



Untuk Hiasan
200g Chocolat masakan - cairkan
100g kepingan Almond  - bakar ita tak letak ita letak chocolat masakan putih dan coklat

Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
Salutkan donat  dengan gula atau choc cair ikut selera.

Cara ita
Ita masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng.

50 comments:

tun_telani said...

fuhhh.. kak ita... mmg tip top aa nmpk donut akak.. nmpk pun dh terasa gebunyer..

Ummiakid @ lily said...

Kak ita...buka-buka jer nampak donut gebussss ni...cekelat le lagik...mmg mengoda untuk dimakan tapi sayang gitu...comey sangat....

K.Nor said...

dah kata jgn duduk dekat2.. suruh duk renggang2.. abis camna nak makan donut tu.. mmg nampak sedap.. dah tengok kat blog rima aritu tp banyak ya guna egg yolk ... bak seketul la ita.. yg cover coklat pastu ada line white choc tu ya.. hehe

~Norul Mas Hana ~ said...

wahh...cantiknyer...sayang nak ngap..haha

izahdaut said...

tu diaaa.. terbaikkkk.
sedap cam roti ke gebu dia tu kak ita.. lawoo gambo dan hiasanya tu..woow tergudaa

Anna Qawina said...

wooooo...malu den nak tayang donat i lagi pasni..mmg lawo gilos..hihi..

Mamarempit said...

minggu lepas mendonut juga..tp tertengok donut ada cekelat ni..fuiyyoo.....intai2 dlm freezer..ada lebihan ganache...mau saja ini petang ku membikin donut...ecehehehe...


p/s : cari pisang tk jumpe2....sian

HaSue said...

smlm nengok kat umah mamafami..tergoda2 jek..tengok sini lak..tergoda2 lagik..cun giler tuhh..nih mau seketul x cukup nih kak ita..cer kak ita bg 4 ketul..cukup ke idak..hehe..trick nak ngendeng donut

Alexandriana Alia said...

dah macam donut big apple hehehe. nampak sodap!

AZLITA AZIZ said...

tip top meletop Tun.... mmg gebu dan lembut yg ptg sedap! :D

Mas said...

perhhhhhhh....cantikknya gambar donuttt tu..
menggoda betoi....
nak try juga resepi kak rima ni..
lembut gebu yerk kak donut ni...

AZLITA AZIZ said...

haha... lily... sayang ye!..
kalau dah rasa hilang sayang klu boleh nak makan semua... hihi

AZLITA AZIZ said...

kak Nor donut ni banyak tau adunan dia...
kak Nor buat 1/2 adunan pun ok... guna 2 biji aje kuning telur tu... tapi guna telur yg ori tau bukan yg cetak rompak... hihi
satu je tau! tak leh banyak2.. :D

AZLITA AZIZ said...

Tq Norul... :D

AZLITA AZIZ said...

terbaikkkk....
ye izah sedap lembut dan gebu... lagi2 masa panas2 mmg lembut sesangat.. akak sampai tak sabar pas goreng seketul terus dah makan dulu... hihi buruk perangai...

AZLITA AZIZ said...

wo... wo.. wo... anna lagi rajin betul dok buat warna warni lagi... adoii... ita mmg tak larat nak buat byk2 warna cam tu...

AZLITA AZIZ said...

uik.. ok lah tu mmg dah sah2 mendonut lagi lah hari ni....

pisang tu gi lah merempit kat kpg pisang pulak... jangan jumpa zombi aje dah le ye... hihi

AZLITA AZIZ said...

TQ hasue...
uuu... mana cukup 4 ketui...
akak sorang aje dah nak masuk 10 ketui... uik... banyaknyer dah akak makan.... oppsss... terlebih suda..

AZLITA AZIZ said...

ye ke??? alex... TQ TQ... :D

AZLITA AZIZ said...

mas yg ni mmg sedap mas... buat lah mas gerenti anak2 suka..
masa panas2 lagi lembut mas.. gebu aje.. akak punyer masa lepas buat btk donut tu akak rehatkan sekejap 20 minit pas tu dah tak nampak dah lubang dia dah tertutup dah hihi... terpaksa akak tarik sikit

Naz said...

Wow.. Betul ke kak donut ni still lembut 2,3 hari? Mesti c&p resepi ni.. Cantiknya rupe donut kat sini.. Patut la cpt je abis...

AZLITA AZIZ said...

akak rasa lah Naz... hihi tapi rasa2 tak sampai 2,3 jam aje dah habis kot...

riuh rendah dapur said...
This comment has been removed by the author.
riuh rendah dapur said...

kak ita nak tnya..apa maksud akak masukkan semua dalam BM..BM tu apa..tuk resipi donut..
tuk fruit cake..akak ade ckp 1 sudu tepung..tepung apa yek..gandum/baking powder...

AZLITA AZIZ said...

BM tu bread maker.. mesen tuk buat roti
untuk fruit cake tu guna self raising flour atau tepung naik sendiri..

Ummi said...

Salam Ita, waaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh rasanya x tau laaa kan...sebab x rasa lgk..tp tengok Ita punya display...deco atas tuh..masyyuuukkk habiiisss...adeeeii..kena try la eh..kalau kata dah kalah Big Apple fav kita tuh...weeeeeeee...xpa, petang kang godek kalau sempat...hehee

Wanieyra said...

ira pun dah buat gak tp akak punya cantikkkkkk!!!!!!!!!!! sangat.

Nieza said...

alahai tertinggal n3 donut akak ni la...sedapnya tgk donut ni...dah ler cun gebus lak tu ishhh syng lak nk mkn hehe

marzian said...

mak oiii...gebu nya tgk donut kak ita ni..terliur laa...nk cuba wat jugak nnti!!

Nazmah Sarah said...

cantikk..lawa..kiut...nak wat jugak..lah..ptg...harap jadik sebijik mcmni...

Ain said...

Salam sis, thank you for sharing this recipe. I laid my hands on these lil babies semalam and alhamdulillah it turned out DELICIOUS!! What more am I asking for? My husband loves every bit of it. My first attempt to make donuts from sratch. Like you said, tak sempat nak simpan for 2-3 hari, just the 2 of us (me and hubby) finished it within 24 hrs.

Ct Baizura said...

saya pernah buat donut dr resepi kak ita ni, mak saya puji melambung,sblm ni mmg dah give up nak buat donut,sbb semua tak jadi,tp kuatkan semangat try resepi kak ita, masa on da way nak siapkan,punya la berdoa,minta2 jadi. Tup-tup mmg jadi,lembut gila....bkn kata anak2 ja, mak ayah nenek pun suka...thanks sbb share resepi ni....

faiezah yusof said...

dah try..memang sedap sangat2..ala2 big apple..yummy..yummy...

faa.rosli said...

salam kak ita..faa guna resepi donut akak untuk pizza. sedap lembut n gebuss! thanks kak ita n minta izin share. hehe. jom laa singgah.

http://faafeefoo.blogspot.com/2013/04/pizza-homemade-crust.html

NurWanZ Abd Halim said...

Salam kak, ziha suka sangat jengah blog akak teruja betul tengok rasepi2 n penyediaan2nyer yang lengkap,insyaallah ziha akan cuba rasepi n penyediaan yang akak berikan tq tq tq tq teruja i kak hihihiii

iza lanieza said...

baru berjinak2 nak buat donut...tp...bnyk betul guna kuning telur tu ya...sayang pulak nak dinuang yg putihnya...heehee...kedekut betul,nak mkn sedap tp kedekut...insyaALLAH nak cuba...

iza lanieza said...

salam...baru cuba2 nak buat donut...jenuh cari resepi,buat sekali,mkn time panas mmg lembut,bila dah sejuk,baling kat dinding,dinding pun retak...err...tp...bnyk benor guna kuning btelurnya ya...sayang pulak nak buang yg putih tu...heehe..nak mkn sedap tp kedekut plak ya...ok...insyaALLAH sy cuba resepi ni...mintak2 jd kali ni...klau x kena bantai gelak dek anak2 lg laaa...dgn sy sendiri pun gelak besar bila donut keras mcm cekodok...huuhuu...

mas cookies said...

Salam kak ita..nk tanye air tu guna air sejuk dlm peti ais tu ke atauair biasa

Ayuni A said...

wah.cantik btol donut kak ita..nanti nak try la..:)

Sal Daud said...

Klu kita buat setengah adunan...semua bhn perlu dikurangkan ke?? Yis tu xperlu dibancuhkan dlu ke...bgitu gak dgn mentega xperlu dicairkan ke?? Sya xprnah buat ni bru nak cuba minta tlg jelaskan lgi...tkadih

ARNI HOME BAKERY said...

Trm ksh kak ita.Resepi donut tu mmg terbaik.

ai1227 said...

sedapnye.. teragak la pulak. sblm brpantang 2weeks lg, baek try buat dulu. tq k.ita 4 sharing this recepi... :)

www.happylife-mama.blogspot.com

Dalila Areefa said...

saya dah buat ikut resepi ni. memang menjadi tapi bila menggoreng walaupun menggunakan api perlahan, ia cepat menjadi perang. Kat dalamnya tak masak. Macam mana ye. boleh bagi cara menggoreng donut yang betul tak.

love likethis said...

Resepi ni ble buat brapa biji akak,tq.

Azidawati Binti said...

kak Ita, yis tu x perlu bagi berbuih dulu yer kat luar

Azlita Aziz said...

mana2 pun blh azidawati, klu nak naik kan yis dulu pun blh juga. Kalau guna bread maker masuk aje semua dlm BM tak perlu naikan yis

Irsha Crochet said...

assslam kak ita...coklat tu nampak cantik je.x meleleh pun.akak buat mcm mana.

Kasut Merah said...

Nape doh sy still melekat2 wlpun dah ikut resepi.. 😞

umi adam faris said...

Lawanya donut...macam-macam corak..hehe

Unknown said...

wah...mmg nmpk mnarik sgt..x sbr nk buat..mnta halal resepi ye kak....

Powered by Blogger.